Witam,
Zalogowałam się tutaj bo chciałabym poruszyć jedną sprawę i zapytać Was co o tym sądzicie?
Jestem przyrodnikiem fotografem, wychowywałam się na zdjęciach Puchalskiego które zawsze stały na półce mojego taty. Jest mi bardzo smutno, że pamięć i imię tego człowieka jest obrażane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o fotografii przyrodniczej. Bo z kogo składa się ta kapituła wybierająca zdjęcia-oprócz Wierzbieńca nie ma tam nikogo związanego z fotografią przyrodniczą.
http://www.lowiecpol....php?p=Konkursy
A jeśli chodzi o temat postu, to mam pewne zastrzeżenia co do przestrzegania regulaminu konkursu. Jeśli się nie mylę to zdjęcie zająca bielaka zrobione przez niejakiego Marcina Zagórskiego nie powstało w naszym kraju i tym samym nie przedstawia przyrody Polski i tym samym nie spełnia podstawowego wymogu konkursu.
Swoją drogą przyroda w Anglii jeśli wogóle można mówić o przyrodzie w tym wypadku ma dość daleko od jakiejś ogólnie pojętej naturalności.
Uważam że jury popełniło duży błąd a nagroda czyli medal powinien zostać odebrany nieuczciwemu fotografowi. Dziwne jest to, że zdjęcia nie spełniające głównych kryteriów i idei konkursu są akceptowane i nagradzane.
Pozdrawiam
Grand Prix w konkursie im. Włodzimierza Puchalskiego 2009
Rozpoczęty przez temida, 14 mar 2010 04:42
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 marca 2010 - 04:42
Napisano 14 marca 2010 - 07:20
Mnie Puchalski kojarzy się z bezkrwawymi łowami a myśliwi wręcz odwrotnie ..(zastanawia mnie zawsze dlaczego w swoich periodykach publikują zdjęcia żywych zwierząt....a nie postrzelonych i zabitych...) i takie konkursy to zakłamanie do kwadratu...
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte
#3 (Wojtek)
Napisano 14 marca 2010 - 11:44
temida, a mam pytanie czy zgłosiłeś swoje zastrzeżenia w Łowcu Polskim, bo chyba tam powinna być zaadresowana twoja wypowiedź no chyba, że masz jakiś konkretny cel informując o swoich spostrzeżeniach wszystkich z wyjątkiem szefostwa konkursu.
Wojtek
Napisano 14 marca 2010 - 11:50
temida, ostapowicz ma rację, nie wiem właściwie po co to tu piszesz, to ich sprawa kogo mają jury, jakie zdjęcia wybierają za najlepsze. Masz ochotę na konkurs foto przyrodniczy - na naszym forum sa cykliczne możesz zaprezentować swoje prace, rozreklamować go wśród znajomych itp.
Napisano 11 kwietnia 2010 - 17:38
Co do regulaminu mówi on wyraźnie, że "tematem konkursu jest przyroda Polski, a w szczególności zwierzyna w jej naturalnym środowisku.. " Regulamin nie mówi nic na temat tego, że zdjecia muszą być wykonane na terytorium Polski (tak jak np. ma to miejsce w przypadku regulaminu w konkursie Foto-Eko). Zdjecie bielaka przedstawia gatunek ściśle zwiazany z przyrodą pólnocno-wschodniej Polski więc o złamaniu regulaminu nie może być tutaj mowy. Poza tym o ile mi wiadomo autor zdjęcia nie ukrywał przed komisją ani tez publicznością miejsca wykonania zdjęcia tak więc oskarżanie go o nieuczciwość wydaje się po prostu nie na miejscu.
Napisano 11 kwietnia 2010 - 19:21
cemu nowa edycja konkursu kończy się za miesiąc ?
WYPOŻYCZĘ KALIBRATOR - OKOLICE KOSZALINA chodzi oto, że ja chcę wypożyczyć.
#7 (Sławek Wojtczak)
Napisano 11 kwietnia 2010 - 19:26
cemu nowa edycja konkursu kończy się za miesiąc ?
Bo wtedy upływa termin nadsyłania zdjęć
Napisano 12 kwietnia 2010 - 05:54
to jaki to ma sens ? Przez 10 miesiecy ogłaszają wynik ?
WYPOŻYCZĘ KALIBRATOR - OKOLICE KOSZALINA chodzi oto, że ja chcę wypożyczyć.