Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#261 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 28 lutego 2007 - 14:16

ostapowicz, a skąd wziąść kase na lepszy sprzęt??? :?: :?: :?:
Zdjęcia z Zenka są strasznie zaszumione...
Nie mam samochodu, a ciekawe miejsca są oddalone o kilka kilometrów...zrobienie czatowni bez samochodu jest prawie niemożliwe.

tomajk, superoo...choć może ciutkę za ciemno. :mrgreen:
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#262 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 28 lutego 2007 - 15:10

tomajk, świetny-czekamy na reszte fotek :-D
Z pozdrowieniami, Krzysiek

#263 morav

morav

Napisano 28 lutego 2007 - 15:16

Zdjęcia z Zenka są strasznie zaszumione...

To od filmu zależy.

Nic nie wyostrzane, kontrasty i inne duperele na 0

+1 chyba będzie dobrym rozwiązaniem, trochę podostrzenia by sie przydało.

#264 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 28 lutego 2007 - 15:27

morav, miałem wtedy ISO/200

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#265 Roby

Roby

Napisano 28 lutego 2007 - 15:34

+1 chyba będzie dobrym rozwiązaniem, trochę podostrzenia by sie przydało.

Tak zdecydowanie, też jakoś zauważyłem, że jest mniej ostre niż poprzednie Tomajka.

#266 Dunadan

Dunadan

Napisano 28 lutego 2007 - 17:26

Co tu dużo gadać... wspaniale się ogląda te zdjęcia, nawet jeśli trochę zabałaganione ;-)

Morav - rozumiem co masz na myśli. Zasadniczo przez cały czas używałem aparatowych ustawień kontrastu/wyostrzania/etc. na 0 bo i tak w programie mogę to wszystko ustawić, co więcej, tak jak chcę. Ale teraz używam ostrość +1. Co do zdjęcia Tomajka - IMHO przeostrzone nie jest - nie pojawiają się dodatkowe artefakty w postaci obwódek wzdłuż krawędzi. IMHO efekt spowodowany słońcem.
Aha, ostatnio znalazłem fajny sposób na wyostrzanie, bardzo efektowny - dotychczas używałam 'unsharp mask'. Jeszcze nie miałem okazji wypróbować, ale w ten weekend postaram się porobić parę fotek, to powiem jak się spisuje.

:ninja:

#267 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 28 lutego 2007 - 21:49

Śnieg trochę przepalony na 72 no i przydałoby się jednak wyostrzyć delikatnie po zmniejszeniu fotki. Ale i tak gratuluję zdjęcia.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#268 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 01 marca 2007 - 08:58

michalv ma racje co do przepalonego śniegu ja ostatnio przetestowałem taki manewr ze śniegiem dałem na +1 EV zdjęcie wyszło ciemne bo i było pochmurno i ciemnawo w zasadzie nic na focie nie było widać, jakieś tylko zarysy ale było w NEF więc szybko je rozjaśniłem i okazało się że pokazały się ładne szczegóły a śnieg nie był przepalony.
No i zawsze lekko ostrze po zmniejszeniu fotki bo traci na ostrości po takim zabiegu.
Wojtek

#269 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 01 marca 2007 - 16:49

dałem na +1 EV

A nie powinno być -1EV ??

U mnie chyba koniec sezonu na myszaki. Dziś byłem i nawet sroki juz nie przyleciały. Co prawda co chwile padał deszcz ale chyba juz jest tyle pokarmu na polach że cieżko bedzie zwabić cos na padline. W sobote robie ostatnie podejście i zakończenie sezonu.

Na koniec zdjęcie dla tych którzy twierdzili że za daleko mam czatownie... :-)

73.Dołączona grafika

Na pewno w tym roku zdobyłem dużo doświadczenia jeśli chodzi o fotografowanie myszołowów i w przyszłym może być już tylko lepiej.
Teraz przymierzam sie do gesi :-)
Nikon

#270 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 01 marca 2007 - 16:51

mmsko, fajne, to tylko ja zostałem bez myszaka :oops:
Z pozdrowieniami, Krzysiek

#271 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 01 marca 2007 - 17:36

Z myszakami to chyba nie będzie tak szybko koniec sezonu, w tamtym roku to widziałem nawet latem jak zajadały przy drodze rozjechanego jenota, one żywią się padlinką chyba cały rok, bo przecież jak trawy są wysokie to i myszki nie jest łatwo upolować.
U mnie na razie pogoda typowo barowa, z daleka obserwuję że przylatują myszaki na jedzonko, i mam nadzieję że w kolejnych dniach słoneczko pozwoli zrobić ładne fotki.

Choć właściwie nie ma co się przejmować, już przyleciały żurawie, :mrgreen:

#272 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 01 marca 2007 - 21:50

mmsko - bardzo fajne ujęcie, choć drażnią mnie trochę zdjęcia, na których widać mięsko. Idealnie byłoby, gdyby myszak miał glowę podniesioną do gory, no i jeszcze całe skrzydła ostre.... no dobra, przecież to nie koncert życzeń :mrgreen:

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#273 morav

morav

Napisano 01 marca 2007 - 23:54

Zdjęcie 73, całkiem ładne jest, fajna poza dobry moment, padlinka faktycznie nie za ciekawa.

Na koniec zdjęcie dla tych którzy twierdzili że za daleko mam czatownie... :-)

To ja sie przyznam, po cichu myślałem, że ciut za daleko wykładasz mięso. :oops:

#274 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 02 marca 2007 - 12:16

KRISTOVAL, i ja... :cry:

#275 PIRX

PIRX
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 02 marca 2007 - 12:57

mmsko - zarabista fota - taka mniej wiecej mi sie marzyla.... i nie wyszlo :/ - gratuluje :D

#276 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 02 marca 2007 - 13:29

choć drażnią mnie trochę zdjęcia, na których widać mięsko

szczerze mówiąc mnie też ale powiedz jak to zrobic żeby było widać całego myszaka a nie było mieska...??

Idealnie byłoby, gdyby myszak miał glowę podniesioną do gory

Namiawiałem go do tego ale sie nie zdecydował :-D

no i jeszcze całe skrzydła ostre

Niestety za krótkie czasy... :-(, ale moim zdaniem dzieki temu że końcowki skrzydeł są rozmazane coś sie dzieje na tym zdjęciu...
Nikon

#277 Leszek

Leszek
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 02 marca 2007 - 19:04

Mmsko.Dodrze że ktoś robi zdjęcia z rozłożonymi skrzydłami.To jest super porównanie
do np. z trzmielojadami. U Ciebie wspaniale widać spód skrzydła myszaka zwyczajnego.

#278 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 02 marca 2007 - 19:52

Mmsko.Dodrze że ktoś robi zdjęcia z rozłożonymi skrzydłami.

Jak mi się tylko podniesie taka myszowina już nawet bez rozkładania skrzydeł to mam problemy z kadrem a co by było w pełnym rozwarciu, strach pomyśleć jakby koledzy szumieli że to i owo poobcinałem :mrgreen: tu ZOOMy mają pole do popisu :mrgreen:

#279 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 03 marca 2007 - 13:02

A jednak dziś przyleciał... choć nie miał cierpliwości do pozowania i dał sobie zrobić tylko jedno zdjęcie :-(

74.
Dołączona grafika
Nikon

#280 migawka

migawka
  • Użytkownik
  • 295 postów

Napisano 03 marca 2007 - 13:06

no no gratuluję , ładnie ptaszysko uchwycone :mrgreen:
szuwar.deviantart.com