Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#2601 1507

1507

Napisano 25 stycznia 2010 - 12:43

miszak, nie chodzi o to by rządzić na stronie, czy być najlepszym czy też może drugim, trzecim, dzielę się wspaniałym w moim mniemaniu widowiskiem, którego byłem świadkiem i to właśnie to że tam byłem, widziałem to, jest dla mnie wazniejsze i tyle, co do wyboru 3 najlepszych fotek to jest duzy problem bo dla mnie wszystkie są ciekawe z jakiegoś względu, jest tak że pokazując dwa podobne zdjęcia będą one dla kogoś takie same a dla mnie wygiete piórko na drugim sprawia, że to zdjęcie jest inne, ma inną jakby wartość i jest też warte pokazania i dlatego staram się pokazać większość ;-). Dla fototografa będzie to kolejny podobny pstryk. ;-)

#2602 morav

morav

Napisano 25 stycznia 2010 - 13:09

Dla fototografa będzie to kolejny podobny pstryk. ;-)

Właśnie, taka ilość świetnych ujęć sprowadza je poziomu średniego.

Robicie dużo dobrych zdjęć i tego Wam zazdroszczę, ale sposób prezentacji ich, jest według mnie, mocno nietrafiony.

#2603 1507

1507

Napisano 25 stycznia 2010 - 13:15

morav, Czy w tym wszystkim te zdjęcia sa najważniejsze? Obcujemy z przyrodą i tym się dzielimy . Nie chodzi tu przecież o poklask, czyż nie?

#2604 miszak

miszak

Napisano 25 stycznia 2010 - 13:53

1507 jak będę kiedyś w okolicy Zduńskiej Woli to wpadnę piwo Ci postawić bo strasznie spięty jesteś. Wyszło na to, że się do Ciebie kolejny raz przyczepiłem w tym wątku. To dlatego, że zazdroszczę Ci Jeziorska w zasięgu ręki :mrgreen:

#2605 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 25 stycznia 2010 - 14:37

chyba wiem, co morav ma na myśli, zresztą nie tylko On. ale była o tym mowa już niejednokrotnie, głównie w tym temacie. z forum robi się powoli jedna wielka galeria, dyskusje owszem są, ale zwykle troszkę odbiegające od samego tematu i są wynikiem kąśliwych, aczkolwiek zwykle bardzo trafnych, uwag. w każdym razie uważam, że same zdjęcia bez jakiegokolwiek komentarza niewiele wnoszą, zdecydowanie ważniejsza jest oprawa w postaci chociażby krótkiej relacji z momentów towarzyszących powstaniu zdjęcia. to właśnie dzięki nim dowiadujemy się o wiele więcej niż ze samych kadrów a jednocześnie sprawiamy, iż forum na którym wszyscy tu działamy, spełnia swoją rolę

#2606 Magnum43

Magnum43

Napisano 25 stycznia 2010 - 14:59

a ja dalej staram się zrobić ciekawe zdjęcie patykowe.

Klasyka ......to mi sie podoba wymarzona sceneria :mrgreen:

#2607 1507

1507

Napisano 25 stycznia 2010 - 15:59

Drojac, dziękuję za wyjaśnienie, nst razem jak będę wstawiał zdjęcia postaram się też coś doklikać o okolicznościach powstawania zdjęcia.

#2608 morav

morav

Napisano 25 stycznia 2010 - 16:42

morav, Czy w tym wszystkim te zdjęcia sa najważniejsze? Obcujemy z przyrodą i tym się dzielimy . Nie chodzi tu przecież o poklask, czyż nie?

Trudno odpowiedzieć, niema sztywnych reguł. Dla jednego więcej przyrody, drugiemu więcej poklasku potrzeba.
Napisałem jak ja odbieram zdjęcia i dalej twierdze, poprzez ilość tracicie na unikalności kadrów.

#2609 Qgito (Tomek Wieczorek)

Qgito

Napisano 25 stycznia 2010 - 18:31

Trudno odpowiedzieć, niema sztywnych reguł. Dla jednego więcej przyrody, drugiemu więcej poklasku potrzeba.
Napisałem jak ja odbieram zdjęcia i dalej twierdze, poprzez ilość tracicie na unikalności kadrów.

Skłaniam się ku temu. Gdy podobnych zdjęć jest dużo ciężko czasem przeanalizować wszystkie kadry i na jedno zdjęcie poświęca się "5 sekund" i tak naprawdę żadne konkretne ujęcie mi nie zapada w pamięci.
Zupełnie inaczej, gdy autor publikuje swoje najlepsze ujęcia, ja np. nad zdjęciem Jacka (671) spędziłem kilka razy więcej czasu niż na innych - pewnie nawet teoretycznie lepszych.

Witryna autorska: wf.fotoprzyroda.pl

#2610 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 25 stycznia 2010 - 19:21

trudno się nie zgodzić z tym, co napisane powyżej ale z drugiej strony do unikalności kadrów dążymy przez selekcję, nie wszystkim idzie ona tak łatwo więc wstawiają więcej zdjęć z podobnym ujęciem - może dlatego, aby wywołać dyskusję na ich temat i poznać zdanie oglądających. takie zadanie powinno właśnie spełniać forum. niemniej jednak przed wstawieniem zdjęć w wątek tematyczny warto zastanowić się dwa razy by faktycznie oglądający mogli zatrzymać się przy każdym ze zdjęć choć na chwilę a przy takim natłoku często jest to niemożliwe. to tylko takie uzupełnienie do tego, co napisałem wcześniej - wg mnie sam kadr bez odpowiedniej oprawy słownej dużo traci ponieważ towarzyszące jego tworzeniu przeżycia i obserwacje dołączone do zdjęcia mogą bardzo wzbogacić odbiór oglądającemu. wracając jeszcze na chwilkę do unikalności kadrów - ich miejsce, wydaje mi się, jest w galerii, owszem, w tym miejscu wg regulaminu powinny pojawiać się wcześniej ale ... bardzo często kadr jest unikalny tylko dla oglądającego, ponieważ sam autor zrobi całą ich serię a pokaże jedno, które potem zostaje uznane za wyjątkowe i niepowtarzalne. tym samym wracamy na początek postu i tak wałkować możemy bez końca

#2611 1507

1507

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:01

No nie mogłem się powstrzymać, po przejrzeniu kilkudziesięciu kadrów z sobotniej zasiadki wybrałem jeszce to jedno zdjęcie, to zdaje się przedostatnia potyczka dnia, w budzie siedziałem z kumplem około 8 godzin nawet było znośnie, najgorzej było ze stopami bo one marzły najbardziej mimo śpiwora koca i herbaty z rumem. Drugi ból to pęcherz, ale na to też znaleźliśmy radę ;-) .
673
Dołączona grafika

#2612 moby dick

moby dick

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:13

1507, świetne ujęcie!
A tak ogólnie popieram to, co napisał morav zbyt duża ilość podobnych kadrów, w dodatku pojawiających się w ilościach niemal hurtowych, nie pozwala na dłuższe zatrzymanie się nad każdym z nich. Uciekają z pamięci niemal tak szybko (a może szybciej) niż te w BŁ.
Opisy opowiadające historie związane z ich powstaniem są często ciekawsze (dla mnie) niż same, nawet doskonałe zdjęcia. Nad postami Qelki i Drojac'a zawsze zatrzymuję się dłużej (czego nie mogę powiedzieć o wszystkich pozostałych), bo lubię czytac ich opowiadania, pozwalają mi poczuć tą wspaniałą chwilę, gdy przed budą ląduje myszak, bielik, czy włochaty, a człowiek z wrażenia zapomina, że jednak oddychać musi, bo się udusi...
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2613 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:32

1507, MAGIK :clap:

#2614 morav

morav

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:57

Z tamtego miejsca mam jeszcze taki kadr.
Potem Qgito wyraził chęć fotografowania przyrody, co wymusiło budowę czatowni dwuosobowej i zmiany miejsca, co mi zresztą wyszło na dobre. :-)

674.
Dołączona grafika

#2615 moby dick

moby dick

Napisano 25 stycznia 2010 - 20:58

morav, piękne, że też wcześnie nie wpadłem na pomysł przytargania pod budę takiego iglastego badyla :?: Robi niesamowity klimat :roll:

#2616 1507

1507

Napisano 25 stycznia 2010 - 21:06

moby dick, nie sądzę żeby był targany pod budę, ja myślę że kolega miejsce dobre znalał, igiełki by szybko opadły ;-)
morav piękny kadr

#2617 morav

morav

Napisano 25 stycznia 2010 - 21:06

Miałem dobry pomysł na motyw z iglakiem, w realizacji wyszło słabiej, jeszcze będę próbował.

#2618 moby dick

moby dick

Napisano 25 stycznia 2010 - 21:13

Nie wiem czy morav przyniósł ten badyl czy nie, ale ja 100 metrów od budy mam złamany duży świerk, szukając badyla przytargałem ogromny i ciężki jak cholera pień a nie pomyslalem o swierkowych konarach. Naprawię to ale w nowej budzie, bo tutaj tło mnie już dobija :evil: jutro zaczynam przenoszenie (w nowym miejscu myszaków jak mrówków, moze jeszcze coś ustrzelę zanim się zima skończy).

#2619 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 25 stycznia 2010 - 22:32

morav, fajny ten Twój "raniuszek" :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2620 morav

morav

Napisano 25 stycznia 2010 - 22:35

Świętokrzyskie takie wyrośnięte są :whistle: