
BOGRACZ
składniki:
50 dag wołowiny bez kości (ja zastosowałem łopatkę bez kości),
po 30 dag selera, marchwi, pietruszki i pieczarek,
3 cebule,
4 łyżki oliwy (ja stosowałem na oko),
3 ogórki kiszone,
3 papryki: zielona, czerwona i żółta (ja miałem same czerwone),
1/2 szklanki ostrego keczupu,
mała puszka groszku,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz cayenne
i do dzieła:
seler, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki

odcedzamy groszek

obieramy cebule i kroimy w kosteczkę

obieramy pieczarki i kroimy w plasterki

paprykę myjemy czyścimy z nasion i kroimy w kosteczkę

ogórki kiszone w kosteczkę

mięsko myjemy i kroimy w kosteczkę i razem z cebulą podsmażamy na połowie oliwy

dodajemy resztę warzyw i dalej smażymy

na reszcie oliwy podsmażamy pieczarki

przekładamy do rondla, dodajemy ogórki i paprykę oraz groszek

teraz keczup i koncentrat ja dolałem jeszcze ok 1 i 1/2 szklanki wody i dusimy aż warzywka zmiękną

w międzyczasie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem cayenne ( uwaga ostry) i dusimy ok. 15 - 20 minut

podajemy z pieczywem, ziemniakami lub kaszą.
SMACZNEGO
przepis zaczerpnięty z gazety NAJ - "ZUPY 365 smakowitych przepisów na każdy dzień roku"