Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1057 odpowiedzi w tym temacie

#541 Magnum43

Magnum43

Napisano 19 stycznia 2010 - 10:03

Słońca, brak mi słońca. Chociażby troszkę, przedzierającego się pośród chmur.

Tego właśnie z całego serca Wszyscy Ci zyczymy .
Mam nadzieję że temat Ci sie nie znudzi
... wszystko wskazuje na to ze nie, poniewaz widac ze to kochasz .
Twoje opowieści udokumentowane niezwykłymi zdjęciami to prawdziwa uczta.
Pozdrawiam Serdecznie i powtórzę j.w duuuzo słońca zyczę .

#542 widz

widz

Napisano 19 stycznia 2010 - 10:32

Qelka, nikt Ci nie jest w stanie odebrać palmy pierwszeństwa.niesamowite jest to co piszesz,ktoś kto nigdy tego nie doświadczył nocnych wypraw do czatowni nie jest w stanie pojąć co to znaczy,szczególnie w taką zimę i szczególnie ,że to pisze Kobieta.dlatego mam wielki szacunek dla Twojej osoby i Twoich dokonań.cóż nie pozostaje nic innego jak oczekiwać kolejnych niesamowitych ujęć.
GRATULUJĘ !

#543 Magnum43

Magnum43

Napisano 19 stycznia 2010 - 13:11

464.
Dołączona grafika
acha.....czyli dzisiaj miałem usiąśc tam gdzie siedziałem wczoraj.....
465.
Dołączona grafika
a moze jednak dobrze usiadłem ?..... to jeszcze tylko 120m ....kilka klatek i czekam....
wtem zza pleców słychac warkot silnika ......
z lasu powoli wyjeżdza znajomy Range Rover to Leśniczy (wyobraznia podsuwa straszne obrazy płonace auto
.....prawie czuję smak krwi z podgryzanej tetnicy szyjnej Lesniczego )
ujawniam swoje stanowisko....Darz Bór panie fotograf ...bylo cos ciekawego oprócz jeleni ? ...moze jakies dziki ?
( nie Panie Leśniczy "tylko jelenie były ...jakieś 100 sztuk....)
no to nie przeszkadzam ...udanych kadrów i do zobaczenia .....
( w tym miejscu ..pi...pi...pi...)
466.
Dołączona grafika
jedynie pozostaje zmiana planu .....jutro usiadę tam gdzie miałem byc w przyszły wtorek ...moze zaskoczę i jelenie i Lesniczego .......

#544 widz

widz

Napisano 19 stycznia 2010 - 13:16

Magnum43, umarłem ze śmiechu :mrgreen: .jakież to podobne do moich doświadczeń ;-)

#545 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 19 stycznia 2010 - 14:22

kolejne z serii

467-18mm
Dołączona grafika

468-18mm
Dołączona grafika

#546 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 15:17

Magnum43, ładne stadko :-) Może następnym razem będzie lepiej ;-)

#547 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 19 stycznia 2010 - 15:25

Magnum43, uuuu stado rewelacja. Grzechem by było odpuścić. Ostatni kadr całkiem niezły.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#548 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 19 stycznia 2010 - 15:39

dosć mocne cropy, ponad 100%. Jak z kadrowaniem, bo nie mogłem się zdecydować jak uciąć?
469.
Dołączona grafika
470.
Dołączona grafika

#549 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 19 stycznia 2010 - 16:05

(wyobraznia podsuwa straszne obrazy płonace auto
.....prawie czuję smak krwi z podgryzanej tetnicy szyjnej Lesniczego )

hehehhehhehe :D

wyobrazam sobie dokladnie co musiales czuc:P

a najlepsze:

no to nie przeszkadzam ...udanych kadrów

:D
a i tak nie wyszlo tak zle;> , ja tam marze o takich sytuacjach....
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#550 WildRoses

WildRoses

Napisano 19 stycznia 2010 - 16:27

damian2000, ciekawie wyglądają Twoje szerokokątne sikorki, to pełne klatki? z jakiej odległości fotografujesz te ptaszyska? - muszą być bardzo blisko
Nikon i klamoty

#551 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 16:36

No więc i ja wkońcu mam swojego myszaka :mrgreen:

A zaczeło się całkiem niewinnie: Wstałem sobie jak normalny człowiek po 12 godzinnej (19 - 7) nocnej zmianie parę minut po 12 i po szybkim "śniadanku" wybrałem się sypnąć ziarna do karmnika przy mojej budzie. Kilkanaście minut jazdy samochodem i jestem na miejscu. Jeszcze tylko jakieś 300 metrów spacerku i już sypię słonecznik czekającym na wyciągnięcie ręki drobiazgom. "Moje" sikory tak się już przyzwyczaiły do mnie, że nie odlatują dalej niż na 2-3 metry, kiedy uzupełniam karmnik, a niektóre siedzą w odległości 50-70cm - szczególnie ubogie są tak bezczelne ;-) Dziś nie miałem zamiaru siedzieć w czatowni, więc nie brałem ani statywu, ani krzesełka - tylko karma i plecak z aparatem. Jednak jako że dość mocno wiało postanowiłem wejść na chwilę do budy i trochę odtajać. Jak już wlazłem, myślę sobie: "wyjmę aparat, to może choć jakiegoś dzwońca ustrzelę" Jakieś 3-4 minuty po wejściu do budy, słyszę pojedyńczy pisk myszołowa i w chwilę potem rozjazgotały się i czmychneły wszystkie sikory i dzwońce. Myślałem, że po prostu myszołów przelatywał i je spłoszył, ale w kilka sekund po tym na jednym ze ściętych przez bobry drzewek, które leżą przed budą ląduje myszak. Gwoli wyjaśnienia, muszę powiedzieć, że do tego drzewka była przywiązana porcja rosołowa, którą objadały do tej pory jedynie sójki i sroki. Ja w ciężkim szoku - aparat mam co prawda wystawiony przez okienko, ale ani statywu ani krzesełka - siedzę w kucki, ręce mi się trzęsą, nogi jeszcze bardziej ;-) Nie czekając na nic zaczynam trzaskać foty - wiem, że powinno się spokojnie poczekać, aż zacznie jeść, ale łatwo powiedzieć jak pierwszy raz widzi się przed obiektywem TAKIEGO modela :mrgreen: Migawka wesoło trzaska, ja co chwila zmieniam czas i przysłonę - żeby choć jedna klatka wyszła w miarę dobrze naświetlona. Myszak nic nie robi sobie z moich wygłupów - siedzi na ściętym dzewku niecałe 6 metrów od obiektywu i rozgląda się. Za chwilę podrywa się i siada na mięsko - porywa je i przenosi prosto za kołek na którym jest umocowany karmnik dla drobnicy. No i jest po fotkach, robię jeszcze kilkanaście klatek ale na pierwszym planie jest kołek, a zza niego raz ogon, raz głowa myszaka - czyli rewelacja :-P Niestety chyba dwu dniowa porcja była zbyt zmarznięta, bo po chwili myszak startuje i siada na pobliskim drzewie. Robię jeszcze 2-3 fotki, niestety pomiędzy mną a drzewem jest krzak i znów na pierwszym planie patyki. Taki to skończyło się moje dzisiejsze sypanie słonecznika do karmnika ;-) Wstawiam dwie fotki, które wyszły jako tako:

471
Dołączona grafika

472
Dołączona grafika

Wiem, że kadry mierne, ale radochy miałem po pachy ;-)

#552 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 17:21

ale masz farta. to jest młody jastrząb. popracuj nad tym tematem. gratulacje ;-)

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#553 UBI (Robert)

UBI

Napisano 19 stycznia 2010 - 17:42

Qelka- chylę czoła, i zdjęcia i narracja super
CANON

#554 UBI (Robert)

UBI

Napisano 19 stycznia 2010 - 17:45

Wiktor- gratulacje takie ubarwienie nie spotyka się zbyt często.
nie jestem weteranem ale jeśli można cos poradzic to ten patyk lepiej by wyglądał gdyby był złamany z poszarpanym końcem
CANON

#555 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 19 stycznia 2010 - 17:59

dzięki wszystkim ,staram się przekazać choć ciupkę otoczki, bo to w całej tej "naszej" pasji jest najważniejsze.

Wiktor chciałabym takiego "myszołowa" :mrgreen: Gratuluję

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#556 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:06

Wiktor taki "myszołów" jest mile widziany.Gratuluję gatunku.
damian2000 masz zacięcie, sigma leży w pokrowcu ,a ty nadal szerokim focisz.

#557 damian2000 (Damian Bednarz)

damian2000

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:15

damian2000, ciekawie wyglądają Twoje szerokokątne sikorki, to pełne klatki? z jakiej odległości fotografujesz te ptaszyska? - muszą być bardzo blisko

To pełne klatki. Co do odległości to dokładnie sam nie wiem. Ustawiam się na minimalną odległość ostrzenia.

#558 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:21

damian2000, - dla mnie i penie nie tylko dla mnie jestes gosciu!
w Twoim wieku ma sie wiele roznych zajawek:P, mam nadzieje ze fotografia zostanie i bedzie z Ciebe kiedys kawal dobrego fotografa(jesli nie juz :P)
Pozdro!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#559 WildRoses

WildRoses

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:25

damian2000, chylę czoła, jeśli Ci się fotografia nie znudzi - a nie sądzę żeby tak było - masz wielkie szanse być naprawdę niezły w te klocki (właściwie już jesteś). Spora część narzeka, że sprzęt nie taki, że mm brakuje, a Ty po prostu robisz zdjęcia i zamykasz usta malkontentom. Następnym razem jak przyjdzie mi do głowy marudzić, że mam za krótki obiektyw zerknę sobie na Twoje zdjęcia ;-)
Nikon i klamoty

#560 krzych

krzych

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:40

WildRoses, to normalne ;-) myślisz, że Damian nie wzdycha za jakimś białym jasnym tele? :-D ...

Następnym razem jak przyjdzie mi do głowy marudzić, że mam za krótki obiektyw zerknę sobie na Twoje zdjęcia

Twoja rozsądna postawa się chwali, no i Damianowi wzrasta oglądalność :-D

No a żeby nie było tak słodko to Damianie, patol do wymiany już Ci o tym pisano...