Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Dzięcioły: Duży Średni Białoszyi Białogrzbiety - Dendrocopos

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1255 odpowiedzi w tym temacie

#321 Dunadan

Dunadan

Napisano 02 grudnia 2007 - 18:09

Zdjęcie ciekawe - gdyby nie mięcho ;-)

:ninja:

#322 BlueDun

BlueDun

Napisano 02 grudnia 2007 - 18:33

zero8, gratu modela ale jatka straszna hehe :shock: :mrgreen:
Zgodnie z punktem 7. regulaminu, ten użytkownik został usunięty z forum.

#323 cosford

cosford

Napisano 02 grudnia 2007 - 18:47

BlueDun - śliczny ten dzięcioł. Ostry i dobrze naświetlony. W moich wędkarskich rewirach też jest ich sporo. Rzeczywiście kiedyś ich nie dostrzegałem tak jak i Ty. Optyka się zmienia wraz z punktem patrzenia :-)
Zero8 - technicznie chyba mozna poprawić ostrość, światełko ale zazdroszczę odwiedzin dzięciołów na słonince. Fajnie go wypatrzyłeś.

Pozdrowienia

#324 zero8

zero8

Napisano 02 grudnia 2007 - 21:46

Miecho jest, bo polowalem na sikorki ;-)
A co do technicznej jakosci zdjecia to po 15 juz sie robi ciemno, do tego dochodzi brzydka pogoda, ISO 800 i czas 1/125 przy 400mm :tongue:
Dołączona grafikaikon Action 12x50

#325 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 02 grudnia 2007 - 21:56

Ale foty ze słoniną nie są zbyt efektowne.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#326 zero8

zero8

Napisano 02 grudnia 2007 - 22:26

Ale foty ze słoniną nie są zbyt efektowne.

A widziałes kiedys zdjecie dzieciola jedzacego slonine? Bo ja nie :chytry:

#327 Cerberiusz

Cerberiusz

Napisano 02 grudnia 2007 - 22:29

A widziałes kiedys zdjecie dzieciola jedzacego slonine? Bo ja nie :chytry:

Też posiadam takie fotografie, ale że z mięchem to nie wrzucałem.
Pozdrawiam Cię [you]

www.mikolajleszczynski.pl

#328 BlueDun

BlueDun

Napisano 02 grudnia 2007 - 22:30

zero8, muszę przyznać ,że jedno ci sie udało on na żarciu siedzi a dzioba ma czystego , musisz bardzo uważac bo tutaj , na forum ,wytykają brak higieny na zdjęciach że nieestetyczne takie , imho tobie sie udało , nie wiem , czy lepiej jak widać stołówkę i czystego modela , czy jak nie widać a za to model upaćkany w smalcu :mrgreen: , są dni ,że gusta są odwrotne , no cóż :roll:

#329 zero8

zero8

Napisano 03 grudnia 2007 - 10:04

Dla mnie taka sytuacja wydała sie na tyle nietypowa, ze pokazelem zdjecie, mimo kiepskiej jakosci. Tylko nie wiem o co chodzi z tym miechem? Przeciez one to jedza. A jak bym wrzucil zdjecie np. błotniaka wcinajacego wiewiorke, z jelitkami na zewnatrz to bylo by estetyczne? Czy powinienem poczekac az ja zje i jeszcze wytrze dziob?
Zawsze myslalem, ze fotografowanie zwierzat na wolnosci ma byc jak najbardziej naturalne. :noel: :niewiem:

#330 BlueDun

BlueDun

Napisano 03 grudnia 2007 - 12:24

zero8, sie nie przejmuj , tutaj weseli są ludzie ;-) ,
piszesz

Zawsze myslalem, ze fotografowanie zwierzat na wolnosci ma byc jak najbardziej naturalne.

spójrz na swoje zdjecie- wcale nikt nie napisał ,że najgorsze- i tak z reką n sercu powiedz mi gdzie te lasy bajkowe ze sloniną jak miodem ,rzekami płynacą sa :mrgreen:
sytuacja ciekawa , imho uwagi są przecież pomocą :roll:

#331 cosford

cosford

Napisano 03 grudnia 2007 - 13:09

Dla mnie też sytuacja o tyle nietypowa, że dzięcioły jakoś nie przychodzą do mojej słoninki. Nie wiem, może to kwestia wysokosci, może trzeba było by zawiesić dużo wyżej.

Pozdrowienia

#332 Monastor

Monastor

Napisano 03 grudnia 2007 - 13:23

U mnie przychodziły do słoniny. Wysokość nie ma znaczenia bo zawieszona była pół metra nad ziemią, a i po trawniku dzięcioł spacerował.

#333 zero8

zero8

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:28

BlueDun, Ja tez jestem wesolym czlowiekiem i sie nie przejmuje. Zawsze chetnie czytam wszelkie uwagi, bo jestem amatorem. Ale czasem niektorych poprostu nie rozumie i chce sie wiecej dowiedziec.
Jesli mojego posta odebrales jako atak na innych uzytkownikow, bo sa elementy ktore sie komus nie podobaja na moich zdjeciach, to wierz mi ze nie mialo to byc moim celem
:sorry:

A co do naturalnosci zdjecia, to nie mam pewnosci skad sie wziela wiszaca slonina ;-) W zaden sposob nie wabilem ptakow. Podejrzewam, ze powiesil ja moj sasiad, ale rownie dobrze moglo im cos wypasc z okna i zawisnac na drucie :rolleyes:

#334 Monastor

Monastor

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:29

zero8, na pewno nie wyrosła, więc naturalniej jest bez niej :-)

#335 fotosc

fotosc

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:41

to moze ja teraz swoje dwa zdania dopisze :mrgreen:
kazdego ptaka idzie podejsc , tylko trzeba znac , wiedziec co dany okaz lubie , przebywa itp , do fotografii ptasiej najprostrzym sposobem jest wabienie , najlepsza pora roku jest wlasnie zima , jak dobrze sie zorganizuje to mozna super fotki zrobic , a takie z podskoku , na indianca , to wiadomo ze beda cienie galezie przed i za modelem i wiele jeszcze dupereli :mrgreen: uwazam ze tylko troche checi potrzeba , aby miec fotki, ladne fotki :) a potem to juz czas tylko swoje robi :)

ci co nie wiedza , to sie pytaja , i dobrze , bo wiedza to klucz do doskonalej fotografii :mrgreen:

#336 zero8

zero8

Napisano 03 grudnia 2007 - 16:53

fotosc, Niestety to przyklad klasycznego stylu "na indianca" :-(

zero8, na pewno nie wyrosła, więc naturalniej jest bez niej :-)

Niech wam bedzie ;-)
To jeszcze jeden kadr w rownie nienaturalnum srodowisku :-)

90.
Dołączona grafika

#337 BlueDun

BlueDun

Napisano 03 grudnia 2007 - 17:23

zero8, jaki atak ! :roll:
a broń sie !, tobie sie podoba i to najważniejsze , co do fot na podchodnego , to ja je uwielbiam , fakt ,że z jakością różnie , ale to takie prawdziwe polowamie z aparatem i często wzrok modela skierowany w obiektyw , takie lubie najbardziej :mrgreen:
90. miejski survival , szkoda ,że od tyłu no i ta jakość hm .

#338 fotosc

fotosc

Napisano 03 grudnia 2007 - 18:13

BlueDun, zdjecie powinno samo sie bronic , a wiadomo ze autorowi zawsze bedzie sie podobalo swoje zdjecie :mrgreen:

#339 zero8

zero8

Napisano 14 grudnia 2007 - 11:46

Znowu dzieciol i miecho ;-p
Ale tym razem sie staralem, zeby go bylo jak naj mniej ;-)

91.
Dołączona grafika

#340 BlueDun

BlueDun

Napisano 14 grudnia 2007 - 15:16

zero8, widac ,że to nie jarosz :mrgreen:

może pokombinuj jak on tak ten smalec lubi , zdejmij gołą słonine , w jakąś dziurkę w drzewie mu wepchnij, jak bedzie kombinował to bedzie wyglądało jakby kuł i foty jak ta lala ! , ja jak bym miał takiego stałego modela bym spróbował :roll: