Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1057 odpowiedzi w tym temacie

#761 rumik

rumik
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 01:51

kilka wpadkowych (i nie tylko) kadrów z dziś a jednocześnie przegląd gatunkowy z tego, co się dziś zleciało.

Ładny ten młody w locie. Tylko powiedz Drojac jak Ty je robisz siedząc w budzie?
JAk obserwujesz jak nalatują? U mnie przestały przylatywac bieliki, chociaz kontrolnie przelatuja. Muszę miejsce zmienic chyba... Poza tym podstawowa wada mojego miejsca to słońce w oczy...
Nikon D300s, N 300/4, TC N 1.4 II, N 60 micro, N 18-105, Manfrotto 055PROB, Jobu Jr.2
Land Rover Discovery :)

http://koo.free.ngo.pl/

#762 Marek1364

Marek1364
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 07:40

Witam. Piękne zdjęcia jest co oglądać. Moje z niedzielnego spacerku.

447.spotkanie.
Dołączona grafika

448.zabawa w chowanego.
Dołączona grafika

449.i ucieczka.
Dołączona grafika

450.Drugie spotkanie. To stanoł na przeciw mnie i zaczoł szczekać myślał że się przestrasze.
Dołączona grafika

W czasie spaceru znalazłem karmik zrobiony przez myśliwych. Przystanołem tam i zobaczyłem takie zjawisko. Parka Kowalików wybierała jedzenie z karmika i wtykała je w szczeliny pobliskich drzew.
451.Dołączona grafika

452.Dołączona grafika

453.Dołączona grafika

I w czasie powrotu znalazłem ostoje nie zamarznietej wody, gdzie na termometrze pokazuje -18.
454.Dołączona grafika

455.Dołączona grafika

Pozdrawiam
Mój Album MIX...
http://picasaweb.google.pl/marek1364
SONY A200 + 18-55/3,5-5,6 MFA 70 - 210 F 3,5-4,5...

#763 Terek

Terek
  • Użytkownik
  • 912 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 08:09

Witam

Z wczorajszego wypadu

456

Dołączona grafika

457

Dołączona grafika

Pozdrawiam

#764 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 25 stycznia 2010 - 09:26

rumik, pozwól, że i ja coś napiszę w tym temacie. U mnie wygląda to tak, że kiedy na horyzoncie pojawia się bielik , który zazwyczaj kontrolnie przelatuje nad nęciskiem z zanęty zrywa się wszystko co na niej siedziało i poprzedzone jest wszystkimi dziobami w górze. Zapada cisza jak makiem zasiał. Ostatnio w przypadku mojej budy bielik siada za jej plecami. Może siedzieć tak dobre kilka godzin, i nawet jak się wydaje , że go nie ma to sie ujawnia w najmniej przyjemnej sytuacji np. Kiedy wychodzę z budy. Ostatnio siedział w pobliżu budy do godziny 15 choć na samego dzika nie usiadł, ale lubi mieć pogląd na sytuację. Często zmienia miejsca obserwacji i średnio co pół godziny zmienia miejsce. Zazwyczaj obserwuje z każdego kierunku i jeżeli uzna , że nie ma niebezpieczeństwa (czyli na dzika wracają myszołowy i inne) nieraz decyduje się podlecieć) choć nie zostaje na dłużej. Porywa coś z mniejszych kawałków i leci posilać się dalej, chowając się najczęściej na wysokimi trawami lub odlatuje z niczym (mimo tego, że siedział dobre 4 godziny i obserwował). U Drojacka wygląda to podobnie choć z pewnymi różnicami.

Z lotami jest tak, że kiedy tylko pojawia się przed buda nigdy nie siada blisko przy nęcisku tylko dosyć daleko. Obserwacja pozwala na wychwycenie momentu w którym albo zmienia miejsce obserwacji alo podlatuje bliżej nęciska.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#765 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 25 stycznia 2010 - 10:12

turbol, 437 - co on taki oszroniony :mrgreen: kadr świetny, głównie zjawiskowo :)
Marek1364, 449 szkoda że czas nie był ciut krótszy ale i tak kadr piękny
1507, niezmiennie 50d
rumik, w dużej części na Twoje pytanie odpowiedziała Qelka. dodam tylko od siebie, że budę mam ustawioną na wprost lasu, z którego najczęściej nadlatują, poza tym reakcja innych ptaków znajdujących się przed budą informuje mnie, że coś się wydarzy, tzn myszołowy odlatują momentalnie a kruki przestają jeść i patrzą w jednym kierunku. gdy bielik jest już blisko wzlatują w powietrze i część z nich dołącza do niego. poza tym podstawa to okienko w budzie, dające jak najszerszy kąt widzenia - ja dodatkowo zerkam w drugie które mam na stanowisku obok - daje mi widok na drzewa rosnące obok, myślałem też, żeby zrobić sobie takowe na każdej ściance ale to może wiosną, po sezonie.

kilka kadrów z piątku i soboty

458
Dołączona grafika

459
Dołączona grafika

460
Dołączona grafika

461
Dołączona grafika

462
Dołączona grafika

463
Dołączona grafika

#766 niemek

niemek

Napisano 25 stycznia 2010 - 10:17

463 mistrzostwo świata, ten lot synchroniczny, jedno z lepszych jakie widziałem.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#767 coma_berenices

coma_berenices

Napisano 25 stycznia 2010 - 12:07

461 wygląda jakby na łyżwach jeździł :-P

#768 Magnum43

Magnum43

Napisano 25 stycznia 2010 - 12:39

464.
Dołączona grafika
do nastepnego razu ....... :-/ szansa na powtórkę 1/100000 to i tak niezle :mrgreen:

#769 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 13:48

Magnum43, Zazdroszczę emocji i gratuluję nawet takiej fotki! Ile on ma nóg? :grin:

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#770 UBI (Robert)

UBI

Napisano 25 stycznia 2010 - 14:51

Magnum43 - fajnie złapana para jedno przodem drugie tyłem wygląda jakby ten pierwszy miał za dużo nóg :lol:
pozdrawiam
CANON

#771 UBI (Robert)

UBI

Napisano 25 stycznia 2010 - 14:57

Dzisiaj wybraliśmy się na spacer po Łazienkach bo na zasiadkę jest za zimno.
Ale wracając do domu podjechaliśmy z Logielką wyłożyć żarcie i co?
Pewności 100 % nie mamy ale na drzewie nad żerowiskiem siedział prawdopodobnie bielik , jeśli to prawda to już wiemy dlaczego zmniejszyła się frekwencja pozostałych gatunków.
Z łazienek trzy fotki.
465.
Dołączona grafika
466.
Dołączona grafika
467.
Dołączona grafika
pozdrawiam.
CANON

#772 rob1

rob1
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 14:57

Niedzielny "nowy" gość w stołówce podwórkowej!
468
Dołączona grafika
469
Dołączona grafika
470
Dołączona grafika
I stary bywalec:)
471
Dołączona grafika
Moja stajnia: Nikon D80 + Graty;)

#773 rumik

rumik
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 16:14

rumik, pozwól, że i ja coś napiszę w tym temacie. U mnie wygląda to tak, że kiedy na horyzoncie pojawia się bielik , który zazwyczaj kontrolnie przelatuje nad nęciskiem z zanęty zrywa się wszystko co na niej siedziało i poprzedzone jest wszystkimi dziobami w górze.

To ja juz rozumiem dlaczego nic nie podeszło do miesa jak mi dwa bieliki nad głową siedziały. A ja myslałem że mnie sie boja kruki i myszaki. A one siadały z daleka, trochę podchodziły i frrr. Myszołowy siadły dopiero jak sie ciemno prawie zrobiło. A jak nie ma bielików to musiałem ostatnio wyjsc zeby odleciały. Tupanie i klaskanie ich nie spłoszyło. Dzięki Quelka za info :)
Nikon D300s, N 300/4, TC N 1.4 II, N 60 micro, N 18-105, Manfrotto 055PROB, Jobu Jr.2
Land Rover Discovery :)

http://koo.free.ngo.pl/

#774 harry

harry
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 16:42

Widzę, że mróz nie przeszkadzał forumowiczom w fotołowach.
Ja miałem niesamowity weekend ze szczęśliwym zakończeniem.
W sobotę wraz z żoną wybraliśmy się w nową miejscówkę, zbadać teren i przetrzeć ścieżki. Nowa miejscówka to Rezerwat Olszyny Rakutowskie. Gdy dojeżdżaliśmy na miejsce z samochodu zobaczyliśmy sarenki.

472.
Dołączona grafika

Zaparkowaliśmy jakieś 500m dalej. Rozejrzałem się i co widzę? Stoi czatownia. Myślę: No to miejscówka musi być niezła jak ktoś budę postawił. Przeszedłem się do niej. Konstrukcja solidna, ocieplona, zamaskowana porządnie. Także jakby ktoś z forumowiczów posiadał w tym regionie budę to proszę o kontakt w sprawie współpracy.
Ruszyliśmy w stronę rezerwatu, no i kolejne spotkanie, nad głowami przeleciał nam myszak(Po oględzinach w domu okazało się że to myszołów włochaty):

473.
Dołączona grafika

Drobnicy latało pełno:

474.
Dołączona grafika

Przeszliśmy jakiś kilometr, no i niestety -17 C robi swoje, więc stwierdziliśmy, że pora wracać. Nagle przez drogę przeleciały dwa małe dziczki.

475.
Dołączona grafika

Stanęliśmy jak wryci, czekamy dalej - wyszła locha:

476.
Dołączona grafika

a za nią jeszcze z pięć sztuk przebiegło. Odczekaliśmy moment i zaczęliśmy oglądać zdjęcia. Ale super miejsce - mówiliśmy do siebie. Nagle na drogę wyskoczyły dwa jelenie z pokaźnymi porożami. Niestety jak szybko się pojawiły tak szybko zniknęły, nawet nie zdążyłem aparatu do góry podnieść. Ogólnie w ciężkim szoku, że tyle zwierząt, podekscytowani wycieczką, wracamy dalej, a tu na drogę wychodzą łanie.

477.
Dołączona grafika

Jedna za drugą zaczęły przechodzić przez drogę. Naliczyliśmy ok 10szt no i jeden chyba młody jeleń bo miał tylko niewielkie wyrostki.

478.
Dołączona grafika

Następnego dnia (niedziela) wstałem o 6:15. Patrzę na termometr -19 C. Myślę: Nie będzie źle wczoraj wytrzymałem to i dzisiaj wytrzymam. Zapakowałem manele do samochodu i w drogę. Po drodze na termometrze w samochodzie temperatura zaczęła spadać. Jak dojechałem na miejsce pokazywało mi -26 C. Na łące zauważyłem sarenki, rozłożyłem statyw i czekam na wschód. Warto było:

479.
Dołączona grafika

Jak szybko się rozłożyłem tak szybko się złożyłem. Mróz nie do wytrzymania. Zrobiłem jeszcze parę fotek z samochodu i wróciłem do domu.

480.
Dołączona grafika

Wypiłem kawkę na rozgrzewkę, zjadłem śniadanko i zawiozłem żonę do koleżanki do Nowego Duninowa, a sam wybrałem się nad Wisłę. Ptaków jak na lekarstwo, parę nurogęsi i kaczek na niezamrożonym pasie wody, ale niestety ok 200m - 300m od brzegu.

481.
Dołączona grafika

482.
Dołączona grafika

Z nadzieją na więcej ptaków podjechałem do zatoki w Nowym Duninowie. Niestety tylko jeden szary łabędź. Podszedłem do niego i co się okazuje: pooblepiany lodem siedzi na śniegu i wcale się mnie nie boi. Ogólnie taki mocno przymulony.

483.
Dołączona grafika

Rozejrzałem się, a tu wszystko zamarznięte. Nie ma kawałka odmarzniętej wody, ani żadnej zieleniny, żeby mógł sobie poskubać. Mówię sobie w duchu: "No kolego czeka cię chyba wycieczka". Pojechałem po żonę i zadzwoniliśmy do Ośrodka Rehabilitacji Dzikich Zwierząt co dalej z nim robić. Po konsultacjach ustaliliśmy, że trzeba go przewieźć 4km dalej na niezamarzniętą część Wisły. Wzięliśmy koc no i złapałem go. Nawet mocno nie protestował. Był chyba bardzo lichutki. Ja się trochę skąpałem bo lód w jednym miejscu był cienki. Przykryliśmy go całego kocem, żeby się nie stresował. Zapakowaliśmy go do naszego kombi. Żona usiadła z nim z tyłu. Dojechaliśmy na miejsce. Wypuściliśmy go przy brzegu. Usiadł sobie i rozglądał się. Odeszliśmy i pojechaliśmy do domu. Za dwie godziny przyjechaliśmy z prowiantem dla niego (ziemniaczki i marchewka gotowane, starte jabłka) i zobaczyliśmy go pływającego. Czyścił sobie pióra i zanurzał szyję w wodzie.

484.
Dołączona grafika

Miły widok i fantastyczne uczucie na koniec tego niesamowitego weekendu.
C 50D; S 17-35; S 150-500

#775 nemos_22

nemos_22

Napisano 25 stycznia 2010 - 17:01

harry co jak co ale trip chyba mozna uznac za udany, dziki, jelenie , sama smietanka towarzyska;)
dobrze ze zaopiekowales sie labedziem, choc mysle ze sam tez by dal rade. niestety nieraz natura bywa okrutna...
Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4

#776 Magnum43

Magnum43

Napisano 25 stycznia 2010 - 17:21

harry, Wypada tylko zyczyc wiecej udanych wypraw i takiego podejscia do otaczajacej nas natury...Szczerze Gratuluje ...

#777 dawidow

dawidow
  • Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 25 stycznia 2010 - 17:39

No rzeczywiście fajnie spędzony weekend ;-)

#778 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 25 stycznia 2010 - 17:42

harry, :clap: za pomoc łabędziowi. Fajny spacerek i najważniejsze, że z żoneczką.

#779 UBI (Robert)

UBI

Napisano 25 stycznia 2010 - 17:49

harry - podoba się 479 inne oczywiście też ale to ma ciekawy klimat :lol:
CANON

#780 turbol

turbol

Napisano 25 stycznia 2010 - 18:16

harry brawa za łabędzia , 479 -ładne
485. Nadbużański lisek - nie dał się bliżej podejść ;-)
Dołączona grafika