Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#281 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 03 marca 2007 - 13:19

mmsko u mnie było podobnie kilka razy podlatywał na kołek ale bez rewelacji jakieś dzisiaj nieufne były te myszaki chociaż miałem chwilę na serię zdjęć nawet mogłem spokojnie wykadrować więc daję dzisiejszy urobek w pełnej klatce.
A do tego pogoda szybko się zmieniała i światło marniało z minuty na minutę.
I na koniec krew mnie zalała w fotolabie bo obcieli mi ogon u grubodzioba na odbitce, zauważyłem w domu i w poniedziałek musze jechać i robić zadymę.

75.
Zauważyłem że tęczówki u myszaków sa różnych kolorów tego rozpoznaję po brązowej to największy zadziora z tych co odwiedzają nęcisko może to samiec bo pozostałe tłucze jak tylko się pojawią w okolicy.
Dołączona grafika
Wojtek

#282 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 03 marca 2007 - 13:25

daję dzisiejszy urobek w pełnej klatce.

:bow: :bow: :bow:

Szkoda, że tło nie jest jednolite, ale i tak podziwiam...
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#283 mmsko

mmsko
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 03 marca 2007 - 13:36

Ja w sumie jestem zadowolony bo mialem dziś zakończyć sezon na na myszaki ale widze że przylatują wiec jeszcze pewnie sie pare razy przejde.
Ten "mój" sie najwyraźniej czegos przestraszył bo sroki tez wszystkie zwiały. Później juz krążył tylko w pobliżu i siadał na drzewach ale do miąska sie nie zdecydował. Odzywał sie też drugi myszak ale też nie podleciał.
Nikon

#284 Magnum43

Magnum43

Napisano 03 marca 2007 - 13:48

Ostapowicz
Świetne zdjęcie i ciekawy opis :) Pozdrawiam

#285 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 03 marca 2007 - 14:48

Bardzo fajne zdjęcia. mmsko, w tle myszołowa jest woda, czy resztki śniegu?

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#286 warchlaq

warchlaq
  • Użytkownik
  • 434 postów

Napisano 03 marca 2007 - 15:03

daję dzisiejszy urobek w pełnej klatce.

:bow: :bow: :bow:

Szkoda, że tło nie jest jednolite, ale i tak podziwiam...

Oj borek borek, tylko marudzisz ;)
600/5,6 :>

#287 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 03 marca 2007 - 15:17

Ostapowicz
Świetne zdjęcie i ciekawy opis :) Pozdrawiam

Magnum43 jak się sprawuje 135-400 mm ja mam straszny sentyment do tego obiektywu już go miałem sprzedać i kupić stałkę ale jakoś nie mogę się z nim rozstać.
Wojtek

#288 Dunadan

Dunadan

Napisano 03 marca 2007 - 15:24

Mmsko - świetny moment!
Wojtku... mistrzowskie zdjęcie... nadaje się do publikacji :mrgreen:

:ninja:

#289 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 03 marca 2007 - 16:10

Dunadan do mistrzostwa to mu jeszcze wiele brakuje, liczyłem na światło a tu się okazało że słońce świeciło może 15 minut i w dodatku w tym czasie gdy ptaków nie było eeeech ciężkie jest życie pstrykacza przyrodnika. :cry:
Wojtek

#290 Dunadan

Dunadan

Napisano 03 marca 2007 - 18:44

spojrzałem jeszcze raz na twoją fotę i... nie jarzę o ci chodzi ze światłem ;-) chciałbym ostre słońce? ja nie - dzięki takiemu światłu jakie jest zdjęcie nabiera miłej dla oka miękkości. Nie lubię ostrego światła.
Co innego ze sam myszołów ładnie ci zapozował ;-)

:ninja:

#291 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 03 marca 2007 - 20:02

Myślałem o lekkim doświetleniu ciepłym bocznym światłem wschodzącego słońca - ale mam wymagania.
Wojtek

#292 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 03 marca 2007 - 20:17

Myślałem o lekkim doświetleniu ciepłym bocznym światłem wschodzącego słońca - ale mam wymagania.

Ja zwykle przesypiam ten moment :-D

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#293 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 03 marca 2007 - 20:26

michalv podaj nr telefonu to cię obudze jak będę wstawał latem jest to około 5 rano zimą można pospać dłużej :lol:
Wojtek

#294 Magnum43

Magnum43

Napisano 03 marca 2007 - 20:44

Magnum43 jak się sprawuje 135-400 mm ja mam straszny sentyment do tego obiektywu już go miałem sprzedać i kupić stałkę ale jakoś nie mogę się z nim rozstać.

Kol Ostapowicz chyba się oswoiłem z tą Sigmą wprawdzie jest bardziej wymagajaca od mojej żony :lol: ale cóż za tę cenę to dobry obiektyw ,ostatnie fotki saren jakie robiłem są zrobione tą sigmą ,wiem że przy skróconej ogniskowej powinny być lepsze ale to tylko i wyłącznie moja wina :cry: Przestałem szukać winy w sprzęcie ,skoro inni potrafia robić tym obiektywem naprawdę dobre zdjęcia ja też dam sobie z tym radę :lol: w końcu mam dopiero 48 lat i jak mówi moja Mama (84 lata) "synku całe życie przed Tobą"..........Pozdrawiam Serdecznie

#295 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 03 marca 2007 - 21:09

Ja niestety miałem dziś dzień pracujący, i nie wiele czasu na przyjemności, ale na godzinkę siadłem po południu, i jakieś myszaki mam z dzisiaj, jutro za to dzień wolny i rano idę na mysiu pysiu :mrgreen:
Ten mój myszak też jakiś wojowniczy, trzy sztuki po za nim chcą się posilić na mojej stołówce a on natychmiast je przegania, aż pióra się sypią, a ja naiwny czekam żeby siadły do wspólnego posiłku, zamiast trzaskać fotki od razu, ale poprzednio po takim pośpiechu to nie miałem NIC więc teraz wolę mieć jednego przez godzinę niż wszystkie na sekundę która często nie wystarczy by strzelić fotkę.
ISO wysokie, bo to już około 5 po południu, więc jest jak jest, ponad 2 godziny walczyłem by wrzucić to na IMAGESHACK bo do galerii nie chcę ale kompresja już mniejsza.
76. tak rozpoczynał posiłek.
Dołączona grafika
77. a tak kończył
Dołączona grafika

#296 Magnum43

Magnum43

Napisano 03 marca 2007 - 21:15

Tomajk foto nr 77 :bow: :bow: :bow: więcej nic nie powiem .
Pomysleć ja biedny szary żuczek chciałem wam dorównać :rip:

#297 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 03 marca 2007 - 21:25

Pomysleć ja biedny szary żuczek chciałem wam dorównać :rip:

Co ty opowiadasz ? musisz wziąść pod uwagę że ja to robię koło domu, nie tracę czasu na przygotowania, czy wyjazd, poprostu statyw stoi teraz na stałe w czatowni, ja tylko wskakuję w ciepły ciuch i spacerkiem 300m i tylko focić. Przyznasz że to troszkę zmienia postać rzeczy.

#298 Magnum43

Magnum43

Napisano 03 marca 2007 - 21:35

Trochę mnie pocieszasz Tomajk ;-) Rano idę do lasu może jakieś bochomazy mi wyjdą :) Kiedyś narzekałem na sprzęt teraz ponarzekam na siebie :lol:

#299 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 03 marca 2007 - 21:36

tomajk, Ty masz chyba licencje na te drapole , :-( ten Śląsk mnie kiedyś wykonczy
Z pozdrowieniami, Krzysiek

#300 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 03 marca 2007 - 21:39

Jesteś mistrzem podchodu, i kamuflażu więc sprzęt ma mniejsze znaczenie.
Ja jestem wygodny i teraz będę miał mało czasu więc moja lufa będzie mi pomocą.
Jutro też zaplanowałem dzień dla fotografii, mrożony kurczaczek, potem żurawie i sarenki, może nawet jelenie, zobaczymy, oby tylko pogoda dopisała i wiatr.
To POŁAMANIA na jutro :mrgreen: