Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Mrówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
804 odpowiedzi w tym temacie

#381 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 20 czerwca 2010 - 17:07

pawelllQwE, temat przeczytałeś ale regulaminu chyba nie max trzy zdjęcia, popraw szybciutko bo ja będę musiał skasować nadwyżkę.
Wojtek

#382 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 20 czerwca 2010 - 17:12

Poprawione ;)
Czyli tutaj mogę wstawić kolejne 3? ;)

136.
Dołączona grafika

137. Formica rufa - mrówka rudnica
Dołączona grafika

138. Myrmica sp.
Dołączona grafika
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#383 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 24 czerwca 2010 - 09:10

139
Dołączona grafika

#384 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 11:41

Drojac, chociaż nie lubię kropelek, a tutaj to istna powódź ;-), zdjęcie zatrzymało mnie na chwilę. Mam nadzieję, że to nie jest inscenizacja.

#385 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 25 czerwca 2010 - 14:14

jasieczek, bez obaw ;-) zresztą w "bzygach i muchach" wyjaśniłem skąd krople na moich zdjęciach makro. w przypadku tej mrówki i tak czekałem ok 15 minut aż się przebudzi i zacznie wygrzebywać bo początkowo cała była zatopiona w kropli wody. poza tym zainscenizować taką scenę jest praktycznie niemożliwe - ruchliwość owadów w ciągu dnia zdecydowanie to wyklucza. no chyba że są martwe ale do tego nikt z nas tutaj by się nie posunął.

#386 puciu

puciu

Napisano 25 czerwca 2010 - 14:49

Drojac, Doskonałe pod każdym względem.

#387 August

August

Napisano 25 czerwca 2010 - 17:28

jasieczek, kropelki nie zawsze są złe - czasem po prostu są i nie ma na nie rady...chyba że "strząsać"...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#388 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 21:19

Aż nie do wiary, że się nie utopiła. Zdjęcie bardzo dobre. Nawet jako ciekawostka.

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#389 jasieczek (Piotr T)

jasieczek
  • Użytkownik
  • 1 528 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 22:34

jasieczek, kropelki nie zawsze są złe - czasem po prostu są i nie ma na nie rady...chyba że "strząsać"...

Strząsać? Broń, Boże! Rosa to również przejaw natury, ale ile można? Moja niechęć do kropelek wynika z chęci poznania i przedstawienia natury niekoniecznie przez woal rosy. Poza tym lubię pospać. Przed świtem to się niegdyś zrywałem na ryby, a nawet przed zmierzchem, żeby na łowisku być o świcie, ale żeby po kwiatek, owada, który jest dostępny cały dzień, po co?

Drojac, to co napisałem, to nie krytyka Twojego podejścia do fotografii. Każdy orze jak może, i jak lubi. Każde Twoje zdjęcie to wydarzenie, nauka, wyciągam z tego wnioski. Tyle że muszę to interpretować na swój sposób. Czasy jakie podałeś - 1 do 2 sek - są nie do realizacji bez statywu; 1/15 sek. to wartość ekstremalna przy fotografowaniu z ręki i pod warunkiem dobrego oparcia aparatu, a i tak dobry wynik jest bardzo wątpliwy. Fotografia jest dla mnie rzeczą wtórną, wynikającą z fascynacji naturą. Gdyby nie wymyślono małpek, być może biegałbym z siatką i - o zgrozo! - nadziewałbym ofiary łowów na szpilkę. Na szczęście ten dylemat mnie ominął. Robię zdjęcia w każdych warunkach - w słońcu, w cieniu, w krzakach, wszędzie tam, gdzie jest coś interesującego. A gdy światła mało, wspomagam się lampą. Dobrze ustawiona lampa, tak sądzę, może oszukać i pokazać obiekt tak, jak by był fotografowany bez lampy.
Pozdrawiam

#390 ricosz

ricosz
  • Użytkownik
  • 2 758 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 23:43

...Fotografia jest dla mnie rzeczą wtórną, wynikającą z fascynacji naturą. Gdyby nie wymyślono małpek, być może biegałbym z siatką i - o zgrozo! - nadziewałbym ofiary łowów na szpilkę...

Normalnie jakbyś mnie opisywał. :shock:

Pozdrawiam wszystkich pasjonatów małych stworzonek.

Canon SX10 + Raynox DCR-250 + dyfuzor

#391 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 08:40

nadziewałbym ofiary łowów na szpilkę

To była rada mojego męża jak narzekałam że motylki ode mnie uciekają (oczywiście nie skorzystałam z rady) :mrgreen:

#392 Monastor

Monastor

Napisano 26 czerwca 2010 - 23:11

Drojac, ekstra ujęcie, ostro, czysto i dzieje się :-)
Zdradzisz jakie to powiększenie?

#393 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 27 czerwca 2010 - 09:02

Monastor, około 2:1 bo to połączenie ob. 1:1, raynoxa 250 i lekkiego cropu.
jasieczek , wcale nie twierdziłem, że to krytyka z Twojej strony ale skoro wspominasz o kropelkach przy każdym moim zdjęciu chciałem wyjaśnić dlaczego na nich są :-> pytasz też, po co zrywać się po owada świtem skoro dostępny jest cały dzień ? generalnie z podobnych powodów co Ty czy sprzętowych :) dysponujesz lampą więc ruch owada czy wiejący wiatr są Ci obojętne. ja chodzę ze statywem i bez lampy, więc warunki muszę mieć idealne a takie są zwykle świtem. poza tym ta pora dnia ma całe mnóstwo swoich wielkich plusów i wg mnie tylko jeden minus - że trzeba przerwać sen :mrgreen:

#394 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 10 lipca 2010 - 09:47

Trochę inaczej, jako ciekawostka.

140
Dołączona grafika

#395 nate

nate
  • Małomówny
  • 35 postów

Napisano 14 lipca 2010 - 12:10

pawelllQwE - niestety larwy wyszły nieco nieostre ale i tak gratuluję odwagi i poświęcenia siebie i sprzętu jak mniemam :).
Pzdr.
M.

#396 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 14 lipca 2010 - 21:44

Poświęcenia nie było, bo to z własnej hodowli ;) Nieostre bo przez probówkę (szkło) robione.

#397 Thomasso

Thomasso
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 20:10

W zwiazku z tym, ze przy pszczolach sie nie popisalem, moze mrowki beda akceptowalne?
Poprosze tez o identyfikacje.

141.
Dołączona grafika

Pozdrawiam
T.

#398 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 18 lipca 2010 - 21:52

Thomasso, Lasius sp. - może niger, po tych zdjęciach nie ocenię.

#399 Thomasso

Thomasso
  • Małomówny
  • 18 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 19:36

pawelllQwE - dzieki wielkie! Sam sobie dam rady z identyfikacja chrzaszcza, czy pajaka, ale przy mrowkach sie poddaje. Dziekie raz jeszcze!

Thomasso

#400 Hunt

Hunt
  • Użytkownik
  • 563 postów

Napisano 13 sierpnia 2010 - 12:43

A ja mam takie dwie mróweczki ;-)

142.
Dołączona grafika

143.
Dołączona grafika
Jakiś Canon jakieś szkła...