Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Luty 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#361 rumik

rumik
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 00:10

[quote name="kurdeniewiemco"]Saint, - hehe, no wlasnie czytam ze sa szybkie mimo ich wygladu:P, czyli wyglad mnie zmylil...

No chwila, chwila. Szybki tio jest pitbull albo owczarek belgijski. Taki mastif nigdy nie zabiłby sarny, bo w zyciu by jej nie dogonił. Nawet takiej osłabionej. Poza tym to nie jest pies z instynktem łowieckim, to raczej kanapowy nieruchawy olbrzym. Jeśli zjadł ta sarne to raczej znalazł ja martwa albo prawie martwą i musiał by bardzo głodny. To bardzo drogi i rzadki pies, raczej ktoś go porzucił albo uciekł komus. Teraz suki się gonia. Na 90 % jest rasowy. Mozna by go zidentyfikowac , pewnie ma chip, albo chociaż tatuaż i albo oddac właścicielowi albo go ukarac. Ja juz tez parę razy psa szukałem wiec wiem jak to jest.
Poza tym jakbys z głodu i zimna ledwo zipał to tez byś sarne zjadł. Nie ma sie co tak podniecac. Myśliwi i tak zastrzela najpierw psa a potem sarnę.
Nikon D300s, N 300/4, TC N 1.4 II, N 60 micro, N 18-105, Manfrotto 055PROB, Jobu Jr.2
Land Rover Discovery :)

http://koo.free.ngo.pl/

#362 buteo

buteo

Napisano 17 lutego 2010 - 01:06

, raczej ktoś go porzucił albo uciekł komus.

dlatego twierdzę,że najlepiej dociec czyj pies jeśli to proste ... za porzucanie i wywożenie psów powinno się tracić wolność,albo lepiej samemu być poddanym takiej wywózce :buther: ... ... jego mać !
Najważniejsze,że pola są pod kontrolą :mrgreen:

#363 rumik

rumik
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 16:33

, raczej ktoś go porzucił albo uciekł komus.

dlatego twierdzę,że najlepiej dociec czyj pies jeśli to proste ... za porzucanie i wywożenie psów powinno się tracić wolność,albo lepiej samemu być poddanym takiej wywózce :buther: ... ... jego mać !

Nic na to nie poradzisz, ludzka rasa jest jaka jest. W Ameryce to jest chociaż policja dla zwierzat. I tam naprawdę mozna isc za to do paki. Wszystkie psy które miałem to były psy zgarniete z ulicy. Teraz mam ładnego husky. Pies tu nie jest nic winny...
Nikon D300s, N 300/4, TC N 1.4 II, N 60 micro, N 18-105, Manfrotto 055PROB, Jobu Jr.2
Land Rover Discovery :)

http://koo.free.ngo.pl/

#364 unkas

unkas
  • Użytkownik
  • 791 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 18:25

Myśliwi i tak zastrzela najpierw psa a potem sarnę.

Jestem myśliwym. Psiarzem z zamiłowania. Od dziecka mam psy, bez psa polowania sobie nie wyobrażam, z psami pracuję od wielu lat układając pod polowanie i jako towarzyszy codziennego życia. Do sarny nigdy nie strzeliłem, ale nie potępiam tych, którzy strzelają. Jest to zgodne z prawem, narzucane przez nadleśnictwa i normalne, że człowiek może spożywać mięso dziko żyjącej zwierzyny.
Proszę więc nie uogólniać - są w tym środowisku tacy, którzy nie czują się powołanymi do bycia "hyclami" (między innymi ja) i do psa nie strzeliliby nawt widząc jak na ich oczach zarzyna zwierzynę łowną.
Odnośnie saren to sezon zakończł się w styczniu.
Nie chcę wywoływać niepotrzebenej dyskusji, ale po co oceniać negatywnie całe srodowisko?
Przepraszam za ten komentarz i życze udanych kadrów oraz dyskusji na temat FOTOGRAFII PRZYRODNICZEJ
Fuji s5600 (50d + Sigma 100-300 f/4 w fazie testów...).

#365 gloryglory

gloryglory
  • Małomówny
  • 44 postów

Napisano 17 lutego 2010 - 20:23

Dopiero wczoraj zauwazyłem ze u mnie tyle saren, jak na taki lasek (100h). Upodobały sobie chyba najbardziej głosne miejsce-pole w okolicy, w odleglosci 50/100m budowa autostrady pełną parą.

367
Dołączona grafika

368 Jeszcze tylko 800mm i beda moje :-)
Dołączona grafika

#366 Magnum43

Magnum43

Napisano 17 lutego 2010 - 23:15

Dzisiejszego dnia kiedy o swicie zagłębiłem sie w puszczę otulona grubą śniezną pierzynką
poczułem się jak bochater powieści o dalekiej północy .
Wszechobecna śnieżna biel i i ta niesamowita cisza .... czasami człowiek potrzebuje takiego wyciszenia i zadumy
wówczas chłonie się to piękno kazdym zmysłem .... w takiej chwili nie wolno nic mówic bo czar pryśnie.
Stawiasz pierwsze kroki i ogladasz się za siebie jedyne tropy na sniegu są właśnie Twoje .
Ptaki nie odzywają się wogóle ...zwierzyna nie rusza z legowisk....są takie dni ....... człowiek czuje sie jak intruz ......
no ale od poczatku ;-) dojazd do puszczy na obrzeżach droga nawet dośc przejezda w sam raz na 4x4 .
369.
Dołączona grafika
nie wiem czemu jak widzę mglę to mi sie Roby przypomina :mrgreen: a jak gałąż wystajacą z wody to Michał :mrgreen: ale wracajac do tematu .
370.
Dołączona grafika
Na poczatku wcale nie bylo romantycznie ...wilki karibu i inne łosie to były dopiero potem ;-)
na poczatku to chciałem tam wjechac ......ale tym razem puszcza się obronila po 15 metrach dałem sobie spokój i wsteczny...
no a potem to juz wiecie daleka północ itd...itp....
...... acha gumarop nie żałuj ze nie mogłeś tam byc bo po kilku godzinach zrobiłem się głodny jak wilk a wiesz jak stary traper nóż i zapałki mam zawsze
...a wokół nic do jedzenia 8-) dwa marsy skonczyly sie na pierwszym kilometrze a czlowiek wiadomo jeśc musi :mrgreen:
Dobrej Nocy Wszystkim zyczę

#367 gumarop

gumarop

Napisano 17 lutego 2010 - 23:55

szybciutko załatwię sprawy na uczelni (ha!) to zobaczysz jaka wyprawa będzie :-) do mnie zwierzęta lgną jak muchy nie powiem do czego :-) szczerzcie się Uralki i Jelonki
Canon 50D + 300/2.8
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.

#368 Magnum43

Magnum43

Napisano 18 lutego 2010 - 10:18

szczerzcie się Uralki i Jelonki

To jest pewne że będą się z nas szczerzyc :mrgreen:
najprędzej to krajobrazów "nałapiemy" w kadr :hihi:
371.
Dołączona grafika
jeszcze tylko taki kadr i juz nie zasmiecam wątku. ;-)

#369 niemek

niemek

Napisano 18 lutego 2010 - 11:29

371 wygląda jakby z lewej była głęboka otchłań.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#370 rob1

rob1
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 13:50

gloryglory,
Nie podchodź do tych seren zbyt blisko - chodzi oto, aby nie musiały uciekać. Są na skraju wytrzymałości - śnieg, mróz, nakładanie parostków, ciąża. Biegi są ostatnią rzeczą jakiej im potrzeba na przedwiośniu!
Zdjęcia są klimatyczne:) Lasu wcale nie musi być dużo - prawdopodobie te rudle to tzw. sarna polna.
Na fotce 367 są cztery kozły i jedna koza - mam nadzieję, że taki stan populacji (stosunek samców do samic) to tylko przypadek!
Moja stajnia: Nikon D80 + Graty;)

#371 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 18:00

Magnum43 Piękne baśniowe klimaty pokazałeś
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#372 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 18 lutego 2010 - 18:37

368 Jeszcze tylko 800mm i beda moje

hiehie :D

Magnum43, - skad u Ciebie tyle sniegu?

u mniej juz 1/4 nie ma, miejscami juz kretowiska odsloniete, na drzzewach to juz dawno nic nie ma:P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#373 gloryglory

gloryglory
  • Małomówny
  • 44 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 20:44

rob1, Tak wiem, wtedy akurat to one mnie wzięły z podchodu... Stosunek samców do samic to chyba normalny jest (znacznie wiecej samic). Dzisiejsze dwa cropy:

372.
Dołączona grafika

373.
Dołączona grafika

#374 eLGrego

eLGrego
  • Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 20:49

Nowy kierownik stołówki... :mrgreen: .
374
Dołączona grafika
____________ Canon 40D, T 17-50 2.8, C 70-200 f/4 L IS; A o przyrodzie i fotografii: "Coś tam, coś tam".

#375 gumarop

gumarop

Napisano 18 lutego 2010 - 20:58

Wybaczcie, że zdjęcia jeszcze ze stycznia i ,że aż tyle ... ale wtedy komputer poszedł na gwarancje :( A w tym czasie takie osobniki mnie odwiedzały ...
Debata
375.
Dołączona grafika
376.
Dołączona grafika
Nie wiem dlaczego ale zawsze włochaty przegrywał z zwyczajnym ... może dlatego ,że Polak>Skandynaw :-)
377.
Dołączona grafika
378.
Dołączona grafika
A ten usiadł w miejscu w którym nie miał prawa siąść stąd takie tło.
379.
Dołączona grafika
Canon 50D + 300/2.8
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.

#376 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 18 lutego 2010 - 21:01

380. Trznadel
Dołączona grafika

#377 ŁukaszZ (Łukasz Ziewacz)

ŁukaszZ

Napisano 18 lutego 2010 - 21:19

381. Obrazalskie
Dołączona grafika

Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl

#378 buteo

buteo

Napisano 18 lutego 2010 - 21:43

Cwane sroczyska, u mnie nigdy pierwsze nie zlecą,sójka ostatnio otwiera mi oczy,myszaki drugie,ale szału nie ma jak w grudniu/styczniu,gdy zlatywały po ciemku i przewidywalnie ...

382.
Dołączona grafika

383.
Dołączona grafika

384.
Dołączona grafika

385.
Dołączona grafika

386.
Dołączona grafika

387.
Dołączona grafika