Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Styczeń 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1057 odpowiedzi w tym temacie

#341 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:26

Faktem jest, jak napisał UDILEK, ze głównie focę sonnarem 300/4, ale te zdjęcia akurat robione są "kultowym" obiektywem, który rzeczywiście trzeba omijać dużym łukiem (Qelka coś na ten temat pewnie więcej może powiedzieć :-D ;-) ). To szkło przede wszystkim nie radzi sobie z ostrością, mydło totalne, AF chodzi jak traktor , w takim środowisku jak tu - krzaki - często się gubi. No i teraz zauważyłem że daje takie aberacje na jasnym tle.. no ale cóż, tylko na tle jasnych chmur można było one focić.. Mam jeszcze zdjęcie dzwońca zrobione tym i tam... ten to dopiero ma fioletową aureole wokół głowy. Z mojego fajnego sonnara aż takich fioletów by pewno nie było. No ale na kwiczoły polowałem w mieście, przy przystanku autobusowym, z chodnika, zza wiaty etc, więc wziąłem lekkie szkło, sonnarem ciężko z ręki, no i manual.. Ale z drugiej strony ta moja sigma 70-300, jeszcze bez APO.. jak jest taka jest, ale jest ze mną już kilkanaście lat, dzięki niej mogłem zacząć jeszcze w zeszłym wieku poważniejszą przygodę z fotografią przyrodniczą... (choć już w latach 80-tych zalegałem pod gałęzmi z praktiką i podpiętym pentaconem auto 135.. :-D .. i na dzięcioła polowałem).. Teraz gdy mogę, to korzystam raczej z tego sonnara 300.. i kombinuje, jakby tu się dorobić lufy, którą ma Miszak..

#342 saxon

saxon
  • Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:27

UDILEK, dokładnie jak piszesz pamiętam jak podziwiałem te zdjęcia błotniaków.
K-5, K10D, SIGMA 100-300/4+TC 1.4x, S 10-20/4-5.6 SIGMA 24-70/28 HSM SIGMA 85/1.4 TAMRON 28-75/2.8 Metz 48 AF-1

#343 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:33

Logiełka, skąd Ty taką piękną pogodę wytrzasnąłeś? Fajne czyste barwy na zdjęciach.

a bo w wawie pieknie sie dzis zrobilo, tak po 12-ej. ja urwalem sie z roboty i wskoczylem do lazienek. i takie cosie mi powychodzily:

311.
Dołączona grafika

312.
Dołączona grafika
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#344 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:36

maciejowy, no ładnie Ty się urywasz z pracy a do budy nie można dojechać. Ja jutro chyba zostawię samochód na wsi i będę dymał chyba ze 2 kilosy :(
I może jutro do Białowieży podjadę do chłopaków?

A i ta samiczka bogatki ma piękny żółty kolorek - po kalibracji mam ładniejsze kolorki i teraz mogę docenić.

Pozdrawiam

#345 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:37

Ataman, No to się wyrwałem przed szereg :oops: . Ale ja gdy porównywałem zdjęcia anteny telewizyjnej na tle nieba to faktycznie Sonnar 200/2,8 miał zauważalnie większe aberracje niż Tair. Ale ruscy mieli dość spory rozrzut jakościowy w swoich szkiełkach.

P.S.
miszak uważaj na swoją lufę. :mrgreen: :mrgreen:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#346 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:43

A i ta samiczka bogatki ma piękny żółty kolorek - po kalibracji mam ładniejsze kolorki i teraz mogę docenić.

kalibracja to cenna rzecz

a ja urwalem sie, bo juz dzis mialem dosyc tego piekielka ;-), zreszta jak tylko slonce wyjrzalo to nie bylo innego wyjscia :mrgreen:

a do budy pojade jutro podrzucic jakies zarlo. i udalo mi sie dokonac rzeczy niemozliwej: w poniedzialek kupilem szufle do odsniezania :vivalabamba: ostania w supermarkecie :-)
wiec odkopie miejsce zeby mozna bylo autko zostawic na poboczu :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM

#347 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:48

są dni, w których zdecydowanie bardziej przydała by się budzie kamera niż aparat. tak było i dziś. rozumiem, można narzekać na frekwencję jeśli aktorów brakuje, u mnie jest zwykle odwrotnie. dziś było koszmarnie. istny nalot pierzastych spowodował nie tylko, że kadry wyszyły takie a nie inne (naturalnie operator też maczał w tym paluchy co widać poniżej;) ale siedzieć trzeba było od świtu to zmierzchu. zwykle łaskawie odlatują w okolicach 13-14, dziś dopiero jak zrobiło się ciemno. ot spodobało im się miejsce. ale wracając do kamery, sceny których byłem dziś świadkiem warto było uwiecznić na filmie, braku dźwięku na zdjęciach często nie zrekompensuje nawet najbogatsza wyobraźnia. scena podzielona była w zasadzie na dwa obozy - myszołowy i kruki. dziś wrony i sroki dostały przepustki dopiero pod koniec dnia. jak zadziorne potrafią być czarne wiemy wszyscy, jaką siłą dysponują - również, ich gierki, fortele aby dobrać się pożywienia może pokazać tylko film. ech ... wrażeń moc, nawet panujący chłód był dziś nieodczuwalny. lekcje, które dostajemy dzięki obserwacjom są bezcenne więc korzystam ile mogę ;) kilka kadrów z posiedzenia poniżej - w dwóch ratach, żeby nie było za ciasno ;)

313
Dołączona grafika

314
Dołączona grafika

315
Dołączona grafika

316
Dołączona grafika

317
Dołączona grafika

318
Dołączona grafika

319
Dołączona grafika

#348 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:52

Ataman, No to się wyrwałem przed szereg :oops: . ....

A tak wogóle to warunki do focenia tych kwiczołów musiały być baaardzo niekonieczne. Kolega focił kanonierską L-ką 500/4.... i gdy dziś rano, po przyjściu do pracy wgramoliłem się do jego pokoju na poddaszu i chciałem by pokazał mi swoje efekty wczorajszego polowania.. to stwierdził, że dziś koło południa urywa się znów na Wilczak.. i będzie poprawiał.. bo wczoraj niekoniecznie wyszło.. i nic mi nie pokazał.. :-D :mrgreen:

#349 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Drojac, niesamowite - wal śmiało mi się nie nudzą. Każda fotę Twoją czy innych oglądam z przyjemnością. Pozazdrościć frekwencji - ja już dawno myszaka, myszaczka, mysiunia nie widziałem :-( Ale może jutro ;-)

Pozdrawiam

#350 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Drojac, Uśmiałem się po pachy, patrząc tylko na te zdjęcia. Wyobrażam sobie jaki musiałeś mieć spektakl na żywo i z dźwiękiem.

Ataman ja cały czas manualne, stare szkła darzę ogromnym szacunkiem. Podobnie jak ty wychowałem się na nich.

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#351 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:54

Drojac, swietne kadry, a 319 rewelacja, podszczypywanie i wyrywanie pior, czyli wszystkie chwyty dozwolone :-)

#352 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 13 stycznia 2010 - 21:58

praktycznie 3/4 z ok 250 dzisiaj zrobionych zdjęć to takie historie. Logiełka, a co byś powiedział na 16 myszołowów jednocześnie na scenie ? :D i lądujące i odlatujące jeden za drugim ? sam nie wiem co gorsze, ich brak czy nadmiar. będziesz przejazdem, wstąp. zapraszam. uzupełnisz zaległości ;)

320
Dołączona grafika

321
Dołączona grafika

322
Dołączona grafika

323
Dołączona grafika

324
Dołączona grafika

325
Dołączona grafika
najpiękniejsze krucze spojrzenie jakie w życiu widziałem. szkoda, że kadr skopany :(

326
Dołączona grafika

327
Dołączona grafika

#353 buteo

buteo

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:00

318. :-D

... co tam szarpią na 326 ,pudla? :-)

#354 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:09

Drojac mam nadzieje , że zdjęć w najbliższym czasie nie zabraknie bo naprawdę można nacieszyć oko oglądając takie prace.

#355 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:14

Logiełka, a co byś powiedział na 16 myszołowów jednocześnie na scenie

Zebrała się paka
Ptaków u Drojaca
Szesnaście Myszaków
Żeberka wcinało
Kilka wron w waciakach
Ich obserwowało
Sześć srok zrobiło nalot
By kęsa urwać pół
Lecz kruki już zajęły
Zaśnieżony stół
I gdzie sprawiedliwość
Uwierzycie ludzie
Tyle ptaków na raz
Przy Drojaca budzie :-P

Dziś pytanie dziś odpowiedź - dzięki za zaproszenie, jak kiedyś będę to dam znać :-D

#356 pol

pol

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:23

i jak tu teraz dodać jakieś zdjęcie

Drojac, :clap:
Logiełka :clap:

328
Dołączona grafika

#357 moby dick

moby dick

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:28

pol, Twojej fotce też niczego nie brakuje! Ale, kurka wodna! skąd Ty bierzesz słońce?! :shock:
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#358 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:32

pol, tak pol, skąd Ty bierzesz słońce :D a zdjęcie swoją drogą świetne. buteo, kurczak :) widać nawet łapki które są przysmakiem kruków ;)

#359 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 13 stycznia 2010 - 22:35

pol, piękne zdjęcie

Nie strasz stary, nie strasz
Krzyknął myszak do myszaka
Gdy ten wylazł z zaspy
Odcedziwszy "ptaka"
"A czego się tak boisz,
Zleciałeś z patola?"
"Tak bo dziś widziano
Z aparatem Pol-a"