Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#2421 widz

widz

Napisano 12 stycznia 2010 - 11:58

ten dzieł stał się w pewnym okresie trochę kiczowaty.jak zabawki na straganach odpustowych.tyle takich samych ujęć bez jakieś idei i pomysłu,że ciężko to strawić na szczęście apogeum radosnej twórczości już minęło.
oczywiście są tu zdjęcie przy,których można zatrzymać się na dłużej.np. te w zamieci mają swój klimat oczywiście jest bardzo trudno w takich warunkach wykonać naprawdę zadowalające nas zdjęcie(czy to jest w ogóle możliwe? ;-) ).ale jeśli wreszcie się uda to będzie magia.
dlatego podoba mi się klimat na 584, duże brawa za 592-może ostrość na pierwszym ? i 593-z tym,że faktycznie ten kawał mięsa .... nie wspominając o 571 ale o nim już pisałem wcześniej.trudno tu nie wspomnieć o 587-świetne ujęcie.jeśli patol byłby cały w lodzie to byłoby to już przegięcie ;-).grzechem byłoby nie wspomnieć o wypieszczonych zdjęciach Drojac czasami aż za bardzo ;-)
duże brawa dla poszukiwaczy tego czegoś :clap:

#2422 fotosc

fotosc

Napisano 12 stycznia 2010 - 12:28

za widz, -em , kadry nie odskakuja od sirebie , tylko zmiana nicka icch rozni , a reszta , tak jak widz, napisal :)

#2423 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 12 stycznia 2010 - 13:20

no cóż, wytłuszczono mój nick więc niejako czuję się wywołany do odpowiedzi ;) mimo, iż jestem w tym dziale początkującym mam częściowo podobne zdanie jak przedmówcy czyli widz i fotosc. z tą jednak różnicą, że nie robię z tego jakiegoś większego nieszczęścia i już tłumaczę dlaczego. otóż ze słów Waszych można wywnioskować, że temat "myszołów" jest czymś wyjątkowym, jakby zarezerwowanym dla wybranych i doświadczonych. fakt faktem, w tym roku sytuację w tym dziale można określić mianem "złap myszaka", taki trend jak mawia pewna znana wszystkim Wyrocznia z fp ;) prawie każdy chce mieć budę i myszołowa na patolu. no i częściowo się to udaje, jak się okazuje to żaden większy problem, po drugie, od czegoś trzeba zacząć. i teraz wypada nawiązać do tego co napisał widz , nie pierwszy raz zresztą - brakuje czegoś innego, spojrzenia z troszkę innej perspektywy, przede wszystkim spojrzenia na popełnione i wytknięte wcześniej błędy oraz uwagi innych użytkowników i ustosunkowanie się do nich. ale czy temat stał się kiczowaty ? o tym przekonamy się za rok. dlaczego ? otóż jestem przekonany, że wielu z nas da sobie spokój z czatowaniem na mrozie i chęcią na myszaka w trawie następnej zimy. będzie tak jak w życiu, monotonię i brak rozwoju w danej dziedzinie zastępujemy inną a nawet jeśli nie, nie wywlekamy jej na światło dzienne. szał minie i wszystko wróci do normy. reasumując, w następnym sezonie powinno być tylko lepiej chyba że nastąpi kolejny wysyp myszakołowców co nie musi oznaczać powtórki z rozrywki jeśli nauką będzie dla nich sezon poprzedni. niegłupim pomysłem byłoby np.
ograniczenie liczby zdjęć do jednego w poście w tym temacie, przynajmniej tymczasowo. ale to już sprawa dla moderatorów. może wówczas wstawiając zdjęcie, autor zastanowiłby się które warto wybrać a nie kazać wybierać czytającym post. rozwiązań jest wiele ale jak napisałem, czas sam sobie da z tym radę i o tym jestem święcie przekonany. poza tym nie zapominajmy o jednym - to jest forum dyskusyjne a nie galeria, więc nie ograniczajmy się do samych zdjęć ale to tylko tak na marginesie a jednocześnie kolejny temat do rozwinięcia ...

#2424 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 16:17

Nie widzę tutaj żadnego kiczu (to co powiedzieć o jeleniach na rykowisku) czy innego problemu..
zdjęć jest wiele ale i autorów rownież.
każdy chce sie pochwalić swoimi osiągnięciami i bardzo dobrze bo o to chyba chodzi....
po to jest to forum
Gratulacje dla wszystkich fotografujących myszaki.... :-)

a jeśli przy okazji kilku gości spadło z piedestału ..to trudno ( a może i dobrze ....bo po prostu nie powinni tam włazić)
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#2425 moby dick

moby dick

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:30

Wszystko co piszecie, Panowie, to prawda. Rację maja zarówno ci, którym "przejadły" się myszaki, jak również ci, których temat ten ciągle rajcuje. Ja jestem gdzies posrodku. Robię cały czas fotki myszaków, ale ich nie wstawiam, bo nie dorównują zdjęciom Qelki czy Drojac'a. Patykowe portrety może mieć niemal każdy, gorzej z akcją, a już akcję ciekawą, inną niż bójka przy padlinie sfotografowali nieliczni. Przez kilkanaście ostatnich stron tematu najbardziej utkwiły mi w pamięci zdjęcia myszaków w zamieci, autorstwa Qelki, przez swój niepowtarzalny klimat i "inność" podobają mi się najbardziej i ani trochę nie przeszkadza mi to, że nie są perfekcyjne technicznie. Przy fotografii dzikiej przyrody moim zdaniem, najważniejsza jest treść i prawdziwość tego co pokazuje autor i jego dzieło. Sprawy techniczne to dla mnie sprawa drugorzędna. Oczywiście ideałem jest, gdy zarówno treść, jak i forma są na najwyższym poziomie, ale czy zawsze musimy mieć wszystko?
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2426 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:44

A co z sikorkami,wróblami i resztą gdzie mnóstwo podobnych kadrów.Forum ma w nazwie "foto" i nie ma się co dziwić że takich fotografii jest spora ilość.Z czasem przybywa użytkowników i wielu widząc rezultaty czatowania postanawia spróbować swoich sił w temacie.Jedni rezygnują, inni brną dalej ciesząc się z każdego pstryka..Ja na pewno wiem jakie błędy popełniłem przy stawianiu budy i na pewno na przyszły sezon będę wiedział co poprawić.
Może i niektóre fotki odbiegają od reszty zdjęć,ale po to się wstawia żeby ktoś mógł skomentować i napisać co zrobić żeby było lepiej.Komentuje się zazwyczaj te dobre,a takie sobie przechodzą bez echa,a szkoda bo może autorom tych mniej udanych przydało by się kilka wskazówek.Wiem ,że robię dużo błędów przy fotkach i chętnie przeczytam co zmienić,co zostawić itp.

No to kolejny "gniotek"

601.
Dołączona grafika

#2427 pol

pol

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:52

autorom tych mniej udanych przydało by się kilka wskazówek

bardzo by się przydało

#2428 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 12 stycznia 2010 - 20:57

1507, dzięki ;-)

A co z sikorkami,wróblami i resztą gdzie mnóstwo podobnych kadrów.Forum ma w nazwie "foto" i nie ma się co dziwić że takich fotografii jest spora ilość.Z czasem przybywa użytkowników i wielu widząc rezultaty czatowania postanawia spróbować swoich sił w temacie.Jedni rezygnują, inni brną dalej ciesząc się z każdego pstryka..Ja na pewno wiem jakie błędy popełniłem przy stawianiu budy i na pewno na przyszły sezon będę wiedział co poprawić.
Może i niektóre fotki odbiegają od reszty zdjęć,ale po to się wstawia żeby ktoś mógł skomentować i napisać co zrobić żeby było lepiej.Komentuje się zazwyczaj te dobre,a takie sobie przechodzą bez echa,a szkoda bo może autorom tych mniej udanych przydało by się kilka wskazówek.

Prawdę mówisz. Zresztą Drojac, Marek__ZZ, moby dick, pol też ;-)

#2429 widz

widz

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:00

świetnie,że jest dyskusja na Forum z tego zawsze coś dobrego wyniknie.oczywiście dla tych którzy dobrego oczekują ;-)

#2430 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:07

Ci, którzy mieli już swoje 5 minut niech trochę ochłoną...ci, którzy mają pierwsze fotki niech się chwalą...a ja też mam dwie czatownie i nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa :mrgreen: Robert Apiso świadkiem (tego, że mam dwie czatownie) :-D
Pozdrawiam Jacek P.

#2431 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:30

Zdjęcia z dedykacją dla osoby,która pisze peany na mój temat

602. lodowa czuprynka

Dołączona grafika

603. ciężko chodzić pod wiatr

Dołączona grafika

604.

Dołączona grafika

I na podsumowanie prośba do osoby/osób piszących do mnie obrażliwe meile proszę o odrobinę bohaterstwa i podpisywanie swoich wywodów na temat mojej osoby, moich zdjęc i mojej rodziny. Myślałam,że osoby dorosłe a takie wydaje się na forum się udzielają nie bawią się w paszkwile i to no name.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2432 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:33

jacek p., Apiso to zaprosił :-(

Qelka, ale ten pierwszy wymordowany, biedaczysko dobrze że nie zamarzł.

A tak na poważnie to ja nie mam ani jednego zdjęcia myszaka, bo to co miałem to poszło w ................. i wszystkie inne zdjęcia też poszły :-( Więc proszę się nie dziwić, że jak zrobię jakiekolwiek zdjęcie to będę się cieszył jak głupi i napewno je wstawię - licząc na oklaski, choćby z łaski :-P

Wszystkich pozdrawiam ;-)

#2433 pol

pol

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:37

Qelka, masz pasję, robisz fajne zdjęcia, oni Ci najzwyczajniej zazdroszczą

#2434 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:37

Piotrek - miałem ochotę "silić się" na jakieś rymy, ale nie będę robił z siebie ...a tak poważnie to stało się ze zdjęciami ?
Pozdrawiam Jacek P.

#2435 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:42

jacek p., no dzięki to i ja już nie będę z siebie robił ...

A zdjęcia - zrobiłem sobie nową stronkę i jak przeinstalowałem system na win7 to mi program do strony nie chciał działać, więc powróciłem do Visty. Przy okazji sformatowałem oba dyski (nie chciałem !!!). I zaczynam od zera. Wszystkie zdjęcia które mi zostały to jakieś Bieszczady i to co mam na stronie. Ostatnio zakupiłem kalibrator a teraz widzę czas na dysk zewn.

Pozdrawiam

#2436 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:48

jacek p., no dzięki to i ja już nie będę z siebie robił ...

Miałem na myśli, że gdzie mi tam do Ciebie z rymowaniem :mrgreen:
Z tym dyskiem zewnętrznym to może dobry pomysł ?

Qelka - Ty faktycznie masz gorzej od facetów. Wielu Ci zazdrości, bo niewątpliwie jest czego - o zdjęciach mówię. Troszkę wyluzuj i trzymaj poziom :-)
Pozdrawiam Jacek P.

#2437 1507

1507

Napisano 12 stycznia 2010 - 21:53

Qelka, no musisz chyba to zignorować, bo wygląda to na dziecinadę.
Co do fotek to nie będę się wypowiadać by nie być posądzonym o nie zrozumienie emocji ;-)

#2438 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:02

Qelka, głowa do góry, niektórzy nie lubią nieprzeciętnych, a Ty się do nieprzeciętnych zaliczasz. Masz pasję, robisz piękne foty i jeszcze masz odwagę napisać co myślisz. Jedni Twoją pochwałę potraktują z wdzięcznością, a na krytykę się obrażą. Niestety jesteśmy zazdrośni i próżni z natury.

Ale jak pisałem wcześniej - głowa do góry, uśmiech na twarz i czekamy na następne foty.

Piotr

#2439 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:21

Qelka pamiętam twoje foty z 70-300 i powiem ,że sprzęt wyrażnie Cię ograniczał.Pokazałaś pazur przesiadając się na 400mm.Tak trzymaj.A wszelkie uwagi które do Ciebie adresują wrzuć w niepamięć i dalej ciesz się widokiem ośnieżonych myszaków.

#2440 moby dick

moby dick

Napisano 12 stycznia 2010 - 22:57

I na podsumowanie prośba do osoby/osób piszących do mnie obrażliwe meile proszę o odrobinę bohaterstwa i podpisywanie swoich wywodów na temat mojej osoby, moich zdjęc i mojej rodziny. Myślałam,że osoby dorosłe a takie wydaje się na forum się udzielają nie bawią się w paszkwile i to no name.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Normalnie aż mnie zatkało!
Jakim trzeba być typem, by z powodu zdjęć, choćby najlepszych, czy najgorszych pisać do ich autora obrażliwe maile?! W moje głowie się to nie mieści. :blink:
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR