Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Luty 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#161 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 07 lutego 2010 - 18:17

WildRoses - już zdrowa? Ładnie zatrzymana woda. Fajne są takie chlapiące.
Miro_mx, większość się do tematycznych nadaje :clap:
ryba, super najbardziej pasuje mi 174 :clap:

#162 Norbius

Norbius
  • Użytkownik
  • 2 121 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 18:17

Miro_mx, piękne kowaliki :clap: - 165 widziałbym w tematycznych :-)

#163 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 18:18

178 i 179 były by naprawdę super, gdyby nie to tło. :-/

#164 WildRoses

WildRoses

Napisano 07 lutego 2010 - 18:30

Logiełka, jakoś żyję, rano do pracy więc nie można sobie pozwolić na chorowanie :mrgreen:
Miro_mx, kowalik bardzo na plus, fajnie oczkiem łypie
ryba, ze 177 może być niezły portrecik. Możesz zdradzić z czego zmajstrowałeś tło, że taki "dyskotekowy" efekt daje?
Nikon i klamoty

#165 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 07 lutego 2010 - 18:39

tło - mnie wydaje się ciekawe, szczególnie z tymi odblaskami . Za WildRoses, tez jestem ciekawa co tam zmajstrowałeś :-)

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#166 ryba

ryba

Napisano 07 lutego 2010 - 18:46

Tłem była dykta pokryta siatką tzw. cieniówką. Ciekawe, że na 177 i 178 oraz 179 jest to same tło. Inna ogniskowa i inne światło dało taki efekt.

#167 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 07 lutego 2010 - 18:52

Moja skromna fotka:
180.

Dołączona grafika

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#168 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 07 lutego 2010 - 19:41

carrie, sympatyczny kwiczołek. U nas jak budowaliśmy budę z Maciejowym były ich setki - tłuściochów. A teraz pustki, może na wiosnę wrócą.

Dzisiaj na spacerze widziałem u nas na Jeziorce Panią Karolinkę i w krzaczorach dwie samiczki cyraneczki. Trzeba będzie zasiadkę zaplanować, tylko skąd wziąść czas :?:

181. Pani Tracz
Dołączona grafika

182. Za krótkie nóżki do biegania po śniegu ;-)
Dołączona grafika

183. Norbius miał gołabki z fioletowym krawacikiem ja mam z zielonym :-P
Dołączona grafika

#169 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 19:55

kocoor ładne tracze,szkoda,że warunki nie dopisały
ryba fajne jery,jeszcze nie było mi dane spotkać tego gatunku,trzeba nadrobić ;-)
Terek gratuluję spotkania
Miro_mx ładne zdjęcia,ale trochę za dużo niebieskiego jak na mój gust
Logiełka tracze masz przednie, nie uciekają spod szkiełka??Z jakiej odległości je focisz??
Tradycyjnie w niedzielę wybrałem się posiedzieć w budzie.Pozwoliłem sobie na trochę snu i na miejsce dotarłem o 8.30.Co przyjadę to śniegu jest więcej,a przecież ostatnio tak mocno nie padało.Po drodze zaliczyłem dwie gleby :-P ,na szczęście śnieg jest miękki.Po ciężkim marszu jestem pod budą,rzucam mięsko i siadam.Ciemno w środku,ale taki miałem zamiar robiąc wczoraj mały remoncik.Aparat na statywie,szkiełko przez okienko i czekam.Mija 20min i jest pierwszy gość.Myszołów włochaty.Zadowolony z tak rzadkiego gościa czuwam przy wizjerze,a ten siada od razu do mięcha i łapczywie rwie kąski.
Czekam ,aż się naje,może pozwoli na kilka pstryków.Nic bardziej mylnego po skończonym posiłku pokazał mi gdzie mnie ma i poleciał w las.

181.
Dołączona grafika

182.
Dołączona grafika

Na kolejne lądowania nie musiałem długo czekać.

184.
Dołączona grafika

W między czasie sroki ucztowały w najlepsze,nic nie robiły sobie z towarzystwa myszaków.

185.
Dołączona grafika

W trakcie kolejnych lądowań,usłyszałem obok czatowni charakterystyczny szelest skrzydeł.Coś mi podpowiadało ,że kruki mają chęć na porcje rosołowe.Donośne kraaa, potwierdziło przypuszczenia.Powoli pokazywał się na scenie,zerkając co raz w moją stronę.Przeczekam tym razem i dam mu skubnąć odrobinkę,niech nabierze zaufania.Po 10min siedział już na miejscu i skubał mięcho a ja nareszcie mogłem nacieszyć się zdjęciami.Przyciemnienie budy i zmiana okienka jednak poskutkowały.

186.
Dołączona grafika

Stopy powoli zaczęły szczypać,więc czas na herbatkę.Popijając obserwowałem dumne myszaki.

187.
Dołączona grafika

Nie dawały za wygraną

188.
Dołączona grafika

Dzisiejszy dzień uważam za udany.Szczególnie,że nareszcie doczekałem się zdjęć kruków o których tak marzyłem.Czas minął szybko i przyjemnie.Jak już wszystkie myszaki odleciały,na placu boju pojawiły się sójki i na spokojnie dokańczały to co zostawili poprzednicy

189.
Dołączona grafika

#170 PiotrZ

PiotrZ
  • Małomówny
  • 10 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 20:10

Niestety nie chciała się do mnie odwrócić :-|

190.
Dołączona grafika

191.
Dołączona grafika

"co jest grane?"

192.
Dołączona grafika
EOS 40D, Sigma 70-300 apo dg

#171 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 07 lutego 2010 - 20:23

Tikos, fajna sója ;-)

#172 cycu55

cycu55

Napisano 07 lutego 2010 - 20:27

Tikoś zdjęcie kruka piękne i dałabym je do tematycznych. Sama marzę żeby zrobić mu zdjęcie ale jak narazie są zbyt nieufne.
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722

#173 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 20:30

Miro_mx, ładne zdjęcia. Te z sikorkami według mnie najlepsze ale kowalik też niczego sobie ;-)
193. Bogatka
Dołączona grafika

#174 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 21:15

Tikoś, 188 - moim zdaniem do tematycznego się nadaje. Walka pokazana naprawdę w sposób nietuzinkowy. Niby blisko, a jednak widać środowisko. To chyba szerszy kąt?

#175 kocoor

kocoor

Napisano 07 lutego 2010 - 21:22

Wydaje mi się czy na fotkach panów jakieś takie dziwne kolory powychodziły?

Powychodzily :P

No powychodziły , powychodziły :-( . Warunki były fatalne. Godz. 8.30 a ciemnica jak nie wiem co. Pierwsze zdjęcia to myślałem ,że mi karta znowu padła, całe niebieskie. Więc zacząłem kombinować z ustawieniami. Przypomniałem sobie o szarej karcie, ale ta leży w na półeczce w domku :-/ .Ale tak porozglądałem się wokoło i wypadło na śnieg po drugiej stronie rzeki, taki szarawy się wydawał. I rzeczywście ,zdjęcia nabrały kolorów. Ale nie do końca. W domu okazało się że wszystkie wpadają w jakiś brunatny odcień. I znowu zabawa w PS. A ,że z natury to raczej leniwy jestem więc ograniczam się tylko do levelsów, i krzywych, i to tylko tak aby "na oko" ładnie było :-P .Więc przeważnie , każde zdjęcie ma inny odcień. Może kiedyś nauczę się porządnie wywoływać, ale dopiero jak monitor jakiś porzadny kupię, czyli nieprędko, bo w pierwszej kolejności nowe body i szkiełko.
Logiełka , Tikoś, ryba, skąd wyście to słońce dzisiaj wzięli. Echhh
notoryczny brak czasu

#176 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 21:29

To chyba szerszy kąt?

Zalety zooma.Tutaj akurat na 102mm

skąd wyście to słońce dzisiaj wzięli

Też byłem zdziwiony,zapowiadali chmury

#177 Terek

Terek
  • Użytkownik
  • 912 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 21:59

Witam

Qelka

Terek, bliziutko był

Napiszę głupio że nie wiem . Jak go zobaczyłem siedzącego na gałezi to byłem już po kilku wywrotkach w śniegu ( tak mniej więcej śnieg na 3/4 uda ). Przeklinałem siebie za brak rakiet i cały świat za to że istnieje. Fociłem 500 , bez statywu bo nie było możliwości go postawienia ( ja nie umiałem ).

194.

Dołączona grafika

195.

Dołączona grafika

Generalnie u nas czesto trafiają się Bieliki ( Haliaeetus albicilla ) , tylko jak dla mnie jest jeden problem... czas :-(

Pozdrawiam

Ps. Nie wiem , ale ImageShack doprowadza mnie do białej gorączki . Macie może jakieś lepsze propozycje. No tak się momentami muli że ....

#178 niemek

niemek

Napisano 08 lutego 2010 - 07:46

PiotrZ gratuluję spotkania czeczotki, Terek zazdroszczę bielików.

U mnie w karmniku
196.
Dołączona grafika

197.
Dołączona grafika

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#179 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 08 lutego 2010 - 08:24

Tikoś, gratuluję tych czarnych krakadeł . Fajne kadry.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#180 pol

pol

Napisano 08 lutego 2010 - 08:47

Miro_mx, bardzo fajna seria

ryba, piękne te Twoje dzwońce i 174

niemek, mimo dodatków fajnie wyszło

Tikoś, 186 - super, mnie wczoraj odwiedziły drugi raz i udało się zrobić pierwsze zdjęcia, niestety dla mnie "przeciwnik" niełatwy i słabo to wyszło, jeszcze raz wielkie gratki