Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Kowalik - Sitta europaea

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1226 odpowiedzi w tym temacie

#361 Monastor

Monastor

Napisano 07 marca 2008 - 22:52

BlueDun, fajne na tapetę, ładne, ale nie rozprasza uwagi i pozwala normalnie pracować. Tło mogłoby być bardziej neutralne.

#362 BlueDun

BlueDun

Napisano 07 marca 2008 - 23:13

Monastor, dzięki , :mrgreen: , fajnie ,że nieprzeciętny mistrz fotosc , ustalil nowe standardy wstawiania fot w wątki tematyczne , wiesz ,że mi nie idzie , będę się mógł "wykazać " teraz ;-)

#363 Monastor

Monastor

Napisano 07 marca 2008 - 23:25

BlueDun, pisałem to z przekąsem. Chętnie zobaczę trafioną fotkę kowalika w locie... albo taką rozmytą z ładnym tłem
Fotosc nie jest żadnym mistrzem, ale zna się na rzeczy i pokazał ile potrafi. Tamto zdjęcie wstawił raczej jako urozmaicenie i faktycznie nadaje się ono na pulpit. Fotograficznie, marne, ale mimo wszystko ładne. Jest inne, ale schludne i czyste. Sam porównaj. Efekt w obu przypadkach pierwotnie niezamierzony. Jedno na pulpit jest ok, drugie to niestety za bardzo napaćkane.

No chyba, że ktoś dzielnie walczy o złote kalesony i musi udowodnić, że nieostre zdjęcie to powód do wstydu, albo że ocena zdjęcia zależy od jakiejś mody. Chcesz koniecznie wszystkim pokazać, że jesteś najlepszy? Będzie trudno.

#364 BlueDun

BlueDun

Napisano 07 marca 2008 - 23:36

BlueDun, pisałem to z przekąsem.

dzięki ,że mi wytłumaczyłeś , bo już do kolegi dzwoniłem radością sie podzielić.
widzisz o nic nie walczę tylko się śmieję i w subtelny sposób zwracam uwagę na twoją semantyczną wpadkę (znowu ,jak zwykle - rewelacja ), co do oceny gniotowatości gniotów , to umówmy się , jest to niemierzalne , piszesz że za pstrokate , drugi napisze ,że tamte za stonowane , z gustami sie nie dyskutuje , szkoda ,że lotność rozumienia sie tak gwałtownie kończy . :blink:
Jesteś pierwszą osobą , która wspomina o rywalizacji .
Jest taki motyw z życia Salwadora Dali : na jednym z przyjęć nachlany i naćpany zesrał się na blejtram podczas organizowanej w jego rezydencji libacji , rozmazał i pokazał gawiedzi ,ze to jego nowe dzieło , wszyscy się zachwycali , i niby nie czuli smrodu , zirytowany mistrz krzyknał - ( nie cytuje ) kutwa ja nasrałem a wy się cieszycie z dzieła ! , tak to jest w zyciu , wnioski wyciągnij sam .

#365 Monastor

Monastor

Napisano 07 marca 2008 - 23:44

BlueDun, to przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Nie zachwycam się żadnym nieostrym wróblem, nie oceniałem go w ogóle w kategoriach fotograficznych. Popatrz może na zdjęcia myszołowów, czapli, czy wróbli w locie wykonane przez fotosc, a zobaczysz czym się zachwycam. Kitu nie dam sobie wcisnąć i kto by nie zrobił zdjęcia, jeśli mi się nie podoba, nie pochwalę. W takich wypadkach zazwyczaj siedzę cicho, chyba że technicznie coś jest ewidentnie nie tak. Wróbel w locie był nieostry, stwierdziłem że to dobra tapeta, a nie że to wspaniała fotografia. Pod zdjęciami ptaków na badylu rzadko piszę bo nie ma się czym zachwycać. Są ładne, ale nie powodują opadu szczęki. Sam nie zrobię lepszych, ale wiem co mi się podoba, a co mnie zachwyca.
Co innego jakby fotosc napisał pod tym wróblem, że nieostrość wyraża jego delikatność i charakter ptaka, że dodaje nutki tajemnicy, wyraża skryte, ulotne piękno... i tym podobne pseudoartystyczne bzdury. Swoją drogą taki zabieg coś mi przypomina.

Szpak mi się podobał, ekstra tło, ciekawa poza, ostry i poprawnie naświetlony dziób. Tego, że ogon nie jest w GO nie krytykowałem, zresztą nie krytykowałem tego też przy Twoich zdjęciach, mimo że robili to inni. Mnie to po prostu nie przeszkadza w tego typu fotografiach.

#366 fotosc

fotosc

Napisano 08 marca 2008 - 00:28

wiecie co ? a ja sie pozegnam z wami i poprosze admina o usuniecie moich zdjec :) tak chyba bedzie najlepiej dla nas wszystkich :)
pozdrawiam serdecznie wszystkich

sylwek :)

#367 Monastor

Monastor

Napisano 08 marca 2008 - 00:31

fotosc, byłaby to wielka szkoda, zresztą ktokolwiek by nie odszedł. Każde zdjęcie ma dla tego forum dużą wartość. Inna sprawa, że trzeba będzie wyczyścić trochę naszego offtopu :roll:

#368 Dunadan

Dunadan

Napisano 08 marca 2008 - 00:55

fotosc, daj spokój, nie żartuj tak, nie ma sensu ;-)

Monastor,

trzeba będzie wyczyścić trochę naszego offtopu

Offtop na razie niewielki, mam nadzieję że się nie pogłębi ;-)

:ninja:

#369 BlueDun

BlueDun

Napisano 08 marca 2008 - 08:08

wiecie co ? a ja sie pozegnam z wami i poprosze admina o usuniecie moich zdjec :) tak chyba bedzie najlepiej dla nas wszystkich :)
pozdrawiam serdecznie wszystkich

wiem ,że jestem straszny , to jest jednak "typowy " socjologiczny zabieg , znam portal , na którym co chwila ktoś się żegna i wszyscy proszą ,żeby został, fakt tu może być inaczej , za mało peanów , i sie zdanie odmienne pojawia ! , no przepraszam ,ze żyję , jestem za dojrzałym człowiekiem , aby nie wyrazić swojego zdania , nawet odrębnego.
Czasem mi się wydaje ,że ludzie traktują net jak kontynuację życia w realu , to błąd , trzeba zrobić pstryk i z powrotem zacząć żyć .
Tak na marginesie , czy to nie konkurencja super fot jest przyczyną takich decyzji?
W końcu oceniać powinniśmy przez pryzmat dokonań innych zacnych fotografów, a tych pojawiło się na forum ostatnio sporo.
Najbardziej śmieszne jest to ,że ktoś jak nie zrozumie napisanego tekstu, to zakłada ,że się go obraża .
Ciekawe , ale prawdziwe -kontredans nagannych pochwał .

#370 August

August

Napisano 08 marca 2008 - 08:52

tak nie będzie najlepiej, wręcz przeciwnie, tak będzie najgorzej...
Twoje zdjęcia ptaków są bardzo dobre, ogląda się je z wielką przyjemnością.
Szkoda byłoby by przez jednego "gadułę" w "okresie przejściowym" zabrakło ich na tym Forum...
Przemyśl tą decyzję, takie "zabieram swoje zabawki" trąca lekką dziecinadą...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#371 widz

widz

Napisano 09 marca 2008 - 17:15

co to ma być?to jest forum przyrodnicze?dla niektórych ostrzeżenia nic nie znaczą.po prostu "ten typ tak ma".albo administratorzy znajdą rozwiązanie tematu albo stopniowo wszyscy się stąd wykruszą.
p.s.BlueDun-jeśli możesz policzyć,które to jest forum na którym siejesz zamęt.
pozdrawiam
widz

#372 Dunadan

Dunadan

Napisano 10 marca 2008 - 11:14

Tu też proszę o zakończenie tego tematu. Odpowiednie środki zostały podjęte :sorry:

:ninja:

#373 rafiboj

rafiboj

Napisano 10 marca 2008 - 20:05

widzę pewien zastój ;-) to coś wrzucę
88
Dołączona grafika

#374 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 10 marca 2008 - 21:30

kadr wg mnie bardzo dobry. Bez ziarenka byłoby lepiej.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#375 Hunt

Hunt
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 11 marca 2008 - 13:56

rafiboj, trzeba było wyretuszować te ziarenka ;-) kard, poza, tonacja ok...
Jakiś Canon jakieś szkła...

#376 rafiboj

rafiboj

Napisano 11 marca 2008 - 16:29

Hunt,

trzeba było wyretuszować te ziarenka

śmiać mi się chce, bo teraz to już nie wiem co macie na myśli słonecznik czy szumy :-D

#377 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 11 marca 2008 - 18:55

Słonecznik :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#378 kacpero

kacpero
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 26 marca 2008 - 19:47

Byki jak łanie wyglądają to na ptaszki czas sie przerzucić

89
Dołączona grafika

90

Dołączona grafika

#379 asfoto (Andrzej Smoliński)

asfoto

Napisano 26 marca 2008 - 20:26

Na pierwszym bardzo dobra kolorystyka, a na drugim chyba ostrość większa. ;-)
Oba wpadły mi w oko :geek:

Nikon D500 T17-50 VC, S 150 OS, Samyang 8mm
Facebook

#380 tronk

tronk
  • Użytkownik
  • 132 postów

Napisano 26 marca 2008 - 20:36

na ptaszki czas sie przerzucić

dobry pomysł ;-)
na 90 przydałoby się występlować te paprochy na górze (ale to takie czepialstwo tylko :-D )