Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Kowalik - Sitta europaea

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1226 odpowiedzi w tym temacie

#741 Miro_mx

Miro_mx

Napisano 08 stycznia 2010 - 11:20

namsok, :thumbsup:
D90+55-200VR + bieda i nędza;(

#742 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 14 stycznia 2010 - 15:07

moj wczorajszy nabytek:

224.
Dołączona grafika
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#743 pol

pol

Napisano 14 stycznia 2010 - 15:28

moj wczorajszy nabytek:

zdecydowanie tu pasuje, super i gratki

#744 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 14 stycznia 2010 - 15:41

maciejowy, to jest to - podoba się. Chyba trzeba na mniejszą zwierzynę zacząć polować jak myszaki mnie olewają. A ziarno tańsze od mięcha.

#745 Miro_mx

Miro_mx

Napisano 14 stycznia 2010 - 15:52

maciejowy, Ładne światełko i dobry strzał, podoba się
D90+55-200VR + bieda i nędza;(

#746 1507

1507

Napisano 14 stycznia 2010 - 19:24

maciejowy, klimatyczne, gratulacje

#747 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 21:28

ładny,
kijaczek z lewej troszkę nie teges, reszta super
pzdr
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#748 Niedziou

Niedziou
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 21:57

A oto moje kowaliki :)
225.
Dołączona grafika

#749 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 15 stycznia 2010 - 08:18

Brak numerków, za duży rozmiar (max 900 pikseli na bok)
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#750 miszak

miszak

Napisano 15 stycznia 2010 - 09:23

Niedziou wrzucasz sproro fotek. Musisz jednak zwrócic uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim ostrość. Jeżeli chcesz dowiedziec się czegoś więcej na temat wyostrzania, kadrowania, odszumiania, cropowania lub zbliżania się do ptaków to zadaj pytania lub wrzuć fotki do odpowiednich działów albo przeczytaj to co juz na forum jest. Ktoś napewno Ci pomoże i osiągniesz szybko formę odpowiednią do wątków tematycznych. Może zacznij od bezkrwawych łowów?

#751 Niedziou

Niedziou
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 09:45

Problem ostrości to nie wina braku umiejętności. Zdjęcia które tu wrzuciłam są robone jeszcze moim starym sprzętem, który po prostu nie wyrabiał, a nowy sprzęt jeszcze nie mial okazji się do końca wykazać więc nie ma tu z niego żadnych fotek. Dlatego jakość niestety jest jaka jest, plus niestety nei wiem czemu podczas wrzucenia na forum jeszcze stracily na jakości u mnie w kompie takie nie są jak tu na forum :(A to że profesjonalistą nie jestem to drugie, przygode z fotografią zaczęłam dwa lata temu od totalnego zera więc żeby osiągnąć taki poziom jak tutaj niektórzy maja to jeszcze trochę mi brakuje.

Jednak pomimo niedoskonałości zdjęć chciałam te foty pokazać licząc na jakieś cenne wskazówki od bardziej doświadczonych kolegów, ale sama jestem w 100% świadoma ich nedoskonałości, między innymi dlatego zmieniłam sprzęt. Zobaczymy jak on się spisze.
Sony Alpha 550 + Sony 70-400 G

#752 miszak

miszak

Napisano 15 stycznia 2010 - 10:07

Niedziou to wszystko jasne. Wlaśnie dlatego, są wątki typu BŁ i inne porady. Do wątków tematycznych wrzucasz foty, które uważasz za dobre. Jeżeli sama uważasz, że dobre nie są to nie powinnaś ich wrzucać do watku tematycznego. Napisałem bo po ilości postów rozumiem, że są to "choroby wieku dziecięcego" na forum. Myślisz, że ja robiłem kiedys inaczej? :mrgreen:

#753 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 15 stycznia 2010 - 21:00

Problem ostrości to nie wina braku umiejętności. Zdjęcia które tu wrzuciłam są robone jeszcze moim starym sprzętem, który po prostu nie wyrabiał, a nowy sprzęt jeszcze nie mial okazji się do końca wykazać więc nie ma tu z niego żadnych fotek.

Ale jednak pokazany dzięcioł ostrość miał poprawną - czyli jednak to nie kwestia sprzętu ;)
nie, nie chcę być złośliwy, napiszę parę słów od siebie.
Najlepszą nauką, jest to forum, a dokładnie czytanie, oglądanie, analizowanie prac innych użytkowników. Jak sama z czasem się przekonasz, zrobienie dobrego zdjęcia nie koniecznie wiąże się z nowym "lepszym" sprzętem. Moim ostatnim nabytkiem jest łopata za 30zł z którą jeżdżę od czasów opadów śniegu na ptaszki które dokarmiam, i chociaż od niedzieli żadnego pierzastego nie widziałem na oczy (jeżdżę wieczorem, w nocy) to wierzę, że w niedzielę odwdzięczą mi się za moje poświęcenie i ładnie zapozują przed obiektywem ;)

Dlatego jakość niestety jest jaka jest, plus niestety nei wiem czemu podczas wrzucenia na forum jeszcze stracily na jakości u mnie w kompie takie nie są jak tu na forum :(A to że profesjonalistą nie jestem to drugie, przygode z fotografią zaczęłam dwa lata temu od totalnego zera więc żeby osiągnąć taki poziom jak tutaj niektórzy maja to jeszcze trochę mi brakuje.

poczytaj na temat zamieszczania zdjęć w internecie, jak za pewne wiesz najpopularniejszym plikiem do prezentacji w sieci jest JPEG. Z racji oszczędności przestrzeni dyskowej na serwerach, każde z forum wprowadza określone w regulaminie wielkości pików, kiedy zdjęcie zeskalujesz (zmniejszysz do żądanego rozmiaru tutaj akurat dłuższy bok nie może przekraczać 900px, waga pliku do 300kB) zdjęcie wymaga wyostrzenia.

Jednak pomimo niedoskonałości zdjęć chciałam te foty pokazać licząc na jakieś cenne wskazówki od bardziej doświadczonych kolegów, ale sama jestem w 100% świadoma ich nedoskonałości, między innymi dlatego zmieniłam sprzęt. Zobaczymy jak on się spisze.

rozumiemy, życzę powodzenia, wielu udanych fot i super światełka, bo ono chyba najważniejsze ;)
pzdr
p.s masz teraz sprzęt 3 razy droższy od mojego, liczę na 3 razy lepsze fotki ;)
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#754 1507

1507

Napisano 15 stycznia 2010 - 21:05

Niedziou, napisz w takim razie czy ostrzysz wszystkimi punktami czy centralnym, czy zdjęcia robisz ze statywu? Czy twoja sigma i sony się dostatecznie lubią? Bo czasem bywa tak że jak sprzęt jest niedopasowany (ff,bf) to nigdy nie uzyskasz dobrych efektów.

#755 Niedziou

Niedziou
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:39

226

Dołączona grafika

#756 robkiz

robkiz

Napisano 26 stycznia 2010 - 22:33

226 przyjemny, klasyczny kadr, szkoda tylko że zupełnie nieostry. Przy tych parametrach jakie miałaś (czas,iso) podejżewam że fotka nie byla wyostrzona po zmniejszeniu.
Robert

#757 Tadzeu

Tadzeu

Napisano 26 stycznia 2010 - 22:47

Niedziou Sigma 120-400 trochę mydli na długim końcu i ma niezbyt celny autofokus. Spróbuj dać przysłonę rzędu 8 - 11, to obraz powinien być ostrzejszy.
Tak na marginiesie, to kowalika w Krakowie jeszcze nie widziałem.

#758 namsok

namsok

Napisano 31 stycznia 2010 - 22:07

ptaki ładnie pozowały,tylko światła brakowało
227
Dołączona grafika

#759 pol

pol

Napisano 01 lutego 2010 - 13:09

Niedziou, ładny kadr, nad resztą musisz jeszcze popracować
namsok, bardzo OK

#760 Niedziou

Niedziou
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 01 lutego 2010 - 13:23

Czy wiecie może dlaczego wrzucając fotki na forum traca one ostrość? U mnie są ostre a po wrzuceniu są jak widać :/cos moze robie zle?