Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#1601 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 08 listopada 2009 - 13:10

JA w tym praktykuję kartki z info i zaczepiam miejscowych i mówię co i jak Spotykam się na razie z ich przychylnością więc chyba działa
Bilans na ten rok to jedna buda która robiłem dwa dni rozwalona kompletnie, druga splądrowana ale stoi :-)

Z tymi drzewami to Miszak tak jest że oni są często właścicielami tych lasów i są to lasy prywatne. W Państwowych panuje zajeb.. kontrola i tam się nie da od tak sobei ścinać.
W prywatnych zawsze idziesz po zgodę do leśniczego i on Ci ją bez problemu wydaje i tego nigdy nei sprawdza ile wycinają. Dają paier na 10m a Ty tniesz 50 i nikt tego sprawdzał nie będzie Takie czasy mamy i szkoda tych przynarwiańskich zarośli, bo tam wiele dobrego dla nas się czai :-(
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#1602 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 11 listopada 2009 - 16:50

Pierwsze podejście do tematu. Może jakościowo mocno odstaje od prezentowanych tutaj, ale dla mnie ma dużą wartość. W końcu to pierwszy raz ;-) :-P

320.
Dołączona grafika

Trzeba jeszcze lepiej przygotować trawnik, ale już jest lepiej niż było...
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#1603 turbol

turbol

Napisano 11 listopada 2009 - 16:54

chemik, gratulacje - oj będzie się działo w dziale myszaków :-)

#1604 rafiboj

rafiboj

Napisano 11 listopada 2009 - 17:18

chemik, no i gratulacje :-) , napisz coś więcej, (ile przylatuje, jaka godzina, zachowanie, jakie miałeś tu ISO i czasy?)

#1605 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 11 listopada 2009 - 17:43

chemik, jak wstawisz jeszcze jedno zdjęcie bez exif-a to masz po uszach.
Wojtek

#1606 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 11 listopada 2009 - 17:46

Byliśmy przed czatownią około 6:25. Kilka minut na podrzucenie mięsa, rozpakowanie się, drobne prace techniczne w czatowni. Pierwsze 2 myszaki+ 2 kruki pojawiły się około 7:45. Kruki trzymały się w oddaleniu, coś im chyba nie pasowało. Po około 10 min zerwały się. Po około 30 min wrócił jeden (ale nie jestem pewny czy to z tych co już były wcześniej - myszołów). W sumie żerował 40 min, jednak większość czasu siedział za kępą trawy (trzeba to jeszcze uprzątnąć). Dość bacznie obserwował naszą czatownię po praktycznie każdym naciśnięciu spustu migawki. Bywało, że odwracał się do nas tyłem. Po posiłku wlazł na konar. Myśleliśmy, że posiedzi tam trochę dłużej. A on tylko "zrzucił balast" :mrgreen: i dał dyle...Tak czy siak, nawet jeśli nie ma wspaniałych ujęć to jednak dużym przeżyciem było dla mnie obserwacja go z tak bliska. Co do parametrów: iso 1600, czasy max 1/200 s - 1/250 s, do tego była korekta na -1EV, f:5,6, 400 mm.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#1607 rafiboj

rafiboj

Napisano 11 listopada 2009 - 18:13

Pierwsze 2 myszaki+ 2 kruki pojawiły się około 7:45

http:

u mnie bardzo podobnie, z tym że ja już od 6:00 siedziałem :-)

Dość bacznie obserwował naszą czatownię po praktycznie każdym naciśnięciu spustu migawki. Bywało, że odwracał się do nas tyłem

ten którego pokazywałem na patyku od chwili kiedy zaczął walczyć z przydrutowanym mięchem nic sobie z migawki nie robił, a odległość 12m, za to ten którego pokazałem na ziemi był bardzo ostrożny i tak jak u Ciebie cały czas obserwował moją kryjówkę

A on tylko "zrzucił balast"

mi akurat udało się to uwiecznić, taki nawyk chyba mają, żeby po żarełku wskoczyć na patola i jak piszesz zrzucić balast :-D

#1608 miszak

miszak

Napisano 11 listopada 2009 - 20:12

Chemik gratki za ten pierwszy strzał. Jednak widzę, że nożyce górą ;-)

#1609 niemar

niemar

Napisano 11 listopada 2009 - 20:35

To dorzucę swój kamyczek do ogródka.

Jestem po pierwszej zasiadce w nowej czatowni. Bylem tam o 5:20, chciałem mieć zapas czasu na dobre zagosczenie się w środku. Pierwsze kruki usłyszałem o 6:30. Zasiadły w widocznym dla mnie miejscu dopiero ok 7:00. Siedziały (3 szt.) jakieś 80m od mięsa. Dwadzieścia minut później pojawia się myszołów. Siada od razu do śniadania. Po kilku minutach obok siada drugi, przygląda się. Nie wytrzymuję, pstrykam jedzącemu kilka fotek, jest za wcześnie, czasy rzędu 1/20s przy ISO powyżej 1000. Jedzący był tak zajęty wicnaniem, że nie zwracał na mnie uwagi. Drugi jednak miał widocznie czas się baczniej rozejrzeć i uciekł na drzewo. Siedział 10 min. i odleciał. Do jedzącego zaczynają podchodzić kruki... tracę ostrość w obiektywie, który przelatuje w jedną i w drugą... Niestety Canon 70-300 IS USM kręci mordką... Myszołów zaniepokojony podrywa się do lotu. Kruki bez najmniejszego kęsa zaczynają zwiększać dystans, by ostatecznie po pół godzinie zniknąć z pola. Najwidoczniej coś im nie pasowało, były nadmiernie ostrożne.
Wszystkie zdjęcia powyżej ISO 1000, czasy 1/50 - wszystko do kosza! Wszystko nie ostre... A przecież robię ze statywu.
Na koniec co najwyżej dokument, wybaczcie,że w tematycznym, ale pierwszy raz spotkałem takie zachowanie myszołowa na widok kruków. Ten ewidentnie starał się schować stołówkę pod swoimi skrzydłami.

321.
Dołączona grafika

#1610 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 20:55

chemik, Prawie jak Twoje gąsiorki. :-D :thumbsup:
niemar, Gratulacje za upór i cierpliwość.
Aż strach pomyśleć co się będzie działo jak wam słoneczko zaświeci, czego wszystkim i sobię życzę.

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#1611 niemar

niemar

Napisano 11 listopada 2009 - 20:59

UDILEK, mam nadzieję, że tego uporu mi starczy,bo pomimo długich czasów na statywie się tak masakrycznej jakości nie spodziewałem, mam nadzieję, że jednak powodem tej jakości jest tylko brak słońca...

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#1612 1507

1507

Napisano 11 listopada 2009 - 21:24

Chemik bardzo ładnie wyszło szczególnie że parametry zdjęcia i warunki mówią same za siebie.

niemar,
Wszystkie zdjęcia powyżej ISO 1000, czasy 1/50 - wszystko do kosza! Wszystko nie ostre... A przecież robię ze statywu.

to że robisz ze statywu to jeszcze nie wszystko, trzymasz ręce na aparacie każde wciśnięcie przycisku migawki powoduje drgnięcie aparatu na głowicy, no i czas ptak musiałby nie oddychać i zastugnąć w bezruchu byś zrobił idealne zdjęcie przy 1/50s, pomocna też bywa dobra głowica i statyw przy takich czasach.

#1613 niemar

niemar

Napisano 11 listopada 2009 - 21:33

trzymasz ręce na aparacie

1507, nie napisałem, korzystałem z pilota.

#1614 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 21:43

Już sobie wyobrażam, co się będzie działo w zimie :-D Połowa forum zasadza się na myszołowa. Ja sam mam dwie czatownie. Ciężko będzie cokolwiek pokazać, ale konkurencja (w dobrym tego słowa znaczeniu) wyjdzie wszystkim na dobre. Qelka zaczynaj się bać :-D
Pozdrawiam Jacek P.

#1615 1507

1507

Napisano 11 listopada 2009 - 21:45

niemar, to dziwne ża tak wyszło, ja robiłem ręcznie zdjęcia ze statywu z czasem 1/8s o ile dobrze pamiętam, zdjęcie bez cropa, szału niema ale nate warunki chyba jest ok. Twoje zdjęcie to crop?
http://img387.images...225/bielik3.jpg
ale to może zasługa że ptak obserwował wodę i się nie ruszał, no i chyba sprzętu.

#1616 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 listopada 2009 - 21:51

Słyszałem, że robiąc fotki ze statywu należy wyłączać stabilizację.

#1617 1507

1507

Napisano 11 listopada 2009 - 21:58

slawek, to zależy jaką ma się stabilizację w obiektywie,

#1618 niemar

niemar

Napisano 11 listopada 2009 - 22:00

Twoje zdjęcie to crop?

Tak, ale pomijalny, obciąłem trochę prawej.

Słyszałem, że robiąc fotki ze statywu należy wyłączać stabilizację.

Pierwsze słyszę, miałem włączoną.

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#1619 1507

1507

Napisano 11 listopada 2009 - 22:05

to prawda z tą stabilizacją, w niektórych obiektywach włączona powoduje mydełko. Pozostaje jeszcze jakośc głowicy i statywu, ja kiedyś miałem taki że klapnięcie lustra powodowało poruszenie zestawu ;-) .

#1620 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 listopada 2009 - 22:06

Czytałem to chyba na foto-ptaki, że jak jest ON to może sama wywoływać wibracje, jak nie ma żadnych, ale są też sprzeczne opinie

EDIT: http://www.foto-ptak... ... mitstart=2