Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#2701 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 21:43

Działo się dzisiaj to pozwolę sobie wstawić jeszcze jedno

601.
Dołączona grafika

#2702 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 23:49

ech, zazdroszczę. u mnie dziś nic nie przyleciało. cały dzień psu w du... :mrgreen:

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#2703 niemek

niemek

Napisano 08 lutego 2010 - 07:50

Tikoś no no, walą się aż miło.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#2704 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 08 lutego 2010 - 08:18

nieudacza, :] nie jesteś sam. U mnie dwie ostatnie zasiadki skończyły się pustą kartą :-P Wrażenia przednie a ile teorii wymyśliłam :mrgreen: Podejrzewam, że znalazły sobie świeżutką tłuściutką sarenkę. I mają dość gruboskórnych dzików :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2705 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 08:58

no przed chwilą tvn24 dawał niusa o dokarmianiu dzikich zwierząt. zabrzmiało jakby lasy, pola, łąki były usłane trupami sarenek. :-/

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#2706 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 08 lutego 2010 - 11:42

no przed chwilą tvn24 dawał niusa o dokarmianiu dzikich zwierząt. zabrzmiało jakby lasy, pola, łąki były usłane trupami sarenek. :-/

Sporo w tym prawdy, ja mam informacje o coraz większej liczbie padłych saren, ale przyczyną chyba jest brak dostępu do wody-rzeki pozamarzane, odwilży ani widu ani słychu, a sarny ponoć nie jedzą śniegu.
Wojtek

#2707 moby dick

moby dick

Napisano 08 lutego 2010 - 12:41

W jakimś opracowaniu przyrodniczym czytałem, że sarny prawie wogóle nie piją wody. Nie wiem czy to prawda i czy dotyczy to również okresu zimowego, gdy nie mna świeżej soczystej trawy.
U mnie nie znalazłem ani jednej padłej sarny, ale rzeka nie zamarzła całkowicie i może coś w tym jednak jest?
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2708 buteo

buteo

Napisano 08 lutego 2010 - 16:11

sarny ponoć nie jedzą śniegu.

Postawiłem u siebie w lesie całego balota sianokiszonki,takiego owiniętego białą folią. Rozciąłem u dołu,aby mogły sobie wyskubywać a górę zostawiłem tak nakrytą by nie namakało. Sarny gdy pojadły lubiły sobie zlizywać śnieg z tej foli,zlizywały tą pierwszą puszystą warstwę świeżego śniegu. Latem widywałem jak piją wodę z rzeki. To tyle z moich obserwacji.
U mnie myszaki też coś ostatnio mniej się zjawiają,ale nie mam chęci tonąć w śniegu,aby zbadać teren czy coś nie leży martwego.

I żeby nie było ,to wstawię zdjęcie ;-)

602.
Dołączona grafika

#2709 moby dick

moby dick

Napisano 08 lutego 2010 - 18:50

buteo, fajne ujęcie, tylko wydaje mi się jakies nieostre :-/
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2710 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 08 lutego 2010 - 20:16

buteo, ale musiałeś łamać drzewo :mrgreen:, co do saren to niewykluczone, że jednak jedzą śnieg, moja poprzednia wypowiedź jest oparta o obserwacje znajomego.
Wojtek

#2711 Adrian

Adrian
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 08 lutego 2010 - 20:54

po 6 godzinach zasiadki na bielika udalo sie tylko to, bielików brak
podpowiedzcice co jeszcze poprawic

603
Dołączona grafika

#2712 buteo

buteo

Napisano 09 lutego 2010 - 00:37

buteo, ale musiałeś łamać drzewo :mrgreen:

o kolano 8-) ... strat w drzewostanie jest bardzo wiele po silnych mrozach a zwłaszcza po dużym ciężarze zamarzniętego śniegu,który owszem spadł,ale razem z konarami,bądz łamał ugięte drzewa w różnych długościach - jedno z nich na zdjęciu wyżej ;-) .
Drzew ubywa,trzeba będzie drobnicy wynagrodzić to budkami.

podpowiedzcice co jeszcze poprawic

Mnie tylko przykuwa ścięta "na kiełbasę" jedna z gałęzi - zalepić korą :mrgreen: . Ogólnie przyjemne, nic tylko światła życzyć i może spróbować wyżej wysunąc swoją perspektywę co pomoże zmniejszyć zakres tonalny eliminując niebo z tła :?: :idea: ;-)

604.
Dołączona grafika

#2713 pol

pol

Napisano 09 lutego 2010 - 06:40

buteo, na 604 bardzo fajnie się prezentuje w takim otoczeniu

#2714 kamil3

kamil3
  • Użytkownik
  • 353 postów

Napisano 09 lutego 2010 - 23:31

buteo, 602 mi się najbardziej podoba.
D90, 18-200mm

#2715 aquila

aquila
  • Małomówny
  • 45 postów

Napisano 10 lutego 2010 - 22:47

U mnie też dwie ostatnie zasiadki bida.
Nawet sroki sięnie pojawiły :(
Czy to mozliwe że ptaki wiedzą kiedy jestem w budzie a kiedy nie?
Jak koło niej przejeżdzam to zawsze ucztują!

Adrian, ładnie kijka wypielęgnowałeś :)
76
Dołączona grafika

#2716 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 10 lutego 2010 - 22:53

ja nawet nie siadam, jak co wieczór przyjeżdzam po mięcho i jest nie tknięte po całodziennym leżakowaniu :-/

#2717 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 11 lutego 2010 - 08:14

aquila wyostrzyłeś po zmniejszeniu ?

Z problemem mniejszej liczby ptaków boryka się wielu z nas. U mnie mimo wcześniejszej dosyć licznej bandy - bywało , że po 7 sztuk siedziało na dziku - a drugie 7 czekało w kolejce - wszystko się rozpierzchło. Pewnie pojawia się w okolicy bogatsza stołówka )padła sarna, dzik etc. z duża ilością pysznego mięska) Po dwóch tygodniach nieobecności widzę, że pomału wracają. Wczoraj widziałam w okolicy budy 8 szt. Podczas dużych mrozów też zazwyczaj nie dopisywały. Najlepszy przedział temperaturowy u mnie to -3 /+3 . W odwilż szalały i tłumnie waliły na stołówkę. Trzeba to przeczekać, taka już natura. Nie wiem jak uzupełniasz stołówkę ale trzeba to robić systematycznie - systematycznie ale nie raz w tygodniu przed zasiadką :-) Ja nosze kości codziennie. Mimo tego, że leży tam również dzik.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2718 Adrian

Adrian
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 13:59

u mnie po zbudowaniu czatowni i wywaleniu miecha( dwa lisy i sarna) zaraz na 2 dzien pojawily sie bieliki, kruki, wrony, i myszaki... podgladalismy je z daleka jak spbie podzerały. pare zasiadek i pustka.. tylko myszaki sie pojawialy. zastanawialismy sie co nie tak, jednego dnia stwierdzilismy ze nie wstawiamy obiektywow w otwory. no i pojawily sie odrazu sroki myszaki i ku naszemu zdziweiniu bielik... oczywiscie zaraz po wystawieniu jednego obiektywu sroki narobily krzyku i wszystko sie rozlecialo. zeby ptactwo przyzwyczaic wstawilismy imitacje obiektywow (rura pcv z wklejonym szkielkiem)... i czekamy az sie przyzwyczaja...

#2719 aquila

aquila
  • Małomówny
  • 45 postów

Napisano 11 lutego 2010 - 17:56

Mięsko mają codziennie. Nie wiem dlaczego nie pojawiaja się wogólejak pada śnieg?
Po ostatniej nieudanej zasiadce też włożyłem butelke w rekaw.
Chyba nie wyostrzyłempo zmniejszeniu.

#2720 1507

1507

Napisano 11 lutego 2010 - 19:08

606.U nas sa zawsze, i o dziwo najbardziej aktywne gdy nie ma dogodnych warunków do fotografowania, jak jest piękna słoneczna pogoda to siedzą na drzewach i mają nas głęboko ... . Dzisiejsze.
Dołączona grafika