Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1057 odpowiedzi w tym temacie

#561 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:43

No to pięknie dałem ciała :oops: nie dość, że foty bylejakie, to jeszcze i gatunku nie rozpoznałem :evil: Domyślałem się, że to młody osobnik, bo wcale nie reagował na moje szamotanie się w czatowni, machanie obiektywem, zmianę ogniskowej ani dźwięk migawki - a siedział naprawdę blisko - pierwsze zdjęcie to prawie pełna klatka na 155mm ;-)

Patol to ścięte przez bobry drzewko - nie miałem w planach focenia na nim czegokolwiek :-P

#562 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:50

Patol to ścięte przez bobry drzewko

- nie uwierzysz ale przeszlo mi przez mysl zeby napisac, ze dobrze ze sciete siekierka a nie przez bobry:P
:D
a gatunku zazdroszcze, patyk zmien i bedize git!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#563 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 18:56

kurdeniewiemco, Ten koniec patola, który jest na zdjęciu, to faktycznie ścięty siekierką - końcówka drzewka poszła na maskowanie czatowni, ale samo drzewko padło za sprawką bobrów; podobnie jak jeszcze kilkanaście innych wokół czatowni - niektóre nawet całkiem spore. Teraz nie mam wyboru, i będę musiał poszukać jakiegoś odpowiedniego patola dla takich gości - mam nadzieję, że jeszcze kiedyś się pojawi coś ciekawego. Będzie trzeba regularnie mięsko wykładać ;-)

#564 pol

pol

Napisano 19 stycznia 2010 - 20:39

Wiktor, gratuluję, i trochę zazdroszczę :-P

#565 WildRoses

WildRoses

Napisano 19 stycznia 2010 - 20:43

Za oknem ciemno, wysokie ISO, dłuugie czasy, ptaszyska ruchliwe jak zwykle więc można potrenować stabilność ręki :mrgreen:

473. Chyba na następne święta pomyślę o takich "bombkach" na choince ;-) Oczywiście w ogrodzie...
Dołączona grafika

474. Kowalik też jak widać tęskni za słońcem
Dołączona grafika
Nikon i klamoty

#566 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 19 stycznia 2010 - 20:47

po ostatnich kruczych dniach miała być zmiana strategii ... i nastąpiła, ale i tak wszystko poszło inaczej niż było w planach. po pierwsze czynnik pogodowy - przestałem już marzyć o słońcu ale dziś nie dość że go nie było, to niebo kolorem przypominało ołów, krótko mówiąc szaro i cicho. na wczorajszym spacerze znalazłem dzika, może nie pierwszej świeżości bo zdążył juz zdrowo przymarznąć ale całkiem pokaźnych rozmiarów i nie całkiem zjedzony. sanek w domu niet, śniego po kolana, do budy nieco ponad kilometr ale czego się nie robi dla dobra sprawy. targałem dziada prawie dwie godziny a ważył lekko 50kg - do tego sikiera i szpadel. ułożyłem w odległości rokującej dobre kadry zarówno przy walkach myszaków jak i ew. statykach bielików. jak się okazało, te ostatnie pojawiły się niemalże jak na zawołanie. scenariusz z 8 dzisiejszych godzin w budzie to prawie kopia niedzielnej wyprawy Qelki z tym że u mnie zjawiły się dwa jednocześnie, jeden całkiem młodzian, drugi trochę starszy. co dało się od razu zauważyć to działanie w niejakim porozumieniu. oczywiście pierwsze pojawiły się kruki, chwilę potem pierwszy myszak wylądował na grzbiecie dzika. potem drugi i trzeci tuż obok. była 7:40. ucztowały ok 30 minut gdy raptem kruki w górę, myszaki w długą - znak że wróg w pobliżu :) no i kątem oka widzę, że z lewej strony tuż przy rowie, w trzcinach rusza się jakiś duży żóły dziób, mało tego - obok niego drugi, ciemny, równie duży:) mimo poanującej ciemnośći w środku mnie pojaśniało nagle. będzie się dziać myślę. kruki naturalnie zajęły strategiczne pozycje czyli w pobliżu żarcia a bieliki jak siedziały, tak siedzą. po kilkunastu minutach ten starszy wpada na scenę mijając dzika, robię kilka zdjęć, ten chwyta gnat i odlatuje jakieś 20 metrów. momentalnie przy nim pojawia się ten młodszy i obserwuje jak starszy kolega zaczyna ucztować. no cóż, po co patrzeć jak też można jeść - podlatuje na środek sceny, rozgania kruki i zabiera drugi gnat po czy odlatuje na podobną odległość jak krewniak. momentalnie zostają otoczone przez kruki i ok 20 minut trwa uczta. pogoda fatalna, bo zaczął padać śnieg. bieliki odlatują, na dziku zjawiaja się myszak, kruki zostają na miejscu dobierjąc się do pozostałości po śniadaniu. przeglądam zrobione zdjęcia i ... zamieram. fociłem dzień wcześniej w namiocie bezcieniowym i wszystkie ustawienia zostały z tamtego dnia - balans bieli na świetlówy, jpeg słabej jakości rozmiar M :] załamka. niezły start myślę ale to dopiero początek dnia, może jeszcze wrócą. no i żeby nie przeciągać opowieści - wracały, ale w podobny sposób. po pierwszym posiłku odleciały też razem jak jakieś 200 metrów po czy ten starszy poszybował w kierunku lasu a młody gdzieś przepadł. pojawił się po jakichś 30 mintuach płosząc siedzące myszaki - jednak nie na środku tylko z prawej strony w dość dużej odległości. powtarzał ten manewr jeszcze dwa razy z tym że, z drugiej strony. potem nastąpiła godzina przerwy i pojawił się ten starszy, również dość daleko i z boku. nie trudno było zauważyć że przyglądają się leżącemu dzikowi ale zabrakło im odwagi żeby na nim wylądować. owszem, przelatywały nad nim i wtedy dało się jakieś sensowne kadry złpać aczkolwiek warunki pogodowe były nadal koszmarne. w sumie dzień ciekawy bo bardzo bielikowy ale zdjęciowo bieda. zastanawiam się, czy dać im jutro spokój i dzień na oswojenie się z nowym "stołem" czy pójść posiedzieć w ciszy i poobserwować. ale jak tu nie wziąć aparatu ze sobą :D no coż, zobaczymy co w nocy się przyśni, może jakieś inne rozwiązanie. w każdym razie średnio strawne owoce dzisiejszych łowów poniżej.

475
Dołączona grafika

476
Dołączona grafika

477
Dołączona grafika

478
Dołączona grafika

479
Dołączona grafika

480
Dołączona grafika

481
Dołączona grafika

482
Dołączona grafika

483
Dołączona grafika

484
Dołączona grafika

#567 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 19 stycznia 2010 - 20:50

:good:

#568 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 20:56

Za 475 i 484 (chociaż tu szkoda tego białego dołu) masz u mnie pokłony.W tematycznych też coś zobaczę mam nadzieję.
Skąd Wy tą padlinę bierzecie??

#569 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 21:02

475 i 476 mi się podobają, przy tej kolorystyce jest coś złowrogiego w orle, wygląda prawie jak zły charakter :) jeszcze te rozczapierzone szpony na 475.
Może skoro nie ma słońca warto przedstawiać ptaszki bardziej mrocznie ;-)
477 świetnie wyszło jak na te warunki
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#570 1507

1507

Napisano 19 stycznia 2010 - 21:30

485
Dołączona grafika

#571 WildRoses

WildRoses

Napisano 19 stycznia 2010 - 21:49

Drojac, podoba mi się ujęcie ptaka na 478, jest w nim jakaś groza - prawdziwy drapieżnik.
Nikon i klamoty

#572 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 19 stycznia 2010 - 21:50

1507, kucze, a mogło być tak piknie ;-)
Drojac, się dzieje u ciebie ostatnio ;-)

#573 pol

pol

Napisano 19 stycznia 2010 - 22:11

485 portrecik
Dołączona grafika

486 chyłkiem
Dołączona grafika

#574 skinbark

skinbark
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 22:21

Witam !
Aż mi się kolana trzęsą, jak mam wrzucić moje marności do takich arcydzieł.
Taki zimowy krajobrazik w b/w, bo światła nie uświadczy.

487
Dołączona grafika
Pentax K100D Super + KIT 18-55mm na start i Sigma 70-300 APO. Wybaczcie jakość, ale dopiero się uczę.

#575 widz

widz

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:03

tak się wszystko tu zmienia,że nie nadążam ;-)
Drojac,475 to przednia fota.nic mi tu nie przeszkadza.w pierwszej chwili myślałem, że może tego czarnego za dużo ale po kolejnym przyjrzeniu się uważam ,że nie.przez to klimat jest jeszcze bardziej mroczny.jeśli będzie formacie A3 na sprzedaż to chętnie ustawię się w kolejce po zakup,z autografem o dedykacji nie wspomnę ;-)
p.s. jak to dobrze jest czasem pomarudzić :mrgreen:.już nie będę ;-)

#576 kdarek115

kdarek115
  • Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:12

...po dłuższej nieobecności :)

488.
Dołączona grafika

489.
Dołączona grafika

Narazie tyle;/ brak czasu na pstrykanie;/ prosze o jakąś krytykę ;p (dopiero ucze sie ;)
nareszcie C 50D + T 17-50 + S 120-400

#577 grabeer

grabeer

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:35

pol, ładnie i portrecik i kura niczego sobie - choć szkoda PD ...
kdarek115, 489 ładne drzewo i ten szron ... czy to szumi czy mi sie wydaje ....

#578 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 20 stycznia 2010 - 07:57

Drojackowe kadry jak zwykle , wszystkie do kosza :mrgreen:

Co to za zaspa na dole w ostatnim ? Przed następnym razem ostro deptać jak kruki nie dają rady.

P.S. i oddaj trochę kruczych, zabrał wszystkie i dziwić się, że nic do mnie nie przylata.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#579 Magnum43

Magnum43

Napisano 20 stycznia 2010 - 13:36

490.
Dołączona grafika
Maamo..! co tam widzisz ?
Synku znowu ten wariat w bialej sukni siedzi na srodku pola.
....hmmm moze go chmara odrzucila ? ...a moze umarł ..bo się nie rusza ... :noel:
.....pamietam u nas tez byl taki biały to go byki wieńcami w d...ę bodły ....

#580 pol

pol

Napisano 20 stycznia 2010 - 13:39

choć szkoda PD ...

???