Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1057 odpowiedzi w tym temacie

#601 miszak

miszak

Napisano 20 stycznia 2010 - 21:01

Czołgałem się za kuropatwami teraz kolej na większe koguciki. Niestety mocno zarośnięty teren nie stał po mojej stronie.
502
Dołączona grafika
Tu go miałem ale jakieś badyle przeszkodziły.
503
Dołączona grafika
A jak już się zbierałem to jeszce coś przykuło moją uwagę i stałem chyba ze 2 minuty z okiem przy wizjerze. Miałem wycelowany gdzieś na 20m a z 500 nie widać nic po bokach. Jak zacząłem opuszczać aparat to zobaczyłem, że gdzieś na 10-12m jest taka kulka i się na mnie gapi.
504
Dołączona grafika

#602 WildRoses

WildRoses

Napisano 20 stycznia 2010 - 21:17

miszak, na 502 ładne kontrastowe kolory, myślę, że mógłby ciekawie wyglądać na tym ciemnym tle.
Nikon i klamoty

#603 pol

pol

Napisano 20 stycznia 2010 - 21:23

miszak, fajnie się prezentują w tej scenerii, gratki

#604 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 21:47

Zgadzam się z kolegami 502 najlepsze z tej serii, gratuluje spotkania ;-)

#605 yurek

yurek
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:30

fajnie go ufociłeś .ja nie miałem tyle szczęscia by podejść bliżej mimo że pare sztuk spacerowało sobie po polderach.
Żółty D300 + klamoty
http://www.kmoch.pl

#606 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 21 stycznia 2010 - 07:39

miszak, gdzie to focone w jakimś parku, bo nie widziałem żeby na polach rosły cyprysy.

fajnie go ufociłeś .ja nie miałem tyle szczęscia by podejść bliżej mimo że pare sztuk spacerowało sobie o folderach.

yurek, ty sie w teren wybierz na bażanty bo w folderach to możesz niewiele znaleźć :-D
Wojtek

#607 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 21 stycznia 2010 - 08:02

miszak nie chodzi one przychodzą do miszaka :-P

Jedne z piękniejszych moim zdaniem naszych ptaków , jeżeli chodzi o ubarwienie .

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#608 miszak

miszak

Napisano 21 stycznia 2010 - 08:56

miszak, gdzie to focone w jakimś parku, bo nie widziałem żeby na polach rosły cyprysy.

Jeśli już to cyprysiki :mrgreen:

Wybrałem się na wycieczkę wokół osiedla w poszukiwaniu mojego krogulca, który przestał sie pokazywać. Osiedle jest w mieście ale w dużej części jest otoczone łąkami, ugorami i polami. Nastepne domy za naszymi są jakieś 150m. A za nimi znów łączka. W tym pasie żyją bażanty, kuropatwy, zające. Pojawaiają się sarny, myszaki. Jedyny włochaty jakiego widziałem w tym roku był właśnie tutaj. Niestety jest problem z zasiadką z uwagi na wyprowadzane masowo psy, chyba ze trzech popaprańców, którzy strzelają do ptaków w no i wiadomo, krzaczki są często wykorzystywane przez różne ekipy. Bażanty zimą podchodzą pod domy no i zamiast krogulca znalazłem kurczaki. Dzisiaj wyjeżdżając do pracy dostałem cynk gdzie jest krogulec. Od dwóch dni lata za stadkiem kuropatw na łączce. Ciekawe czy zakatrupi taki drób?

#609 yurek

yurek
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 21 stycznia 2010 - 11:07

yurek, ty sie w teren wybierz na bażanty bo w folderach to możesz niewiele znaleźć :-D

A tu sie z tobą nie zgodze.ostatnio w folderach widziałem taką bażancicę ze mało oczopląsu nie dostalem :mrgreen:
fakt poldery winno być :oops:
już poprawiłem
Żółty D300 + klamoty

#610 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 21 stycznia 2010 - 11:29

miszak, piękne te Twoje kuraki, mnie osobiście najbardziej podoba się 504 tylko gubi kontrast, chyba za bardzo rozjaśniony ?

#611 ryba

ryba

Napisano 21 stycznia 2010 - 12:01

Chciałem wam przedstawić wyniki obserwacji sposobu chwytania przez czyże
Czyżyk jak zdecydowana większość ptaków ma dwie nogi i najłatwiejsza dla niego sytuacja jest wtedy gdy stawia je na poziomej powierzchi. Ma wtedy zapewnioną równowagę

505
Dołączona grafika
Zdaje to egzamin nawet na powierzchniach ukośnych.
506
Dołączona grafika
sytuacja komplikuje się gdy czyż ma chwycić pionową trawę. Tutaj widzimy klasyczny nadchwyt dwułapny.
507
Dołączona grafika
Oczywiście jest to sytuacja niewygodna i niektóre ptaki (zwłaszca samce) kombinują. Tutaj widać nadchwyt ze wsparciem
508
Dołączona grafika
a poniżej nadchwytopodchwyt na dwóch różnych źdżbłach
509
Dołączona grafika
Niestety wszystkie te pozycje wymagają od ptaka wydatkowania dużej ilości energi. Przedstawiona tu samiczka tak się zmęczała bujając się po trawach, że aż jej pot cieknie po brodzie.
510
Dołączona grafika
A na koniec zostawiłem osobnika "eksperymentatora". Gdy go obserwowawłem dało się się słyszeć "Alem k...a wymodził"
511
Dołączona grafika

#612 yurek

yurek
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 21 stycznia 2010 - 12:14

ryba fotki i opis zaj.....y. uśmiałem sie po pachy :mrgreen:
Żółty D300 + klamoty

#613 miszak

miszak

Napisano 21 stycznia 2010 - 12:32

miszak, piękne te Twoje kuraki, mnie osobiście najbardziej podoba się 504 tylko gubi kontrast, chyba za bardzo rozjaśniony ?

No bo jest ... zrobiony przez krzak i gałązki nieco go odkontrastowiły. 503 tez przez badyle tylko 502 jest chyba na czysto. Muszę jeszcze sprawdzić co ja tam nacykałem bo widzę, że zainteresowanie drobiem jest duże.

510 bardzo ładne i w ogóle ciekawe czyżyki.

#614 Mikouak

Mikouak

Napisano 21 stycznia 2010 - 12:42

miszak, fajowe kuraki. Coś czuję, że wkrótce będzie nad czym poochać i poachać :mrgreen:

ryba, czad :thumbsup: Fajowa seria.
Jakby tak ninja z 511 miał choć trochę subtelniejsze tło, byłoby genialnie.

To może ja wychylę się z żuberkiem z niedzieli. Zwierz przepiękny, niestety ja się nie spisałem :cry:

512.
Dołączona grafika

7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#615 WildRoses

WildRoses

Napisano 21 stycznia 2010 - 17:15

ryba, fajna seria w połączeniu z komentarzem, ostatnie mnie rozwaliło :smiech:
Mikouak, żubr piękny a nad zdjęciem zawsze można popracować. Tak czy inaczej zazdroszczę możliwości spotkania tego zwierza "twarzą w twarz".

U mnie te france sarny ostatnio ani myślą współpracować - pochowały się po krzakach i nawet słońce i dostawa świeżej marchewki nie jest w stanie ich wywabić z lasu.
513.
Dołączona grafika
Nikon i klamoty

#616 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 stycznia 2010 - 17:37

U mnie te france sarny

- u mnie sa polskie, nie jakies tam francuskie ;)

A z marchewka to poczekaj, one wcale takie chetne do jedzonka od nas nie sa;>

a fota bardzo dobra, mimo zawalikadrow, ktore akurat w takiej fotce nie sa "zawalikadrami" bo przeciez to las, a w lesie musza rosnac krzaki i sterczec badyle:D
fajne swiatlo.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#617 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 21 stycznia 2010 - 19:05

Już mam go dosyć ;-) , dwa razy dziennie stołuje się w moim karmniku.

514.
Dołączona grafika

515.
Dołączona grafika

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#618 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 21 stycznia 2010 - 19:14

UDILEK, wydaje mi się, że 515 powinno znaleźć się w innym wątku ;-) Co tam pióra i kawałek ofiary... ;-)

#619 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 21 stycznia 2010 - 19:15

UDILEK, - masz jeszcze duzo do zrobienia, np. przy sloncu go sfoc, bo chyba nie widzialem takiej foty.
Pozdro!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#620 aloes

aloes
  • Użytkownik
  • 271 postów

Napisano 21 stycznia 2010 - 19:22

Miszak, umarłam ze śmiechu przy 503 i 504. Wyglądają jak wielkie bombki choinkowe w kształcie bażantów; świetne. :)
Canon 40D, C 24-105, C 100-400, Sigma 10-20, C 100 Macro, C 430 ExII, Manfrotto, Sirui, różny drobiazg i wielkie plany.
Ponadto C PowerShot SX220, rower, sporo zapału i straszliwy brak czasu.