Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#4281 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 14:04

No dobra chłopaki, wkleiłem go :oops:

Żartuję oczywiście. Niemiek, zgodzę się z Tobą, że to stemplowanie na odpieprz zrobiłem, co jednak potwierdza mój brak doświadczenia i umiejętności w tym procederze.

Życzę wszystkim pięknych kadrów w ten weekend.

#4282 1507

1507

Napisano 11 stycznia 2013 - 14:36

obywatel, faktem jest że z tym stemplem ci nie poszło, źle to zrobiłeś.
Skoro nikt nie czepił się na jednym zdjęciu tego źdźbła trawy to dlaczego miał by na drugim. Z drugiej strony trochę sobie strzeliłeś w stopę pokazując zdjęcia seryjne z czego jedno jest korygowane stemplem. W takiej sytuacji albo oba stemplujesz albo żadne. Żebyś mnie źle nie zrozumiał, nie neguję tego że coś tam występlowałeś.
Piszę tylko że trochę ci nie poszło ;-)

#4283 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 15:49

No tak Adam, już zostało to powiedziane ale miło, że czuwasz. :-P

Trawka to akurat najmniejszy problem tego zdjęcia, stemplowanie to również najmniejszy problem.

Problem jest to, że ze zwykłej głupoty zdjąłem ISO kilkanaście sekund przed tą akcją i wydłużyłem sobie czas.

Co się stało dalej, to już oczywiście wiadomo.

#4284 ryba

ryba

Napisano 11 stycznia 2013 - 16:10

Obywatel z tym stemplem Ci nie poszło:)
A tak na poważnie to ta trawa na 1251 nie przeszkadza z wyjątkiem tej złamanej. Czuję, że w tym miejscu cykniesz jeszcze takie zdjęcie jak chcesz.
Jak się patrzy na te zdjęcia to rzuca się w oczy specyficzna kolorystyka jak dla mnie trochę dziwna u mnie nie ma takich brązów - czego żałuję bo są fajne. I na 1248 jak dla mnie jest za dużo tej trawy na dole i mi to przeszkadza. A te wszystkie myszołowy wyglądają jak bracia - prawie takie same.
Pozdrawiam

#4285 skot

skot
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 18:16

Ciekawa dyskusja. Wspomina się tu o "etyce" i istocie "fotografii przyrodniczej". A co sądzicie o fotografowaniu walk myszołowów sprowokowanych przez umieszczenie na scenie jednego kawałka mięcha, albo kilku kawałków w jednym miejscu? Byłem kiedyś świadkiem jak jeden osobnik zranił drugiego w skok. Od tamtego czasu na dobre odechciało mi się fotografowania walk... Można polemizować, czy jest jakaś różnica między usuwaniem trawy za pomocą stempla na komputerze, a usuwaniem trawy kosiarką spalinową na miejscu. Możemy posunąć się dalej i zadać pytanie czy fotografowanie ptaków drapieżnych zwabionych zimą za pomocą dokarmiania we wcześniej przygotowanym miejscu jest jeszcze "fotografią przyrodniczą" (bez wnikania w pozytywne dla ptaków aspekty dokarmiania).

#4286 lucas_g

lucas_g
  • Użytkownik
  • 639 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 18:46

skot, dobrze powiedziane, nic dodać, nic ująć.

obywatel, dla mnie nadal wszystko dzieje się za daleko. Na 1248 i 1249 przeszkadza mi brzydkie rozmycie w dole kadru. Poza tym myszaki z tej odległości wyglądają jak mikrusy. 1250 według mnie jest nieostre. Ogólnie masz fajną scenerię, jastrząb się pokazuje??

#4287 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 19:03

lucas_g, wszystkie pokazane zdjęcia, poza 1247 są wykonane jeszcze na starej odległości.
Teraz nęcisko jest przesunięte o dodatkowe metry.

Kilka osób pisało mi o zbyt dużej odległości. Staram się nie zbliżać z kilku powodów. (W tamtym roku miałem stanowisko na 7 metrach).

Większa odległość to wyraźniejsze tło, na czym mi zależy, okolica jest ładna i chciałem zarysować w tle drzewa i krzewy. Chciałbym też możliwie pokazać okoliczności walk i reakcje innych ptaków. Zdjęcia grupowe, może nawet trochę środowiskowe.

Mimo wszystko jest już bliżej i teraz uważam, że jest akurat. Zgodnie z waszą radą.

Nadal ciągle czegoś brakuje, albo światła albo refleksu, ciągle szukam tych właściwych myszakowych kadrów.

Co do jastrzębia, to sam jestem tym zawiedziony ale się nie pokazuje. Niestety :cry:

#4288 ryba

ryba

Napisano 11 stycznia 2013 - 19:18

skot, sam fotografuję z budy więc może jestem subiektywny ale myślę tak:
Walka o jedzenie jest naturalnym zachowaniem ptaków drapieżnych i nie są one takie głupie żeby się przy tym pozabijać. Widziałem kiedyś walkę jastrzębia z dwoma myszołowami. Jastrząb dostał baty i miał zranioną nogę - ale nie uciekł tylko czekał na swoja kolei i dalej się bił a na koniec się najadł. Nie widzę różnicy między walką o jedzenie przy korpusach a przy padłym naturalnie dziku.
W swojej okolicy mam dwa ciekawe miejsca gdzie gromadzą się myszołowy. Pierwsze to duże wysypisko śmieci a drugie to mały śmietnik gdzie wyrzucane są padłe kury z fermy. Dużo myszołowów siedzi przy drogach i czeka na przejechane czy potracone zwierzaki. Dla tych ptaków to teraz jest ich "naturalne" otoczenie. Tam można by się przenieść z fotografowaniem - ale to brzydko wygląda.
Położenie mięsa w jakimś miejscu jest jakimś zaburzeniem naturalnego biegu rzeczy. Ale podobnym jest zwykły karmnik. Też można powiedzieć, że to jest złe bo gromadzą się tam drobne ptaki i jak wykryje to krogulec to po kolei będzie pożerał małe wróbelki a my mu to ułatwiamy.
Osobiście uważam, że każde wyjście w teren w jakiś sposób zaburza przyrodę ale jest to do zaakceptowania. A jeśli dla kogoś przyroda jest naj naj najważniejsza to niech zostanie w domu:)
Podejrzewam, że jakbyśmy się przypatrzyli pracy części fotografów przyrody uważanych za wybitnych to byśmy się za głowy złapali.

#4289 radki

radki
  • Użytkownik
  • 182 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 20:22

Podejrzewam, że jakbyśmy się przypatrzyli pracy części fotografów przyrody uważanych za wybitnych to byśmy się za głowy złapali.

Miałem "przyjemność" widzieć takiego przy stanowisku żołn. Krew się gotowała.
Kiedyś Sony H2 + DCR250 Teraz Alfa 700 + Sigma 70-300 + Sigma 100-300 f4 + Sigma TC1.4 + byle jaki statyw

#4290 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 20:32

Panowie,nie popadajcie w jakieś paranoje .A jak inaczej chcecie zrobić zdjęcie,bo zakładam ,że po to zasadzacie się w czatowniach . Owszem można złazić cały las czy pola i znaleźć naturalnie padłego lisa czy dzika przy którym na pewno za jakiś czas pojawią się ptaki,ale to wymaga czasu.Czy jest jakaś różnica między znalezionym padłem a podrzuconym ? Nawet gdyby trafić na takie miejsce to i tak większość z Was kosiła by trawy ,żeby nie zasłaniały i nie właziły w kadr .Moim zdaniem ,fotografowanie przy nęcisku nie jest wcale jakimś "wykroczeniem",a ptaki zachowują się tak samo przy podrzuconym jak i przy naturalnym .
Jedyna uwaga,to taka,żeby utrzymać takie nęcisko.Ptaki podobnie jak przy karmniku przyzwyczajają się do miejsca i w najgorszych momentach wyczekują na jakieś jedzenie .

Co do stemplowania ,to naprawdę nie ma w tym nic złego jeżeli usuniemy ze zdjęcia trawkę ,której nie przewidzieliśmy lub inny drobny element ,który może wejść w kadr.Na scenie wszystko dzieje się spontanicznie i nie da się wszystkiego przewidzieć .Wszystko jest dla ludzi ,ale z umiarem .

#4291 1507

1507

Napisano 11 stycznia 2013 - 20:36

No tak Adam, już zostało to powiedziane ale miło, że czuwasz. :-P

Nie mam potrzeby czuwania, wyraziłem swoją opinię. Jeśli wolisz żeby bić brawo to napisz.
Co do wyrazistości tła o którym piszesz, to jak słońce dobrze przyświeci wyłania się w tle biała brzoza, która brzydko dominuje.

#4292 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 22:51

Spoko loko Adam, obejdzie się bez braw, a brzozą? Brzozą też się nie martw :-D

#4293 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 23:03

Jest jeszcze jeden aspekt "naszej" fotografii. Aparaty fotograficzne nie są doskonałe, często w wizjerze widzimy obraz, który przeniesiony na matrycę wydaje się dużo gorszym - czy uczciwe jest pokazać przyrodę w gorszym wydaniu? Czy nieuczciwie jest poprawić taką fotografię, żeby dążyć do jej pierwotnego, rzeczywistego wyglądu ?
Do wszystkiego trzeba podchodzić z umiarem, najlepiej bez fanatyzmu ;)
Pozdrawiam, udanego foto-weekendu.
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#4294 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 23:12

Kasprzyk, piękna puenta!

I ja jeszcze raz wszystkim życzę udanego weekendu

#4295 kulek855

kulek855
  • Użytkownik
  • 2 043 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 23:32

obywatel,

1248. Podoba mi się najbardziej - faktycznie myszka po prawej wygląda jak dyrygent.

Co do stemplowania elementów wchodzących w kadr to warto przy wstawionym zdjęciu napisać, że ingerowaliśmy w zdjęcie usuwając/dodając to czy tamto - jak to kiedyś jeden z fotografów doradził.

ARTLIMITED

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

#4296 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 11 stycznia 2013 - 23:43

No to ja, żeby było bez stęplowania taki tam sobie statyk.

1252.
Dołączona grafika

#4297 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 12 stycznia 2013 - 00:39

Co do stemplowania elementów wchodzących w kadr to warto przy wstawionym zdjęciu napisać, że ingerowaliśmy w zdjęcie usuwając/dodając to czy tamto

Bardzo dobry pomysł ,popieram jak najbardziej.
obywatel, bdb :thumbsup:

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#4298 mycza

mycza

Napisano 12 stycznia 2013 - 08:17

obywatel statyk bdb.
Andrzej Myczkowski Warszawa

#4299 skot

skot
  • Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 12 stycznia 2013 - 09:17

Reasumując, jak napisał Tomek, wszystko jest dla ludzi (i innych istot :-) ) tylko z umiarem. Ja również fotografuje z budy wabiąc ptaki wykładanym mięsem i nie widzę w tym nic zdrożnego, pod warunkiem, że robi się to z głową. Przykład ten poddałem pod dyskusję, żeby zwrócić uwagę jak bardzo łatwo można popaść w paranoję, nawet od zwykłego wystemplowania źdźbła trawy.

#4300 ryba

ryba

Napisano 12 stycznia 2013 - 21:05

1252 jak dla mnie jest dobre.