Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#2441 miszak

miszak

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:05

a jeśli przy okazji kilku gości spadło z piedestału ..to trudno ( a może i dobrze ....bo po prostu nie powinni tam włazić)

Piękny strzał, piękny i do tego bardzo na czasie w całym światku fotografii przyrodniczej. Okazuje się, że niektórzy amatorzy robią foty delikatnie mówiąc nie gorsze niż profesjonaliści i to często sprzętem kilkukrotnie tańszym. To musi boleć. W wątku o myszakach nie będe rozwijał tego tematu.

świetnie,że jest dyskusja na Forum z tego zawsze coś dobrego wyniknie.oczywiście dla tych którzy dobrego oczekują

Bardzo trafne podsumowanie. Przenieśmy teraz dyskusję na płaszczyznę zdjęć i poszukajmy w nich tego, o czym niektórzy mówią. Ja na razie też szukam ale żeby nie tylko gadać pokażę Wam mojego wodza. Ma małego irokeza nad dziobem. On przylatuje i nie ma mowy o żadnych walkach czy sprzeczkach. Jest kolejka i porządek.

Szycho - witaj na pokładzie. Ja za pierwszą serię w takich warunkach stawiam "+".
Qelka - świetna atmosfera itp. itd. ale jak dla mnie to już wystarczy bo zimno mi się robi ;-)

605
Dołączona grafika

#2442 moby dick

moby dick

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:08

miszak, fajny ten Twój wódz, tylko śnieg bym trochę odgarnął.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2443 pol

pol

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:11

miszak, fajna poza, fajny klimat, fajna fota

#2444 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:19

Ma małego irokeza nad dziobem

Po kilku zasiadkach można spokojnie odróżnić przylatujące sztuki.Każdy ma jakiś charakterystyczny szczegół po którym można go rozpoznać.O ile mnie pamięć nie myli to buteo też takiego z irokezem gościł.W jakiej odległości masz las w tle??

#2445 rafiboj

rafiboj

Napisano 12 stycznia 2010 - 23:58

Szycho 598 600 ładne kadry

#2446 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 13 stycznia 2010 - 09:08

miszak, rafiboj, wielkie dzięki ;-)

Na 605 ta biała plama jakoś taka nie teges. Od razu rzuca się w oczy. Reszta świetna.

606.
Dołączona grafika

607.
Dołączona grafika

#2447 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 09:59

szycho,
ładny ptak - gratuluję cierpca:-) na tym mrozie!
I choć temat już tak jest rozpracowany, to co robi różnicę to tło i aura. A kolory u Ciebie są godne pozazdroszczenia. Raz jeszcze gratulacje!
s.

#2448 1507

1507

Napisano 13 stycznia 2010 - 10:06

szycho, 606 Fajnie złapany

Miszak

Okazuje się, że niektórzy amatorzy robią foty delikatnie mówiąc nie gorsze niż profesjonaliści i to często sprzętem kilkukrotnie tańszym

Powiedział bym że amatorzy potrafią dorównać profesionalistom, niekiedy. Można poprzeglądać strony kilku znanych którzy zamieszczają swoje zdjęcia w atlasach, piszą książki przyrodnicze, żyją z takich zdjęć (bo rozumiem że to jest profesjonalista) by przekonac się na własne oczy że możemy ich narazie próbować naśladować ;-), jak w temacie bielika np. Cezarego Korkosza,lub innych a dyskutować trzeba, bo to jest forum.

#2449 morav

morav

Napisano 13 stycznia 2010 - 10:38

dorównać profesionalistom, niekiedy

Właśnie zdarza się fart. Sztuką jest pokazać poziom w wielu tematach.

#2450 miszak

miszak

Napisano 13 stycznia 2010 - 11:42

dorównać profesionalistom, niekiedy

Właśnie zdarza się fart. Sztuką jest pokazać poziom w wielu tematach.

Myślę, że jest na tym forum sporo osób, które gdyby mogły fotografować 5 dni w tygodniu zamiast pracować powiększyłoby grono profesjonalnych fotografów w Polsce momentalnie. A jeżeli zaczęlibyśmy, tak jak profesjonaliści w większości przypadków, łamać nasze zasady i fotografować i stawiać budy przy gniazdach, na terenach chronionych itp. itd. to już w ogóle mogłoby się okazać, że niejeden "profesjonalny" fotograf przyrody musi się wziąć ostro do roboty, żeby utrzymać się w peletonie. Moje zdanie jest mocno poparte spotkaniami w terenie ( dorzecze Narwi i Biebrzy ), które pokazały mi zachowania profesjonalnych fotografów i fimowców. Na naszym forum byłyby mocno napiętnowane i napewno wiedząc w jaki sposób efekt na fotografii został osiągnięty nasza ocena tego efektu byłaby może już nie tak entuzjastyczna.

Sorki za te wynurzenia ale słońce za oknem, profesjonaliści trzaskają foty włochaczom, no bo buteo buteo to już chyba im nie wypada ;-), a ja siedzę w pracy i frustracja mną wstrząsa.

Szycho dawaj, dawaj - zaczynasz mnie wciągać i chyba przez Ciebie to znów zacznę nęcić ;-)

#2451 pol

pol

Napisano 13 stycznia 2010 - 11:47

szycho, dla mnie spoko, nawet bardzo spoko

#2452 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 13 stycznia 2010 - 14:23

Dzięki Panowie ;-)

...
Szycho dawaj, dawaj - zaczynasz mnie wciągać i chyba przez Ciebie to znów zacznę nęcić ;-)

Kurcze miszak, ale mi teraz dałeś. Sam się wciągnąłem. W tym sezonie jak się jeszcze uda pofocić, to tylko gościnnie. Ale przyszłego sezonu nie odpuszczę.

Ja też, podobnie jak nasza koleżanka, mam jednego w zadymce

608.
Dołączona grafika

#2453 1507

1507

Napisano 13 stycznia 2010 - 15:23

608 do bezkrwawych moim zdaniem ;-)

#2454 moby dick

moby dick

Napisano 13 stycznia 2010 - 15:42

Chyba trochę zbyt dużo przepalonego śniegu... :-/
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2455 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 13 stycznia 2010 - 16:53

a mnie się 608 podoba, choć moim zdaniem kuleje obróbka.

statyków co niektórym nie wolno wrzucać, walki takie sobie to może taka klatka się spodoba ?

609.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2456 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 13 stycznia 2010 - 16:59

a podoba się. Statyki też ;-)

#2457 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 13 stycznia 2010 - 16:59

Płatki śniegu robią to zdjęcie bardzo atrakcyjnym. Skąd Ty bierzesz to słońce...ja go nie widziałem już 3 tygodnie i niestety bardzo go brakuje ...ludziom :-D

606 i 607 bardzo dobre :-D
Pozdrawiam Jacek P.

#2458 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 13 stycznia 2010 - 17:25

Qelka, podoba się szczególnie z tym cieniem na śniegu.

#2459 1507

1507

Napisano 13 stycznia 2010 - 19:50

609 moim zdaniem konkursowe, ale przed wysłaniem wyprostować do linii śniegu i lasu ;-)

#2460 widz

widz

Napisano 13 stycznia 2010 - 19:50

szycho,trudna do uchwycenia sytuacja na zdjęciu.duży plus.ale mam pytanie:dlaczego miałeś ustawione iso160?chyba,że coś źle odczytałem ;-)
Qelka, pięknie ujarzmione światło.kadr też ;-)