Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#341 juroch (Jerzy)

juroch
  • Użytkownik
  • 159 postów

Napisano 09 kwietnia 2007 - 14:56

faktycznie piękne ptaki. Często pokonuję A4 pomiędzy Opolem a Wrocławiem i o każdej porze roku przy autostradzie jest gęsto od myszołowów, siedają na słupkach siatki zabezpieczającj. Czy ktoś próbował focić w takiej sytuacji, z jakim efektem?

Sony H2

#342 Klaudiusz-po (Piotr Owczarek)

Klaudiusz-po
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 10 kwietnia 2007 - 21:24

Często pokonuję A4 pomiędzy Opolem a Wrocławiem

Też dosyć często jeżdżę tą trasą i faktycznie jest ich tam sporo.Kiedyś wracając z Wrocka siedział na barierce metalowej odgradzającej pola od pasa ruchu żałowałem że niemiałem wtedy przy sobie aparatu
Pozdrawiam Piotrek Nikon D50, 300S,N70-300 VR, 50 f1,8

#343 andjanu

andjanu
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 22 kwietnia 2007 - 20:13

no i ja mam mojego myszaka wiem gdzie się kręcą muszę spróbować postawic czatownię
85.
Dołączona grafika
Eos 350d, Canon 100-300 1:4,5-5,6 USM, Canon 18-55 1:3,5-5,6 USM , Kenko 1,5 TC, Hoya HMC POLAR, Statyw, i zapał do pracy ;)

#344 ondrasz

ondrasz
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 22 kwietnia 2007 - 20:37

StachP, Szkoda że bez exifa

#345 Granny

Granny
  • Małomówny
  • 23 postów

Napisano 13 czerwca 2007 - 20:34

Witam wszystkich, przywitam się może też myszołowem...

Dołączona grafika

#346 Dunadan

Dunadan

Napisano 24 lipca 2007 - 08:18

Oj i bez komentarza?... miałes niestety dość trudne światło... choć zdjęcie nie jest jakoś bardzo złe. Aha no i warto pamiętać o numerkach :-/

87. Mooocno cięty, ale zdjęcie o tyle ciekawe że widać drugiego aktora - gdy myszołów przyleciał nad miejsce gdzie przebywałem inne ptaki dostały jakiegoś świra i całymi grupami zaczęły go atakować...
Dołączona grafika

:ninja:

#347 Dunadan

Dunadan

Napisano 31 sierpnia 2007 - 14:04

88. Czy tylko ja strzelam myszaki?...
Dołączona grafika
Żadna rewelacja ale... spotkanie z nim było conajmniej niezwykłe. To jest prawie pełna klatka :-) Zwiedzają sobie miasta u podnóży Słowackich Tatr widziałem przeróżne rzeczy, np. trzy pustułki wiszące w powietrzu wypatrujące zdobyczy - wszystkie w odległości max 50 metrów od siebie... inna scena: 3 myszołowy siedzące ( jeden na ziemi, dwa w krzakach ), dwa szybujące, polująca pustułka, 4 sroki wyjadające coś z pola i między tym wszystkim... czapla. wszystko w promieniu 200metrów :shock: Raj. Normalniej raj. Tylko się zaczaić i czekać... ja nie miałem czasu więc zatrzymałem się niedaleko i połaziłem sobie skrajem lasu kilkanaście metrów, w sumie zaraz przy ulicy. Idę idę i nagle słyszę głośny trzepot nad sobą... myszołów, nie zauważyłem go! :-/ zanim uniosłem aparat zdążył się oddalić i ustawić tyłkiem do mnie.

I jeszcze taka ciekawostka:
89.
Dołączona grafika

#348 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 31 sierpnia 2007 - 17:42

Tak się złozyło że nie mam zdjęć do pokazania ale za to mam w domu dwa myszaki oba z połamanymi skrzydłami jeden w zasadzie czeka dzisiaj na zabieg zespolenia kości, ktory przeprowadzi lekarz weterynarii z Wałcza, niestety drugi jest skazany na życie z ludźmi ma takie paskudne zlamanie że nie dało sie nic zrobić tym bardziej że rana była kilku dniowa i wdała się martwica.
Myszaki trafiły do mnie w odstępie kilku dni pierwszego przyniesli ludzie ze wsi drugiego dzisiaj znalazł jakis kierowca i zgłosił do sąsiedniego nadleśnictwa, a koledzy dali znać że jakis drapol leży przy drodze po kolizji z samochodem.
Wstepnie wynika że ten który bedzie dzisiaj operowany wróci za trzy cztery tygodnie na wolność jak beda oba razem to pokażę zdjęcia.
Zapowiada sie cięzka praca tym bardziej że ten pierwszy młodzian, który do mnie trafił jest strasznie złośliwy i zadziorny.
Wojtek

#349 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 31 sierpnia 2007 - 18:34

No to teraz będziesz miał zabawę ;-) Mam nadzieję że szybko wrócą do zdrowia (choć jeden z nich jest skazany na obcowanie z człowiekiem :-? )
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#350 korba

korba
  • Użytkownik
  • 888 postów

Napisano 01 września 2007 - 05:42

ostapowicz, jak masz klopoty z "zadziornym" drapolem w domu to moze zapytaj Waldka (valdi99) albo napisz do Aviangardy - tam maja doswiadczenie z takim przypadkami na pewno doradza jak sie nim zajmowac ;-)

Powodzenia !!
Canon 400D + Tamron 55-200 i coś krótszego (50 1.8)

#351 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 01 września 2007 - 20:34

korba, zaczynam sobie radzić ten bandyta już zaczyna siadać mi na rękawicy przyznam sie że chciałem wyslać go do Waldka ale z tego co wiem jest teraz w Izraelu a ja już się do niego przyzwyczaiłem i nawet go polubiłem dostał imię "kura" dlatego że nie lata tylko chodzi ja kura, drugi to śnieżynka tak nazwała go moja córka to ze względu na upierzenie, jutro pokaże zdjęcia tych łobuzów.
Wojtek

#352 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 02 września 2007 - 11:08

Tak jak obiecałem pokazuję dwa myszaki które ostatnio trafiły do mnie niestety musiałem zamknąć oba ptaki w dość ciasnej klatce ponieważ ten białas ma usztywnione skrzydła i musi mięć dużo spokoju ale dla towarzystwa siedzi z nim kura chociaż ten koleś większość dnia spędza na stercie trocin w stodole to jest jego ulubione miejsce.
Myślę że białas wytrzyma w tej ciasnocie 4-5 tygodni i potem na wolność widziałem zdjęcia z prześwietlenia RTG tego myszaka przed i po składaniu skrzydła lekarz spisał się na medal fantastyczna robota (zegarmistrzowska) w pełnym znieczuleniu.
Myślę że jak biały się odrobinę otrząśnie po szoku to pewnie zacznę go wypuszczać z klatki chociaż skrzydła musi mieć usztywnione aż nastąpi zwapnienie złamania.
Trzeba mięć nadzieje że kontakt z człowiekiem nie wywrze na niego zbyt wielkiego wpływu i da sobie rade na wolności.
W zeszłym roku do nadleśnictwa trafił też myszak po kolizji z samochodem ale miął złamana nogę został drutowany i wrócił po rekonwalescencji na wolność.
Wojtek

#353 korba

korba
  • Użytkownik
  • 888 postów

Napisano 02 września 2007 - 11:22

Sniezynka jest sliczny(a) rowniez mam nadzieje ze sobie poradzi.
Jak sie troche oswoja to prosimy o wiecej zdjec (w lepszym swietle ... )
Canon 400D + Tamron 55-200 i coś krótszego (50 1.8)

#354 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 02 września 2007 - 15:11

Trzymam kciuki za ptaki, żeby wróciły do swojego środowiska.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#355 Dunadan

Dunadan

Napisano 02 września 2007 - 18:33

Wojtku, informuj nas o przebiegu kuracji ;-) czekamy tez na fotorelacje :-) tylko nie wal im za bardzo fleszem :mrgreen:

:ninja:

#356 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 02 września 2007 - 18:44

Dunadan, to ostatnie zdjęcia tego typu kolejne będą w świetle naturalnym mam nadzieję że uda mi sie pokazać jak wypuszczam na wolnść wykurowaną śnieżkę.
Wojtek

#357 juroch (Jerzy)

juroch
  • Użytkownik
  • 159 postów

Napisano 18 września 2007 - 12:14

też trzymam kciuki za powodzenie kuracji

Sony H2

#358 mons

mons
  • Małomówny
  • 31 postów

Napisano 30 września 2007 - 17:51

Witam... :-)
....a to moja próba sfocenia myszołowa.....

91
Dołączona grafika

#359 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 30 września 2007 - 18:44

Próba udana :-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#360 mons

mons
  • Małomówny
  • 31 postów

Napisano 30 września 2007 - 19:12

:-)