Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Marzec 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
752 odpowiedzi w tym temacie

#241 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 11 marca 2010 - 20:01

Zjadłyby - ale jak z ziemi, to tylko z musztardą :lol:

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#242 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 11 marca 2010 - 20:02

Saint, - ;)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#243 wacha123 (Karol Waszkiewicz)

wacha123
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 11 marca 2010 - 21:39

Fakt - zadziwiające.
Z ciekawostek może jeszcze napiszę, że raniuszki kiedyś zaliczane były do sikorowatych, ale koniec końców wyodrębniono je do osobnej rodziny, przechodząc jednak do tego, co chciałem napisać na samym początku - otóż raniuszki, tak jak sikorowate są owadożerne, ale w odróżnieniu od sikor nigdy nie podejmują pokarmu z ziemi :)
Ale np. tak jak sikory potrafią zawisnąć głową w dół na jednej nodze :)

Dorzucę jedno Raniuszka z poniedziałku a jako mniej lub bardziej znaną informację podam,że Raniuszki z Zachodniej Europy mają biały pas otoczony ciemnym upierzeniem na głowie. Polskie mają jednolicie ubarwioną. Na zdjęciu Raniuszek z Irlandii.
269.
Dołączona grafika
ostrość trochę nietrafiona i to tło...

#244 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 11 marca 2010 - 21:51

wacha123, widziałem Twoje PF na OB i uważam, że zasługuje na większą uwagę. Wstaw tutaj kilka kadrów, bo jest co oglądać :-)

#245 wacha123 (Karol Waszkiewicz)

wacha123
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 11 marca 2010 - 22:27

wacha123, widziałem Twoje PF na OB i uważam, że zasługuje na większą uwagę. Wstaw tutaj kilka kadrów, bo jest co oglądać :-)

E tam Sławek. A ja za namową Grabeera właśnie do Was po ciekawe kadry i wskazówki przyszedłem. Wstawię kilka tematycznych ale bardziej będę chciał na bieżąco wstawiać.

#246 grabeer

grabeer

Napisano 11 marca 2010 - 22:40

Moja bobrowa przygoda rozpoczęła się wcześnie bo już przed 5'00. Jednak rano cisza jak makiem zasiał-przygotowałem stanowisko na wieczór i pełen entuzjazmu miałem tam wrócić. Ale....
Wszyscy wiedzą że jest stan przed-powodziowy itp itd. W drodze na miejsce na drodze stanął wóz bojowy OSP... Prosiłem o przejazd ale dowiedziałem się że jest STAN ZAGROŻENIA i chłopaki czekają.... Ile pytam? Nie wiedzą.. Czekają... Nerwy puszczają, umówiłem się z Beniem że wpadnę a tu lipa... W końcu zapadła decyzja - czekamy aż wójt przyjedzie zobaczyć zagrożenie.... Przez chwile czułem się jak na planie Wilkowyje-rozglądałem się za ukrytą kamerą. Wójt nie dojechał a oni po godzinie z kawałkiem odjechali ... Uff Sam jestem z zawodu strażakiem ale... żebym opisał dokładnie jak było pewnie dostałbym bana za słownictwo i może ktoś by mógł poczuć się urażony... Dajmy temu spokój....
Dojeżdżam na miejsce a tam Benio i spółka ma dla mnie niespodziankę. Byłem rano było Ok a wieczorem ....
270.
Dołączona grafika
Tak tak wpadłem w dziurę poprzeczną na drodzę-wyglada jakbym się zsunął ale tak nie było...
Zawołałem Benia...
271.
Dołączona grafika
Zaspany wylazł... Siema mówi i żąda przeprosin za zdemolowanie holu...
272.
Dołączona grafika
Spoko bober wyluzuj, przegonie pieski i będziemy kwita.... Wołaj rodzinkę wujek zjechał :))
273
Dołączona grafika
Wpadła Frania i od razu wrzeszczy że nie posprzątane a my chłopy tylko pogaduszki....
274
Dołączona grafika
Z kobietami trza grzecznie mówi Benio.... Poprosiłem wykąpała się włos ułozyła i zaprosiłem na sesję ;))
Dołączona grafika
Jeszcze tylko jakieś instrukcje dla Benia ...
I sesja się zaczęła... - jakieś efekty ukażą się w Temacie Boberków ;)
275

Dołączona grafika
Benio nic sobie nie zrobił z gadania Frani i pałaszował jak zwykle
276.
Dołączona grafika
Po sesji poprosiłem Benia by pomógł w wyciąganiu auta...
277.
Dołączona grafika
Biedny rozłożył ręce ...
Z pomocą wkroczyła brygada RR i za to im z góry dzięki bo jeden z członków pewnie teraz to czyta ....
Pozdrawienia dla Olgierda ;))

#247 McMorris (Michał)

McMorris

Napisano 11 marca 2010 - 23:03

grabeer, pogratulować spotkania i historii jak z dobrego komiksu ;-) Przednia opowieść :mrgreen:

#248 miszak

miszak

Napisano 11 marca 2010 - 23:11

wacha123, tak post pod postem??? :-/

...Szycho ja dopiero teraz zobaczyłem twoja relację z UW. Raj !!!

Ciesze się, że ktoś oprócz tfk ją zauważył ;-)
W weekend planuję ponowny wypad, wiec pakuj manele i dawaj na zachód :-)

Daję w sobotę do 3city ale ma padać a ja tylko ze 2 godz. będę miał. Szycho dzięki za zaproszenie ale daaaleko jest. U Was tak fajnie na NW, że jeszcze na stałe bym został ;-)
Ludzie nie zauważają bo już mało kto czuje klimat, bez urazy ludziska, tylko efekty. Ja tam poświęcę kilka dni na chodzenie za gęsiami i pewnie super fot nie bedzie ale to wrażenie jak nalatuje kilka ton mięsa jest niesamowite. Chociaż teraz mam lepszy AF to może coś trafię :?: :baby:

#249 wacha123 (Karol Waszkiewicz)

wacha123
  • Użytkownik
  • 222 postów

Napisano 11 marca 2010 - 23:32

Gratuluję Serii i poczucia humoru:-)271 i 275 mi najbardziej się podobają ale seria i opowieść świetne zgrana.

#250 junicorn

junicorn
  • Małomówny
  • 39 postów

Napisano 12 marca 2010 - 06:52

grabeer,gratuluję spotkania i twórczości ;-)

278. niestety nie udało mi się zobaczyć misiaka,ale choć ślady są.
nóż ma długość 27cm, więc łapcia nie byle jaka
[ing]Dołączona grafika[ing]

279. kiepski ósmaczek( w dodatku jakieś drzewa , patyki i focone kompaktem.)- spotkałem w tym tygodniu sporo byków, ale ze zdjęć nici :evil:
[ing]Dołączona grafika[ing]
40D,70-200 L 2.8, tamron 17-50 2.8 , ADHD...

#251 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 12 marca 2010 - 07:33

grabeer, przednia historia. Aż nie mogę się doczekać zobaczyć te cuda w tematycznych ;-)
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#252 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 12 marca 2010 - 08:19

tu mialy ladowac zurawie, no ale jak ma sie tylko 3 pary w promieniu 4km to raczej maloprawdopodobne...

Na żurawie proponuję się wybrać w okolice Pawłówka k. Człuchowa, przed wioską są pola na których corocznie zbierają się żurawie przed wylotem, ale na wiosnę też jest tam ich sporo;

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#253 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 12 marca 2010 - 09:29

Prosze o ocene , opinie i wyrozumialosc , bo aparat mam od 2 tyg . i jestem na etapie poznawczym , ale krytyka jak i rady mile widziane . W dzien sloneczny problemow prawie nie ma , ale w pochmurny dzien to juz duzo glowkowania .
Dodam , ze dzien byl pochmurny , a zdjecia robilem trybem M o takich wartosciach : 1/800 , F- 5,6 , ISO 400 , zdjecia sa tylko lekko wyostrzone .

Bazant.
280.
Dołączona grafika

281.
Dołączona grafika

282.
Dołączona grafika

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#254 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 12 marca 2010 - 10:27

Jedynie czego można się przyczepić to ciachnięty ogon na 281. i 282. Perspektywa też mogła być trochę niższa ale jet i tak nieźle.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#255 Saint (Jakub Szymkowiak)

Saint

Napisano 12 marca 2010 - 10:46

281. najlepsze, mam wrażenie, że 280. jest ciut niedoświetlone?

Pozdrawiam

jakubszymkowiak.wordpress.com

Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm

#256 niemek

niemek

Napisano 12 marca 2010 - 12:41

Za poprzednikami, musisz paść na ziemię dla perspektywy, starać się nie ucinać ptaków i pierwsze zdjęcie trochę za ciemne.

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#257 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 12 marca 2010 - 13:08

grabeer gratuluję bobrowej rodzinki :-) Ostatnie zdjęcie z komentarzem jest najlepsze :lol:

#258 Kapitan Żbik

Kapitan Żbik
  • Użytkownik
  • 186 postów

Napisano 12 marca 2010 - 13:12

W okolicy gdzie się ostatnio kręcę non stop przelatują jakieś klucze gęsi. Jedne siadają na polach drugie lecą dalej. Natomiast stałymi bywalcami ściernisk po kukurydzy są żurawie. Dzisiaj przyleciały ze swojego noclegowiska, które znajduje się na małej wysepce na pobliskich stawach około 7:15. Naliczyłem ich 20. Szkoda, że pogoda nie dopisał - zero słońca,mgliście, wiatr i ziąb na dodatek pruszył drobny śnieżek. W czatowni byłem razem z Entedym, który w końcu przekonał się, że na żurawie jedyny sposób to zasiadka. Wcześniej upatrzyliśmy sobie miejsce do rozbicia czatowni, jednak z rana po ciemku nie mogliśmy go znaleźć i rozbiliśmy się spory kawałek dalej.

Fot.461 No w końcu się pojawiły
Dołączona grafika
Fot.462"Houston, tu Baza Spokoju, "Orzeł" wylądował".
Dołączona grafika
Fot.463 Koło tego drzewa,z tym słupem trzeba się było rozbić. Następnym razem, nie obiecuję na bank ale postaram się o pełne klatki.
Dołączona grafika
Fot.464 Żeby było takie światełko jak wtedy no i cieplej.
Dołączona grafika

PS Żurawie lądują jak załoga Apollo 11 na księżycu, a my z Entedym rozbijamy się z budą niefortunnie. No cóż na błędach się człowiek uczy.
Canon EOS 500D + Canon 75-300, Sigma 50-500 APO DG,

#259 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 marca 2010 - 13:29

junicorn - jakbym u mnie zobaczyl taki slad to chyba pierwsze co bym zrobil to wskoczyl na jakies drzewo :D
a byczek to swietna fota!!! piekne otoczenie i slonce osiwtla byka! nie wiem co chccesz od tego zdjecia :P

carrie - dzieki za info ;>, przyda sie oj przyda ;>
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#260 buteo

buteo

Napisano 12 marca 2010 - 14:46

279. kiepski ósmaczek( w dodatku jakieś drzewa , patyki i focone kompaktem.)

Kurde,gdybydyby się udało byłoby mega super w tych osikach ;-)