Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Kwiecień 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
784 odpowiedzi w tym temacie

#101 turbol

turbol

Napisano 05 kwietnia 2010 - 12:05

92.
Dołączona grafika
93.
Dołączona grafika

#102 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 05 kwietnia 2010 - 12:12

to ja dokumentacyjnie. Zdjęcia z wczoraj.
94.
Dołączona grafika
95.
Dołączona grafika

#103 Radosław

Radosław
  • Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 12:16

Kim jesteśmy, że mamy prawo nazywać kogoś, kto poświęca się życiowej pasji "motogłąbami" ? Że niby niszczą las i śmiecą ? Po pierwsze wielu z nich sprząta śmieci ( jak mój kumpel ) a po drugie trudno las jest dla wszystkich z wyjątkiem kłusowników. Zamiast ich określać głąbami trzeba było by coś zrobić w kwestii szlaków dla quadów których w Polsce jest ZERO. I proszę was o więcej szacunku dla drugiego człowieka.
WYPOŻYCZĘ KALIBRATOR - OKOLICE KOSZALINA chodzi oto, że ja chcę wypożyczyć.

#104 turbol

turbol

Napisano 05 kwietnia 2010 - 12:21

Radosław, Czasami ci pasjonaci potrafią zlikwidować tereny lęgowe żurawia , czy innych ptaków jak to było w mojej okolicy .

#105 UBI (Robert)

UBI

Napisano 05 kwietnia 2010 - 12:28

turbol - 93 ładnie złapane
CANON

#106 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 05 kwietnia 2010 - 12:29

Radosław, w jednym się z Tobą zgodze, że powinny być specjalne miejsca przeznaczone do szaleństw na pojazdach terenowych.
Las jest dla wszystkich, ale powinniśmy go szanować i pozostawić w takim samym stanie jak go zastaliśmy, a nawet lepszym.
Sam miałem motocykl terenowy (enduro). Jeżdziłem nim troche po lesie, ale po normalnych drogach. Nie wjeźdzałem nim na jakieś bagna, czy uprawy, nie jeździłem po rzece i co najważniejsze nie niszczyłem w znaczącym stopniu dróg, w sposóbjak kręcenia "kółek", z czym sie dużo spotykałem.
Wszystko jest dla ludzi, ale korzystać z tego trzeba z głową.

#107 Radosław

Radosław
  • Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 12:31

Dużo wędkowałem z ojcem. Tak jak fotografowie tak i wędkarze tak i motofani są różni i nie można ich walić do jednego worka. Co zresztą potwierdza twój przykład.
WYPOŻYCZĘ KALIBRATOR - OKOLICE KOSZALINA chodzi oto, że ja chcę wypożyczyć.

#108 146657

146657
  • Małomówny
  • 30 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 14:21

Kim jesteśmy, że mamy prawo nazywać kogoś, kto poświęca się życiowej pasji "motogłąbami" ? Że niby niszczą las i śmiecą ? Po pierwsze wielu z nich sprząta śmieci ( jak mój kumpel ) a po drugie trudno las jest dla wszystkich z wyjątkiem kłusowników. Zamiast ich określać głąbami trzeba było by coś zrobić w kwestii szlaków dla quadów których w Polsce jest ZERO. I proszę was o więcej szacunku dla drugiego człowieka.

Mój Drogi, mimo iż sam od dawna jeżdżę samochodem 4x4 (zgodnie z tym do czego został stworzony) to o zdecydowanej większości quadziarzy/crossowców i sporej części użytkowników sam. 4x4 orających Jurę mogę śmiało powiedzieć że "motogłąby" to zbyt delikatne określenie. W terenie z racji wykonywanego zawodu i zainteresowań spędzam naprawdę przeważającą część roku, czyli nie pisze tego na podstawie opowieści z n-tej ręki.

Zgadza się, szlaków 4x4, w moim regionie, nie ma i wszelkie dyskusje na ten temat są bardzo trudne. Mimo wielu prób LP, ZPK, samorządy i inne instytucje/organizacje problem widzą, ale na działania liczyć za bardzo nie ma co. Dobre układy z otoczeniem psuje wybryk jednego czleka któremu wydaje się że jadąc takim pojazdem może wszystko, a odbudowanie wizerunku jest bardzo trudne. A i najważniejsze - las nie jest dla wszystkich, obowiązuje w nim m.in. zakaz wjazdu pojazdami mechanicznymi.
JuraPolska.pl - Jura Krakowsko - Częstochowska w moim obiektywie
Forum Jurajskie ... czyli Jura z perspektywy jej mieszkańców, miłośników, turystów.

#109 UBI (Robert)

UBI

Napisano 05 kwietnia 2010 - 14:32

maciejowy- wiewióry rzeczywiście śliczne
CANON

#110 Tadeo

Tadeo

Napisano 05 kwietnia 2010 - 15:01

Jak zwał tak zwał ja mam na nich takie określenie i zdania nie zmienię. Jest u nas takie miejsce zwane "Łysa Góra" - miejsce piękne jednak oblegane ostatnimi czasy właśnie przez takich typów, najgorsze w tym jest to że około trzysta metrów dalej znajduje się ostoja zwierzyny gdzie stacjonuje piękne stado jeleni około 40 szt( obserwowałem wraz z kolegą z tego forum znanym z wyśmienitych zdjęć), jak długo tam będą nie wiadomo jest też wiele gniazd myszaków i bielika więc harmider jaki tam robia nie wpłynie pozytywnie na zwierzęta zamieszkujące to miejsce ,no cóż puki co trzeba pocierpieć ale może kiedyś się z tamtąd wyniosą .

#111 sniper565

sniper565
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 15:26

witam!
to moje pierwsze podejscie do dzikiej zwierzyny. sarny robilem 03.04. jak oceniacie??

96.
Dołączona grafika

97.
Dołączona grafika

98.
Dołączona grafika

99.
Dołączona grafika

100.
Dołączona grafika
D80, N18-70, N70-300 VR, sherpa 600r

http://domasz.dphoto.com/

#112 moby dick

moby dick

Napisano 05 kwietnia 2010 - 15:41

sniper565, całkiem fajne kadry, ostre, dobrze naświetlone i przyjemne w odbiorze.
Dawaj nastepne.
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#113 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 16:35

sniper565, numerację kontynuujemy. Nie zaczynasz numeracji swoich zdjęć i nie zaczynasz na stronie od nr 1.

Wiosna w pełni. Nie mogę nadążyć z czytaniem postów i super. Po kilkumiesięcznej przerwie pierwsze pstryki ze świątecznej przejażdżki.

101.
Dołączona grafika
102.
Dołączona grafika
103.
Dołączona grafika
104.
Dołączona grafika

#114 WildRoses

WildRoses

Napisano 05 kwietnia 2010 - 17:14

TOMeS, nieźle wyszła łyska w tych pałkach

Ja dziś znów ryszyłam na prawie 5-godzinne łazikowanie, efekt zdjeciowy mizerny, za to obserwacyjny już niczego sobie. Między innymi przypadkiem natknęłam się na gniazdo żurawi i w związku z tym mam pytanie do bardziej obeznanych w tym temacie. Gniazdo jest bardzo blisko zabudowań - dwa gospodarstwa w odległości max 100 m z jednej i drugiej strony. Raczej żaden drapieżnik ani człowiek nie ma szans się do niego dostać bo znajduje się na terenie zalanego wodą olsu, ale czy bliskość ludzi nie zaszkodzi ptakom? Tym bardziej, że kręcą się w pobliżu psiaki - jeden nawet postanowił się ze mną przywitać ;-) zresztą tylko dlatego, że się na chwilę zatrzymałam i na nim skupiłam uwagę zobaczyłam w tle czmychajacego ukradkiem żurka, a pod jednym z drzew gniazdo z dwoma jajami.

Póki co żadnych zdjęć nie robiłam tylko jak najszybciej usunęłam się z pola widzenia żeby samica mogła wrócić, ale obawiam się trochę o los młodych. Mam cichą nadzieję, że z jaj wyklują się jednak pisklaki i być może będę miała okazję poobserwować jak dorastają.
Nikon i klamoty

#115 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 05 kwietnia 2010 - 17:44

UBI, dzieki :-)

146657, zgadzam sie z toba, ze jeden wybryk psuje ciezka prace grupy rozsadnych facetow.

a przy okazji gdy trafilem na takich oto glabow - akurat robilem zdjecia sojki... uslyszalem taki oto komentarz motoquadowcow: ty zobacz, jaki kolorowy ptak!!! toz to jakas, k..wa, papuga, ale jakas taka dziwna...
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#116 UBI (Robert)

UBI

Napisano 05 kwietnia 2010 - 18:18

TOMeS - szkoda tych patyków na 103 bo byłoby wtedy super
pozdrawiam
CANON

#117 TOMeS

TOMeS
  • Użytkownik
  • 1 129 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 18:35

UBI, dzięki za zainteresowanie. Dzisiaj szybki świąteczny spacer z rodziną. Nie chciał przejść pół metra dalej :cry: Dlatego w BŁ.
Parę m-cy bez body w łapie, ale rozkręcę się i coś wrzucę na pewno w tematyczne :)

pozdrawiam,

TOMeS

Zapraszam na mój profil na FB:  http://www.facebook....ynskiFotografia  ;) 

#118 UBI (Robert)

UBI

Napisano 05 kwietnia 2010 - 18:53

TOMeS - tak to już jest że nie zawsze się da zrobic dobrą fotę , ja dzisiaj mialem takich "zamrnowanych" kadrów całą masę albo siedział tyłem i miał mnie gdzieś albo w największych charmęziach, ale na tym cała zabawa polega żeby nie było za łatwo - liczy się wytrwałośc
pozdrawiam
CANON

#119 Gutek

Gutek

Napisano 05 kwietnia 2010 - 19:22

Dzisiejszy spacerek po puszczy.
105.
Dołączona grafika

106.
Dołączona grafika

107.
Dołączona grafika