Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Luty 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#501 jaga

jaga
  • Małomówny
  • 21 postów

Napisano 24 lutego 2010 - 11:05

Qelka - wspaniałe zdjęcia i poruszający tekst. Świetnie opisałaś emocje towarzyszące fotografowaniu i tęsknotę za odchodzącą zimą. Na pewno nie raz wrócę żeby sobie poczytać i pooglądać.

#502 miszak

miszak

Napisano 24 lutego 2010 - 11:21

Myślicie, że za tydzień , dwa już będzie po myszakch? Może wtedy uda mi się dojść do budy?

Kłosowscy w swojej książce podają że najlepszym okresem do nęcenia jest przedwiośnie. Zacytuję fragment z książki:
"Wbrew pozorom fotografowanie przy nęcisku lepiej niż podczas srogiej zimy udaje się na przedwiośniu. Wtedy do ptaków miejscowych dołączają często wędrowne lub przybyłe na lęgowiska. W ten sposób w marcu sfotografowaliśmy koło nęciska rzadkiego orlika grubodziobego,dopiero co przybyłego na lęgowisko. Pod koniec zimy orły nierzadko tokują przy nęcisku."

Z orlikiem lub błotniakiem to racja ale generalnie to wydaje mi się, że jest inaczej bo zabraknie myszaków i jastrzębi czyli głównych gości. A dodatkow w tym roku spod śniegu wyjdzie tyle padliny, że ciężko będzie zrobić naturze konkurencję. A w ogóle to czy ktos postawił bude na orlika grubodziobego? Ciekawe to co piszą bracia ;-)
Obym się mylił bo jesli nie to nie zrobię już żadnych fot.

#503 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 lutego 2010 - 13:16

miszak, kroi Ci się :mrgreen: pewnie , że czuję niespełnienie i pewnie długooooo będę - co najmniej do 60 - dziesiątki albo 70 - dziesiątki. :-P
Cieszę się przeogromnie z tego co mam. Kupa jeszcze nieobrobiona, ale czekam na lepsze czasy. Przebiorę fotki za jakiś czas jak emocje opadną. ;-)

W budę pewnie jeszcze udam się nie raz. Przylecieć być może i coś przyleci znikną jednak tłumy, które wojowały zimą. Jak tylko zrobi się cieplej na moja łąkę wyjda krowy a wtedy pojawią się być może czaple, które często tam spacerowały ;-)

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#504 miszak

miszak

Napisano 24 lutego 2010 - 13:39

miszak, kroi Ci się :mrgreen:

No mam nadzieję :mrgreen:

A tak spytam przy okazji - każdy wie, że czaple czy też zimki podrzucają rybki - czy wiecie, ze sikorki podrzucaja ziarenka?
538
Dołączona grafika

#505 Adrian

Adrian
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 24 lutego 2010 - 14:12

w końcu, po 2 miesiącach udało się ustrzelić:
Dołączona grafika

#506 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 24 lutego 2010 - 14:23

miszak, refleks to ty masz ;-)

Adrian, tylko pogratulować modela i wytrwałości :clap: Szkoda tylko ,że tak ciasno.
Masz więcej ujęć?

#507 Marecki

Marecki
  • Małomówny
  • 26 postów

Napisano 24 lutego 2010 - 14:27

Uhh. Czas na debiut w BŁ :mrgreen: Bogatka a`la jajeczko. Główka poza GO.

540.

Dołączona grafika

Pozdrawiam i gratuluję iście mistrzowskich fotografii :-)

#508 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 lutego 2010 - 14:32

Adrian, bardzo ładny w ładnym otoczeniu tylko czemu tak ciasno wykadrowałeś ? Mam nadzieję, że pokarzesz coś więcej w tematycznych.

Wracając do sprawy czatowni , właśnie byłam w terenie i co ? .... i przy drodze leżała świeżutka dzisiejsza sarna. Zostawić... nie brać ...

Jak bym mogła ...

Miszak w niedzielę dam znać czy jeszcze coś lata. Generalnie miszaki :mrgreen: są , siedzą po okolicznych krzaczorach i drzewach. Ale zdecydowanie bardziej wolą ciepłe mięsiwo niż to co noszę pod budę. Parcia na zdjęcia już nie mam, bo dostałam więcej niż chciałam w tym sezonie. Teraz już tylko czekam z utęsknieniem, aż łąki zaczną się zielenić i w takim otoczeniu będę mogła coś ustrzelić. Czy wtedy zechce coś przylecieć ? Nie wiem ale próbować zawsze warto.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#509 dawidow

dawidow
  • Użytkownik
  • 141 postów

Napisano 24 lutego 2010 - 16:00

Marecki, fajnie ale lepiej gdyby byla przodem i troche wiecej ostrosci ;-) tez mam fz 18 i łatwo nie jest :-P

#510 MaciejR

MaciejR
  • Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 24 lutego 2010 - 17:47

Zdjęcie z zeszłej niedzieli, nie wiem czy to dzierlatki bo są ciemniejsze od osobników które wcześniej spotkałem w tym samym miejscu. Na zmianę ganiały się i siadały na dachach i śpiewały(ale zawsze 100m od siebie). Lewy pozą przypomina mi psa zachęcającego drugiego do zabawy. ;-). nie wiem czy to zaloty czy rywalizacja ;-) Zdjęcie słabe bo na początku nie zauważyłem,że to dwa ptaki, myślałem,że to tylko jeden stoi sobie na drodze przy jakimś kamieniu. Czasu starczyło na jedno ujęcie, potem uciekły.

541
Dołączona grafika
Jak nie brak czasu, to brak słońca......
H50-->E520-->C600D
http://www.garnek.pl/macroz

#511 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 lutego 2010 - 18:00

namiot w porównaniu z samochodem ma jedną niepodważalną zaletę. W nim nie trzeba pamiętać o wyłączeniu zapłonu przed klapnięciem lustra. Efekty :

542.
Dołączona grafika

:mrgreen: wszystkich takich pełnych klatek w różnych pozach w ilości szt. 40 jest, żeby to łądnie powiedzieć "miękkich" :mrgreen:

#512 krzych

krzych

Napisano 24 lutego 2010 - 19:02

Qelka, a czułość trzeba było podbić! ;-) Ale co tam - Twoje podsumowanie sezonu czytało się fantastycznie! :-)

#513 Adrian

Adrian
  • Małomówny
  • 32 postów

Napisano 24 lutego 2010 - 20:28

ciasno ciasno ale nic innego zrobic sie nie dalo, zaraz przed nim lezala ges, jeden jedyny kadr ktory zdazylem zrobic, zarazpo moim pstryku kumpel wlozyl obiektyw w dziure i tylesmy bielika widzieli.
to pelny kadr ktory zrobilem na nic innego nie bylo czasu.
Dołączona grafika
generalnie chyba musimy zmienic miejsce, bo tu cos te bieliki płochliwe, czesto widujemy po 3, 4 sztuki latajace a nic nie usiadzie.

#514 Mikouak

Mikouak

Napisano 24 lutego 2010 - 20:48

zarazpo moim pstryku kumpel wlozyl obiektyw w dziure i tylesmy bielika widzieli.
generalnie chyba musimy zmienic miejsce, bo tu cos te bieliki płochliwe, czesto widujemy po 3, 4 sztuki latajace a nic nie usiadzie.

Najpierw spróbuj kumplowi urwać nóżkę, może wcale nie trzeba będzie zmieniać miejsca :mrgreen:

Ptaszysko przepiękne.
7D; 10-20; 50/1,8; 55/1,4; 100/2,8; 400/5,6
...:: http://www.jakzobrazka.pl ::...

#515 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 24 lutego 2010 - 20:51

Adrian, normalnie bym kumpla udusił w budzie na twoim miejscu ;-) I by była świeża padlina :-D
Patryk, Pozdrawiam

#516 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 24 lutego 2010 - 20:57

Adrian, - ptak jak ptak:P, ale otoczenie podoba mi sie szczegolnie!
jeszcze skadrowac to inaczej jak centralnie i jakby nie bylo tej padliny to byloby idealnie :D
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#517 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 24 lutego 2010 - 21:31

ciasno ciasno ale nic innego zrobic sie nie dalo, zaraz przed nim lezala ges, jeden jedyny kadr ktory zdazylem zrobic, zarazpo moim pstryku kumpel wlozyl obiektyw w dziure i tylesmy bielika widzieli....

ciasny, ciasny ale własny :)
gratuluję spotkania i fotki
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#518 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 lutego 2010 - 21:34

wabienie na gęś :mrgreen: ciekawe

Adrian, bieliki już tak mają :-P u mnie często kołowały, siadały w pobliżu budy, siedziały 2 h obserwując i mimo , że na nęcisku leżała kupa dobrego mięcha odlatywały nie siadając na scenę. Były u mnie, hm myślę że spokojnie z 10 razy podczas kiedy i ja byłam w budzie. Z tego przed szkłem siadły zaledwie dwa razy. :->
Najfajniejsze akcje obserwowałam niestety w tym roku z samochodu. Bitwę dwóch bielików w pobliżu nęciska,odległościowo pewnie idealnie do dobrych klatek. Cóż z tego skoro odwiedzały budę wtedy kiedy mnie w niej nie było :-D

#519 pol

pol

Napisano 25 lutego 2010 - 09:59

Adrian super :thumbsup:

edit

544
Dołączona grafika

545
Dołączona grafika

#520 ŁukaszZ (Łukasz Ziewacz)