Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#301 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 03 marca 2007 - 21:52

ten Śląsk mnie kiedyś wykonczy

Jadąc z Żywca do Jeleniej Góry, na autostradzie Katowice-Wrocław naliczyłem z żoną ponad 100szt myszołowów na przydrożnych słupkach ogrodzeniowych i nielicznych drzewach, więc chyba nie jest tak żle, to fakt że akurat tam nie ma jak zrobić fotki ale drapoli nie powinno brakować.
Czatownia i dobre nęcisko w odosobnionym i odkrytym terenie to podstawa sukcesu.
Do dziś miałem 3 miejsca z "kibelkami" i stołówką na myszaki a wygrała jedna właśnie w miejscu odkrytym dosłownie w szczerym polu około 70m od ściany starego lasu z dorodnymi świerkami w tle, to właśnie z tego powodu takie ciemnozielone tło, no i drapole buszują tam sporą gromadką, dodam że bielik też jest ale jeszcze się czai, narazie mam tylko fotkę że jest ale mam nadzieję na jego wizytę.

#302 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 03 marca 2007 - 22:07

76 mi się podoba. Strasznie futrzasta ta zanęta :-)
77 też, ale ma ciut za mocny kontrast wg mnie.

Magnum43, czekamy na fotki :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#303 Tomek Sczansny

Tomek Sczansny
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 marca 2007 - 22:30

KRISTOVAL - ja mieszkam na śląsku i wcale tak źle nie jest :) myszaki są wszędzie a co do innych gatunków to śląsk wcale nie jest najgorszy :) trzeba tylko wiedziec gdzie szukac :)

#304 Elvie

Elvie
  • Moderator
  • 723 postów

Napisano 04 marca 2007 - 00:01

Świetne myszaki :clap:
Na 75 pięknie zapozował :-)
POZDRAWIAM

#305 sauer

sauer
  • Użytkownik
  • 1 395 postów

Napisano 04 marca 2007 - 09:03

77. ostrość mogła być lepsza na głowie... ;-) ale to pewnie wina kompresji...
Moja galeria: http://foto.recenzja... ... -6188.html

Canon 30D+Canon 10-22 IS USM+Pol-Cir+Statyw i głowica Manfrotto+szkiełka M-42 :D

#306 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 04 marca 2007 - 11:20

77. ostrość mogła być lepsza na głowie... ;-) ale to pewnie wina kompresji...

:mrgreen: Tym razem to wina małej GO bo nie mogłem już domknąć przysłony, niestety ciemno.
Bardzo dobrze że inni wrzucają idealnie fotki, i bo jakby forum miało się opierać na moich gniotach to kicha na całego. :mrgreen:

#307 Mont

Mont
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 04 marca 2007 - 18:32

Jak ja czytam te Wasze rozważania n/t koloru tęczówek myszaków to mnie pusty śmiech ogarnia :evil: ja nawet nie wiem w jakim kolorze ma lotki ten mój kurak :-/
tomajk byłem blisko stworzenia sobie w życiu warunków do fotogr.zbliżonych do Twoich i co ?? Plany budowy dróg nie tylko w Rozpudzie stoją na bakier z przyrodą :roll:
Ale trzeba przyznać, że my miastowi mamy trudniej :mrgreen: by codziennie wykładać przynętę trzeba poświęcić kilka godzin na dojście/dojazd.
Pytałem na targu ile kosztuje gołąb na rosół ;) ten biznes się nie opłaca chyba że ktoś w okolicy będzie miał pomór tych pięknych ptaków :(

#308 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 04 marca 2007 - 19:18

Mont z tego co piszesz to faktycznie nie masz zbyt wielkiego pojęcia bo lotka a tęczówka to dwie różne rzeczy :shock: to tak jak by pomylić kierownice samochodu z bagażnikiem.
Znam wielu miastowych, którzy nie musza robić zdjęć kurom aby mieć fotkę ptaka mało tego są niedoścignieni w swoich fotach ptaków i dzikich zwierząt.
(Dostanę od moderatorów za takie osobiste wycieczki)
Wojtek

#309 Magnum43

Magnum43

Napisano 04 marca 2007 - 19:26

(Dostanę od moderatorów za takie osobiste wycieczki)

Ostapowicz skoro ja narazie nie oberwałem to i Ty bądż spokojny :mrgreen:
Masz całokowitą rację sporo osób na tym forum ....niestety to kompletni laicy jezeli chodzi o znajomość natury ale po to jest to forum aby zmnienić ich podejście i punkt widzenia.

#310 morav

morav

Napisano 04 marca 2007 - 19:31

Co to pełnia jest, dajcie sobie na wstrzymanie, tak ogólnie.

#311 Dunadan

Dunadan

Napisano 04 marca 2007 - 19:33

Wojtku... chyba nie zajarzyłeś wypowiedzi Monta... przeczytaj raz jeszcze... :mrgreen: ( dla ułatwienia dodam że jedyny związek pomiędzy lotką a źrenicą w wypowiedzi Monta jest taki że Mont nie może ich dojrzeć... Mont narzekał sporo na brak szczęścia z myszakami, domyślam się więcej że to właśnie o to mu chodziło... nie wiem tylko o jakim kuraku mówił... )

:ninja:

#312 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 04 marca 2007 - 20:00

Mont napisał że go ogarnia pusty śmiech więc jest to niewłaściwe użycie zwrotu lub ktoś uważa że rozmowa jaką prowadzą inni jest beznadziejna i można się z niej tylko śmiać.
Mont nie rozróżnia stwierdzenia faktu na temat tęczówek od rozważania.
Co prawda napisałem tego posta w takim kontekście aby był złośliwy nie mając pewności co dokładnie miał na myśli Mont.
Wojtek

#313 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 04 marca 2007 - 20:55

Od dzisiaj nie chodzę już nad ranem na myszołowy, będę chodził popołudniami, i to jak dobre słoneczko będzie, dziś z rana siedziałem do 8 i tylko darły się i tłukły gdzieś po lesie a żaden nie siadł na stołówce, fakt że poćwiartowałem trochę jedzonko ale po południu to miałem przed oczami wspaniałe widowisko.
Dwie pary myszołowó walczyły o dostęp do jedzonka, i lekkie potyczki trwały przez 2 godziny, naprawdę dobrze się bawiłem, światło już dziś było trochę lepsze, fakt że odrobinę za pużno ale poprawa jest.
78.

#314 Roby

Roby

Napisano 04 marca 2007 - 21:00

Co to pełnia jest

Morav wręcz przeciwnie zaćmienie było :mrgreen:

#315 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 04 marca 2007 - 21:32

Forum schodzi "NA PSY" :mrgreen: a ja wracam do fotografii, dorzucę może nie najlepsze, ale choć fragment tego co dziś widzałem, kurcze muszę chyba mieć drugi szerszy obiektyw w czatowni bo nie idzie zrobić ładnej bijatyki. :-D
79.

#316 Mont

Mont
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 04 marca 2007 - 21:37

Wojtku... chyba nie zajarzyłeś wypowiedzi Monta... przeczytaj raz jeszcze... :mrgreen: ( dla ułatwienia dodam że jedyny związek pomiędzy lotką a źrenicą w wypowiedzi Monta jest taki że Mont nie może ich dojrzeć... Mont narzekał sporo na brak szczęścia z myszakami, domyślam się więcej że to właśnie o to mu chodziło... nie wiem tylko o jakim kuraku mówił... )

dokładnie :-) co to jest "lotka" to ja dobrze wiem chciałem bardziej dosadnie wyrazić swoje rozgoryczenie i może niezbyt trafnie ułożyłem sformułowanie :roll:
Piękne ujęcia - gratuluję !!
Dunadan - szukałeś tele do minolty, jest na Alle fajna Sigma 300/4APO z TC całkiem, całkiem :-D

#317 Magnum43

Magnum43

Napisano 04 marca 2007 - 21:47

Tomajk Foto79 pomimo tego że drugi myszak nie zmieścił się w kadrze jest niesamowite ,bardzo ciekawy efekt . Gratulacje

#318 tomajk

tomajk
  • Użytkownik
  • 1 574 postów

Napisano 04 marca 2007 - 21:57

pomimo tego że drugi myszak nie zmieścił się w kadrze jest niesamowite ,bardzo ciekawy efekt .

Właściwie to nic nie kombinowałem, przyznam się, tak poprostu chciałem żeby choć dwa na jednej fotce było widać no i MIĘCHA jak naj mniej, :-D :mrgreen: troszkę chyba przesadziłem z tą stołówką, w takim tempie to 4szt będą miały jedzenia na 2 tygodnie jeśli im bielik nie pomoże. :mrgreen:
80.

#319 morav

morav

Napisano 04 marca 2007 - 22:05

Dunadan - szukałeś tele do minolty, jest na Alle fajna Sigma 300/4APO z TC całkiem, całkiem

Ciii sam o niej myślę :-P

#320 Dunadan

Dunadan

Napisano 04 marca 2007 - 22:31

Tomajk - nieeee nooooo... piękne zdjęcia...78. a zwłaszcza 79. rozwala... genialna scena!!! zazdroszczę takich widoków...

morav, Mont,
Dzięki. Bez obaw i tak nie mam kasy... jeśli już to może coś dopiero na jesień. Może.

:ninja: