Styczeń 2010
Napisano 13 stycznia 2010 - 22:41
Napisano 13 stycznia 2010 - 22:58
Ataman napisał
Znaczy.. Pol... Ty te myszaki w Reichu focisz?
Windsurfing to taka dziedzina sportu gdzie pogoda bardzo ważna, zwłaszcza siła i kierunek wiatru. stąd potrzeba dokładnej prognozy, a że mieszkam blisko granicy to korzystam między innymi z zapodanego serwisu. spisuje się lepiej niż nasz ICM. fotografią bawię się ok pół roku i teraz zerkam do tego serwisu kiedy sobie dzień na zdjęcia zaplanować

focę w kraju jestem z lubania
Napisano 13 stycznia 2010 - 23:34

(Łukasz Ziewacz)
Napisano 13 stycznia 2010 - 23:37
dobrze rozpracowales teren, ptaki dopisuja, ladnie sobie radzisz z kompozycja i wynikiem tego wszystkigo i nie tylko sa super wyraznie kadry !
bardzo mi sie podobaja Twoje zdjecie

Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl
Napisano 13 stycznia 2010 - 23:58
Logiełka napisał
pol, piękne zdjęcie
Nie strasz stary, nie strasz
Krzyknął myszak do myszaka
Gdy ten wylazł z zaspy
Odcedziwszy "ptaka"
"A czego się tak boisz,
Zleciałeś z patola?"
"Tak bo dziś widziano
Z aparatem Pol-a"

pol, ładna scena
329.

Napisano 14 stycznia 2010 - 00:59
Świetnie się prezentują Twoje myszaki w tym lesie.
(Piotr)
Napisano 14 stycznia 2010 - 07:20

Napisano 14 stycznia 2010 - 08:40
ps. co do prognozy to przesunęli słońce na jutro

Napisano 14 stycznia 2010 - 08:52
Piękne te myszaki Wasze tylko pozazdrościć...
Uwzięła się "Fotoprzyroda"
- widać taka moda-
i zza każdego krzaka
poluje na myszaka....

Napisano 14 stycznia 2010 - 09:52
Napisano 14 stycznia 2010 - 10:58

Napisano 14 stycznia 2010 - 11:44
332 próba portreciku

Napisano 14 stycznia 2010 - 11:56

Napisano 14 stycznia 2010 - 12:02
widz napisał
pol, pięknie rysuje Twoje szkło.jaki to gatunek?
Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR
Napisano 14 stycznia 2010 - 12:09

Napisano 14 stycznia 2010 - 12:50

(Karolina Myroniuk)
Napisano 14 stycznia 2010 - 12:53
334. witaj siostro

Najważniejszy jest ten pierwszy po nim pojawiają się jak błyskawice następne. Wszystko wygłodzone, ale z kulturą. Nie pchają się na wariata do stołu. Najpierw rzucają okiem na stołówkę i przyglądają się jedzącym.
335.

Niestety na bijatyki nie miały ochoty. Grzecznie siedziały 4 w jednej kupie i skubały mięsiwo. Ogólnie mówiąc było, spokojnie, grzecznie i bez awantur oraz chamstwa i podkradania. Pojawił się kruk jednak kilkakrotnie zatoczył koło przyglądając się w zwisie co lezy na stole i odleciał. Chyba stwierdził, że nic ciekawego tu nie znajdzie, więc kraczydła tylko słyszałam raz po raz gdzieś w oddali.
336. widowiskowo w śniegu lądowały

Biegały raz z jednego miejsca do drugiego by poskubać tu i tam.
337.

338.

Po godzinie wszystkie ptaki na hurra wzbiły się w powietrze i nastała głucha cisza. Liczyłam na bielika nie pojawił się jednak na scenie. Na karcie prawie 0 zdjęć, samo południe , nawet przedarło się gdzieś słońce a ptaków brak. Nawet sroki, które zazwyczaj dopisują odpuściły, lub podrywały się z nagła i uciekały w pobliskie krzewy. Po 2 godzinach ciszy pojawiły sie znowu. Po jednym Myszaku, przyleciał, drugi, trzeci. Niestety nie było takiej frekwencji jak u Drojaca, ale w chwili kulminacji na scenie było 7 myszaków.
339. szkoda mi tego cięcia, ale cóż jest parcie by to poprawić.

340. ciągle poszukuję odpowiedniego kadru, szkoda że w tej właśnie chwili słońce nie było dla mnie łaskawe

Dokładnie o 13.30 wszystko poderało się do lotu a na niebie pokazała się znajoma sylwetka z białym ogonem. Znów cisza i nadzieja, że pojawi się przed budą. Niestety po 10 minutach ląduje Myszak to znak, że bielik nie zatrzymał się na dłużej.
341.

Młody okaz pasł się dobre 20 minut. Po czym zerwał się do lotu. Na scenie zostały sroki, które wybierały pozostałości po bandzie myszaków. Z braku laku łapałam te odrzutowce. Zdałam sobie sprawę, że nie mam ani jednego kadru sroki w locie, choc są przy każdej zasiadce. Słoneczko się już dawno schowało, a szkoda bo te czarnawe krzykaczki ładnie by się podświetliły od spodu.
342.

343.

344.

O 14.30 po 40 minutach oglądania srok stwierdziłam ,że starczy na dziś i czas pakować graty. Moje pakowanie jest zazwyczaj bardzo ekspresyjne i dosyć głośne. Buda jest mała a ja w ogromnej ilości rzeczy dużą , więc kręcenie i składanie sprzętu zawsze powoduje że obijam się o ściany Wystawiam łepetynę z budy i co ?i Siedzi biały za budą. Cholernik jeden, czatował za moimi plecami. Musiał usiąść tam w chwili , gdy wszystko zerwało się do lotu. Starsze Myszaki nie powróciły, wylądował tylko młodziak widocznie głód był silniejszy od potęgi Bielasa. Kolejny raz potwierdziło się, że tylko cierpliwość daje dobre efekty i nie znasz dnia ani godziny kiedy przyleci niespodzianka, o której śnisz po nocach. Po cichu wślizgnęłam się do budy i rozstawiłam złożony już sprzęt niestety - poleciał w siną dal. Mam nadzieję, że jeszcze do mnie wróci. Takie dni mobilizują, wierzcie mimo tęgiego dziś mrozu marzy mi się zasiadka w budzie pomimo kostniejących palców i znieczulonych nóg.
Ciekawa jestem jaką bombę na ten sezon sebaok, szykuje

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 14 stycznia 2010 - 13:04
Qelka napisał
Ciekawa jestem jaką bombę na ten sezon sebaok, szykuje
No ja też jestem ciekaw

Napisano 14 stycznia 2010 - 13:11