Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Teren prywatny, wstęp wzbroniony.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ShedirAchird (Szymon Mic)

ShedirAchird
  • Użytkownik
  • 726 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 11:47

Witam. Na terenie gminy Strzelce Opolskie znajduje się Rezerwat Przyrody Ligota Dolna, gdzie, w niecce kamieniołomu na Ligockiej Górze występują rośliny kserotomiczne. Jednak przy wejściu do kamieniołomu, gdzie jest oficjalna droga do rezerwatu, znajdują się 4 (!) tabliczki tego typu (zakaz wstępu, teren prywatny, nieupoważnionym wstęp wzbroniony, a nawet teren budowy (!), zakaz wstępu).

Dziś w biurze architekta sprawdziłem, i faktycznie jest to teren prywatny. Czyli, reasumując: rezerwat leży na terenie prywatnym, a właściciel działki zabrania wstępu do rezerwatu.

Przez rezerwat przechodzi niebieski szlak turystyczny, którym można wyjść z drugiej strony kamieniołomu, tam nie ma tego typu tabliczek. Nawet spotkałem wczoraj jednego turystę.

Może ktoś się zna, więc się zapytam: jaka jest kwestia prawna tego typu postępowania?

Pytanie nr 2: czy spotkaliście się z taką sytuacją i, jeśli tak, to co zrobiliście? Ewentualnie, co byście zrobili?

-szukacie właściciela i się "dogadujecie",
-olewacie informację, zawsze można powiedzieć, że się weszło od drugiej strony,
-omijacie ciekawą miejscówkę szerokim łukiem.

Cztery tabliczki mogą o czymś świadczyć.

C40D | T17-50 F/2.8 | C85 F/1.8 | S150 F/2.8

www.2obiektywy.pl

#2 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 10 sierpnia 2009 - 11:53

...
Pytanie nr 2: czy spotkaliście się z taką sytuacją i, jeśli tak, to co zrobiliście? Ewentualnie, co byście zrobili?

-omijacie ciekawą miejscówkę szerokim łukiem.

Cztery tabliczki mogą o czymś świadczyć.

Ja bym spróbował podejść z drugiej strony. Jeśli nie ma zakazu, a jest oficjalny PTTKowski szlak, to czemu nie? Chyba że te cztery tabliczki oznaczają stróża w postaci duuużego psa latającego po okolicy.
Zawsze, tak jak piszesz, możesz znaleźć właściciela i próbować się dogadać.
PS. nie mów o braku tabliczek z drugiej stronie, ten argument może ci się kiedyś przydać ;-)

#3 sebaok

sebaok

Napisano 10 sierpnia 2009 - 12:17

Jeśli opcja I nie wypali to ja wybieram II ;-)