Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Bóbr - Castor fiber

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
596 odpowiedzi w tym temacie

#221 miszak

miszak

Napisano 06 marca 2010 - 19:24

KrzysiekG przepiękne foty, spotkanie napewno warte przeżycia. Gratuluję!
Ja nie poakże takiego pięknego ujęcia samego bobra ale pokażę środowiskowo miejsce, gdzie wychodzi z rzeki. Mówię Wam jest naprawdę trudnodostępne.
61
Dołączona grafika

Na przyczepke jeszcze taką kuleczkę zrobioną w warunkach typu "bez światła a nawet pod światło" ;-)
62
Dołączona grafika

#222 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 06 marca 2010 - 19:33

miszak, fajnie :thumbsup: 61 bardziej mi się podoba ze względu na światło. :clap:

#223 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 06 marca 2010 - 19:47

61 rewelacyjne.
Dzisiaj też natknąłem się najpierw na ślady ich bytowania,a następnie na same bobry.Były dwa,jeden dał od razu nura pod lód,a drugi siedział i bacznie mnie obserwował.Wszystko dzięki liskowi za którym podążałem dobry kilometr i gdyby nie on nie trafił bym w to miejsce.

63.
Dołączona grafika

Jakość nie najlepsza,ale było już dosyć późno,a statyw został w samochodzie.Nie chciałem przekraczać ISO 400 i musiałem utrzymać 300mm przy 1/60s ;-)

#224 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 07 marca 2010 - 00:47

61. pięknie pokazany.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#225 grabeer

grabeer

Napisano 12 marca 2010 - 11:49

64.
Dołączona grafika
65.
Dołączona grafika
66.
Dołączona grafika
Ponad siedem godzin leżenia na lodzie a z tego może w sumie 30 minut pstrykania.
Tego dnia byłem przekonany że już nici ze zdjęć z bobrami a tu proszę... Benio się spisał.
Niewyobrażalne są dla mnie zapasy jakie muszą robić by przetrwać zimę. Cztery bobry co chwilę zanurzały się i po chwili wracały z nową gałązką. Zanim jednak wyciągnie gałązkę i przystąpi do posiłku obserwuje otoczenie z pod tafli wody potem ukazują się oczka, następnie wychodzi na ląd, lód rozgląda się i dopiero wraca by wyciągnąć gałązkę i tak za każdym razem.
Szkoda tylko że zawsze chowają się w jakiś krzakach itp co nie daje szans na czysty ładny portrecik jakby się chciało.
pozdr

#226 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 marca 2010 - 11:52

łaaaa 66 z tą dynamiką bomba .

To jakieś ich stałe miejsce bytowania ? Maskowanie specjalne czy siatka jest wystarczającym elementem maskowania.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#227 grabeer

grabeer

Napisano 12 marca 2010 - 12:13

Nie brałem ze sobą siatki ani namiotu. Ciuchy z nadrukiem 3D. Kilka dni zanim je znalazłem, potem znalazłem ich stołówkę. Mają swoje pory żerowania. Trzeba być wcześniej - nie zapominać o wietrze nie ruszać się. Mają kiepski wzrok ale na ruch reagują bardzo płochliwie. Pomimo iż wydaje się nam że ich nie ma one są. Tak było wczoraj jak wyciągała mnie brygada RR. Nie było ich widać ale... ich śmieszne noski przy burtach węszyły co jest grane i nasłuchiwały....
pozd
ps Qelka, z chęcią wymienię Benia na kilka fot bielika ;))

#228 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 12 marca 2010 - 13:03

Dokładnie potwierdzam, to co grabeer pisze. Jak fotografowałem je jesienią, nie trzeba było żadnego maskowania. Można bylo usiąść koło nich nawet w odległości dosłownie kilku m. Kwestia tego, że zanim znalazłem bardziej odpowiednią dla fotografowania miejsce, ktoś zniszczył ich żeremia :evil:
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#229 kucik (Michał)

kucik

Napisano 12 marca 2010 - 13:10

grabeer gratulacje zdjec!

#230 grabeer

grabeer

Napisano 14 marca 2010 - 22:24

Bardziej płochliwy niż może się wydawać, przymierzając się do niego nie zdawałem sobie sprawy ile trzeba wysiłku by go ustrzelić ...
Przenoszę do tego wątku z BŁ
67.
Dołączona grafika
68.
Dołączona grafika
69.
Dołączona grafika
Jeżeli uważacie że się nie nadają - moderatorzy niech usuną....
pozdr

#231 Gutek

Gutek

Napisano 14 marca 2010 - 22:43

grabeer, Gratuluje udanej sesji. Piękne światło i kadry. Bobry w całej okazałości.

#232 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 15 marca 2010 - 06:59

grabeer, i bardzo dobrze, że przeniosłeś :clap:

#233 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 marca 2010 - 08:56

grabeer, - dobra decyzja!
Gratuluje!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#234 miszak

miszak

Napisano 15 marca 2010 - 09:18

Grabeer fajowe bobry. Najlepsza chyba 66.
Z bobrami jednak trzeba uważać. Są przypadki dotkliwych pogryzień. Ostatnio nawet były doniesienia z BPN że, bóbr przegryzł gościowi scięgna pod kolanem. Podobno atak był niesamowicie szybki.

#235 widz

widz

Napisano 15 marca 2010 - 10:54

grabeer, temat faktycznie trudny ale nieuchronnie idziesz do doskonałości ;-)
miszak, za każdym razem zaskakujesz.61 ma moc. ;-)

#236 grabeer

grabeer

Napisano 15 marca 2010 - 11:00

miszak, może i racja w tym co piszesz ale aż nie chce mi się wierzyć. Zgodzę się z tym zupełnie i postaram się poszukać gdzieś zdjęcia aby pokazać jak wielki jest Benio zdj 69. Wszystkie zdjęcia to pełne klatki, ale jak wychodzi Benio żeby go złapać muszę się cofnąć.... Strach pomyśleć co by było gdyby....
widz, trudno jest... są skryte i jak już pisałem to mistrzowie zabawy "w chowanego" ;)
pozd i dziękuję wszystkim za miłe komentarze
(jeszcze nie zawieszam broni)

#237 widz

widz

Napisano 15 marca 2010 - 11:37

grabeer, tak z ciekawości.daleko mieszkasz od Wrocławia? ;-)

#238 grabeer

grabeer

Napisano 15 marca 2010 - 12:05

widz, raczej tak ... między 100licą a Białymstokiem
pozdr ;)
Dorzucę w między czasie kolejne ;) Jedno z nich było w BŁ reszta to jakieś nowości z szuflady jeśli można tak powiedzieć....

70.
Dołączona grafika
71.
Dołączona grafika
72.
Dołączona grafika
Pomimo usterek technicznych najbardziej zapadło w pamięci ;))

#239 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 22 marca 2010 - 20:03

grabeer, podziwiam Twoje zmagania z bobrami z zachwytem. Zdjęcia wraz z Twoimi opowięsiciami dają niesamowity efekt. Gratuluję.

Niestety musze trochę popsuć wątek swoim wczorajszym śpiochem :-)

73.
Dołączona grafika

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#240 Roby

Roby

Napisano 22 marca 2010 - 22:55

michalv, gratuluję spotkania :-) Szkoda ze lekko nieostre.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych