Sprzęt dla Nowicjusza
Napisano 19 listopada 2009 - 18:38
"Lepszość" jednego sprzętu nad drugim (np D3000 nad 1000D) najczęściej widoczna jest tylko w wąskim zakresie i może wyglądać zupełnie inaczej rozpatrywana z innej strony.
Przykładowo nikon ma lepszą ergonomię więc jest górą ale canon ma lepszą matrycę więc może on jest górą a może jednak pentax który ma stabilizację albo moze sony która jest najtańsza ale chyba jednak nikon bo ma leszego "kita" z tym, że canon ma lepsze "eLki" ale przecież pen...... można tak dłuuugo
Najlepsza rada dla Ciebie: z puli 1000D, D3000, K200D wybierz ten który kupisz najtaniej wraz z dodatkowymi pierdółkami najwyżej zmienisz.
Napisano 19 listopada 2009 - 18:56
...w pentaxy się nie pakuj, nie będę tłumaczył dlaczego...
Tak, to wiele tłumaczy, masz jeszcze jakieś solidne argumenty? Miałeś w ręce kiedyś Pentaxa? Znasz może historię marki?
sasic napisał/a:
jedyną wadą jak dla mnie jest mały wybór szkieł.
No a niby o czym ja pisałem?? Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie jest to jak najbardziej solidny argument.
...Sprzęt zwykle sprawuje się najlepiej, gdy nie mieszamy producentów w zestawie...
sasic napisał/a:
OMG
, oj kolego wychodzi z Ciebie ortodoks
Nie wiem czy orientujesz się kto produkuje te nikory i L-ki ...
nie ważne kto produkuje, ważne, że puszki (obojętne jakiego producenta) lepiej jest zestawiać z obiektywami tej samej firmy.
...Ja jednak będę się upierał przy canonie i nikonie. Stabilizację z tele kolegapikouko w nikonie może mieć nową za 1700zł(allegro), a używkę za ok. 1300. ...
sasic napisał/a:
To pokaż mi jeszcze body do tego za 300 lub 700 złotych (pamiętaj budżet to 2k pln!)
Piszesz tak, jakbyś nie wiedział z czym wiąże się zakup lustrzanki... Apetyt rośnie w miarę jedzenia i tak czy siak, zakup na 2000 zł się nie skończy.Na początek można kupić szkiełko bez stabilizacji. Prędzej czy później trzeba będzie wymienić szkło. moim zdaniem stabilizacja to nie wszystko, i to nie powinno być priorytetem w wyborze systemu. Przynajmniej dla mnie takim priorytetem jest duży wybór szkieł.
Poza tym, po co mi stabilizacja w body, jeśli kiedyś zdecyduję się zmienić stary obiektyw bez stabilizacji i kupić lepszy, który pewnie będzie stabilizację posiadał...

(Rafał)
Napisano 19 listopada 2009 - 19:31

Napisano 19 listopada 2009 - 19:45
Tomek, używałeś kiedyś sprzętu innej firmy niż Nikon? Z mojej strony EOT.
A gdzie ja piszę że kolega MUSI kupić nikona? Moim zdaniem w przypadku WYBORU SYSTEMU bardzo ważnym argumentem przemawiającym za CANONEM I nikonem jest większa ilość obiektywów niż można podpiąć do pentaxa - to na początku jak i teraz chciałem koledze, który stoi przed wyborem systemu zasugerować. dziwi mnie, czemu Ty się tak przy tym systemie pentaxa upierasz... i nie zapytam czy miałeś kiedyś w ręku coś innego niż pentax i minolta/sony

Pozdrawiam, bez odbioru

EDIT: używałem zenita, praktice ,później był dynax5 i na końcu cyfra

Napisano 19 listopada 2009 - 21:29
lekko podważyłbym Twoją opinię o małej ilości szkieł do Pentaxa...
Na Allegro i ebayu znalazłem w sumie ok 2500 sztuk różnych szkieł do Pentaxa
Do Nikona jest ok 5000 sztuk a do Canona około 7000 sztuk.
Idąc Twoim tokiem rozumowania ....to powinieneś używać Canona a nie Nikona bo Canon ma większy wybór...

Moim zdaniem dostępność 2500 sztuk róznych szkieł do Pentaxa w chwili obecnej jest ilością dla wielu wystarczającą.
Podejrzewam że wielu z nas życia ..(i kasy) by brakło żeby przetestować choć połowę z tej ilości 2500 sztuk.
Decyzja o zakupie należy do pytającego..sam miałem podobne dylematy i decydującym argumentem była cena szkieł do kupowanego body...
Napisano 19 listopada 2009 - 22:03
Apetyt rośnie w miarę jedzenia i tak czy siak, zakup na 2000 zł się nie skończy.
Tomek napisał ważną rzecz - wystarczy się poważnie zaangażować w fotografię i w którymś momencie okazuje się, że odmawia się sobie wielu rzeczy, żeby odłożyć na jakieś szkło czy body. I uwierzcie mi, że to naprawdę wciąga - wertowanie testów, sampli pochłania tak dużo czasu, że nawet pozbawia snu... I niech Wam się nie wydaje, że "gdybym miał 300/2.8 to nic więcej mi nie potrzebne" - to pułapka

Napisano 19 listopada 2009 - 22:03

Napisano 19 listopada 2009 - 22:43
Napisano 19 listopada 2009 - 22:57
1000d ma liveview (dwa tryby) - czego brakuje nikosiowi
1000D ma lepsza nieco matryce
D3000 ma wyzsze mozliwe iso (ale wiekszy szum niz canon wiec to dyskusyjna przewaga)
Ja bym wybral canona...chyba
Napisano 20 listopada 2009 - 15:10
Tomku...
lekko podważyłbym Twoją opinię o małej ilości szkieł do Pentaxa...
Na Allegro i ebayu znalazłem w sumie ok 2500 sztuk różnych szkieł do Pentaxa
Do Nikona jest ok 5000 sztuk a do Canona około 7000 sztuk.
Idąc Twoim tokiem rozumowania ....to powinieneś używać Canona a nie Nikona bo Canon ma większy wybór.....a to Twoim zdaniem jest największą wartością która determinuje zakup systemu...
Moim zdaniem dostępność 2500 sztuk róznych szkieł do Pentaxa w chwili obecnej jest ilością dla wielu wystarczającą.
Podejrzewam że wielu z nas życia ..(i kasy) by brakło żeby przetestować choć połowę z tej ilości 2500 sztuk.
Decyzja o zakupie należy do pytającego..sam miałem podobne dylematy i decydującym argumentem była cena szkieł do kupowanego body...
Masz oczywiście rację. Ty masz pentaxa, ja nikona, ktoś inny canona... a i zenitem też się przepiękne fotografie zrobić da. Jeśli pikouko weźmie pentaxa to dobrze, ważne jest to, aby on sam był zadowolony. Powtarzam, zwróciłem tylko uwagę, że do N i C jest dużo więcej szkieł z drugiej ręki i tyle, a to, że ja bym pentaxa nie brał, to jest to tylko moja indywidualna opinia. Dziwi mnie, że zwracacie mi wagę, zamiast doradzać koledze dlaczego właśnie pentax, to nie ja stoję przed wyborem systemu.A dlaczego ja wybrałem nikona? Bo bardzo pasuje mi jego ergonomia. poza tym, nikon ma niedrogie, a bardzo fajne szkiełko 18-70DX, oraz 70-300vr, które można dostać z drugiej ręki za bardzo przyzwoite pieniądze.Kolega pikouko chce tani zestaw na początek. Ja dałem przykład D80 z 18-135, który moim zdaniem, świetnie spisze się jako pierwsza puszka z uniwersalnym, niezłym jakościowo obiektywem. Poradźcie mu, co może mieć w pentaxie za 2k i czemu to będzie lepsze niż N lub C.Pozdrawiam

Napisano 20 listopada 2009 - 17:25
i czemu to będzie lepsze niż N lub C.Pozdrawiam
BO TAK!

(Jakub)
Napisano 07 lutego 2011 - 17:26
Napisano 07 lutego 2011 - 17:46
Lepszy byłby jakiś canon(500D,450D,350D) lub nikon (D80,D90).
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!
(Jakub)
Napisano 07 lutego 2011 - 18:04
pozdr
(Karolina)
Napisano 07 lutego 2011 - 18:07
Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia
(Jakub)
Napisano 07 lutego 2011 - 18:09
(Paweł Wróblewski)
Napisano 07 lutego 2011 - 18:14
wieksza roznice zobaczysz miedzy obiektywami.
Gdyby nikon mial 70-200/4 i 200/2.8 w taki niskich cenach to byc moze kiedys wybralbym nikona a nie canona:P
Napisano 07 lutego 2011 - 18:41

ps.
Ja Pentaxy kocham prawie za wszystko, nienawidzę za obiektywy tele

się rozpisałem, decyzję i tak podejmiesz samodzielnie i ona będzie dla Ciebie najlepsza

(Jakub)
Napisano 07 lutego 2011 - 20:41
Napisano 07 lutego 2011 - 20:46
Sądzę,że się sprawdzi.sprawdzi się w robieniu zd sarnom?
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!