Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#4261 mycza

mycza

Napisano 06 stycznia 2013 - 16:22

miszak, rosoli fajnie w kadrze.
Andrzej Myczkowski Warszawa

#4262 rosoli

rosoli
  • Małomówny
  • 20 postów

Napisano 06 stycznia 2013 - 17:31

mycza dzięki.
Tomek_K możliwość mam, ale mam zasadę, że jak już opublikuję gdzieś zdjęcie, to staram się zostawiać tak jak było pierwotnie, ewentualnie bardzo małe zmiany.
Natomiast biorę sobie do serca wszystkie uwagi i przy następnym zdjęciu będę pamiętał, żeby ewentualnie tak zrobić ;-)

#4263 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 20:50

Uciekł mi piękny wschód :cry:

1247.
Dołączona grafika

1248.
Dołączona grafika

1249.
Dołączona grafika

#4264 Robert S

Robert S

Napisano 10 stycznia 2013 - 12:37

Obywatel ależ Ci się ich naleciało ;-) 1248 Po prawej Sługa oddaje pokłony...zdecydowanie ;-) Po lewej jakiś Król na wzniesieniu ze swoją świtą ;-)

#4265 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 13:05

obywatel, ależ masz tam bandę łobuzów:)1248 bardzo ładne, fajna sytuacja

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#4266 mycza

mycza

Napisano 10 stycznia 2013 - 18:40

obywatel jak zwykle świetne ujęcia zapodałeś :lol: [/b]

#4267 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 20:22

Dziękuję Panowie. To prawda, na myszołowy narzekać nie mogę. Powiesz szczerze, że zawsze jest smak na więcej, na inne gatunki. Te ptaki jednak, potrafią naprawdę zaskakiwać zachowaniami. Póki co było dziewięć na nęcisku, rozsierdzonych i chętnych do bitki. Mnóstwo zabawy jest z nimi. Oby było mi dane móc je dalej podziwiać.

Pozwolę sobie jeszcze zamieścić dwa ujęcia z pewnej, ciekawej sceny. Nie wyszło jak chciałem ale cóż!

1250.
Dołączona grafika

1251.
Dołączona grafika

#4268 mycza

mycza

Napisano 10 stycznia 2013 - 20:37

obywatel bdb dynamiczne kadry, ładne kolory tła.

#4269 pol

pol

Napisano 10 stycznia 2013 - 20:40

mimo, że ciut zabrakło wyszło fajnie :-)

#4270 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 20:56

Zgadza się Paweł, zabrakło hehehe. Może pewnego dnia.

#4271 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 22:22

obywatel, 1248 bardzo fajne, ale wg mnie za mocno ocieplasz zdjęcia Robią się aż rudo-czerwone, a tak chyba twoja scena nie wygląda.
1250 - świetne. Prawdziwy twardziej z tego po lewej. Balans już trochę lepszy :-)

Aż dziwne, że nie masz tam u siebie jastrzębia

Te Twoje myszaki są prawie identyczne. U mnie mam 8szt i każdy jest inny. Łatwo je rozpoznaję ii wiem m/w którego stać na mocniejszą agresję :-)
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#4272 ŁukaszZ (Łukasz Ziewacz)

ŁukaszZ

Napisano 10 stycznia 2013 - 22:59

obywatel, zdjecia zrobiles w jednej serii to widac, ale dlaczego dopusciles sie ulepszania zdjec w postprocessingu czyli na kompie stemplując niechciane trawy po lewej stronie kadru ? roznice widac golym okiem, to nie fotografia przyrodnicza, nie popieram...
Ale robta co chceta, fotoszopa mozna uzywac na rozne sposoby ;] a szkoda bo pomysl miales dobry

Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl

#4273 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 09:16

Kosmo, dzięki za uwagi, to na pewno ważne wskazówki.

lukaszZ, które zdjęcie według ciebie jak tak karygodnym naruszeniem wartości przyrodniczej fotografii?

#4274 niemek

niemek

Napisano 11 stycznia 2013 - 10:06

Łukaszowi chodzi o 1250. Usunąłeś tam stemplem tą złamaną trawę z lewej. Abstrahując już o wymiaru etycznego i tego jakie ingerencje kto dopuszcza w zdjęcia to chciałem ci zwrócić uwagę, że MZ wstęplowałeś sobie koniec kadru i widać go tam jako taką pionową linię.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#4275 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 12:26

Ujęcie 1250 jest cropem, co wasze sokole oczy na pewno zauważyły. To po pierwsze.

Po drugie, w ujęciu 1250 z lewej krawędzi zdjęcia, nagle wystaje źdźbło trawy i jeszcze w poziomie. No przepraszam bardzo, jeżeli powinienem ją zostawić. Wystające coś ni w pipke ni w oko i jeszcze nie wiadomo skąd.

Wielokrotnie miałem na tym forum uwagę, żebym taki drobny detal usunął, bo niszczy kompozycję. Co uważam za rzecz normalną.

Niemek, poza tą pojedynczą trawką, reszta kadru jest oryginalna. Pionowa linia, powstała właśnie jako skutek usunięcia wspomnianego kłosa trawy

Na tym kończę ten temat :mrgreen:

#4276 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 12:44

obywatel, Bez urazy oczywiście, ale po prostu jest taka zasada fotografii przyrodniczej, że nie usuwa się nic programowo (dopuszczalne są paprochy z matrycy). Należało by przed następnym foceniem tą trawkę ułamać choć ja bym ją zostawił bo na 1251 prezentuje się świetnie.

Moim zdaniem te drobne poprawki programowe tak na prawdę nie czynią z nas "fotograficznych bandytów", bo i tak przy zdjęciach z czatowni sami ustawiamy sobie scenę i w ten sposób i tak ingerujemy w przyrodniczy świat. To dość specyficzna dziedzina fotografii i sporo tu naszej ingerencji. Minimalne poprawki w PS raczej tragedii nie czynią, ale ja osobiście nie stosuję PSa choć kusi.

Trawkę mogłeś zostawić

#4277 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 13:02

Dlatego też unikam ingerowaniw w fotę, nie zachowujmy się jednak jak idealiści lub fanatycy. Na stos z nim, usunął źdzbło trawy! Cóż jednak w takim przypadku? Zdjęcia i tak nie wyślę na konkursy, bo jest za słabe, Uważam jednak, że chyba nadaje się aby pokazać wam, szczególnie że predstawia ciekawą sytuacje.

Idę o zakład, że gdybym zamieścił zdjęcie z trawą wystającą z lewej krawędzi, dostałbym info, żeby to usunąć. Podkreślam, że wystaje z lewej krawędzi zdjęcia, skąd ona tam się wzięła, skąd wyrasta? Bez sens.

Traw nie będę ścinał, bo celowo część scenerii jest nimi otoczona, mają sporo uroki. Mimo wszystko Kosmo, dzięki za wiadomość.

#4278 kaba

kaba
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 13:15

... nie zachowujmy się jednak jak idealiści lub fanatycy....

Słuszna uwaga.

#4279 niemek

niemek

Napisano 11 stycznia 2013 - 13:21

Dlatego ja zwracam tylko uwagę na to usunięcie, że coś tam chyba jednak nie wyszło najlepiej.
I zgodzę się z tobą że gdybyś tam ten czubek trawki zostawił to miałbyś pewnie komentarze żeby to usunąć.
A wracając do sedna to fajnie w niego przywalił.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#4280 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 13:32

obywatel, Trudno się z Tobą nie zgodzić. To są minimalne poprawki i foto nie startuje w konkursie gdzie często regulamin zabrania elektronicznej ingerencji. Ja osobiście nic złego w tym usunięciu źdźbła nie widzę. Co innego jak byś wkleił tego lecącego myszaka :-)