Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Stracone ujęcia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1171 odpowiedzi w tym temacie

#241 krzych

krzych

Napisano 06 marca 2010 - 10:13

PatrykGala, no widać że ostrość "poszła w las" ;-)

#242 grabeer

grabeer

Napisano 08 marca 2010 - 22:17

114.
Dołączona grafika
Szkoda że nie jest takie jakie chciałoby się aby było, ale obcowania z nimi przez około 3h nikt nie zabierze ;)
Nie podejrzewałem że mogą być tak sympatyczne.
pozdr.

#243 Gutek

Gutek

Napisano 09 marca 2010 - 09:24

grabeer, Gratuluje spotkania i tych trzech godzin. Nie zawsze zdjęcie jest najważniejsze, czasem warto poobserwować i nacieszyć oko i dusze.

#244 kucharzewski (Piotr Kucharzewski)

kucharzewski

Napisano 09 marca 2010 - 15:19

a ja się dziś o mało nie popłakałem :-/ , śnieg przepalony, ptak nieostry - pełna klatka na 200 mm

115
Dołączona grafika

#245 kucik (Michał)

kucik

Napisano 10 marca 2010 - 22:19

Luty. Kilka kadrow z dnia kiedy przeklinalem brak srubokreta przy sobie gdy mi sie glowica przy statywie poluzowala, a kiedy w koncu mialem dobre swiatlo to akumulatory popadaly z mrozu... 2,5 h chodzenia z muflonami, a tylko 4 zdjecia nie rozmyte - pozostale wygladaly jak te ponizej lub gorzej, choc w malym formacie nie wygladaja najgorzej (zdjecia bez cropa)

116
Dołączona grafika

117
Dołączona grafika

118
Dołączona grafika

#246 grabeer

grabeer

Napisano 10 marca 2010 - 22:40

kucik, ojć tyle powiem ...
pozd

#247 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 13 marca 2010 - 19:16

119. oryginalny kadr:

Dołączona grafika

i po kosmetyce:
120.
Dołączona grafika

Do celów prywatnych się nada...Chyba ,że ktoś chce się pobawić to podeślę oryginał...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#248 krzych

krzych

Napisano 13 marca 2010 - 19:32

Krzychu, no i ładny Ci kadr wyszedł po "kosmetyce". Dobrze, że schowasz go do prywatnej szuflady, jeszcze by Cię ktoś za jego publikację "zjadł" jak Pana Marcina M. ;-)
Pozdrawiam

#249 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 13 marca 2010 - 19:44

liczy sie efekt koncowy.
Takie rzeczy znane sa juz od czasow analogowej fotografii, wiec nie widze problemu ze stosowac go teraz.
Jesli da sie dzieki temu uratowc swietne ujecie to jestem za robieniem takich rzeczy.
wszystko w granicach rozsadku, w tym wypadku w/g mnie bylo to dopuszczalne.
wyszla swietna koncowa fota!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#250 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 13 marca 2010 - 20:50

Jeśli jest informacja, że przy fotografii taka dość spora ingerencja zaszła - jak najbardziej jestem za publikowaniem takich perełek - bo na prawdę jest na co patrzeć..

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#251 aloes

aloes
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 13 marca 2010 - 22:31

A mnie się zdaje, że w tym przypadku ingerencja w fotografię jest na tyle duża, że jej miejsce jest tutaj - i, chemik, wyrazy szacunku za umieszczenie jej tu właśnie. Daleka jestem od linczowania za każdą wystemplowaną trawkę, ale... Jak to ująć... Uważam, że należy promować sytuacje, w których tego typu kadry są wzięte prosto z puszki, a nie są efektem - doskonałych, przyznaję - działań stemplem, i nie zrównywać jednych z drugimi. Kto jak kto, ale Chemik wielokrotnie pokazał, że umie robić zdjęcia bez PS. :)

Z przyjemnością obejrzałam 120 i cieszę się, że Chemik przedstawił obie jego wersje. Nie zorientowałabym się, że wprowadził tam tak daleko idące zmiany. Bardzo wyśrubowałeś poziom "straconych ujęć"! :)
Canon 40D, C 24-105, C 100-400, Sigma 10-20, C 100 Macro, C 430 ExII, Manfrotto, Sirui, różny drobiazg i wielkie plany.
Ponadto C PowerShot SX220, rower, sporo zapału i straszliwy brak czasu.

#252 kucik (Michał)

kucik

Napisano 13 marca 2010 - 22:40

[...] wyrazy szacunku za umieszczenie jej tu właśnie. Daleka jestem od linczowania za każdą wystemplowaną trawkę, ale... Jak to ująć... Uważam, że należy promować sytuacje, w których tego typu kadry są wzięte prosto z puszki, a nie są efektem - doskonałych, przyznaję - działań stemplem, i nie zrównywać jednych z drugimi. Kto jak kto, ale Chemik wielokrotnie pokazał, że umie robić zdjęcia bez PS. :)

Z przyjemnością obejrzałam 120 i cieszę się, że Chemik przedstawił obie jego wersje. Nie zorientowałabym się, że wprowadził tam tak daleko idące zmiany. Bardzo wyśrubowałeś poziom "straconych ujęć"! :)

Z tego powodu niedawno zalozylem krytykowany post nt. cropowania zdjec. W zdjeciach przyrody sa to moje poczatki, ale najwieksza satysfakcje przynosza mi zdjecia, ktore pozostaje tylko lekko przykadrowac, bez grubego ciecia i mocnej ingerencji PS-a.

chemik przyznam, ze bez oryginalu ciezko byloby zauwazyc ze zdjecie bylo przerobione

#253 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 14 marca 2010 - 00:31

Miło mi słyszeć, że odebraliście tak pokazane zdjęcia jak właściwie miałem nadzieje, że odbierzecie. Chodziło mi o pokazanie że nie każde "stracone ujęcie" jest stracone. Tylko jedno: nic bardziej nie cieszy, niż zdjęcie uzyskane w terenie a nie przed monitorem komputera. Owszem, przyznaje się bez bicia, że zdarzyło mi się stęplować drobne elementy które zaburzały kompozycję ale nigdy w tak znacznym stopniu.
kucik, ja się staram o ile to tylko możliwe kadrować w terenie, a działanie na pliku ograniczać do operacji globalnych. Jak dla mnie prostowanie kadru, delikatnie przekadrowanie (ale w granicach rozsądku), zmiana nasycenia, kontrastu, operacje na krzywych - to wszystko właśnie operacje globalne gdzie wpływ twojego działania sprowadzone jest do całego ujęcia a nie tylko jego części.

#254 miszak

miszak

Napisano 24 marca 2010 - 08:57

Moim zdaniem ingerencja Chemika jest jak najbardziej dopuszczalna. W jakimkolwiek stopniu nie dotyczy ona modela pokazanego na zdjęciu i innych waznych elementów kompozycji ani też elementów środowiska otaczającego czubatkę. To był poprostu przypadkowy śmieć.

A teraz ja:
Znalazłem zatoczkę o dł. Ok. 12-15m w której systematycznie siadały brodźce piskliwe. Siadały by po kilku sekundach odlecieć. Wyglądało to tak – lądowanie 2-5 sek stania w wodzie, przykucnięcie i skok w powietrze. I tak mniej więcej co kilka minut. Obserwowałem sobie tą procedurę przez lornetkę i postanowiłem sfotografować startującego z wody brodźca. Prościzna. Siada, czekam. Przykucnie – odpalam serię i mam go. Pół godziny zajęło mi spokojne zbliżanie się pod siatka do tego miejsca. Położyłem się na skraju zatoczki wzdłuż linii wody. Do centralnego punktu miałem ok. 5-6m czyli byłem w idealnym miejscu. Światło za plecami i odbicie od wody dawało nadzieję na ciekawe ujęcie. Nagle słyszę plusk. Jest brodziec. Słyszę ale nie widzę. Zaczęły lądować trochę w innym miejscu, z mojego lewego boku. Musiałem powoli odwrócić się o 90 stopni. Odwróciłem się powoli. Niestety tylko ja i siatka daliśmy rade się odwrócić a karimata nie. Tak więc kolana i łokcie opierały się o super błotko. Po kilku minutach wylądował piskliwiec. Ale tylko odbił się i odleciał. Niestety światło miałem już totalnie z boku. W sumie jakby startując odchylił się w dobrą stronę i światło wpadłoby pod skrzydła nie byłoby źle. Te teoretyczne rozważania w czasie zasiadki są rozbrajające ;-) No w końcu przysiadł na te 3 sekundy. Przykucnął. Nacisnąłem serię – trach, trach, trach a on siedzi taki przykucnięty. Wyczekał aż seria zwolniła do 1 klatki na sek. I skoczył w przerwie pomiędzy strzałami. Cwaniaczek co?
121
Dołączona grafika
122
Dołączona grafika

#255 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 24 marca 2010 - 09:03

miszak, ale cię wyczekał ;-) Chociaż kropelki to prawie do tematycznego ci załatwił :mrgreen:

#256 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 24 marca 2010 - 10:14

:mrgreen:

#257 Gutek

Gutek

Napisano 27 marca 2010 - 16:21

Co tu gadać :evil:
123.
Dołączona grafika

#258 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 27 marca 2010 - 17:44

Chyba jakiś chory osobnik bo coś niewyraźny ;-)

#259 kucik (Michał)

kucik

Napisano 27 marca 2010 - 21:23

pozostajac przy labedziach. Nie przepalilem labedzia, za to spieprzylem tlo za duza korekcja ekspozycji. Teraz tylko PS ratuje
124
Dołączona grafika

#260 nemos_22

nemos_22

Napisano 28 marca 2010 - 15:04

kucik tlo jest raczej winne za maly otwor przeslony i mala ogniskowa ;/
Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4