Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#741 Wahsh uh kee

Wahsh uh kee

Napisano 07 listopada 2008 - 21:34

Ja bym to ujął nieco inaczej - to zależy czy osoba robiąca zdjęcie czuje się bardziej przyrodnikiem czy fotografem?

Eee tam - sam fakt robienia zdjęć przyrodzie to nic innego tylko bycie fotografem przyrodnikiem - wiadomo że każdy dąży do jak najlepszych fotek. Większym problemem są niejednokrotnie dziwaczne widzimisie oceniających - no ale maja prawo :mrgreen:

Każdy kto robi zdjęcia w swoim leśnym, polnym albo cholera wie jakim jeszcze studio, używa badyli i tyle. Jedne są ciekawsze inne mniej ale to nie one sa obiektem postawionym do oceny a jedynie stanowią dodatek. Gadanie że patyczek mógłby być w prawo albo w przód albo nóżka prawa na patyczku powinna być bardziej niż nóżka lewa jest po prostu czczym gadaniem - ptak nie pozuje (rzadko), to my próbujemy z gorszym albo lepszy skutkiem złapać ciekawy moment - ptaszory po prostu żyją sobie.
===> www.foto-przyroda.com.pl <===
50D + 70-200/2,8 L + Cx2 + 100/2,8 Macro L + duperele

#742 fotosc

fotosc

Napisano 08 listopada 2008 - 00:02

Panowie , wszystko zalezy jaka fotke chcemy miec , czy przyrodnicza , czy atlasowa :)

Ja bym to ujął nieco inaczej - to zależy czy osoba robiąca zdjęcie czuje się bardziej przyrodnikiem czy fotografem?

zle mnie zrozumiales , focisz ptaki jak kazdy z nas , ale jedni lubia ladne czyste atlasy z ptaszkiem na galezi , a inni lubia jak jest lekki balagan w tle , podkreslenie srodowiska w jakim dany ptak sie znajduje , tu jest wlasnie ta roznica :) a kcjyjne mimo ze chcial bys to czasami nie jestes w stanie zapanowac nad tlem , choc sie to tez udaje :)

#743 fotosc

fotosc

Napisano 08 listopada 2008 - 00:04

Wahsh uh kee, wszystko mozna zorganizowac , a na to jest potrzebny czas i cierpliwosc wszystko zalezy jak galazke sie ulozy i wtedy ptaszek siada tak jak ty bys chcial , wszystko jest do zrobienia :)

#744 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 08 listopada 2008 - 11:59

podkreslenie srodowiska w jakim dany ptak sie znajduje

to lubisz tak jak ja - popieram

#745 marcinn29

marcinn29

Napisano 09 listopada 2008 - 16:02

fotosc - dpiero teraz zobaczyłem Twoje zdjęcia, jak dla mnie to rewelacja!!!

#746 miszak

miszak

Napisano 10 listopada 2008 - 17:18

fotosc - dpiero teraz zobaczyłem Twoje zdjęcia, jak dla mnie to rewelacja!!!

No nięxle, ponad 300 postów napisać i nie zauważyć mistrza ;-)

#747 Fotopentax

Fotopentax
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 12 listopada 2008 - 20:22

xx

#748 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 12 listopada 2008 - 21:53

157. chyba bardziej nadaje się do bezkrwawych, widzieliśmy takich dziesiątki.
Wojtek

#749 Fotopentax

Fotopentax
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 00:34

xx

#750 Dunadan

Dunadan

Napisano 13 listopada 2008 - 00:46

Fotopentax, zasadniczo to witamy bardzo zachęcająco o czym możesz się przekonać w odpowiednim dziale ( o czym wspomniałem w puszczykowym wątku ). Ale fotki komentujemy i krytykujemy raczej rzeczowo. Nie łącz jednego z drugim...

:ninja:

#751 Roby

Roby

Napisano 13 listopada 2008 - 09:46

Dziwię się, że tak zniechęcająco witacie nowo przybyłych.

A jak byś chciał zostać przywitany? I żeby nie było - nikt źle Cię tu nie przywitał, jeżeli chcesz oklasków to pokaż lepsze zdjęcia.
Rozejrzyj się po tym forum i zobacz, ze dobre zdjęcia dostają dużo pochwał, o słabych pisze się że są słabe, chyba że komuś sie w jakiś tam sposób podobają.

#752 marcinm

marcinm
  • Użytkownik
  • 851 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 09:56

157 fota dokumentacyjna.
koleżko rozejrzyj sie najpierw po forum zachecam do wejścia w bezkrwawe łowy do wątku miesiecznego i przesledz jakie tam śa zdjęcia i porównaj je ze swoimi dotychczasowymi które tu wstawiłeś,a potem przesledz wątki tematyczne i powinienes załapac oco sie rozchodzi 8-)
Olympus E-510 Sigma 135-400mm Fotografia to zabawa

#753 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 13 listopada 2008 - 10:37

No i napisali wszystko co trzeba, Fotopentax każdy ma swój pogląd na to czy dane zdjęcie jest dobre czy mierne, twoim zdaniem fotka myszołowa jaką pokazałeś jest dobra ?
Moim zdaniem jest bardzo, ale to bardzo słabiutka, po pierwsze dlaczego taka mała bo zdjęcie kiepskiej jakości i na większym rozmiarze wyszłyby wszystkie mankamenty techniczne.
Po drugie kadr w zasadzie żaden rewelacyjny kawałek przepalonego nieba i rozpłaszczony ptak, to jest zdjęcie jak napisał marcinm, czysto dokumentacyjne, a wszyscy wiemy, że myszołowy występują w Polsce i to licznie.
Jak byś przeczytał dokładnie regulamin i zapoznał się chociaż z kilkoma wątkami wiedział byś, że trzeba się odrobinę bardziej postarać aby zdjęcie zostało pozytywnie zauważone.
Obejrzałem kilka twoich fotek na stronie, która tak reklamujesz i cóż sporo pracy i nauki przed tobą, nie odbieraj tego jako złośliwość tylko jako moją subiektywną opinię pamiętaj o tym, że wszyscy cały czas się tu uczymy, eksperymentujemy i walczymy o jak najlepsze ujęcia.
Wojtek

#754 Fotopentax

Fotopentax
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 13 listopada 2008 - 11:05

xx

#755 Dunadan

Dunadan

Napisano 13 listopada 2008 - 11:11

Fotopentax, ja bym to raczej nazwal szczeroscia - czyli cos czego brakuje wiekszosci portali na ktore sie wrzuca fotki ;-) Na naszym forum szczerze piszemy o tym jakie prezentujemy zdjea. Jak sie cos komus nei podoba to pisze co mu sie nie podoba i dlaczego. O to w sumie chodzi, inaczej wszysktie zdjecia beda "rewelacyjne" jak... np. na Digarcie. Co jest moim skromnym zdaniem - CHORE.

:ninja:

#756 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 13 listopada 2008 - 12:51

Fotopentax, ja nie oceniam twojej strony internetowej, tylko zdjęcia, bo chyba nie chcesz mi wmówić, że w związku z przejściem na cyfrę masz zamiar zmieniać i modyfikować zdjęcia, przecież to indywidualna sprawa każdego oglądającego i ustawienia jego monitora.
Ja oceniam twoje zdjęcia za jakość, technikę i kompozycję i tu widzę, że musisz trochę popracować nie można pisać, że jest to zdjęcie sikory bogatki jeżeli ją ledwo widać za to wielki karmnik z elementami jakiejś metalowej instalacji góruje nad resztą.
Jastrząb, którego pokazujesz na swojej stronie wcale nie jest Jastrzębiem do tego widać, że ptak jest po jakiejś przygodzie mało szczęśliwej dla niego.
Nie traktuj naszych wypowiedzi jako uszczypliwości a jedynie jako sugestie, a jeżeli kilka osób pisze ci to samo to chyba warto się zastanowić.
Pamiętaj, że jeżeli pokazujesz swoje zdjęcia publicznie to poddajesz się weryfikacji i ocenie innych jeżeli nie jesteś gotowy na ocenę, która nieraz jest brutalna to po prostu nie pokazuj fotek.
Wojtek

#757 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 13 listopada 2008 - 15:40

kurcze ale z was okrutniki :haha:

mam wrażenie , że prowadzicie monolog :-P

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#758 cosford

cosford

Napisano 17 listopada 2008 - 08:40

Listopadowy myszak. Pogoda wczoraj zupełnie nie dopisała ale pozował cierpliwie i udało się grubasa sportretować.

157.
Dołączona grafika

Pozdrowienia

#759 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 17 listopada 2008 - 08:46

cosford, ładna fotka taki portrecik jak do dowodu osobistego :lol: bardzo fajnie wyszedł, ja nie mam uwag - dowodowo, atlasowo.
Wojtek

#760 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 17 listopada 2008 - 08:57

cosford, fantastycznie ustrzelony i mnie się podoba . Ładnie się komponuje na tym tle.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife