Myszołów - Buteo buteo
#3181 (Paweł Wróblewski)
Napisano 15 grudnia 2010 - 18:45
oceniamy to co widzimy a widzieliśmy mydło.
Zamiast się ciskać, pomyśl następnym razem o wyostrzeniu foty
Napisano 15 grudnia 2010 - 20:15
http://www.dolinanarwi.com.pl
#3183 (Maciej Smolarczyk)
Napisano 15 grudnia 2010 - 21:07
Najlepiej cała winę złożyć na tych co komentują. Wystaw na plfoto, zablokuj komentarze i nie masz już problemów
http://msmolarc.republika.pl
Napisano 15 grudnia 2010 - 21:27
moim zdaniem zdjęcie jest nieostre. To znaczy ono jest dobrze zrobione i jest ładne i ciekawe ale wygląda to tak jakby po zmniejszeniu w ogóle nie było wyostrzane a trzeba to robić bo lipa wychodzi.
Ściągnąłem to zdjęcie i troszkę wyostrzyłem wygląda o niebo lepiej (według mnie). Jakbym miał je w RAW czy tym nikonowskim czymś to troszkę rozjaśniłbym jeszcze ciemne partie obrazu bo sam wierzch głowy jest trochę ciemny.
Jak będziesz wywoływał zdjęcie to będzie ok. bo nie będzie zmniejszane.
Jak chcesz to mogę Ci przesłać to poprawione przeze mnie zdjęcie na jakiś adres albo tu wstawić.
Ja jeszcze tak w locie myszołowa nie sfotografowałem.
Tu pozwolę sobie na dygresję natury ogólnej.
Z jednej strony pamiętam jak pierwszy raz sfotografowałem myszołowa. Byłem z tego dumny. Zdjęcie ogólnie było przeciętne ale ja byłem nim zachwycony.
Teraz zastanowiłem się jakie zdjęcie myszołowa by mi się podobało po obejrzeniu stu tysięcy zdjęć myszołowa na tym czy innym forum. Chyba żadne, no może jakby myszołów leciał na plecach do tyłu i w jednej łapie trzymał sójkę a w drugiej np. kraskę. Do takich przemyśleń doszedłem oczywiście siedząc w budzie na myszołowa.
teraz bym inaczej zrobił. Postawiłbym budę gdzieś przy lesie iglastym to i drobnica, która tak lubię by przyleciała.
A tak jak będzie wolna chwila to pojadę do swojej budy, b o może coś ciekawego przyleci
#3185 (Piotr)
Napisano 15 grudnia 2010 - 22:33
Napisano 15 grudnia 2010 - 22:39
Ostatnia seria świetna
Napisano 15 grudnia 2010 - 23:18
Najlepiej cała winę złożyć na tych co komentują. Wystaw na plfoto, zablokuj komentarze i nie masz już problemów
Szczerze mówiąc ja też nie rozumiem o co koledze Kosmo chodzi.
Czy chodzi o to że napisalem że powiesze sobie na scianie i że cieszyłem się ze całkiem nieźle mi coś wyszło. Pachnie mi to jakąs zawiścią czy ja wiem czym.
Nigdzie nie pisałem że to moje zdjęcie życia itp. Nie wiem skad te złosliwe komentarze.
Widziałem na tym forum tysiace gorszych zdjęć i jakos nie było problemu - a jesli ktoś lubi nienaturalnie przeostrzone - jego sprawa.
Ciekawi mnie czy kolega Kosmo odezwałby sie jeśli bym nic nie napisal. Albo gdyby kto inny wystawił to zdjęcie. Pewnie by były ochy i achy. Śmieszne to trochę.
A poza tym jak kolega Kosmo zrobi takie lub lepsze to wtedy pogadamy i porównamy.
Powodzenia.
Land Rover Discovery
http://koo.free.ngo.pl/
Napisano 15 grudnia 2010 - 23:27
Napisano 15 grudnia 2010 - 23:36
rumik
moim zdaniem zdjęcie jest nieostre. To znaczy ono jest dobrze zrobione i jest ładne i ciekawe ale wygląda to tak jakby po zmniejszeniu w ogóle nie było wyostrzane a trzeba to robić bo lipa wychodzi.
Ściągnąłem to zdjęcie i troszkę wyostrzyłem wygląda o niebo lepiej (według mnie). Jakbym miał je w RAW czy tym nikonowskim czymś to troszkę rozjaśniłbym jeszcze ciemne partie obrazu bo sam wierzch głowy jest trochę ciemny.
Jak będziesz wywoływał zdjęcie to będzie ok. bo nie będzie zmniejszane.
Jak chcesz to mogę Ci przesłać to poprawione przeze mnie zdjęcie na jakiś adres albo tu wstawić.
Ja jeszcze tak w locie myszołowa nie sfotografowałem.
Ryba
Ale ja się z Toba zgadzam. Tyle ze to kwestia podejścia. Moze to i żle ze nie wyostrzałem i nie kadrowałem. Ale nie o to mi chodziło. Tak jak gdzieś niedawno Quelka wspomniała takie zdjęcia to sie oglada w porzadnym formacie a nie na takich mikrych jpg.
Mi bardziej chodzilo o sytuacje. O podzielenie sie fajnym obrazkiem, ktory w sumie niełatwo zrobić. Ty podchodzisz do tego jak widać powyzej profesjonalnie, a dla mnie to tylko zatrzymana w obeazku chwila, która moge pokazać innym. I na ciemny wierzch glowy nawet nie zwróciłem uwagi
I jeszcze info do Drojaca
Kup wreszcie ta kamerę ja kupiłem i jest fajnie. Polecam panasonica HDC-sd 60. W media markt wyjdzie Ci jakieś 60 zł na miesiąc bez odsetek
Tu pozwolę sobie na dygresję natury ogólnej.
Z jednej strony pamiętam jak pierwszy raz sfotografowałem myszołowa. Byłem z tego dumny. Zdjęcie ogólnie było przeciętne ale ja byłem nim zachwycony.
Teraz zastanowiłem się jakie zdjęcie myszołowa by mi się podobało po obejrzeniu stu tysięcy zdjęć myszołowa na tym czy innym forum. Chyba żadne, no może jakby myszołów leciał na plecach do tyłu i w jednej łapie trzymał sójkę a w drugiej np. kraskę. Do takich przemyśleń doszedłem oczywiście siedząc w budzie na myszołowa.
teraz bym inaczej zrobił. Postawiłbym budę gdzieś przy lesie iglastym to i drobnica, która tak lubię by przyleciała.
A tak jak będzie wolna chwila to pojadę do swojej budy, b o może coś ciekawego przyleci
Czyli konkluzja Twojej dygresji jest taka, ze nie ma sie co cieszyć tym co się zrobiło, bo to do dupy i inni i tak powieszą na tym psy. I że nic Ci sie właściwie nie podoba. Jesli sie nie cieszysz z tego co robisz to ja wspólczuję. I wierz mi że żaden komentarz na jakimkolwiek forum mi tej radosci nie zabierze. Zdjecia to tylko dodatek. Najlepsza jest przestrzeń. I cisza. I krzyk bielika w oddali
Sęk w tym że przy lesie iglastym praktycznie nie ma drobnicy:)
No może sikorka uboga przyleci albo bogatka.
Drobnica to siedzi w krzakach przy polach i w parkach...
Land Rover Discovery
http://koo.free.ngo.pl/
Napisano 16 grudnia 2010 - 12:36
Trochę samokrytyki i umiejętności przyjmowania cennych uwag i będzie ok.
#3191 (Tomasz Szyszko)
Napisano 16 grudnia 2010 - 14:24
Logiełka, świetna akcja
U mnie przed budą ciągle tylko sójki
#3192 (Piotr)
Napisano 16 grudnia 2010 - 14:43
Tak sobie czytam i czytam i zastanawiam się gdzie się podziali zieloni i pomarańczowi
Może w sałatce na święta
#3193 (Paweł Wróblewski)
Napisano 16 grudnia 2010 - 14:51
sałatka z sebaoka - fujMoże w sałatce na święta
Logiełka - 776. - napinka przed lądującym myszakiem?
Napisano 16 grudnia 2010 - 16:42
Nie będę się z tobą licytował kto bardziej lubi ptaki bo to bez sensu.
Masz tu linka jak ja bym widział to ujęcie. Spodoba ci się to dobrze nie to drugie dobrze.
Tylko poprawiona ostrość
http://img594.images...7559/mmmmmg.jpg
Kończę publiczną rozmowę na ten temat jakby coś to pw
Napisano 16 grudnia 2010 - 17:11
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
#3196 (Jacek)
Napisano 16 grudnia 2010 - 17:39
Napisano 16 grudnia 2010 - 17:48
ew. kilka chwil w PS i dorobić przestrzeń z lewej strony ale czy jest sens ?
Ale to juz nie jest fotografia
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
Napisano 16 grudnia 2010 - 18:05
Logiełka, bardzo udana seria. Lubię takie dynamiczne ujęcia, gratulacje.
#3199 (Piotr)
Napisano 16 grudnia 2010 - 18:58
Napisano 16 grudnia 2010 - 19:00