Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Dzięcioły: Duży Średni Białoszyi Białogrzbiety - Dendrocopos

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1255 odpowiedzi w tym temacie

#661 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 01 maja 2009 - 17:46

fotoalfa300, 112. ładnie się prezentuje. Gratulacje.

#662 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 01 maja 2009 - 19:00

115. ekstra, 117 bym ciut zmniejszyl jasnosc, bo daje po oczach, ale sytuacja, ze pozazdroscic :-), kadrow tez
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#663 wiera

wiera
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 01 maja 2009 - 22:29

krzych, 112 i 113 fantastyczne! Świetne światło, świetne fotki :)
Canon PowerShot SX10 IS

#664 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 30 maja 2009 - 19:54

Wczoraj odwiedziłem jedną z dwóch "moich" dziupli. Schowany między krzaczorami, przykryty siatką zabrałem się na obserwację. Okazało się, że maluchy mocno podrosły przez tydzień. Jeden mały cały czas wyglądał z dziupli, aż w pewnym momenci, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, wyleciał i przycupnął jakieś 3 metry ode mnie!
Aż mi szczęka opadła. Mały zaczął "zwiedzać" okolicę (ledwo go było widać z trawy) i wspinać na pobliskie drzewo. Potem kolejny locik i kolejne zwiedzanie. I tak jeszcze ze dwa razy. W między czasie dokarmianie przez rodziców.
Ogólnie świetnie się malucha oglądało :-)
Zdjecia są jakie są - ciemno tam mają te dzięcioły - ISO 1250, 1/200s.

119. Ciekawy otoczenia ;-)
Dołączona grafika

120.
Dołączona grafika

121.

Dołączona grafika

#665 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 30 maja 2009 - 21:00

comatus, świetny mlodzian. Zazdroszczę przygody.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#666 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 30 maja 2009 - 21:37

michalv, najbardziej mi się podobało jak mały zaraz po wdrapaniu się jakiś metr nad ziemie zaczął swoje pierwsze "dzięciołowe" stukanie w drzewo. Nieporadnie, ale instynkt jest!

#667 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 30 maja 2009 - 21:41

comatus - bardzo ciekawa seria... :-D
Pozdrawiam Jacek P.

#668 robkiz

robkiz

Napisano 01 czerwca 2009 - 08:51

Super przygoda. "Moje" maja dziuple wysoko i w ogóle sie gdzieś pochowały ostatnio. Dobrze ze tutaj można popatrzeć.
Robert

#669 pczarnul

pczarnul
  • Użytkownik
  • 451 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 10:33

comatus, z ukrycia widzisz przyrodę jaką jest - wrażenia czasami niesamowite. Ostatnio rodzinka oharów podpłynęła na 3m od mojego ukrycia.

#670 finio220

finio220
  • Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 20:49

Witajcie, jestem żółtodziobem i nie mam zabardzo, co wrzucać na forum, ale w miarę nabywania umiejętności moja galeria będzie rozrastać się. Od czegoś trzeba zacząć wiec dołączam kilka zdjęć mojego dzięcioła dużego i proszę o wskazówki.

Pozdrawiam Andrzej

122
Dołączona grafika

123

Dołączona grafika

124
Dołączona grafika

#671 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 07 czerwca 2009 - 21:00

finio220, regulamin się kłania, ostatnie do zlinkowania.
OK teraz jest w porządku.
Wojtek

#672 Astacus

Astacus
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 21:18

Ja tez miałem możliwość po obcowania z pięknym młodym dzięciołem dużym. Młody chyba jeszcze nie poznał ludzi, początkowo chował sie za pniem ale chwilę później zupełnie sie przyzwyczaił i pozwolił się zbliżyć na 2-3metry.

125.
Dołączona grafika

126.
Dołączona grafika

I troszkę teorii:
Natura świetnie przygotowała dzięcioła do budowania dziupli. Pomocny mu w tym jest ogon, składający się z 12 bardzo sztywnych sterówek, które mają niezwykle mocne i elastyczne stosiny. Cały ogon jest lekko wygięty i dlatego doskonale przylega do pnia. Dzięki takiej budowie tworzy doskonałą podporę dla ptaka. Za pomocą nóg z dwoma palcami skierowanymi ku przodowi i dwoma ku tyłowi (układ taki powstał gdyż zewnętrzny przedni palec obrócił się do tyłu) przyczepia się on do drzewa, a ciężar ciała spoczywa głównie na ogonie (widać to na powyższym zdjęciu). Elastyczność ogona zwiększa siłę dzioba podczas uderzeń: przy wygięciu ciała w tył ogon ugina się, a w chwili uderzenia prostuje, wyrzucając do przodu całego ptaka. Dzięcioł potrafi w odstępach od 2 do 2,7 sekundy uderzyć w pień 38 do 43 razy, a w ciągu dnia może uderzyć w drzewo ponad 10 tys. razy nie robiąc sobie przy tym żadnej krzywdy. Jak to możliwe? Przed wstrząsami chroni dzięcioła przede wszystkim specyficzna budowa przedniej części czaszki i połączenia czaszki z górną częścią dzioba. Przednia krawędź czaszki, do której u wszystkich ptaków przyłącza się szczęka z górną połówką dzioba, jest u dzięciołów zawinięta. Gdy więc dzięcioł uderza dziobem w twarde drewno, na czaszkę nie działają siły nacisku, ponieważ cała energia jest kierowana na rozciąganie bardzo silnych mięśni i więzadeł stawu łączącego dziób z czaszką. Tym sposobem nawet bardzo silne uderzenia dzioba nie przenoszą się na kostne elementy czaszki, tylko są amortyzowane przez struktury stawu oraz połączone z nim więzadła i mięśnie. Ponad dzięcioł posiada swoisty rodzaj poduszki przeciwwstrząsowej, którą stanowi język dzięcioła. Język dzięciołów należy do najdłuższych wśród ptaków i jest czterokrotnie dłuższy od jego dzioba. Najdłuższy należy do dzięcioła zielonego i może mierzyć nawet 18 cm. Ale gdzie ptak chowa taki język? Otóż jego nasada znajduje się nad dziobem, w okolicy otworów nosowych i tworzy dwie pętle oplatające czaszkę. Podczas spoczynku ptaka w dziobie znajduje się jedynie końcówka języka. Dzięcioły mają również specyficznie zbudowany mózg. Wypełnia on szczelnie wnętrze czaszki, co powoduje, że mózg nie porusza się w niej podczas wstrząsów wywołanych kuciem.

#673 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 08 czerwca 2009 - 21:42

Astacus, przyjemne kadry, fantastyczny wyklad, dzieki !!!
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#674 Messenger

Messenger

Napisano 08 czerwca 2009 - 22:36

Astacus, bardzo ciekawy opis myślę że więcej takich powinno się pojawić w innych watkach również. Brawo za ciekawe zdjęcia

#675 Soviet

Soviet
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 14:27

127.
Dołączona grafika
Na dzięciołach za bardzo się nie rozeznaję. Wydaje mi się że jest to średni?
Zapraszam www.ozminfoto.pl

#676 cycu55

cycu55

Napisano 10 czerwca 2009 - 14:42

Tak, to średni. Ładne zdjęcie ;-)
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722

#677 Soviet

Soviet
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 11:42

Dziękuje :-)
Zapraszam www.ozminfoto.pl

#678 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 11 czerwca 2009 - 21:40

dzis poszedlem zapolowac na zimorodka. i jak to bywa z zimorodka nic nie wyszlo, ale po kolei. ide ja sobie brzegiem kanalku i rozgladam sie za zimorodkiem a przy okazji za innymi ptaszynami do ustrzelenia. najwiecej bylo moczykijow zwanych dumnie wedkarzami. darli ryje, smiecili i malo wpierdow nie dostalem po tym, jak zwrocilem uwage, ze rzucone w krzaki pudelko plastikowe po robakach samo do kosza nie pojdzie. w pewnym momencie, jak juz rzecze baranich kijolubów zostaly za mna wydawalo mi sie, ze mignal mi niebieski ksztalt. wiec od razu w krzaki, siatka na siebie i czekam.... czekam... czekam.... i nic. z tego czekania zwrocilem uwago na popiskiwanie, tuz obok mnie. powoli skierowalem wzrok/aparat na piszczenie, a tam prawie na wprost, 4 m ode mnie i 1.5 m nad ziemia dziupla, z niej wychyla sie maly dzieciol i popiskuje. zamarlem. a po chwili przyleciala mama/tata i karmi. skorzystalem z tego przypadku i zrobilem kilka fot. a jak tylko mama/tata odlecial powolutku wycofalem sie tak, by nie przeszkadzac.... zaznacze powtornie, ze miejscowka obok dziupli byla czystym przypadkiem i blyskawicznie sie z niej wycofalem. a oto fotki:

128. wypatrujac mamy...

Dołączona grafika

129. witaj mamo...

Dołączona grafika

130. obiadek...

Dołączona grafika

#679 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 11 czerwca 2009 - 22:06

maciejowy, fajne zimorodki tam u Was :-P

na jakiej wysokosci była dziupla ?

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#680 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 11 czerwca 2009 - 22:10

maciejowy, fajne zimorodki tam u Was

no takie troche inne ;-)

dziupla 1.5 m nad ziemia, az dziw ze tak nisko