Kszyk - Gallinago gallinago
#341 (Piotr Kendzierski)
Napisano 19 sierpnia 2013 - 18:19
#342 (Damian Bednarz)
Napisano 19 sierpnia 2013 - 20:28
Moja strona www: Damian Bednarz - fotografia przyrodnicza
Napisano 26 sierpnia 2013 - 11:16
145.
146.
Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d
#345 (Karolina Myroniuk)
Napisano 26 sierpnia 2013 - 20:06
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 26 sierpnia 2013 - 21:03
#347 (Karolina Myroniuk)
Napisano 02 września 2013 - 00:32
147.
148.
i jeszcze :
Użytkownik Qelka edytował ten post 02 września 2013 - 00:44
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Napisano 02 września 2013 - 11:38
Podwyszyński ,ładne światło .Qelka ,a jednak znów się udało .
149.Najpierw podjadł .
150.Potem toaleta
151.A po wszystkim zasłuzony odpoczynek ,niby śpi ,ale cały czas czuwa
#351 (Karolina Myroniuk)
Napisano 02 września 2013 - 12:20
mkkaczy przy pierwszym zdjęciu max 5 m , przy drugim był na granicy ostrzenia. Jakieś 3,5 m. Jak się zaszył w tych trawach to musiałam na mf się przełączyć, bo af nie dawało rady. Generalnie to denerwuje mnie af w 7d, no ale może nie do końca się nim jeszcze nabawiłam. Często ma jakieś przestoje. Tak jakby body nie reagowało na wciskanie spustu. Muszę przeskoczyć obiektywem na coś o mocnym kontraście, dopiero "ożywa". Nie wiem czy to znów mnie się jakiś egzemplarz z charakterem trafił czy one tak mają. Zobaczymy jak się będzie sprawował na plaży i zimą, bo to będzie dla tego body sprawdzian.
Tomku jakieś tam zlepki są, ale nie zabawiłam z nimi tyle ile bym chciała. Mam do nich straszną słabość. Niby się po moim bajorku kręcą, ale te tak zarosło, że siedzą w wysokich roślinach i prawie nie wypuszczają się na pozycję, gdzie można coś sensownego złapać w body.
152.
Napisano 02 września 2013 - 12:28
mkkaczy przy pierwszym zdjęciu max 5 m , przy drugim był na granicy ostrzenia. Jakieś 3,5 m. Jak się zaszył w tych trawach to musiałam na mf się przełączyć, bo af nie dawało rady. Generalnie to denerwuje mnie af w 7d, no ale może nie do końca się nim jeszcze nabawiłam. Często ma jakieś przestoje. Tak jakby body nie reagowało na wciskanie spustu. Muszę przeskoczyć obiektywem na coś o mocnym kontraście, dopiero "ożywa". Nie wiem czy to znów mnie się jakiś egzemplarz z charakterem trafił czy one tak mają. Zobaczymy jak się będzie sprawował na plaży i zimą, bo to będzie dla tego body sprawdzian.
Tomku jakieś tam zlepki są, ale nie zabawiłam z nimi tyle ile bym chciała. Mam do nich straszną słabość. Niby się po moim bajorku kręcą, ale te tak zarosło, że siedzą w wysokich roślinach i prawie nie wypuszczają się na pozycję, gdzie można coś sensownego złapać w body.
Ustawiłaś AF na pomniejszony punktowy? Trochę to pomaga ale czasami w 7D tak się dzieje że wariuje. Np. pomimo ostrzenia centralnym punktem, jak siatka przesłania bok obiektywu to już rzuca nim jak pies flakiem. Czasem możesz mieć źdźbło trawy pomiędzy, którego nie zauważysz w wizjerze bo będzie rozmazane zupełnie i AF też będzie wariował.
Super zdjęcie, mnie właśnie te trawy trochę odstraszają i nie mam za bardzo pojęcia jak się do nich dobrać.
Napisano 02 września 2013 - 14:19
Użytkownik miszak edytował ten post 02 września 2013 - 14:21
#355 (Karolina Myroniuk)
Napisano 02 września 2013 - 20:38
mi nie chodzi o to , że af "lata" i nie może ustawić ostrości bo to, to mały pikuś. W 50D też "latał" jak były jakieś przeszkody i to uważam za całkiem naturalne. Można się przyzwyczaić albo wcisnąć tryb mf. U mnie wygląda to tak, że ostrzy, ostrzy jest jakaś chwila przerwy i jak chcę znów wyostrzyć obiekt to nic nie działa. Body zachowuje się tak, jak by było na off. Wciskam guzik i nic się nie dzieje. Muszę przeskoczyć na jakiś inny obrazek i wtedy body zaczyna kontaktować się znów z ziemią.
153.
#356 (Paweł Kołodziejski)
Napisano 02 września 2013 - 20:48
A to czegoś podobnego u mnie nie zauważyłem.
#357 (Michał Przystaś)
Napisano 04 września 2013 - 18:53
U mnie wygląda to tak, że ostrzy, ostrzy jest jakaś chwila przerwy i jak chcę znów wyostrzyć obiekt to nic nie działa. Body zachowuje się tak, jak by było na off. Wciskam guzik i nic się nie dzieje. Muszę przeskoczyć na jakiś inny obrazek i wtedy body zaczyna kontaktować się znów z ziemią.
Mam to przy 7D i EF400 f/5.6. Najczęściej zdarza się to przy słabym świetle, Przy innych szkłach tego nie zauważyłem.
Qelka, ładnie tego kszyka na 153 ucwyciłaś
https://www.facebook...ystasfotografia
Napisano 05 września 2013 - 08:29
148 extra
Napisano 08 września 2013 - 20:18
W tym roku po raz pierwszy udalo mi sie spotkac przed obiektywem kszyka. Do tej pory jedynie go slyszalem i widzialem wyskakującego z traw i uciekającego przede mną. Tego lata pomimo jedynie kilku wypraw spotkałem go 3 razy. Spotkanie nowego gatunku przed obiektywem zawsze przysparza wiele przyjemności i radości i nie inaczej było tym razem.
Ostatniej soboty miałem sporo szczęścia, bo ok. 6 osobników spacerowało sobie przede mną nieraz w odległości mniejszej niż odl. ostrzenia 300-tki. Były tez i szersze kadry, które chyba bardziej lubię.
154. żerowanie
155. w ogniu
156. oko w oko
PZDR
Napisano 08 września 2013 - 20:25
Qelka, 147 i 148 mega udane. Filmik też obejrzałem. Wygląda jakby na początku próbował udawać, że go tam nie ma a potem zmienił strategię i starał się wyglądać groźnie
Musiałaś się dobrze kryć skoro pozwolił sobie w Twojej obecności na taki luksus jak poranna toaleta (153)
dobry84, ogień daje radę,