Chciałem zapytać czy to białe to tez myszak ale już mi odpowiedzieliście...
Piękny jest
Napisano 03 grudnia 2013 - 23:22
Chciałem zapytać czy to białe to tez myszak ale już mi odpowiedzieliście...
Piękny jest
Napisano 06 grudnia 2013 - 21:20
Ze szczególną satysfakcją odkrywam dzikie i piękne miejsca nieopodal zatłoczonej Łodzi. Każde takie znalezione miejsce daje pewną wiarę w to, że nasz kraj mimo masy malkontentów i szukających na siłę problemów ludzi, ma jeszcze dziką duszę.
Jedno z takich miejsc odkryłem, w zupełnie niespodziewany sposób. Jadąc na spotkanie. Marcin okazał się postacią o identycznym torze myślenia, przynajmniej jeżeli chodzi o przyrodę i otaczającą nas Polskę. Wiedziałem już wtedy, że ta znajomość będzie miała dalszą historię.
Oddalona niespełna o 800 metrów od domu już obecnie przyjaciela, na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od setek łąk w Polsce. Zadziwiające obniżenie pozornie tylko łagodnego terenu. Gdy jednak przyjrzymy się uważnie, dostrzeżemy, że owa polana skupia spadki kilku ogromnych pól i łąk. W dodatku polana otoczona jest z jednej strony pasem lasu uwieńczonym ścianą starych dębów, z drugiej młodnikiem brzozowym. Obniżenie to i zacienienie, w zadziwiający sposób ściąga mgłę i szron. Z tego właśnie powodu w mojej czaszce utarła się baśniowa nazwa. Może nieco trywialna i odrobię kiczowata, pasuję jednak jak ulał. Doskonale jednak odzwierciedla zjawiska jakie tam zachodzą. Światło wschodzącego słońca igra z wyobraźnią w sposób mistrzowski. Podobnie rzeczy mają miejsce o zachodzie, gdy tarcza chowa się powoli za horyzontem, ściana przeciwległych, starych dębów płonie czerwienią ostatnich chwil dnia. Można wręcz się rozpłynąć w wizualnych doznaniach.
Dla nas polana mgieł jest szczególna też z innego powodu. Pięć tygodni prac polowych wraz z innym przyjacielem, również Marcinem. Wspólny cel i pasja połączyły nasze losy na polanie. Nastały pierwsze próby. Miejsce okazało się pełne niezwykłych przyrodniczych fajerwerków.
Z polaną mgieł związane będą nasze dzieje przez najbliższe miesiące. Jej piękno postaramy się wam ukazać najlepiej jak potrafimy.
Więcej:
http://lukasz-boch.w...8225-polana-mgi
1431.
Użytkownik obywatel edytował ten post 06 grudnia 2013 - 21:28
Napisano 06 grudnia 2013 - 21:38
No to czekamy. Zapowiada się nawet piękniej niż rok temu
Samo zdjecie za jasne i za blade
Napisano 07 grudnia 2013 - 20:16
1432.
1433.
1434.
Napisano 08 grudnia 2013 - 09:53
Napisano 08 grudnia 2013 - 13:19
@obywatel - chciałeś zapewne by zdjęcie było miekkie, by oddało bardziej klimat tamtego miejsca, jest ok. Dopiero teraz doszukałem się w necie że focisz nowym szkłem, faaajne
@KrZyChUM - Twoje zdjęcia lotnicze są dopracowane, co tu więcej pisać
U mnie bez zmian, nic nie ląduje na scenie
Za to kupa śniegu, przymrozek -10 C no i autostrada z lisich tropów na scenie
Ten sam myszak co zawsze przeleciał raz nad sceną, 2 sekundy i tyle z focenia
1435. Iso 1000, f5.6, 1/1600
Użytkownik kurdeniewiemco edytował ten post 08 grudnia 2013 - 13:38
Napisano 08 grudnia 2013 - 15:52
Fajnie ostatni pokazany. Z polaną pomysł fajny, mnie jednak jak dotychczas mgła przeszkadza. Mocno spada kontrastowość sceny.
Ostatnie dwa dni to bieda. Ptaków jak na lekarstwo. Wczoraj tak dmuchało, że myszaki miały problem z utrzymaniem się na kijku. Co dopiero wysoko w powietrzu. Tam to była walka .
Dzisiaj znów niesamowita cisza przed wschodem, potem kilka promyków i następnie ciemnica niemiłosierna nastała .
1436.
[4/600, 600mm, f5.0, 1/2000, ISO 1600]
1437.
[4/600, 600mm, f4.0, 1/1600, ISO 1250]
Napisano 08 grudnia 2013 - 18:15
W tym roku ten wątek należy do Ciebie Świetne masz tło
Ta 600-ka daje taki obraz, że urywa d... Jest na co odkładać
Użytkownik Kosmo edytował ten post 08 grudnia 2013 - 18:16
Napisano 08 grudnia 2013 - 19:29
Nowy rok za 3 tygodnia więc myślę, że pojawi się tu jeszcze mnóstwo dobrych kadrów nie tylko @KrZyChUM a
Też tak myślę . Jest tutaj wiele świetnych ujęć. I nowych także na pewno nie zabraknie.
Myszaki czasem tak się zacietrzewią w ferworze walki, że patrząc z boku można się nieco pośmiać.
1438.
[4/600, 600mm, f5.6, 1/2000, ISO 400]
Napisano 08 grudnia 2013 - 20:56
@dawko Również pięknie 1439 bardzo mi się podoba fajne rozmycie tła za i przed modelem i ta pozycja na huzara 1440 też świetne
Napisano 10 grudnia 2013 - 19:52
@KrZyChUM, suoer ujęcia. Gratuluję Szkoda że na 1434 przycięte stkrzydło ;(
@kurdeniewiemco, kolejny raz Twoja cierpliwość w tym roku wystawiona została na próbę. Trzymam za Ciebię kciuki.
@dawko, ładna seria. Gratuluję.
Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|
Myszołów i słonina |
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych