toron 27, zamiast się naśmiewać z czyichś uwag może powinieneś poczytać cos o kompozycji. Bo już dawno stwierdzono w malarstwie, co potem przejęła fotografia, że ludzki wzrok oglądając jakiś obraz koncentruje się na określonych punktach kadru, a dobrze skomponowany obraz pozwala autorowi pociągnąć wzrok odbiorcy przez te punkty. pozwala mu to lepiej, lub gorzej, na pokazanie tego co chce, w taki sposób jak chce. Poza tym dobrze skomponowany obraz jest zbudowany na zasadach - czy to trójpodział, czy zasada złotej proporcji, czy poumieszczania w mocnych punktach zdjęciowych planów, wykorzystując odpowiednią perspektywę dla nadania lub zmniejszenia dynamiki, nie jest już takie istotne. Ważne by mieć pomysł. Dlatego ważne na zdjęciach sa szczegóły i to by nie było w kadrze wielu zbędnych elementów które odciągają wzrok. A takie stwierdzenie o rozbieganych oczach jak napisałeś trąci nieco zwykła ignorancją.
Wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji.
Zauważyłem że ostatnio nastała jakaś moda na sztywne (ślepe) trzymanie się wytycznych odnośnie kompozycji, a według mnie nie tędy droga. Należy mieć świadomość że takie prawidłowości są ale trzeba eksperymentować. Fotografia ma się podobać i tyle, a czy zrobiona jest zgodnie ze sztuką to według mnie mało istotne.