Skradzione foty
Napisano 30 stycznia 2011 - 16:37
dzisiaj wyszperałem w necie w litewskim survivalowym sklepie internetowym moją fotę na stronie produktu pokazującą praktyczne zastosowanie sprzętu i kamuflażu.
Nikt nie pytał mnie o wykorzystanie foty. Nie ma też podpisu, ani nicka.
Zamieścili fotę z EXIFem. Mam oryginalne zdjęcie. Zrobiłem dokumentację, screeny.
Czy ktoś dochodził swoich praw i ma doświadczenie?
Znam swoje prawa wynikające z ustawy o prawach autorskich, ale pytam w kontekście zastosowania polskiego prawa w stosunku do firmy zarejestrowanej na Litwie?
Ewidentnie moje zdjęcie wykorzystywane jest do wsparcia sprzedaży produktów - czyt. cel zarobkowy.
Złodziejstwo trzeba tępić!
Od dzisiaj tylko foty z watermarkiem, nawet gdyby miały szpecić trochę zdjęcie.
Fakt, że ostatnio nic nie wstawiam ... Ci wtajemniczeni wiedzą co jest grane
Napisano 30 stycznia 2011 - 16:41
a Ci niewtajemniczeni ....Fakt, że ostatnio nic nie wstawiam ... Ci wtajemniczeni wiedzą co jest grane
Napisano 30 stycznia 2011 - 16:51
Napisano 30 stycznia 2011 - 18:13
#45 (Wojtek)
Napisano 30 stycznia 2011 - 19:43
Napisano 30 stycznia 2011 - 20:46
Stronę mają w litewskim i angielskim więc zakładam, ze ten drugi rozszyfrują w korespondencji.
Zanim zacznę działać zweryfikuje temat od strony prawnej.
Nie chcę kasy, a jeśli już przyjdzie co do czego to podam konto jakieś fundacji, która zasili potrzebujących.
Trzeba bronić swojej fotograficznej godności. Dzięki za zainteresowanie.
#47 (Paweł Wróblewski)
Napisano 30 stycznia 2011 - 21:39
Trzeba bronić swojej fotograficznej godności
wejdz na www.fotopolis.pl tam masz gdzieś na wierzchu artykuł o takich sprawach.
Nie podlinkuję bo tak mi muli net, że ledwo gg działa...fotopolis.pl nie chce się wogóle otowrzyć
#48 (Arkadiusz)
Napisano 30 stycznia 2011 - 23:02
Nie podlinkuję bo tak mi muli net, że ledwo gg działa...fotopolis.pl nie chce się wogóle otowrzyć
No to ja podam link, może jeszcze ktoś skorzysta, a nie wiadomo jak długo artykuł będzie "na wierzchu".
http://www.fotopolis...dex.php?n=12195
Napisano 30 stycznia 2011 - 23:21
Pytanie czy polskie prawo ma zastosowanie wobec sklepu na Litwie etc?
#50 (Arkadiusz)
Napisano 30 stycznia 2011 - 23:23
We wspomnianym artykule jest napisane:
Może napisz do nich opisując swój przypadek.Oczywiście nadal możecie przesyłać nam opisy wątpliwych z prawnego punktu widzenia sytuacji - piszcie na adres kontakt@fotopolis.pl (dodając w tytule maila "porady prawne").
#51 (Wojtek)
Napisano 31 stycznia 2011 - 08:18
Ja w Polsce walczyłem przez kilka miesięcy aby facet zdjął moje zdjęcia ze swojej strony reklamującej tablice edukacyjne.
A ostatnio pewne nadleśnictwo zakorbiło moje i kilku moich kolegów zdjęcia do folderu, który nota bene zajął pierwsze miejsce w konkursie na takie wydawnictwo.
Ale nadleśniczy zachował się honorowo i załatwił sprawę.
Napisano 31 stycznia 2011 - 09:22
U nas dając zdjęcia do nadleśnictwa jeden raz, można się spodziewać ich w kilku wydaniach... I "Zwierzyniec" się na to zgadza, dlatego potraktowano Cię pewnie w ten sposób. Ale przynajmniej są podpisane, wiem że masz zdjęcia w kalendarzu starostwa, tam podobno są cyrki, zdjęcia są rozsyłane na maile do "miłych pań" "bo to takie ładne, wyślij mi je". :->A ostatnio pewne nadleśnictwo zakorbiło moje i kilku moich kolegów zdjęcia do folderu, który nota bene zajął pierwsze miejsce w konkursie na takie wydawnictwo.
#53 (Wojtek)
Napisano 31 stycznia 2011 - 09:50
Ale ja nie jestem w "Zwierzyńcu" i nigdy temu nadleśnictwo nie dałem ani jednego zdjęcia, sami je sobie wzięli bez zgody mojej i starostwa, które otrzymało zdjęcia do książki.U nas dając zdjęcia do nadleśnictwa jeden raz, można się spodziewać ich w kilku wydaniach... I "Zwierzyniec" się na to zgadza, dlatego potraktowano Cię pewnie w ten sposób
Starostwo zachowało się jak należy, to nadleśnictwo postąpiło nieuczciwie.
Co z tego, że miłe panie ze starostwa sobie rozsyłają zdjęcia do puki nimi nie handlują albo nie zarabiają w inny sposób to na zdrowie, przecież równie dobrze mogą sobie ściągnąć je z internetu.
Przepraszam, że odbiegłem od tematu i roztrząsam swoje sprawy.
#54 (Arkadiusz)
Napisano 24 maja 2011 - 06:24
Napisano 16 maja 2012 - 01:14
Moich fot nie znalazłem. Widać za cienkie są
witam w klubie
Ark, dzięki za linki.
Jeśli aparat będzie na pasku, można uniknąć konieczności przeprowadzania napraw.
O SP-600UZ, N d90, N35|1.8G, N50|1.8D, N18-105|3.5-5.6EDVR, S70-300|4-5.6DGMACRO
Napisano 13 listopada 2012 - 02:59
http://demotywatory....-stary-mowie-ci
wiem, że widziałem te drapole na forum i podejrzewam, że ten co wrzucił na demotywatory dalej myśli, że to orzeł
pozdrawiam paskudnie
Napisano 15 listopada 2012 - 22:00
http://www.dolinanarwi.com.pl
Napisano 15 listopada 2012 - 22:29
http://www.iv.pl/ima...96550548390.jpg
Może jest na forum jeszcze jakiś pokrzywdzony?
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl
#59 (Sławek Wojtczak)
Napisano 15 listopada 2012 - 23:06
#60 (Marcin Perkowski)
Napisano 16 listopada 2012 - 15:56
http://marcinperkowski.pl/
Canon 7D + 500/4L IS