Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#1141 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:18

237 :clap2: :clap2: :clap2:

mogłabym prosic o dane z exifa ?

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#1142 Guest_lukaszmik_*

Guest_lukaszmik_*

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:25

z ostatniej serii musiałem pousuwać exify, imageshack nie chciał przyjąć fotek
237 f/5; 1/4000s; ISO-1400; 150mm

#1143 ryba

ryba

Napisano 19 stycznia 2009 - 18:44

Ten na 237 walnie mu z liścia jak nic. Do pełnej seri wtedy brakowałoby jak ten drugi leży z nogami do góry. Świetne.

#1144 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 19 stycznia 2009 - 19:18

likaszmik -jestem pod wrażeniem, 237 piękna scena walki. :clap: :clap: :happy2: :mbounce:

#1145 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 19 stycznia 2009 - 20:30

ISO-1400

:shock: jaką masz puszkę ?

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#1146 Guest_lukaszmik_*

Guest_lukaszmik_*
  • Gość

Napisano 19 stycznia 2009 - 20:31

ISO-1400

:shock: jaką masz puszkę ?

puszka to nikon D300 :mrgreen:

#1147 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Qelka

• Użytkownik
  • 5 711 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 20:33

jestem pod wrażeniem , napisz jeszcze jakie szkło i nie mam więcej pytań ...

#1148 Guest_lukaszmik_*

Guest_lukaszmik_*

Napisano 19 stycznia 2009 - 20:57

jestem pod wrażeniem , napisz jeszcze jakie szkło i nie mam więcej pytań ...

sigma 150-500 5/6.3

#1149 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 19 stycznia 2009 - 22:05

U mnie kilka niepotrzebnych walek :-)
238
Dołączona grafika
239
Dołączona grafika
240
Dołączona grafika
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#1150 Kuba1997

Kuba1997
  • Użytkownik
  • 199 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 07:24

239 mi przypomina scene z "dziobem i pazurem". Brawo! :clap:

#1151 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik
  • Użytkownik
  • 8 954 postów

Napisano 20 stycznia 2009 - 08:13

Brawa za całą serię. Jest na co popatrzeć. Mimo odrobinę uciętych skrzydeł jednak najbardziej mi się podoba 239. - bardzo dynamiczne ujęcie.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#1152 sky

sky

Napisano 20 stycznia 2009 - 18:31

239 mi przypomina scene z "dziobem i pazurem". Brawo! :clap:

Faktycznie, tylko tam był jastrząb. ;-)
Pięknie to wygląda.

#1153 sebacyw

sebacyw

Napisano 22 stycznia 2009 - 15:25

Kosmo, ciekawe kadry, zazdroszczę takiego widowiska :)

#1154 Astacus

Astacus
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 18:19

Wiele było już zdjęć myszołowa… i ja też go złapałem;) może nie jest tak ładny jak u innych autorów, ale za to jest mój własny! A Jak się to zaczęło? Otóż jakiś czas temu przyszedł mi pomysł na wybudowanie czatowni. Musiałem tylko przerobić stary 2-3 osobowy namiot typu iglo tak by powstała nieco mniejsza konstrukcja powiedzmy 1X1m. Wszystko było szyte na oko, bo nie było czasu na zabawę z linijkami itp. Po jakiś 2-3godzinach bardzo krzywy ;) namiot mógł już trafić w miejsce wcześniej przeze mnie wybrane. W celu uniknięcia niepożądanych gości, którzy mogli by zniszczyć czatownię wybrałem zamarznięty staw, bo ludzie boją się lodu ;)) Całość nakryłem białym prześcieradłem imitującym śnieg, a następnie okryłem trzciną rosnącą wokół stawu. Trochę mnie to krwi kosztowało…bo podczas zrywania trzciny nieźle się pokaleczyłem - zalecam więc używanie sierpa! Najcięższa jednak praca związana była z przetransportowaniem ciężkiej kłody – a miałem z nią do pokonania jakieś 100metrów lasu i groblę! Podnieść się jej nie dało, wykorzystałem więc grubą warstwę śniegu, po której przeciągnąłem badyl. Gdy wszystko znalazło się na miejsc, mogłem zacząć podrzucać co jakiś czas przynętę! Przez pierwsze dwa dni (naiwniak ;P ) spędziłem 10 godzin w czatowni licząc na odrobinę szczęścia ale nic nie przyleciało się posilić. Postanowiłem, że odczekam aż zwierzyna przyzwyczai się do nowego otoczenia. To jednak nie był koniec moich problemów podczas budowania czatowni i nęcenia zwierzyny… Sytuacja o tyle się skomplikowała, że przyszły roztopy ;/ a moja kryjówka zaczęła się zatapiać w stawie. Po tygodniu nęcenia stwierdziłem, ze nie mogę pozwolić by moja praca poszła na marne. Wstałem więc przed 6 rano i wybrałem się na czatowanie. Siedziałem na niewielkim wiadrze po kostki w lodowatej wodzie (pod wodą był mój zamarznięty staw) i czekałem, dodam że prawie nie mogłem zmieniać pozycji bo w czatowni nie ma miejsca! Po dwóch godzinach podniosłem po raz setny głowę by zajrzeć czy co się dzieje wokół kłody i serce mi niemal stanęło, otóż przy moim nęcisku siedzi dumny i jakże piękny tak oczekiwany myszołów ;))) Nie pozwolił mi się zbytnio sobą nacieszyć bo posiedział tylko 10 minut skubnął co nieco drobiu i odleciał. Zdjęcia wyszły raczej kiepskie bo ani słońca ani „żadnego innego” światła nie było, do tego cholerna mgła która ograniczała widoczność do kilkudziesięciu metrów nie chciała się rozejść. ISO-400 to za mało, a na 800 mój 400d dla mnie za mocno szumi, zrobiłem jednak trochę zdjęć, bo przecież to mój wymarzony drapieżnik;) Po jakiś kolejnych 2 godzinach przyleciał znowu, posiedział 10 sekund i odleciał, coś go spłoszyło, a miało co bo do najbliższych zabudowań jest ze 100-200 metrów. Teren ten wybrałem dlatego bo to w miarę mało uczęszczany staw, większości osób wybiera utwardzone drogi i przedziera się przez zarośla( podczas budowy czatowni trochę się jednak załamałem gdy jakieś 10 metrów ode mnie przejechała na nartach kobieta w wieku około 40-50 lat ;( myślę już po czatowni, ale jakoś się ostała;) Myszak pojawił się jeszcze 3 razy, ale znowu szybko odlatywał. Mijała już 6 godzina oczekiwań, mój kręgosłup nie wytrzymywał i do tego zamarzałem, ale w końcu przyleciał, ostrożnie zabrał się do jedzenia, a ja mogłem robić mu zdjęcia. Siedział tak jakieś 30 minut ;)) Okazało się jednak, że kłoda leży o jakieś 5 metrów za daleko, cóż trzeba będzie to poprawić! Warunki meteo jednak się nie zmieniły, ale zrobiłem mu kilka mniej lub bardziej udanych zdjęć, po obserwowałem ptaszka, by w końcu głody, zmarznięty, mokry i obolały, ale szczęśliwy i zakochany w myszołowie wrócić do domu!
Przesunąłem nieco nęcisko bliżej czatowni i jak tylko będę miał czas i pogoda będzie bardziej sprzyjać znowu się tam wybiorę.
A to kilka zdjęć z opisywanej zasiadki;)
241. Przylot
Dołączona grafika

242. obiadek
Dołączona grafika

243.czyszczenie dzioba
Dołączona grafika

244. Pożegnanie
http://img217.images...7/mg2925ja1.jpg

#1155 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 24 stycznia 2009 - 18:51

Astacus, :evil: tylko trzy zdjęcia w jednym poście wyjątkiem jest wątek "miesiączkowy" ostatnie zlinkowałem :!:
Wojtek

#1156 niemar

niemar

Napisano 24 stycznia 2009 - 19:04

Astacus, całkiem nieźle, podziwiam Cię za wytrwałość.

#1157 Birkof

Birkof

Napisano 29 stycznia 2009 - 15:23

Zazdroszczę zdjęć !!! też się przygotowuję do latającego kolegi mam nadzieję że mi również się poszczęści

#1158 sebaok

sebaok

Honorowy użytkownik

• Użytkownik
  • 2 965 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 14:34

244. Niestety cala seria 6gb zdjęć jest z miechem:/ Ale to przez rudzielca ktory się na nie połakomił kilka minut przed 7.00. Ogolnie całkiem sympatycznie bylo, nawet nie mialem czasu na kawe, caly czas ktoś skubal dzika:) Zdjęcia bez obrobki, jedynie zmniejszone i lekko wyostrzone bo nie mam czasu:)
Dołączona grafika
245. Kolego daj pojeść:)
Dołączona grafika

246. Będzie łomot:)
Dołączona grafika

#1159 grubel

grubel
  • Małomówny
  • 44 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 14:41

246. doskonałe :-) Przy czym dla mnie bardziej wygląda to na "Tak, panie! Będzie podle Twojego rozkazu" niż na "daj pojeść" :-)
40D + 17-85 IS f/4-5.6 + 70-300 IS f/4-5.6 + absolutny brak doświadczenia

#1160 sebaok

sebaok

Honorowy użytkownik

• Użytkownik
  • 2 965 postów

Napisano 30 stycznia 2009 - 14:43

Niee on mowil: ...poprostu odejdź... :mrgreen: po czym spuścił mu łomot:)