Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

CANON EOS 7D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
395 odpowiedzi w tym temacie

#161 niemek

niemek

Napisano 06 sierpnia 2010 - 07:49

Jak wszystko się ułoży po mojemu to może w weekend dosiądę 7D i zobaczę jak to działa ;-)

Ze światłem 2.8 to ci może rękę urwać tak szybko będzie ustawiał :mrgreen: .

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#162 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 06 sierpnia 2010 - 08:34

1507, zrób koniecznie dla nas jakieś testy z fotami

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#163 1507

1507

Napisano 06 sierpnia 2010 - 18:46

moby dick, masz jakieś optymalne ustawienia dla AF`a?

#164 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 20:27

Jak tak czytam to wydaje mi się że niedługo wyjdzie że ten 7D to mega-hiper-przezajebiaszczy sprzęt :lol:

Nie dajmy się zwariować. Na razie wydaje mi się że jest lepszy od sony A700 ale nie jest to jakaś przepaść nie do opisania (wg obiegowej opinii AF w sony jest do pupy....) i 7D nie złapie kuli w locie :laugh:

Co do mojej fotki z balkonem to nie jest to crop 1:1 ale wycinek około 40%kadru (nie pamiętam dokładnie a ponieważ padł mi system więc nie mam narazie nic do obróbki fot na kompie aby to sprawdzić)

#165 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 06 sierpnia 2010 - 20:49

7D nie złapie kuli w locie

chyba, że centralnie w obiektyw

#166 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 20:57

chyba, że centralnie w obiektyw

:haha: :haha: :haha:

#167 moby dick

moby dick

Napisano 06 sierpnia 2010 - 22:47

Norbius, nikt nie twierdzi, a na pewno nie ja, że 7D to jakieś cudo z innego świata. Ja go porównałem jedynie do aparatów z którymi osobiście miałem do czynienia. Wszyscy wiemy, że AF to największa bolączka Canon'ów i po wyjściu 7D wreszcie dostajemy sprzęt, który może w tej kwestii konkurować z Nikonami (pstrykałem sporo D300, więc wiem o czym mówię), dla mnie szybkość i precyzja działania AF w "siódemce" jest o klasę, może nawet dwie lepsza niż w posiadanych przeze mnie 400D i 50D. Oczywiście AF w 50D jest znacznie lepszy niż w 400D i to samo można powiedzieć porównując 7D do 50D. Natomiast jakość obrazka nie jest lepsza, przynajmniej ja tego nie zauważyłem, zresztą gdyby chodziło wyłącznie o jakość zdjęć, to nigdy nie zmieniłbym 400D, bo tamta jakość była dla mnie absolutnie wystarczająca. Ośmielę się nawet stwierdzić, że wolałem obrazek z 400D od tego z 50D, bo w "pięćdziesiątce" fotki zawsze "zalatywały" mi z lekka magentą, nawet na pełnych RAW'ach. Tak więc decydując się na zakup tego body (spora różnica w cenie w stosunku do 50D) nie liczyłem, że zrobię lepsze zdjęcia, ale na to, że dzięki kilku drobiazgom, takim jak: AF, seria, wizjer łatwiej będzie mi te zdjęcia w ogóle zrobić. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy warto dopłacać do 50D, czy nie warto. Ja wybrałem i swojej decyzji nie żałowałem nawet przez moment....

1507 Ja w swojej puszce AF mam tak skonfigurowany, że korzystam w zależności od sytuacji i potrzeb z trzech trybów,są nimi Spot AF (najczęściej), punktowy ze wspomaganiem (świetny np. do ptaków w locie) oraz, ale bardzo sporadycznie Strefowy AF. Pozostałe tryby wyłączyłem. Jak zapewne wiesz przełączanie pomiędzy trybami AF jest genialnie proste i nie wymaga odrywania oka od wizjera, wystarczy przytrzymać wciśnięty przycisk służący do powiększania zdjęć na podglądzie i wciskając mały guziczek przy spuście, oznaczony M-Fn przeskakiwać pomiędzy trybami. Dzięki ograniczeniu ilości trybów zmiany są bardzo szybkie, bo nie wybieram pomiędzy sześcioma, a jedynie między trzema trybami. Można oczywiście jeszcze bardziej uprościć i zostawić tylko dwa tryby np. Spot i strefowy, jak kto lubi. Zresztą możliwość wyboru to też super sprawa. No i wszystkie 19 punktów AF są punktami krzyżowymi i ja przy swoim ciemnym szkle na prawdę nie zauważyłem, by boczne były gorsze od środkowego. Może Ty zauważysz różnicę. Dlatego m.in. jestem ciekaw Twojej opinii, bo z takim szkiełkiem albo będziesz zachwycony, albo im gorsze szkło, tym większa różnica pomiędzy 7D a poprzednikami. Nie ociągaj się więc i napisz możliwie szybko, co myślisz o tej zabawce...
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#168 1507

1507

Napisano 07 sierpnia 2010 - 09:31

moby dick, testy terenowe mam nadzieję przeprowadzić jutro, po wstępnym manualnym zapoznaniu się z puszką i zrobieniu kilku zdjęć w warunkach domowych stwietrdziłem że chyba się polubimy. Wyświetlacz nieźle wprowadza w błąd, zdjęcia w nim wyglądajś świetnie, gorzej trochę to wygląda na kompie ;-) . Ponieważ większość moich zdjęć robię w opcji auto iso pozwoliłem sobie sprawdzić jak to iso się spisuje i w warunkach domowych iso 3200 wydaje się być użyteczne. Tyle z moich pierwszych wrażen, oczywiśćie AF trafia w punkt, z tc 1,4 ostrość jest ustawiana szybko, niestety z tc2 trochę się miota, a miałem nadzieję że będzie lepiej niż w 50d. Z tym że jak pisałęm to było sprawdzane w domu. Jak pogoda dopisze wyskoczę jutro na plenerek i może coś zmajstruję.

#169 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 07 sierpnia 2010 - 10:19

zdjęcia w nim wyglądajś świetnie, gorzej trochę to wygląda na kompie

Podpisuję się pod tym dwoma rękami. Ta zaleta może być wadą, czasem zgrywając zdjęcia dostajemy :shock: A przecież było tak pięknie ;-)
1507 - będzie Pan zadowolony ;-)

#170 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 07 sierpnia 2010 - 10:42

Z tym wyświetlaczem to dokładnie jak w d300 ;-)

A ja tylko tak z ciekawości się spytam... moby dick, pisałeś że fociłeś też d300, jak on wypada w porównaniu do 7d?

#171 1507

1507

Napisano 07 sierpnia 2010 - 10:51

moby dick, ile zdjęć na jednej baterii zrobisz twoim obiektywem 100-400?

#172 kowal73

kowal73

Napisano 07 sierpnia 2010 - 13:04

Najważniejsze jest szkło. Jeżeli robicie eL kami to w połączeniu z 7d naprawdę można poczuć jakość tych szkieł. Jeżeli komuś w puszkach 40/50d brakowało "jakości zdjęcia" to jedyną alternatywą przybędzie puszka pełno-klatkowa z jej wszystkimi wadami i zaletami. 7d na pewno rozczaruje. Jeżeli macie 40 lub 50 brakuje bardzo szybkiego, pewnego AF-u, 8 kl w serii, rewelacyjnej jakości kręconych filmów ;) i uważacie że warto dopłacić za te funkcje ok 2000zł to oferta dla was.

Co do szumów postaram się jeszcze jakieś rawy znaleźć i wstawić na różnych czułościach.

Bateria - zalety baaardzo długo trzyma, wada bardzo drogie oryginalne i nieoryginalne zamienniki.

#173 moby dick

moby dick

Napisano 07 sierpnia 2010 - 15:50

slawoj, D300 to wspaniały sprzęt, dla mnie w zasadzie nie wiele różniący się od 7D, w nikonie podoba mi się matryca, nieprzeładowana i nie tak wymagająca jak w siódemce, gorzej jest ze zdjęciami seryjnymi, bez gripa mamy zaledwie 3fps, to dla ptasiarza żenująco mało. Po podpięciu gripa szybkość wzrasta do 7fps, ale gabaryty body dla kogoś, kto ma małe dłonie mogą przerażać. AF w obu puszkach jest na podobnym poziomie i doszukiwanie się tutaj, która z nich jest lepsza a która gorsza nie ma sensu.
Tak na marginesie, Nikony zawsze podobały mi się bardziej niż Canony. Jednak nie stać mnie na szkiełka w tej stajni, tutaj Canon będzie górą chyba jeszcze bardzo długo. Dlatego wybrałem świadomie system C, a w konsekwencji 7D i póki co jestem "very, very happy :lol:
1507, najczęściej używam karty 8 gb, na którą wchodzi ok 295 zdjęć (zależy to od ustawionego ISO) i na jednej baterii spokojnie robię 4 karty, w ogóle przy tym nie oszczędzając. Czyli przeglądam i kasuję do woli. Daje nam to więc ponad 1000 zdjęć na jednej baterii. Jak dla mnie genialnie! Mając dwie baterie można jechać w plener na kilka dni...

#174 1507

1507

Napisano 07 sierpnia 2010 - 16:12

moby dick, dzięki za informacje

#175 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 07 sierpnia 2010 - 16:13

bez gripa mamy zaledwie 3fps, to

Prostuję: 6 fps w D300 bez gripa!

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#176 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 07 sierpnia 2010 - 16:36

Ale w 14 bitowych rawach 2,5 kl/s ;-)

#177 moby dick

moby dick

Napisano 07 sierpnia 2010 - 20:07

Ale w 14 bitowych rawach 2,5 kl/s ;-)

Dokładnie, chodziło mi właśnie o 14 bitowe NEF'y
Tym nie mniej to świetna puszka.

#178 matzone

matzone
  • Użytkownik
  • 363 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 20:33

Też myślę o wymianie 50d na coś szybszego i pewniejszego. Czy warta ta 7ka zachodu? Czy po prostu jakaś 1d?

Ta siódemka to calkiem dobry aparat i myślę Krzyśku, że powinieneś go kupić :)

#179 Marcin STFN

Marcin STFN
  • Użytkownik
  • 1 775 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 20:36

Też się zastanawiam nad 7D, albo poczekam na jego następce. :roll:
Pozdrawiam!
Canon 7D+BG-E7, Canon 50D+BG-E2N, Canon EF 300/2.8 L IS USM, Canon TC 1.4xII, Manfrotto 055 PROB, Manfrotto 393, Skimmer
www.marcinstefanczyk.pl

#180 matzone

matzone
  • Użytkownik
  • 363 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 20:40

Jak będziesz gdzieś w świętokrzyskim to się odezwij Marcin, przetestujesz moje graty to może zmienisz zdanie (polecam dodatkowo tcx2). Pozdrawiam