Luty 2010
Napisano 25 lutego 2010 - 18:08

Napisano 25 lutego 2010 - 18:32

Napisano 25 lutego 2010 - 19:24
Dokładnie tak bym postąpiłAdrian napisał/a:
zarazpo moim pstryku kumpel wlozyl obiektyw w dziure i tylesmy bielika widzieli.
generalnie chyba musimy zmienic miejsce, bo tu cos te bieliki płochliwe, czesto widujemy po 3, 4 sztuki latajace a nic nie usiadzie.
Najpierw spróbuj kumplowi urwać nóżkę, może wcale nie trzeba będzie zmieniać miejsca

Adrian, no szkoda,ale bielik pięknie wyglada w tej scenerii

pol, mazureczek też na fajnym usiadł

sebaok, przyznaj się na co tam prócz lisa czekasz,czyżbyś korzystał z odwilży i na jELENI się czaił ?

547.

548.

Napisano 25 lutego 2010 - 19:26
Otworzyłem budę, zasiadam i rozstawiam sprzęt i słyszę jak po dachu skaczą sikorki i zdenerwowanym głosem sygnalizują, że mnie jeszcze słyszą. Po chwili już się uspokoiły i mogłem sobie pooglądać film przyrodniczy na żywo pt. „Modraszka rządzi II” i „Powrót Bogatki”. Mam strasznie badziewny, pożyczony plastikowy statyw, który już mi się połamał (skleciłem go na sznurówkę od buta) i ogólnie woła o pomstę do nieba, każde drgnienie aparatu to skrzyp plastiku w głowicy. Myślałem, że będzie po zdjęciach, ale o dziwo nic to ptaszkom nie przeszkadzało. Obliczyłem, że śmigało tam 8 bogatek i 4 modraszki. Co jakiś czas odlatywały daleko – wtedy wyłączałem sprzęt by nie tracić energii- lecz potem taką chmarą wracały po swój słonecznik. Modraszki wogóle nie korzystały z karmnika – wolały jeść tfu.... dziobać z ziemi oraz z wysmarowanego konaru,
549.

550.

za to bogatki były wszędzie.
551.

552.

Zrobiłem zaledwie kilka ujęć sikor, a potem, jak duchy, w samo południe przyszły ONE!
553.

Były dwie (bynajmniej tylko dwie widziałem). Podeszły pod samą budę i zaczęły ze smakiem wcinać słonecznik leżący na ziemi.
554.

Zamarło mi serce i nie wiedziałem czy mam je fotografować moim skrzypiącym sprzętem z odległości 2 metrów czy tylko patrzeć i dać im poskubać tych delicji. Zaryzykowałem – skrzypnęło – koziołek spojrzał niespiesznie w stronę obiektywu
555.

– i po chwili znów wrócił do konsumpcji. Uff – więc się nie boją!! Ale przecież powinny, kurde, zmykać gdzie pieprz rośnie! Jeszcze jedna próba - skrzyp – nic się nie dzieje. Zacząłem je focić i skrzypieć z całych sił – nic!!! Odetchnąłem z ulgą poprawiłem zdrętwiałą z wrażenia nogę i zacząłem sobie na spokojnie focić najbardziej płochliwe zwierzątko w okolicy z odległości 1-2 m! Parę razy grzbietem otarła się o przednią ścianę czatowni. Twarz miałem więc ok. 30cm od jej grzbietu. Tak blisko sarenki to ja jeszcze nie byłem.
556.

To trwało dobre pół godziny, chodziły sobie dookoła i zajadały słonecznik, cały czas te 2-4m ode mnie, w pełnym słoneczku, a ja mogłem sobie nastawić nawet czasowe wyzwalanie migawki aby nie poruszyć aparatu.
557.

Byłem po prostu na innej planecie zwanej Szok. Gdy już sobie poszły (równie cicho jak przyszły) zrobiłem jeszcze kilka fotek sikorek oraz innego gościa, który – o dziwo – też po słonecznik przyleciał

558.

Chwilę potem skończył mi się prąd w aparacie i moja dzisiejsza przygoda oko w oko z sarnami:).
Napisano 25 lutego 2010 - 19:52
Pierwsza posiadówa i czery gatunki zwierza! Poczynasz sobie kolego - nie ma co!
Gratulacje!

Napisano 25 lutego 2010 - 19:53
sebaok, jakiś taki niewyraźny ten lisek
Następnym razem podaj mu rutinoscorbin
A czy ktoś zauważył, ze to kaleka? Nie ma stawki (łapy).
Napisano 25 lutego 2010 - 20:00

Pozdrawiam, Norbert
(Krzysztof Krahel)
Napisano 25 lutego 2010 - 20:49

Napisano 25 lutego 2010 - 21:30

a lis nawet nie wiedział że one tam stoją bo był zajęty polowaniem na myszy

559.

To moje drugie spotkanie tego niezwykle czujnego i płochliwego gatunku, jeszcze mi emocje nie opadły:D
„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II
Napisano 25 lutego 2010 - 22:38

Norbius, od przybytku...

chemik, długo szukałem takiego miejsca i się nie zawiodłem, jest jasno, różne środowiska i duży potencjał gatunków nie tylko zimą. Zgadza się - lokalizacja to podstawa. Czasem pod domem najlepiej...
(Maciej Smolarczyk)
Napisano 26 lutego 2010 - 07:45
Czasem pod domem najlepiej...
taaa.... pod latarnia najciemniej.
ja dzis zauwazylem, ze na parapecie okna lazienkowego para golebi uwila sobie quasi-gniazdko a samica juz cos wysiaduje... na szczescie to nie moje okno tylko sasiadki

http://msmolarc.republika.pl
Napisano 26 lutego 2010 - 08:26
No, to jak zaczniesz robić fotki, to sąsiadka zadzwoni na policje, że ją podgladasz

(Marek Skruch)
Napisano 26 lutego 2010 - 14:37

Kozę długo „pasłem”, natomiast koziołek wyszedł tylko na moment i zaraz uciekł spłoszony przez idącą widoczną drogą sąsiadkę oraz jadącego samochodem sąsiada

560

561

562

<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 26 lutego 2010 - 17:47
A czy ktoś zauważył, ze to kaleka? Nie ma stawki (łapy).
Nie zauważyłem tego w pierwszej chwili. Poradzi sobie biedak czy jest skazany na śmierć?
Napisano 26 lutego 2010 - 18:22

563.

W końcu znalazłem chwilkę na zdjęcia ....ale pogoda taka sobie

564.

Na szczęście szły powoli dostojnie i zdążyłem zmienic pomiar z punktowego na matrycowy i korektę na 0

następne kadry wyszły ciut lepsze

a te osiołki najczęściej właśnie tam paradują ....
(Marek Skruch)
Napisano 26 lutego 2010 - 18:27

<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 26 lutego 2010 - 19:21
Napisano 26 lutego 2010 - 19:49

Napisano 26 lutego 2010 - 20:54

566.

Siedzą jak wrony na drzewach ale to nie dla mnie ....