Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#841 kociu

kociu
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 17:04

Dzięki Monastor, wyręczyłeś mnie ;)

#842 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 06 grudnia 2008 - 17:42

Uwielbiam takie zdjęcia jak 169. z padającym deszczem lub śniegiem :-)
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#843 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 06 grudnia 2008 - 19:09

Kurcze, zwierzęta tylko w swoim środowisku.
169 świetne

#844 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 16:01

Witam! Wszystkie zdjęcia piękne. Ostatnio byłem w mojej czatowni, mięso wyłożone, a myszołowy nie przyleciały tylko cały czas bacznie obserwowały teren z rozłożystego
drzewa położonego około 400 metrów ode mnie. Normalnie zawsze siedziały przy mięsku, a jak ja byłem w czatowni to przez parę godzin to w ogóle przyleciały :-( . Czy możliwe jest, że zobaczyły mnie jak podchodziłem do budki i się przestraszyły. Może nie podleciały, bo było stosunkowo ciepło i bezśnieżnie, więc mogły polować? Może macie jakieś spostrzeżenia - kiedy myszaki najchętniej przylatują i co zrobić, żeby się nie bały? Czy trzeba przychodzić do czatowni przed świtem?

#845 Monastor

Monastor

Napisano 07 grudnia 2008 - 16:53

kociu, nie ja tylko EXIF

#846 niemar

niemar

Napisano 07 grudnia 2008 - 17:47

Pozwolę sobie pokazać nieśmiało także tutaj moje skromne wypociny:

170.
Dołączona grafika

171.
Dołączona grafika

#847 fotosc

fotosc

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:06

niemar, kadry bym popraqil o jakosci juz nie wspomne :(

#848 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:12

niemar, wielkie gratki tym bardziej, że tak szybko takie efekty. Na poprawianie jeszcze przyjdzie czas , choć fotosc ma sporo racji. Na pierwszym podciełabym troche dołu i z prawej za ciasno, choć na wielki plus te dwie sroki w tle. Bardzo mi się takie zdjęcia podobają. Na drugim też jakoś kadr nir do końca. Ogólnie brak mi tam padłej sarny :lol: ale pewnie wszystko z czasem. Podziwiam i zazdrośc mnie zżera tym bardziej, że moja czata stoi pusta i póki co pewnie nie bedę miała okazji tam posiedzieć.

#849 fotosc

fotosc

Napisano 07 grudnia 2008 - 18:19

Qelka, troche inaczej trzeba napiasc :) czatownie masz :) duzy plus , goscie tez sa , jest jeszcze lepiej , teraz jest juz wszystko w twoich rekach jakie fotki zrobisz :) ciac zdjecia to kazdy potrafi , ale to nie o to w tym wszystkim chodzi :) probuj lapac perspektywe , dwie dziory miej , jedna nisko , a druga wyzej , ze tak jak na patyku siedzi , to zeby byl na wprost , ta nizsza dziora to jak na ziemi siedzi:)
jakosc zdjec jest slaba , nie znam przyczyny czemu , moze obiekty sa jeszcze za daleko i zdjecia sa ciete , nie wiem , ja tylko pisze to co widze :)z tym musisz sam sobie poradzic lub rozpisaac jak masz :)

#850 niemar

niemar

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:08

jakosc zdjec jest slaba , nie znam przyczyny czemu , moze obiekty sa jeszcze za daleko i zdjecia sa ciete , nie wiem , ja tylko pisze to co widze :)z tym musisz sam sobie poradzic lub rozpisaac jak masz :)

To 600mm dla małego obrazka, pełna klatka. Co jest nie tak z jakością?

#851 cosford

cosford

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:10

Niemar - dodam tylko tyle, że możesz znacznie bliżej podejść. Masz podobnych gości jak u mnie. Jasnobrązowe myszaki, rudzielce prawie. Ciekawe, jak ten gatunek jest zmienny, na zdjęciach fotosca widać prawie albinosy, są też fotki ciemno ubarwionych osobników np u Tomajka takie są.

Ps.
Skoro pełna klatka to dziwne. Wyglądają jak mocno cięte :noel:

Pozdrowienia

#852 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:14

fotosc, ma rację jakość zdjęć jest bardzo słaba, ja osobiście nie jestem zwolennikiem cięcia zdjęć, staram się robić zdjęcia, których nie trzeba ciąć może nie zawsze mi to wychodzi, ale wszystkie moje fotki to pełne klatki.
niemar, co to za szkło ?
Wojtek

#853 fotosc

fotosc

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:14

moze zle je obrabiasz , patrzylem na dwoch monitorach i jakosc ma wiele do zyczenia :(

#854 niemar

niemar

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:21

Olympus 4-5.6 / 70-300.

To przykre, że zabraliście mi momentalnie całą radość z fotek, ale najwidoczniej coś skopałem. Przykre, że nie wiem i nie widzę co jest z nimi nie tak. Podesłać JPEG 5 MB ?

#855 Kordek

Kordek
  • Użytkownik
  • 290 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:37

niemar, ja tam bym się cieszył z takich fotek, tym sprzętem co masz jest super. W dodatku pierwsze twoje zdjęcia w tym temacie. Z czasem będzie lepiej. Tylko jak mówią, niższa perspektywa, i raczej nie wycinaj.
Oly E-3, E-510, ZD 14-45, ZD 50, ZD 50-200.

#856 niemar

niemar

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:41

raczej nie wycinaj

Pełna klatka jak pisałem.

Jeśli ktoś ma szczere chęci i szybkie łącze to tutaj jest TIF Wywołane z ORF'a (WB poprawiłem, reszta na 0)

#857 tomek_80 (Tomasz)

tomek_80
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:48

niemar, oni tak piszą żeby zmotywować Cię :mrgreen: Twoje zdjęcia nie są złe... Myślę że brakuje na nich światła bo pogodę ostatnio mamy 'angielską' i może spróbuj mięcho rzucić trochę bliżej czatowni, bo wygląda jakby ogniskowej brakowało... Np na 171 jest trawa i ptak a nie ptak i trawa... ;-)
Tomek

#858 fotosc

fotosc

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:48

niemar, ja tam bym się cieszył z takich fotek, tym sprzętem co masz jest super. W dodatku pierwsze twoje zdjęcia w tym temacie. Z czasem będzie lepiej. Tylko jak mówią, niższa perspektywa, i raczej nie wycinaj.

nie ma z czego sie cieszyc , cieszyc to sie moze tym ze ma okazje jeszcze raz powtorzyc zdjecia , ze ma dostep do nich , z tego mozna sie cieszyc i miec nadzieje ze kazde nastepne bedzie lepsze :)

plik sciagam , zobacze co mozna zrobic :)

#859 fotosc

fotosc

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:50

niemar, oni tak piszą żeby zmotywować Cię :mrgreen: Twoje zdjęcia nie są złe... Myślę że brakuje na nich światła bo pogodę ostatnio mamy 'angielską' i może spróbuj mięcho rzucić trochę bliżej czatowni, bo wygląda jakby ogniskowej brakowało... Np na 171 jest trawa i ptak a nie ptak i trawa... ;-)

do sterylnych zdjec kazde swiatlo jest dobre :)

#860 Kordek

Kordek
  • Użytkownik
  • 290 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 19:53

nie ma z czego sie cieszyc , cieszyc to sie moze tym ze ma okazje jeszcze raz powtorzyc zdjecia , ze ma dostep do nich , z tego mozna sie cieszyc i miec nadzieje ze kazde nastepne bedzie lepsze :)

zgadza się, nie jest idealnie, chodziło mi że jak na pierwszy raz jest super. Kolejne będą lepsze.
Oly E-3, E-510, ZD 14-45, ZD 50, ZD 50-200.