Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

CANON EOS 7D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
395 odpowiedzi w tym temacie

#221 niemek

niemek

Napisano 08 września 2010 - 14:03

może warto poczekać i kupić 60D zamiast 7D :)

Inna półka, bez porównania.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#222 1507

1507

Napisano 08 września 2010 - 14:40

ja będę mógł coś więcej powiedzieć po kilku miesiącach fotografowania, ale wiem napewno że w 40d, 50d w trybie ciągłegu szukania ostrości trafienie w punkt było loterią, w serii było pół/pół, w 7D jak narazie u mnie bywa różnie, ale zauważyłem że przy AF w nikonie w trybie ciągłym szukania ostrości 7d jest słabszy, jest lepiej niż w 50d ale szału jakiegoś nie ma, ja np w czasie ostrzenia mam ustawiony Af w trybie ciągłym, ale gdy obiekt przestaje się ruszać przełączm się na One shot dodatkowym ustawionym przyciskiem, w trbie ciągłego szukania ostrości ostrząc na nieruchomy obiekt Af zachowuje się dość dziwnie ponieważ cały czas szuka, i w tedy jest duże prawdopodobieństwo nie trafiania, dlatego zawsze robię zdjęcia w trybie seryjnym 2-3 klatki, mam wieksze prawdopodobieństwo że będzie trafiona ostrość. Niestety canon nie zadbał o to, w nikonie natomiast jest lepiej bo jak złapie ostrość w trybie ciągłym to trzyma i już. Jest jeszcze opcja pośrednia, tzw inteligentny AF, w przypadku nieruchomego obiektu złapie raz i trzyma, natomiast jak obiekt zacznie się poruszać to zanim af zacznie działać w trybie ciągłym to już jest po akcji. Takie są moje uwagi co do AF w canonach xxD i (tymczasowo)7D, innych puszek nie miałem w ręku. Może któś ma inne doświadczenia?

#223 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 08 września 2010 - 15:22

Tak inna półka to wiem co wcale nie znaczy że zły, matryca ta sama co w 7D, , inny AF ( czy gorszy się okaże być może że lepszy ) bo z tego co można wyczytać to wcale aż tak rewelacyjny ten AF w 7demce nie jest , korpus nie magnezowy ale materiał który został użyty na korpus 60D wcale nie jest zły a nawet bardzo dobry, gdyby 50D miał lepszy Af to bym go kupił bo kręcenie filmów mi nie jest zupełnie potrzebne :)

Na razie chyba wstrzymam zakup i poczekam na opinie o 60D, zawsze zostaje Nikon :)

#224 1507

1507

Napisano 08 września 2010 - 15:29

Tak inna półka to wiem co wcale nie znaczy że zły, matryca ta sama co w 7D, , inny AF ( czy gorszy się okaże być może że lepszy ) bo z tego co można wyczytać to wcale aż tak rewelacyjny ten AF w 7demce nie jest , korpus nie magnezowy ale materiał który został użyty na korpus 60D wcale nie jest zły a nawet bardzo dobry, gdyby 50D miał lepszy Af to bym go kupił bo kręcenie filmów mi nie jest zupełnie potrzebne :)

Na razie chyba wstrzymam zakup i poczekam na opinie o 60D, zawsze zostaje Nikon :)

Czekając na opinie w necie i na ich podstawie kupując sprzęt pewnie doczekasz się 9D ;-) .
Nie ma co panikować trzeba brać co jest, a jak ci AF nie odpowiada w canonie, to pozostaje brać d300s lub 1DmarkIV, jak znam zycie to 50d będzie nadal topowym body bo o 60D napiszą że kicha. Kup sobie to na co cię stać, zawsze możesz sprzedać. Najwięcej apetytu narobiłem sobie kupując 7d na to że af zaczerpnięty jest z 1-Dynek, ale nigdzie nie było napisane że działa tak samo jak w 1Dmarkach, bo jak by miał tak działać to pewnie kosztowałby 12 000PLN.

#225 Monastor

Monastor

Napisano 08 września 2010 - 15:48

inny AF ( czy gorszy się okaże być może że lepszy )

Naprawdę uważasz, że Canon byłby gotów w ten sposób strzelić sobie w stopę? :-)

Ja też czekam na 60-tkę. Moja puszka jeszcze daje radę, a nie planuję w ciągu najbliższych paru miesięcy intensywnie fotografować, a zależy mi też na filmach. 7D jest niestety kompletnie poza moim zasięgiem.

#226 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 08 września 2010 - 17:02

Kup sobie to na co cię stać

Na D700 / 5DmkII mnie stać ;) , nad Nikonem tez się oczywiście zastanawiam tylko tu miałem problem z długimi tele 300 bez stabilizacji , nie licząc tej za 20k ;) no a z dłuższych nic.

Nie sądzę że sobie w stopę strzeli ale zrobił to poniekąd "partacząc" lekko 7D no ale to tylko dla mnie :)

#227 1507

1507

Napisano 08 września 2010 - 17:20

Kup sobie to na co cię stać

Na D700 / 5DmkII mnie stać ;) , nad Nikonem tez się oczywiście zastanawiam tylko tu miałem problem z długimi tele 300 bez stabilizacji , nie licząc tej za 20k ;) no a z dłuższych nic.

Nie sądzę że sobie w stopę strzeli ale zrobił to poniekąd "partacząc" lekko 7D no ale to tylko dla mnie :)

D700 to lepszy wybór niż 5dmII

#228 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 08 września 2010 - 18:03

Pytanie tylko co pod niego podpiąć :)

#229 moby dick

moby dick

Napisano 08 września 2010 - 18:27

Dzisiaj piszecie panowie, że 50D to świetny aparat i słusznie bo takim jest. Ale pamietacie ile zebrał krytyki w momencie premiery (a nawet przed)? Dla wielu to była totalna porazka! I ta matryca 15 mega... jak się okazało aparat smiga jak ta lala, robi doskonałe zdjęcia itp. itd. Następnie narzekania przeniesiono na 7D, bo wiadomo, że narzekać i krytykować trzeba, by uważano nas za "profi" i "znawców", a najlepiej narzeka się na nowości. Przecież każdy polski (i pewnie nie tylko polski) fotograf wie znacznie lepiej jak zrobić dobry aparat niż te niedouczone inżyniery z cwanona....
Obecnie na tapecie narzekaczy i maruderów jest 60D, póżniej będzie kolejny itd.
Wiadomo, że każdy Polak zna się na polityce i piłce nożnej, podobno też na medycynie, wg mnie do tej listy należy dopisać również fotografię , a zwłaszcza konstruowanie aparatów.

P.S. Ja ze swej 7-demki jestem bardzo zadowolony, ze starej poczciwiej 400D również byłem zadowolony,zamiast marudzić wolę po prostu robić zdjęcia. Czasem dobre, częściej beznadziejne ale najważniejsze, że mam z tego frajdę....

P.S.2 1507, dlaczego po sprzedaniu 300/2.8 nie zmieniłeś systemu na N, zresztą gdy ja nosiłem się z zamiarem przesiadki na Nikona, Ty jako pierwszy mi odradzałeś. Co zmieniło Twój pogląd?
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#230 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 08 września 2010 - 19:11

Wiadomo, że każdy Polak zna się na polityce i piłce nożnej, podobno też na medycynie,

A Ty się nie znasz? :mrgreen: Taka moralność ;-)
Ja narazie twierdzę że 60d jest za mały, a co do matrycy i af to czekam na testy ;-)
Patryk, Pozdrawiam

#231 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 08 września 2010 - 19:26

ja będę mógł coś więcej powiedzieć po kilku miesiącach fotografowania, ale wiem napewno że w 40d, 50d w trybie ciągłegu szukania ostrości trafienie w punkt było loterią, w serii było pół/pół, w 7D jak narazie u mnie bywa różnie, ale zauważyłem że przy AF w nikonie w trybie ciągłym szukania ostrości 7d jest słabszy, jest lepiej niż w 50d ale szału jakiegoś nie ma, ja np w czasie ostrzenia mam ustawiony Af w trybie ciągłym, ale gdy obiekt przestaje się ruszać przełączm się na One shot dodatkowym ustawionym przyciskiem, w trbie ciągłego szukania ostrości ostrząc na nieruchomy obiekt Af zachowuje się dość dziwnie ponieważ cały czas szuka, i w tedy jest duże prawdopodobieństwo nie trafiania, dlatego zawsze robię zdjęcia w trybie seryjnym 2-3 klatki, mam wieksze prawdopodobieństwo że będzie trafiona ostrość. Niestety canon nie zadbał o to, w nikonie natomiast jest lepiej bo jak złapie ostrość w trybie ciągłym to trzyma i już. Jest jeszcze opcja pośrednia, tzw inteligentny AF, w przypadku nieruchomego obiektu złapie raz i trzyma, natomiast jak obiekt zacznie się poruszać to zanim af zacznie działać w trybie ciągłym to już jest po akcji. Takie są moje uwagi co do AF w canonach xxD i (tymczasowo)7D, innych puszek nie miałem w ręku. Może któś ma inne doświadczenia?

Jakiego Nikona masz na mysli? d300, d700...? :-)

#232 1507

1507

Napisano 08 września 2010 - 20:43

P.S. Ja ze swej 7-demki jestem bardzo zadowolony, ze starej poczciwiej 400D również byłem zadowolony,zamiast marudzić wolę po prostu robić zdjęcia. Czasem dobre, częściej beznadziejne ale najważniejsze, że mam z tego frajdę....

P.S.2 1507, dlaczego po sprzedaniu 300/2.8 nie zmieniłeś systemu na N, zresztą gdy ja nosiłem się z zamiarem przesiadki na Nikona, Ty jako pierwszy mi odradzałeś. Co zmieniło Twój pogląd?

Fotografuję jak wiesz z treborem, gdy zobaczyłem jak działa jego d700 i d300 z jego szkłami nikona i to nie najnowszymi, stwierdziłem że dziś gdybym zaczynał zabawę z fotografią kupiłbym właśnie tą markę, w najnowszym wydanniu. Wtedy gdy rozmawialiśmy o wyborze sprzętu nie było jeszcze d700 a i chyba d 300 było zupełną nowością.
Co do 7D uważam że to dobry aparat ale ciut przereklamowany, padło na 7D, zawsze mnie interesowała ta pucha ze względu na AF, i postanowiłem zaryzykować, a to co napisałem to są pierwsze spostrzeżenia. Jak narazie po kalibracji, zestaw spisuje się ogólnie dobrze (50d leży w plecaku), szczególnie z tc, na czym mi zależało. Dlaczego po sprzedaniu 300mm nie przeszedłem na NIkona.... chyba z przywiązania do marki, sprzętu... trudno mi naprawdę teraz powiedzieć.
Pozatym swoją wiedzę sprzętową nkion canon, opierałem na takich forach i sponsorowanych testach gazetowych, a teraz siedzę w krzakach i fotografuję z kumplem który ma inną markę i mam porównanie praktyczne, naoczne co i jak się spisuje. Przedtem uważałem że producent sprzętu fotograficznego jest tylko jeden ;-) . Dziś wiem żę jest ich już co najmniej dwóch :-) .

slawoj, kolega trebor używa obu i oba spisują się bardzo dobrze co widać po jego zdjęciach, ale generalnie d700 to świetny sprzęt, 5dmII dobry jest na śluby a nie do ptactwa:)

#233 moby dick

moby dick

Napisano 08 września 2010 - 21:18

Ja zawsze, odkąd świadomie fotografuję miałem wielki sentyment do Nikona (nieuzasadniony, bo nigdy żadnego na własność nie miałem), jednak gdy postanowiłem kupić pierwszą lustrzankę cyfrową (wcześniej miałem analogi) postanowiłem zasięgnąć porady bardziej doświadczonych kolegów, w tym fotografów weselnych i kilku dobrych przyjaciół z dwóch redakcji pism ogólnopolskich. Wszyscy oni jednomyślnie doradzali mi wejście w system Canona. Nawet kolega, który na co dzień w redakcji używa Nikona...
Trochę kłóciło się to z moimi planami zakupowymi, bo byłem jednak nastawiony na Nikona, ale wziąłem sobie ich rady do serca i poczytałem trochę o sprzęcie obu firm. Jako, że było to kilka lat temu, Nikon był na etapie matryc CCD i wtedy w kategorii jakości obrazka, zwłaszcza na wysokim ISO (800) niepodzielnie królował Canon.
Obecnie sytuacja uległa drastycznej zmianie, wydaje się, że to Nikon rządzi a Canon niewiele sobie z tego robi. Trudno to sobie wytłumaczyć, bo przecież Inżynierowie z Canona potrafią zrobić co najmniej tak samo dobry sprzęt, jestem o tym przekonany. Jedyne logiczne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy, to fakt, że użytkownicy Canona nie przechodzą do konkurencji, bo w systemie C mają znacznie większy wybór szkieł w "ludzkich" cenach. Jedyna nadzieja dla canonierów na super puszki w seriach niższych niż 1-dynki, to wprowadzenie przez Nikona takich szkieł, że będą one mogły konkurować z obiektywami Canona, mam tu na myśli zwłaszcza długie tele w cenach 5-6k i dobre stałki. W przeciwnym razie Canon po prostu nie musi dawać w swych aparatach nic więcej ponad to, co daje obecnie. A jak chcemy mieć więcej, to tylko w serii 1D, niektórzy ptasiarze (np. znany z Optycznych "Wujek pstrykacz") twierdzą, że AF w 1DmkIV jest szybszy i dokładniejszy niż w Nikonie D3s :roll:
Ja, tak szczerze, gdybym mial na zbyciu 40-50k zmieniłbym system na Nikona, w przeciwnym razie nie mam tam czego szukać i jestem póki co zadowolony z tego co mam i uważam, że gdzie jak gdzie, ale w fotografii przyrodniczej znacznie więcej zależy od fotografa niż od sprzętu. Przykładów potwierdzających tą tezą mamy na naszym forum setki, a może tysiące. Mam na myśli genialne zdjęcie robione sprzętem entry level. Więc jeżeli komuś w uzyskaniu dobrych zdjęć przeszkadza aparat typu 7D, 50D, 40D, D80, D90, D300 itp. itd, to niech lepiej zajmie się czym innym....

#234 1507

1507

Napisano 08 września 2010 - 21:24

moby dick, ja póki co zostaję przy canonie nie śpieszno mi do zmian marki, i chyba bardzo długo tak zostanie za daleko to wszystko poszło.

#235 moby dick

moby dick

Napisano 08 września 2010 - 21:46

1507, z całą pewnością wiesz co robisz.
Udanych kadrów życzę, nieważne jakim sprzętem.
:beer:

#236 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 09 września 2010 - 07:22

Przy 50D były narzekania które zniknęły kiedy użytkownicy dostali aparat w swoje ręce i zaczęli go używać z 7D jest troszkę inaczej, wypadł świetnie na testach, bardzo zachwalano system AF porównując a niejednokrotnie stawiając wyżej niż ten z D300, jak w praktyce wyszło ten system wcale nie jest taki rewelacyjny co przyznała firma Canon ale nic z tym nie zrobili bo po co skoro użytkownicy i tak kupią i oddadzą do kalibracji, znam osobiście człowieka który kupił 7D pod koniec maja tego roku i po dwóch kalibracjach na Żytniej które kompletnie nic nie dały Panowie z serwisu odesłali aparat z adnotacją że jak przyśle go im jeszcze raz to i tak nic nie zrobią bo u nich na tablicach testowych wypada ok.

Wiele zależy od fotografa to oczywiste, mój znajomy ma 80% nietrafionych zdjęć ze statywu z dobrymi szkłami bo AF pokazuje że trafił a nie trafia, mówię tu o obiektach statycznych i jak tu zrobić zdjęcie ruchomego celu z podchodu?

Ja na szczęście jestem nadal w tej komfortowej sytuacji że nie wszedłem głęboko w system C więc bez żalu mogę zamienić na N, dziwi mnie tylko podejście C do tematu bo w jedynkach potrafią zrobić dobrze działający Af a w pozostałych już nie.

Żeby nie było że tylko narzekam a nie robię zdjęć to jestem obecnie zadowolony ze swojego 450d :) tyle że mi już nie starcza w pewnych sytuacjach.

#237 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 09 września 2010 - 08:16

Szczerze powiedziawszy to śmieszą mnie troche te Wasze dywagacje na temat AF...
Przez 2.5roku fotografowałem A700 które ma jeden czujnik krzyżowy (7D ma ich 19ście....), używalny jest w zasadzie tylko środkowy a coś takiego jak AF servo to są mrzonki...
Jakoś się dało fotografować kaczki, wiewiórki, myśliwce w locie itp i podobno całkiem nieźle mi to wychodziło.
To co oferuje 7D w porównaniu do mojej starej A700 to zupełnie inna bajka. Na każdym czujniku trafiam, AF śledzący wreszcie śledzi a nie udaje że śledzi...więc nie narzekajcie bo nie tylko puszka się tu liczy.
Gdybym tylko miał czas na fotografowanie...
Zmieniłem system tylko dlatego że C ma tanią 300tkę dwa osiem (używaną) i szklarnię z f4/f2.8 za rozsądne pieniądze....a sony pakuje moce przerobowe w entry level :-(

#238 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 09 września 2010 - 11:20

Norbius pewnie masz rację, pewnie tez jestem krzykaczo/narzekaczem :), ale staram się tylko zebrać opinie ludzi przed zakupem, zawsze to lepsze niż czytać tylko testy, sprawa druga że mi nie przeszkadza wolny AF w 7D ( choc był reklamowany jako bardzo szybki ) tylko o to że nie trafia po potwierdzeniu ostrości, lub ostrząc na rogi dostajesz ostrość na krzak 2m z boku, był też opisany przypadek kiedy użytkownik pojechał osobiście na żytnią i przy Panach z serwisu sprawdzał aparat na statywie z całą szklarnią i pomimo tego że było widać ewidentny błąd w body Panowie twierdzili że u nich na tablicach testowych jest 100% ok.
Bo błąd użytkownika to ja mogę przeboleć bo zazwyczaj wiem co źle zrobiłem i moge to poprawić.

Żeby tylko nie było nie twierdzę że serwis N jest święty :)

Nie tego oczekuje od aparatu za ca 5k ;) , jakbym mógł pokupować sobie różne body i szkiełka "na próbę" a potem wybrać to bym to zrobił ale niestety nie stać :)

Pozdrawiam

#239 siudym

siudym
  • Użytkownik
  • 860 postów

Napisano 09 września 2010 - 11:50

Ja od lat uzywam 20D, mam takze 5D2 i w obu jestem zadowolony z AF. Czasami jak czytam opinie o 50D czy 7D, to strach zmieniac sprzet na cokolwiek innego jak 1D/s :mrgreen:
Ludzie to chyba zamiast robic zdjecia zatrudniaja sie jako darmowi AFtesterzy Canona hehe

Bawilem sie sporo 7D kiedys podpinalem do 400/5.6 - piekna sprawa, szklo daje rade na 18mpix bezproblemowo, af slicznie trafial.

#240 1507

1507

Napisano 09 września 2010 - 14:57

Pytanie tylko co pod niego podpiąć :)

600mm i jakiś tc :mrgreen:

Norbert masz dobry obiektyw i inaczej byc nie może.

moby dick

Ja, tak szczerze, gdybym mial na zbyciu 40-50k zmieniłbym system na Nikona, w przeciwnym razie nie mam tam czego szukać i jestem póki co zadowolony z tego co mam i uważam

bardzo ładnie to napisałeś