Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

CANON EOS 7D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
395 odpowiedzi w tym temacie

#281 August

August

Napisano 11 stycznia 2011 - 21:34

johny tomala, tu nie mówimy o klasie sprzętu tylko możliwościach matrycy...
Kupując aparat trzeba brać wiele rzeczy pod uwagę, ale każdy ma jakiś priorytet którym się kieruje.
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#282 johny tomala

johny tomala
  • Małomówny
  • 15 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:07

Przyznaję, nie znam się :) Zacytowałem zwrot z internetu aby zabłysnąć wiedzą :P
Chętnie jednak dowiem się więcej.
Na logikę jednak, skoro sprzęt jest lepszej jakości to jak może mieć gorszą matrycę?
Poza tym jak można porównywać dwie różne firmy, takie porównanie ma chyba sens w obrębie jednej marki?
To tak jak porównywać silniki w Fiacie i Audi :)
Bo nie ważne, że z wierzchu inna klasa.

#283 Monastor

Monastor

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:10

No tak sigma 100-300 f4 jest ok ale w stosunku do 100-400 to jak by się nie patrzeć i tak słabsza a do tego jeszcze u Canona większy zakres i stabilizacja.

Jest też odpowiednio tańsza ;-)

#284 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 11 stycznia 2011 - 22:41

koro sprzęt jest lepszej jakości

bo ma w nazwie 7d a nie 40d?
"lepsza jakosc" nie mozna generalizowac, zobacz AF z 5d II a zoba z 550d.

Poza tym jak można porównywać dwie różne firmy

a no ma najwiekszy sens. Wybierajac system decydujesz sie na wszystko czego daje i nie daje, zdziwilbys sie jakbyś mial o tym pojecie :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#285 moby dick

moby dick

Napisano 12 stycznia 2011 - 00:18

redwings, proponuję, przejrzyj sobie zdjęcia wykonane przez Logiełkę, 1507, błąka się tu gdzieś również kilka moich zdjęć, a jeżeli to Ci nie wystarczy to rzuć okiem na prace p. Marcina Nawrockiego http://www.fotolens.pl i sam zdecyduj czy taka jakość Cię zadowala. Następnie wróć jeszcze raz do zdjęć wykonanych Nokonem D7000 i dokonaj wyboru. Zdając się na opinie innych nigdy nie będziesz wiedział ile w nich obiektywnych informacji, a ile systemowych uprzedzeń.
To Twój wybór i nie pozwól by inni wybierali za Ciebie...

P.S. Rok temu stałem przed podobnym wyborem i wiem jak tego typu dylemat spędza sen z powiek. :evil:
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#286 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 12 stycznia 2011 - 00:37

a tak naprawdę ważniejsze jest szkło niż puszka :-)

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

http://robert-babisz.manifo.com/

#287 redwings

redwings
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 07:42

karp1225 Masz rację szkło jest bardzo ważne gdybym tego nie brał pod uwagę to zostałbym chyba w Nikonie ale kuszą mnie szkła Canona i staram się dobrać do tego jakąś w miarę dobrą puszkę z Canona. Co do testu Nikona 300/4 właśnie zniechęciły mnie optyczne, wypadł np pod względem rozdzielczości dość nieciekawie.

moby dick Właśnie przeglądałem fotki wykonane Logiełkę, resztę zaraz przeglądnę, dzięki za wsparcie (wiesz jak to jest jak człowiek chciałby wszystko poskładać żeby było jak najlepiej i puszka i szkło a nie dysponuje zawrotną kasą) i nie jesteś rozczarowany swoim wyborem?

Dzięki wszystkim za rady i tak jak wcześniej było napisane muszę sam podjąć decyzję. Dałem sobie jakiś miesiąc na rozważania i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno napisze co wybrałem

#288 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 07:47

redwings, jedyne na co można narzekać w 7D (biorąc pod uwagę wiek sprzętu) to, AF. Wiem to z własnego doświadczenia.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#289 redwings

redwings
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 07:55

Co masz na myśli mówiąc wiek sprzętu? (używkę czy to że technika tak poszła do przodu)

AF - Wydaje mi się że 19pkt wszystkich krzyżowych to chyba lepiej jak 9 tylko w centrum

#290 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 09:02

Co masz na myśli mówiąc wiek sprzętu? (używkę czy to że technika tak poszła do przodu)

AF - Wydaje mi się że 19pkt wszystkich krzyżowych to chyba lepiej jak 9 tylko w centrum

Żyjemy w czasach, w których zakupiony sprzęt elektroniczny dzisiaj, z punktu widzenia rozwoju elektroniki, po miesiącu jest już sprzętem starym. AF w 7D jest stosunkowo wolny i to jest jego wada. Poza tym nijak ma się porównywanie 7D do D90 bo to nie ta sama klasa. Matryca to nie wszystko, zresztą zaryzykuje stwierdzenie, że matryca D90 wcale nie jest lepsza od tej z 7D i odwrotnie ;-). Gdyby nie sytuacja - nazwijmy ją - losowa to, nadal byłbym szczęśliwym posiadaczem Canona 7D, a tak, jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D90 :-).

...spokój grabarza...

#291 moby dick

moby dick

Napisano 12 stycznia 2011 - 09:05

redwings, jestem bardzo zadowolony z wyboru.
Ark, wg. mnie co jak co ale AF w 7D to jego największa zaleta! Może miałeś doczyniena z uszkodzonym egzemplarzem? Z jakim obiektywe fotografowałeś?
Ja np miałem okazję focoć codziennie przez trzy tygodnie Nikonem D300 (z obiektywem 300/4), którego AF jest ogólnie uważany za bardzo dobry i nie zauważyłem, by ten z C7D ustępował tamtemu w jakikolwiek sposób. Mam tu na myśli zarówno celność, dokładność, jak i szybkość.

Do zalet (siódemki) tak na szybko zaliczyłbym jeszcze: 19 pkt. krzyzowych, bardzo dobry pomiar światła, duży i jasny wizjer (miałem 400D, tam się patrzyło jak przez dziurkę od klucza), kapitalnie działające Auto ISO którego często używam, tryb seryjny (8kl/s), dla mnie zaletą jest również wspaniały tryb filmowy.
Do wad można pewnie zaliczyć wspomniany DR i szumy na niskich ISO, chociaż gdy się nie analizuje zdjęć na wycinkach 1:1, to ten problem jest w zasadzie niezauważlny.

P,S, Ostatnio pożyczałem swoją siódemkę koledze, który robi wesela i na codzień używa 50D. Wg niego 7D jest co najmniej o klasę lepszy, do największych zalet zaliczył właśnie AF i pracę na wysokich ISO, dzięki czemu można robić ciekawe zdjęcia przy świetle zastanym. Ani on ani ja nie zauważyliśmy problemów z zakresem tonalnym (może dlatego, że do testów na internecie podchodzimy z rezerwą).
Przykładem na to, że testy należy traktować z przymrużeniem oka jest chociażby wspomniany już w tym wątku obiektyw Nikkor 300/4. W testach na Optyczne.pl wypadł, powiedzmy, średnio a mimo to wiele osób nim fotografuje i osiąga świetne rezultaty.
Wielu pewnie pamięta też narzekania na 50D w momencie premiery, miałbyć całkowitą porażką a okazało się, że to bardzo dobry aparat... (rzuć okiem na fotki Drojac'a).

Generalnie uważam, że niezależnie od tego czy kupisz Canona czy Nikona będziesz zadowolony pod warunkiem, że podepniesz do korpusu dobre szkiełko. I właśnie obiektywy powinny moim zdaniem decydować o wyborze systemu, bo jak słusznie zauważył karp 1225- najważniejszy jest obiektyw.

#292 krzych

krzych

Napisano 12 stycznia 2011 - 09:21

Ja też od dwóch miesięcy jadę na 7d, po przesiadce z 50d, który wcale nie był złym aparatem. Ale warto było zmienić dla lepszego AF, 8kl/s, wizjera, i co najważniejsze jakości obrazka. Szumy są co prawda podobne ale jakość szczegółu jest dużo lepsza - to nie 5d2 ale jest bardzo dobrze. Gdyby nie duże szumy na wysokich ISO to byłby niemal idealny aparat. Canon nie ma lepszej szybkiej puszki - następny przystanek to 1dmIV ale to już inna bajka i kasa.

#293 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 09:42

moby dick, możliwe, że moja puszka była wadliwa, nie wiem, nie wysyłałem do serwisu. Głównie używałem 70-200 f/4 i 400 f/5.6. AF działał kiepsko i jak już wspomniałem tylko to mogę źle wspominać.

szumy na niskich ISO

Tego akurat nie mogę potwierdzić, szumy były...hmm...czy one w ogóle były? Zwłaszcza po zrobieniu papierowej odbitki ja tych szumów nie widziałem, ale nie analizowałem zdjęć z lupą, ani plików w skali 1:1

...spokój grabarza...

#294 moby dick

moby dick

Napisano 12 stycznia 2011 - 10:34

Ark, mówiąc o szumach na niskich ISO miałem na mysli porównanie do 50D, który na ISO 100 dawał fotki gładkie jak d**cia niemowlaka, oczywiscie dotyczy to zdjęć oglądanych na monitorze, bo na wydrukach jest zawsze duuużo lepiej. Ja dzisiaj bez najmniejszych obaw robię zdjęcia na ISO 1600, a gdy trzeba to nie waham się uzywać 3200, na wydrukach szum jeżeli jest, to pierwsze jest na tyle mały, że nikt nie zwraca na niego uwagi a po drugie ważniejsza jest treść zdjęcia.
To nie forum internetowe gdzie grupka "nawiedzonych" analizuje każdy piksel z osobna na zdjęciu z aparatu, którego jeszcze nawet nie widzieli....

#295 redwings

redwings
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 12:35

Dzięki za wszystkie informacje, szumy to sobie już sprawdziłem między D7000 i 7D ijak dla mnie są ok i nie ma co nad nimi deliberować bo za chwilę będziemy rozkładać pixel na drobne ;-) Jeszcze tylko muszę sprawdzić wyciąganie z cienia i chyba wszystko się wyklaruje. Jeśli chodzi o szkła to w moim przedziale widzę raczej już tylko Canona 15-85, 70-200 f/4 IS, 100-400 IS, i może jakieś szersze szkiełko tak wygląda to w planach
Ale jak każde plany mogą legnąć w gruzach ;-)

moby dick może się kiedyś spotkamy w Zręcinie mam tam rodzinkę.

#296 moby dick

moby dick

Napisano 12 stycznia 2011 - 14:15

redwings, wtaakim razie udanego zakupu (cokolwiek kupisz) i do zobaczenia....

#297 dazz

dazz
  • Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 10:55

a kto wam powiedział że szkła Canona są lepsze?

Nikt, po prostu jest ich więcej i są tańsze :-)

#298 jeronimo

jeronimo
  • Użytkownik
  • 275 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 20:28

Poszukuje jakiegoś szkiełka uniwersalnego i na razie skłaniam się ku C 15-85mm...

Ma ktoś z was zestaw 7d + EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM ?
jak się sprawuje? czy jest wart tak dużych pieniędzy...

pozdrawiam

Sony a6400 + Sony 200-600mm | Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

#299 szubbi (Piotr Szubert)

szubbi
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 20:37

kolega ma i sprawuje się wyśmienicie :-)

#300 1507

1507

Napisano 31 stycznia 2011 - 20:51

ja też mam 7d i stwierdzam że af jest lepszy niż w 50d który też mam ;-)