Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

CANON EOS 7D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
395 odpowiedzi w tym temacie

#241 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 09 września 2010 - 15:03

600mm i jakiś tc :mrgreen:

To jak już tą kumulacje w totka wygram :mrgreen:

#242 moby dick

moby dick

Napisano 09 września 2010 - 15:06

Yamaya, doprawdy nie wiem z jakimi body miałeś do czynienia, ale na pewno wszystkie siódemki o których piszesz były wadliwe. Moja nie tylko trafia tam gdzie chcę i to dowolnym punktem AF, to jeszcze robi to błyskawicznie. Miałem przez jakiś czas 50D i on z moim 100-400 L mylił się częściej niż stare, poczciwe 400D. Na pewno pamieta to 1507, bo zwracał mi ciągle uwagę, jak najbardziej słusznie oczywiście, że mam nietrafione zdjęcia. Po zmianie na 7D problemy znikły, celność oceniam na 95%, z tym że te 5% to nie musi być wina aparatu. Piszesz, że AF siódemki jest wolny.... dla mnie to brzmi jak herezja. Przy AF 40D i 50D ten z 7D to niemal rakieta! Pytanie jeszcze z jakim obiektywem sprawdzałeś szybkość AF i w jakim oświetleniu, bo to jak pewnie wiesz ma ogromne znaczenie. Jesteś posiadaczem 450D i jesteś z niego zadowolony, to bardzo dobrze. Ja zaczynałem od 400D, było super do momentu gdy zacząłem focić ptaki, wolny AF i krótka seria wykluczały zdjęcia akcji. Póżniej miałem 50D, tutaj pomimo znacznej poprawy serii czułem niedosyt w działaniu AF, może miałem wadliwy egzemplarz, może potrzebna była kalibracja? Tak czy siak zmieniłem pięćdziesiątkę na 7D i na reszcie wiem, że jeżeli fota jest spaprana, to winę ponoszę ja. Zamieniłem w międzyczasie 100-400 L na 400 5.6 L i AF działa chyba jeszcze szybciej, o ile można to stwierdzić "na oko".
Jest bardzo możliwe, że pierwsze partie 7D nie były dostatecznie dopracowane. Sam przed zakupem naczytałem się tyle testów i opinii, że zgłupiałem kompletnie. Na szczęście mam sporo znajomych fotografów, poprosiłem kilku z nich o surowe RAW'y, sam je sobie wywołałem, następnie wysłuchałem ich opinii i zdecydowałem, że zaryzykuję. Dzisiaj wiem, że był to dobra decyzja.
W czerwcu robiłem dla jednego z pism wędkarskich reportaż z Mistrzostw Świata w Wędkarstwie Muchowym, pomimo zmiennych warunków i szybko latającego sznura wszystkie, absolutnie wszystkie moje zdjęcia były trafione.
Kończąc ten przydługi wywód dam Ci radę: jeżeli czujesz wewnętrznie, że coś Ci w 7D nie pasuje kup Nikona, bo w przeciwnym razie zawsze będziesz żałował, że tego nie zrobiłeś. Nawet gdy twój egzemplarz będzie idealny....
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#243 1507

1507

Napisano 09 września 2010 - 15:12

Yamaya, kup najdroższe body na jakie cię stać być może cena pójdzie w parze z jakościa ;-)

#244 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 09 września 2010 - 20:16

@moby dick , dzięki bo to mi pomogło :), tak przy okazji to ja zaczynałem na 10D który wspominam z prawdziwym rozrzewnieniem :), ach i wyraziłem się może niejasno nie chodziło mi o wolny AF w 7D jako taki tylko w porównaniu do D300 i nie wynika to z mojego doświadczenia tylko użytkowników za wielka wodą którzy maja po 2 albo i 3 systemy, ale oni są czasem dziwniejsi niż ja ;)

@1507 kupie sobie marka IV i do tego plastik fantastik 50mm i postawię na półce żeby ładnie wyglądało ;)

#245 1507

1507

Napisano 09 września 2010 - 21:13

Yamaya, luzik ;-)

#246 moby dick

moby dick

Napisano 09 września 2010 - 22:05

Yamaya, podczas pobytu na Alasce fotografowałem przez dwa tygodnie Nikonem D300 i nie zauważyłem by AF był w nim szybszy niż w 7D, chociaż mogę się oczywiście mylić, bo między używaniem jednego i drugiego minęło sporo czasu (wtedy jeszcze nawet nie było 7D). No i dochodzi kwestia szkieł, co najmniej tak samo ważna jak samo body. Dla mnie te dwa aparaty są co najmniej porównywalne.

P.S. Plastik-fantastik 50/1.8 robi całkiem fajne zdjęcia, dla początkującego portrecisty w sam raz.

#247 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 10 września 2010 - 08:11

P.S. Plastik-fantastik 50/1.8

A to już zależy w jakim systemie ;-) Nikonowski jest porządniej zbudowany ;-)

#248 miszak

miszak

Napisano 10 września 2010 - 08:26

Więc jeżeli komuś w uzyskaniu dobrych zdjęć przeszkadza aparat typu 7D, 50D, 40D, D80, D90, D300 itp. itd, to niech lepiej zajmie się czym innym....

Jak ładnie napisane, rewelacja.
Yamaya, wrzuć trochę zdjęć do oceny to wiele wyjaśni. Zobacz ile niesamowitych zdjęć akcji o rewelacyjnej jakości jest zrobionych 20D, 40D. Szukasz dziury w całym. Czy wiesz na przykład na czym polega różnica w sposobie ostrzenia w trybie ciągłym w C i N? Myslisz, że Nikon nie wypuszcza wadliwych D300 a serwis Nikona czeka na klientów z otwartymi ramionami? Zapewniam Cię, że sytuacja w tej kwestii w Nikonie wcale nie jest lepsza od tej w Canonie. Dyskusja czy lepszy jest C czy N jest pozbawiona sensu. W systemie siedzi się latami i dwie czołowe marki będą się zmieniały na pudle co jakiś czas i co, za każdym razem będziesz zmieniał system? Zamiast czytac testy ruszaj w teren i pokaż foty.
A jezeli chodzi o teleobiektywy to Nikony są droższe bo są cięższe - trzeba dac cos klientowi za dodatkowo płacona kasę :mrgreen:

#249 Yamaya

Yamaya
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 10 września 2010 - 08:40

Za ta cenę to te tele od N powinny raczej lekkie jak piórko być ;) , ja nie twierdzę że serwis N jest lepszy od tego w C , ba nawet ośmielę sie powiedzieć że gorszy.

Zdjęcia wrzucę jak zrobię coś co ja uznam za dobre bo to że mi inni mówią że takie są to nic dla mnie nie znaczy, mam za dużą samokrytyke chyba ;) , jak na razie to podziwiam wasze wspaniałe zdjęcia na forum już od długiego czasy ( sprzed mojej rejestracji :) ) i widze że nawet małpkami można zrobić przepiękne zdjęcia, ale ja jestem osobą o której można powiedzieć " ten typ tak ma" na szczęście nie przeszkadza mi to być z moją 450d co tydzień w plenerze :)

Życzę wszystkim udanych kadrów ( moje za pewne szybko tutaj nie zawitaja :) )

#250 miszak

miszak

Napisano 10 września 2010 - 12:10

Yamaya, wrzuć foty takie jakie robisz. Po ocenach na forum dostaniesz szybką informację zwrotną i może okaże się, że nie musisz wydawać kasy bo zdjęcia z 450 są super. Zanim zaczniesz narzekać na AF w 7D upewnij się, że dobrze kadrujesz, oceniasz perspektywę, wypracowujesz odpowiednie sytuacje żeby coś sfotografować. Puszka to tylko kropka nad "i". Dawaj foty nie pękaj.

#251 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 10 września 2010 - 12:28

Dawaj foty nie pękaj.

poka poka ;>
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#252 kowal73

kowal73

Napisano 10 września 2010 - 21:21

Fajowo że istnieją takie topiki bo się mogłem dowiedzieć że mam fatalny Af w 7d. Mam pytanie czy podczas kadrowania w wizjerze widać czy aparat się pomylił w nastawieniu ostrości, czy stwierdzić można dopiero po wrzuceniu zdjęcia do komputera?

#253 siudym

siudym
  • Użytkownik
  • 860 postów

Napisano 11 września 2010 - 11:14

Jak masz b.dobry wzrok to widac ;)

Canon 300D / 600D

#254 kowal73

kowal73

Napisano 11 września 2010 - 11:18

widzę w stopce, że już 7demka zawitała a ta ef 700 to przed cropem?

#255 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 11 września 2010 - 11:36

kowal73, to chyba lista marzeń siudyma ;-)

#256 remol71

remol71
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 14 września 2010 - 09:26

Dzisiaj piszecie panowie, że 50D to świetny aparat i słusznie bo takim jest. Ale pamietacie ile zebrał krytyki w momencie premiery (a nawet przed)?.....

Zawsze tak było i chyba będzie. Jak wyszedł 30D to się okazało że to właściwie jest 20D. Nastepnie wyszedł 40D - kompletny bubel mial być, matryca jakaś nijaka taka a migawki podobno padały jak muchy. 50D to kompletnie nieudany model, matryca zbyt upchana, AF niezmieniony, mikroregulacja ma dryf i wogóle bubel. Niedawno okazało się że seria 20D-50D to wogóle ósmy cud świata bo 60D to BUBEL DOSKONAŁY , matryca zapchana jak muszla papierem, PLASTIK PLASTIK PLASTIK, nie ma mikroregulacji, jest mały i NIEPROFESJNALNY, jednym słowem katastrofa. Tak oto wchodzimy w dział jednocyfrowców. 7D to lipa, ma konfigurowalny AF który nietrafia a matryca ma pierdylion pikseli. 5DII też kiepski bo podobno stara 5-ka ma lepsze przejścia tonalne a AF taki sam oczywiście kiepski. Któraś tam 1-ka też ma AF do bani bo kiedyś tam nie zdążyła, nikt już nie pamięta czy na pociąg, czy na samolot, ważne że nie zdążyła :D Jednym słowem TRAGEDIA.

A3000 A6000 || E 16-50 PZ, 32/1.8 T* || M42 50/2.8 macro || FD 100/4 macro, 200/4 macro

5D || EF 24-70/4 IS USM, 50/1.8 STM

#257 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 14 września 2010 - 10:34

remol71, - :D
na to wychodzi ze canon nie potrafi robic cyfrowch aparatow fotograficznych :P
dowod na to ze bardziej liczy sie obiektyw niz puszka :P
;)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#258 1507

1507

Napisano 14 września 2010 - 13:06

Pytanie do posiadaczy, czy stosując nieorginalny grip, aparat odczyta dane dot. baterii ?

#259 moby dick

moby dick

Napisano 14 września 2010 - 14:14

remol71, - :D
na to wychodzi ze canon nie potrafi robic cyfrowch aparatow fotograficznych :P
dowod na to ze bardziej liczy sie obiektyw niz puszka :P
;)

To dowód na to, że jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził...

#260 siudym

siudym
  • Użytkownik
  • 860 postów

Napisano 14 września 2010 - 15:35

Pytanie do posiadaczy, czy stosując nieorginalny grip, aparat odczyta dane dot. baterii ?

Mam grip alpha/phottix w 5D mark II, mam oba aku oryginalne (sa te same co w 7D) i jest bezproblemowo. Pokazuje wszelkie stany praz rejestracje aku.

EDIT: AAAAAAAAAAAaaa.. I cos jeszcze - nieoryginalny grip resetuje mi licznik w aku, co jakis czas nabija normalnie, ale potrafi wyzerowac ich licznik od nowa. W sumie przydatne komus, kto bedzie sprzedawal aku - moze sprzedac jako "prawie nowy" z malym przebiegiem :mrgreen:

Canon 300D / 600D