Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Myszołów - Buteo buteo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5657 odpowiedzi w tym temacie

#1641 1507

1507

Napisano 12 listopada 2009 - 16:26

miszak, PRZEŁOMU może nie będzie ale domknięcie spowoduje lepszą rozdzielczość obrazu a to szkło na f/8 powinno robić dobre zdjęcia, jesli nie to moim zdaniem jest do wymiany, Niemar może warto pomyslec o 300/4LIS lub 400/5.6?

#1642 miszak

miszak

Napisano 13 listopada 2009 - 10:10

No chyba zaraz wybuchnę. Pojechałem dzisiaj sprawdzić co się dzieje przy budzie a tu patole wykopane, nęcisko uprzatnięte i złożone wszystko na kupce koło budy. Ale ktoś jest wredny. Buda jest postawiona na nieużytku także ktos specjalnie musi tam wejśc i mi nabruździć :evil:

#1643 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 10:26

Jest to przykre, że ludzie nie potrafią uszanować czyjejś pracy. Tym bardziej, że robią to z dużą świadomością.
Mam podobne doświadcznie (nie dokończyłem kiedyś swojej choć było już blisko) i dlatego zdecydowałem się zainwestować w mobilne czatownie typu namiot, tunel.

pozdrawiam,

TOMeS

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 

#1644 darodd

darodd
  • Użytkownik
  • 398 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 10:42

tunel

Nie słyszałem, sam zrobiłeś?

#1645 1507

1507

Napisano 13 listopada 2009 - 11:30

TOMeS, mobilna czatownia na ptaki??? Chyba się nie sprawdzi
miszak, może to jakiś leśniczy ma wąty do tego co robisz, lub ktoś kto psa tam wyprowadza i dobiera się piesio do padlinki

#1646 miszak

miszak

Napisano 13 listopada 2009 - 11:55

Teren łąkowy, prywatny - leśniczy odpada. Pies i jego pan - mało prawdopodobne ale możliwe. Jeśli już ktoś spaceruje z psem to bardziej polną drogą kilkadziesiąt m od czatowni ale to jest o tej porze roku odosobniony przypadek. Musiałby specjalnie wejść w wysoką po kolana, bardzo mokrą trawę. Przypadkiem nie zachodzi się w takie miejsca. Pozostją jeszcze właściciele łąki obok, którzy pasą krowy i te krowy wchodzą w szkodę na 'mój" ugór ale ja z nimi rozmawiałem i powiedzieli, że mogę choćby na ich łące postawić budę i sobie focić ptaszki. No nic zawiozę kartkę z nr telefonu i wbiję na patyku i zobaczymy co bedzie.

#1647 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 13 listopada 2009 - 13:03

miszak, przykra sprawa. Ja jadę w niedzielę stawiać swoją budę. Będzie oddalona od drogi jakieś 150 - 200 m, dosyć blisko są zabudowania ale oddzielone od łąki pasem olszym i potrójnym kanałem odprowadzającym wodę.

Coś czuję, że kartka będzie i u mnie obowiązkowa.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#1648 niemek

niemek

Napisano 13 listopada 2009 - 13:29

Skoro jest to teren prywatny (tak chyba wspomniałeś?) to nie ma co się dziwić. Ja sam bym ci zdemontował taką konstrukcję gdybyś ją bez pozwolenia na moim terenie postawił ( znaczy ja bym ci nie zdemontował bo wiem do czego służy, ale właściciel skąd ma wiedzieć). Poza tym bez pozwolenia na czyjejś ziemi to trochę nie wypada według mnie (choćby i na ugorze).
Także tak jak zrobiłeś to chyba będzie najlepsze rozwiązanie ( poszukanie kontaktu z właścicielem). ;-)

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#1649 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 13:36

TOMeS, mobilna czatownia na ptaki??? Chyba się nie sprawdzi

Większość ptaków robiłem z namiotów. Masz inne doświadczenia?
Zdecydowanie będzie problem z drapolami z którymi raczej ten numer nie przejdzie.

tunel

Nie słyszałem, sam zrobiłeś?

Może niejasno się wyraziłem. Chodziło mi o namiot Carinthia, który pokazywałem w BŁ Listopad 2009.

pozdrawiam,

TOMeS

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 

#1650 miszak

miszak

Napisano 13 listopada 2009 - 13:55

Skoro jest to teren prywatny (tak chyba wspomniałeś?) to nie ma co się dziwić. Ja sam bym ci zdemontował taką konstrukcję gdybyś ją bez pozwolenia na moim terenie postawił ( znaczy ja bym ci nie zdemontował bo wiem do czego służy, ale właściciel skąd ma wiedzieć). Poza tym bez pozwolenia na czyjejś ziemi to trochę nie wypada według mnie (choćby i na ugorze).
Także tak jak zrobiłeś to chyba będzie najlepsze rozwiązanie ( poszukanie kontaktu z właścicielem). ;-)

To jest ugór, z którego właściciel nie korzysta od kilkunastu lat i on tego nie niszczy bo w ogóle się nie pojawia w tym rejonie. Rozmawiałem z jego sąsiadami i krewnymi, którzy użytkują łąki obok i powiedzieli, że mu przekażą i nie ma w ogóle problemu, mogę nawet na ich łączkach się budować. Kartkę od poczatku mam w czatowni - to jasne. No ale na patolach jak powieszę tabliczki to wszyscy z okolicy przyjda sprawdzić. Czyli własciciel odpada. Do tego w promieniu 100m jest wbite pewnie ze 100 kołków z różnych starych płotów i pozostałości po ściętych drzewach a wyrwane są tylko moje a to dobrze nie wróży.

#1651 1507

1507

Napisano 13 listopada 2009 - 14:32

TOMeS, dla mnie mobilna to tak którą stawiasz dziś i dziś zabierasz, ja namiot zostawiam na kilkanaście tygodni w danym miejscu. Efekt jest taki ptaki wogóle nie zwracają na niego uwagi i podchodzą blisko namiotu że nie wspomnę o myszach które tam zamieszkały :-) . Z mobilnym namiotem próbowałem i ptaki nie zbliżały sie na odległość mniejszą niż 20m

#1652 niemek

niemek

Napisano 13 listopada 2009 - 16:36

To jest ugór, z którego właściciel nie korzysta od kilkunastu lat i on tego nie niszczy bo w ogóle się nie pojawia w tym rejonie. Rozmawiałem z jego sąsiadami i krewnymi, którzy użytkują łąki obok i powiedzieli, że mu przekażą i nie ma w ogóle problemu, mogę nawet na ich łączkach się budować. Kartkę od poczatku mam w czatowni - to jasne. No ale na patolach jak powieszę tabliczki to wszyscy z okolicy przyjda sprawdzić. Czyli własciciel odpada. Do tego w promieniu 100m jest wbite pewnie ze 100 kołków z różnych starych płotów i pozostałości po ściętych drzewach a wyrwane są tylko moje a to dobrze nie wróży.

No skoro tak, to widać najzwyklejsza złośliwość ludzka, no ale niestety u nas już tak jest.

#1653 1507

1507

Napisano 13 listopada 2009 - 17:28

z kolegą kupiliśmy właścicielowi stawów 4 browary i pozwolił nam do wiosny tam "zamieszkać", będziemy stawiać budkę na myszołowa, czy będą efekty ? Się zobaczy wkrótce. Dobrze jest z właścicielami danych miejsc życ dobrze, to i sami nam miejscówek dopilnują by się obcy nie kręcili. Sprawę trzeba oprzeć o bufet moim zdaniem ;-)

#1654 moby dick

moby dick

Napisano 13 listopada 2009 - 18:26

1507, masz rację, z właścicielem terenu trzeba żyć w zgodzie, a "oparcie sprawy o bufet" zdecydowanie to ułatwia :->
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#1655 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 13 listopada 2009 - 18:57

Panowie przypominam, że ten wątek dotyczy myszołowa, a nie spraw związanych z czatowniami i stratami w tej materii.
Wojtek

#1656 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 14 listopada 2009 - 15:04

dziś wreszcie słoneczny dzień :mrgreen: wbiłem się do budy o 6:15, a już o 6:30 w zupełnym mroku i szarówce z nieba spadły nagle dwa myszaki, pięć kruków i dwadzieścia srok :cry: po chwili moje dopiero co rzucone 3kg kurczaka stało się historią. ptaszory nażarły się i odleciały. całe szczęście, że wróciły około godziny 8 dokończyć porozrzucane resztki i pozwoliły jeszcze się toszkę pofocić.

322.
Dołączona grafika

323.
Dołączona grafika

324.
Dołączona grafika

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#1657 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 14 listopada 2009 - 15:09

no no ! piękne ! ale Ci zapozował :) też chętnie wlazłbym w czatownię ale niech się trochę oswoją z jej widokiem. jeszcze raz wielkie BRAWA !

#1658 1507

1507

Napisano 14 listopada 2009 - 15:09

nieudacza, brawo :!:

#1659 niemek

niemek

Napisano 14 listopada 2009 - 15:26

No i teraz to rozumiem, jest trochę światła to i fotki super. Szron już u was z rana widzę.

#1660 Girdian

Girdian

Napisano 14 listopada 2009 - 15:43

nieudacza, gratuluje udanych fot , zwłaszcza 2 pierwszych.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/