Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#2341 1507

1507

Napisano 03 stycznia 2010 - 22:36

karol102, ładny portret

#2342 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 04 stycznia 2010 - 07:49

Tak i mamy już pewien etap ewolucji za sobą, ciekawe co się teraz wydarzy?
Czy to już ściana, czy może jeszcze ktoś coś wykrzesze (mam na myśli również siebie :cry: )
Wojtek

#2343 1507

1507

Napisano 04 stycznia 2010 - 08:27

554.ostapowicz, Może ptak ze skręconym karkiem :?: :mrgreen:
Dołączona grafika

#2344 pol

pol

Napisano 04 stycznia 2010 - 09:06

1507, on udaje sowę :mrgreen: , fajna fota

#2345 miszak

miszak

Napisano 04 stycznia 2010 - 10:20

Karol, ładnie narysowane te twoje myszaki. Buteo tez ładniutki chociaz typowy. Nieudacza pokazuje jak na słabym patolu ładnie namalowac ptaka. 1507 powiem szczerze. Jstrzębiami ustawiłeś sobie poprzeczkę na poziomie, do którego Twoje myszaki jeszcze nie doskakują. Nie wiem czy tylko mi się tak wydaje ale wyglądaja jakby były robione szkłem o klase gorszym. Na przykład moją sigma a nie 300/2,8 ;-) Ogólnie ładne ale jak na Ciebie to chyba nie do końca udane.

Czy to już ściana, czy może jeszcze ktoś coś jeszcze wykrzesze (mam na myśli również siebie :cry: )

Nie, coś tam się będzie chyba krzesało. Żeby trochę podyskutować to powiedzcie bez ogródek czy ponizsze zdjęcie nadaje się do pokazania. Sprawiło mi wiele frajdy bo to chyba moja pierwsza tak dynamiczna fota myszaka. Niestety miałem 1/100 sek. i nagle wyszło słońce i myszak skoczył jakby go coś w tyłek ugryzło. Odruchowo dałem radę skrócić ogniskową ale juz czasu nie no i mocno rozmazany wyszedł ptaszek ale za to nie poucinany :mrgreen:

355
Dołączona grafika

#2346 1507

1507

Napisano 04 stycznia 2010 - 10:42

miszak, no cóż trza będzie te myszaki dopracować bo jastrząb niestety został chyba przegnany, co do jakości czy tzn, że zdjęcie ma gorszą ostrość czy coś innego? Czy na innych monitorach też jakość tego zdjęcia podupada?

#2347 widz

widz

Napisano 04 stycznia 2010 - 10:57

miszak,ostrość jest gdzie trzeba.rozmazanie dodaje dynamiki.w tej sytuacji pokazanie dołu nic nie wnosi ciekawego do ujęcia.ale refleks,pewną rękę i chłodną głowę to masz a to chyba najważniejsze w takich scenach.reszta przyjdzie z czasem ;-)

#2348 miszak

miszak

Napisano 04 stycznia 2010 - 11:08

1507 zdjęcie to nie tylko ostrość i technika. Może po oglądaniu jastrzębi, które niosą dla wszystkich większy bagaż emocji spodziewałem się po konkretnie Twoich myszakach czegoś więcej niż tylko prawidłowości? Traktuj moje uwagi jako komplement bo oznaczają, że uważam Ciebie za zdolnego do osiągnięcia lepszych efektów. Przeleciałem jeszcze raz do tyłu twoje foty. Gorsze wrażenie robią te myszaki robione z daleka, krótszą ogniskową. Chyba sam nie do końca byłeś pewny ich jakości. Sa płaskie, nie wzbudzaja zainteresowania. Zbliżenia są lepsze ale widać, że warunki były trudne. Chyba czułeś presję, tak samo jak ja ;-), żeby w końcu wrzucić myszaki. Nie przejmuj się moimi przytykami tylko złap światło i strzelaj.
To ostatnie zdjęcie wrzuć w rozmiarze 900 i dodaj numer.

#2349 1507

1507

Napisano 04 stycznia 2010 - 11:40

miszak, chodzi mi o to że napisałeś iż jakość jest jak z gorszego szkła, dlatego zasugerowałem się że chodzi np. o ostrość itp. Wiesz z drugiej strony jakby nie patrzeć to myszołowy stanowią chyba najdłuższy watek na forum i trzeba naprawdę zrobić wybitną fotkę by wzbudziła zachwyt, zainteresowanie, a tak mamy powtarzające się kadry, na których różnicę stanowią patyki i ewentualnie tło, :-D , a np. jastrzębi jest mało na forum ;-). Zobaczysz jak przyjdzie sezon na czaple :mrgreen:. Czy zdjęcia pionowe lepiej się ogląda w rozmiarze 900? Mnie np nie, u mnie w pracy rozmiar 900 nie mieści się na ekranie i musze foty przewijać co już nie pozwala rzucić okiem na całość :-/. A z myszakami będe walczył do końca lutego, jak są to trzeba focić :-) , może uda się zarejestrować w końcu jakąś akcję, narazie patol wywalony i spróbujemy coś innego wstawić, prawdopodobnie będzie to pojedyńczy kołek, by ptaszek miał na czym lądować, a skupimy się bardziej na tym co na sniegu

#2350 miszak

miszak

Napisano 04 stycznia 2010 - 14:40

miszak, chodzi mi o to że napisałeś iż jakość jest jak z gorszego szkła, dlatego zasugerowałem się że chodzi np. o ostrość itp.

Takie wrażenie odniosłem ale jak widać tylko ja ;-)

#2351 moby dick

moby dick

Napisano 04 stycznia 2010 - 15:18

Niestety nie tylko Ty, ja też miałem wrażenie, że coś nie tak z ostrością i kontrastem na fotkach 1507, ale na moim dość leciwym LCD nie mozna mieć do końca pewnośći, że widzi się dobrze :-?
Wszyscy wiemy, bo już widzieliśmy, że 1507, potrafisz zrobić świetne fotki, pod kazdym względem, a już na pewno doskonałe technicznie. Do tego masz pecha, bo nie możesz zrzucić winy, za ewentualne niepowodzenie na marny sprzęt ;-) :-P
Może TC psuje Ci jakość?
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2352 1507

1507

Napisano 04 stycznia 2010 - 15:25

moby dick, hmmm, w czym tkwi błąd w takim razie :?: :-(, dużo fotek robię z tc i nie było problemu jak do tej pory, znaczy nikt nie wypowiadał się że ostrość kuleje, co do kontrastu to może być coś nie teges bo kontrast softowy, cały czas szukam idealnych ustawień softu do zdjęć, chociaż zdjęcia też widnieją na innych forach i nikt nie zgłaszał uwag przy myszołowach że ostrość lezy :-/ . No i co zrobić? Czy chodzi tylko o fotkę 554 czy inne też?

miszak, popraw numer ;-)

#2353 moby dick

moby dick

Napisano 04 stycznia 2010 - 15:32

Co zrobić, to Ty mnie nie pytaj :roll:
Ja chciałbym robić takie fotki, jak te Twoje "nieostre", poważnie. :-/

#2354 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 04 stycznia 2010 - 15:33

Czy to już ściana, czy może jeszcze ktoś coś wykrzesze (mam na myśli również siebie :cry: )

ja mam plan do końca sezonu mieć jednak jakieś super dynamiczne foty. na razie tylko kukły na patyku produkuje ale po tych 2 miesiącach już wiem w jakiej odległości mam wykładać mięso, na jakiej wysokości ustawić statyw, rozpoznaje już nawet myszaki które przylatują do mnie. teraz tylko ładny, słoneczny dzień i mój plan zacznie się realizować :mrgreen:

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#2355 1507

1507

Napisano 04 stycznia 2010 - 15:34

faktem jest że ostatnią zasiadke niemal całą miałem ciut mydlaną, albo za bardzo się trzęsłem przy aparacie albo powietrze nie było dość przejrzyste sam nie wiem :-/

nieudacza, nie da się wszystkiego zrobić w tydzień, trzeba długo siedzieć przy danym gatunku by coś z niego wycisnąć, ja przy myszołowie tak naprawdę 2 raz tej zimy siedziałem

#2356 moby dick

moby dick

Napisano 04 stycznia 2010 - 15:57

Ja mam myszaki pod budą regularnie od końca pażdziernika, ale nigdy jeszcze nie doszło do żadnej bitki :cry: zachowują się przy stole jak dżentelmeni, pełna kultura, żadnych przepychanek... to chyba pierwsza sytuacja w życiu, gdy tęsknię, by odwiedził mnie jakiś cham, gbur i oprych :mrgreen:

#2357 1507

1507

Napisano 04 stycznia 2010 - 16:22

Ja mam myszaki pod budą regularnie od końca pażdziernika, ale nigdy jeszcze nie doszło do żadnej bitki :cry: zachowują się przy stole jak dżentelmeni, pełna kultura, żadnych przepychanek... to chyba pierwsza sytuacja w życiu, gdy tęsknię, by odwiedził mnie jakiś cham, gbur i oprych :mrgreen:

może to kumple z podwórka, chyba ze się samica pojawi to może wtedy skończą się uprzejmości :mrgreen:

miszak wjechałeś mmi na ambicję :-) przejrzałem :book: foty na 3 komputerach z różnego rodzju kartami i monitorami w tym na lapku, i wydają się być ok :-| po względem ostrości a co do kontrastu to na każdym inaczej :-/

#2358 miszak

miszak

Napisano 04 stycznia 2010 - 22:57

1507 skoro wątek cichnie a ja już i tak zalazłem Ci za skórę to napiszę dokładniej.
537 545, 549 - ok
542 ok. ale cięte nogi jakoś mi nie pasują.
543 544 552 551 generalnie subiektywnie kadry nie przystające do Twojego poziomu. Na pierwszych trzech wydaje mi się również, że ostrość nie jest dokładnie tam gdzie trzeba ale foty są małe a ptaki też małe więc ocena może być błędna. Osoba wrzucająca taaaakie jastrzębie powinna wrzucić maksymalnie jedną z tych fot.
554 minimalnie ale jednak wydaje mi się, że ostrość jest nie na „twarzy” ale na grzbiecie choć fota przyjemna i pozytywna w odbiorze.
Poza tym marne światło, kolory i klimat. Przeleciałem wątek i widzę, że Qelka też coś kręciła nosem i widzę teraz, że może nie powinienem wchodzić Ci w drogę ;-)
Jednak tak jak pisałem wcześniej po serii jastrzębiowej trochę mnie zaskoczyłeś ale te uwagi pozwoliłem sobie przytoczyć tylko i wyłącznie z powodu pozytywnego nastawienia do Twojej twórczości a moja ocena może być nieco wypaczona poprzez dostrzeżenie we wcześniejszych zdjęciach potencjału 300/2,8 którego wcześniej nie doceniałem i którego szybko nie będę miał.
O rety ale się zagalopowałem ;-) Foty też sprawdziłęm na 3 monitorach żeby być fair ;-)

#2359 1507

1507

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:01

miszak,

Qelka też coś kręciła nosem i widzę teraz, że może nie powinienem wchodzić Ci w drogę

no bez przesady, trochę się podrażniłem z jej brakiem skromności ;-) , a za uwagi dziękuję

556 jeszcze jedna pod koment, "brunet poranną porą"
Dołączona grafika

#2360 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 04 stycznia 2010 - 23:44

1507, wg mnie kadr O.K. tło przyjemne (sam bym chciał mieć takie), a model - podoba mi się jego siwa broda ;-)