Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Bóbr - Castor fiber

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
596 odpowiedzi w tym temacie

#301 Przemasl

Przemasl
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 14 marca 2011 - 21:35

Tomek_K, gratuluję spotkania, ładny zwierz, zdjęcia naprawdę dobre!

#302 awas (Mirek)

awas
  • Użytkownik
  • 202 postów

Napisano 31 marca 2011 - 22:46

Witam wszystkich
Jestem na forum od kilku dni. Wczoraj przejrzałem cały wątek o bobrach i dziś wybrałem się z aparatem na odkrytą kilka dni temu prawdziwą zaporę(ponad 1,5 m wysokości) na rzeczce w mojej miejscowości(nawiasem mówiąc rzeka nazywa się Bobrzanka). Przesiedziałem kilka godzin od 17 do zmroku i ani śladu bobrów. Dokoła mnóstwo świeżych dowodów ich działalności. Specjalnie się nie ukrywałem, bo wyczytałem tu wczoraj, że to nie konieczne, ale siedziałem cicho i prawie bez ruchu.
Doradźcie mi proszę, bo nie zamierzam rezygnować i jutro lub pojutrze spróbuję znowu. Może jednak potrzebne jest coś w rodzaju czatowni. A może po prostu wymaga to więcej cierpliwości.

Pentax K-5, kit 18-55, Sigma 70-300, Sigma 150-500 APO DG HSM, Pentacon 2.8/135
www.fotomir.cba.pl

#303 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 01 kwietnia 2011 - 05:22

awas na pewno potrzeba więcej cierpliwości ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#304 miszak

miszak

Napisano 01 kwietnia 2011 - 07:12

Tomku, ładnie zapozował.

#305 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 03 kwietnia 2011 - 13:18

Tomek_K obydwa dobre ale pierwsze lepsze moim zdaniem. lepsza kompozycja i kolory.

#306 awas (Mirek)

awas
  • Użytkownik
  • 202 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 21:43

Zaglądam tu codziennie z nadzieją, że dowiem się coś nowego o bobrach, ale wątek najwyraźniej padł. Ja próbowałem kilkakrotnie "zapolować" na te futrzaki, ale bezowocnie.
Czyżby bobry o tej porze roku były jeszcze bardziej ostrożne niż zwykle i dlatego nikt nie chwali się swoimi zdjęciami?

Pentax K-5, kit 18-55, Sigma 70-300, Sigma 150-500 APO DG HSM, Pentacon 2.8/135
www.fotomir.cba.pl

#307 Krzychu (Krzysiek)

Krzychu

Napisano 21 kwietnia 2011 - 21:59

awas, też ostatnio sprawdzam bobrowe miejsca, czasami po kolana w błocie - tzw. "Natural spa" :mrgreen: , narazie prawie bezowocnie, bobrów brak ale za to natknąłem się na czarne bociany, żurawie, błotniaka stawowego, także pare ciekawych miejsc do rozpoznania na później znalazłem. Jutro sprawdzam kolejny namiar, dam znać jak mi poszło.
brak czasu - coś musze zmienić!

#308 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:23

Ja też ostatnio często na żeremia chodze, ale bobry rzadko widuje :-/ Dzisiaj z daleka widziałem jedengo na stawie. A ciągle nowo podgryzione drzewa widze.

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#309 sebaok

sebaok

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:26

U mnie wypływają przy zachodzie czyli po 20.00.

#310 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 22 kwietnia 2011 - 09:43

A u mnie grubo przed świtem. Jak siedzi się w ciszy i bezruchu potrafi taki boberek wyjść na brzeg 2m od człowieka, ale wystarczy jeden nieostrożny ruch i do końca dnia mamy spokój ;-)awas, wydaje mi się że słusznie było by najpierw wytypować miejscówkę gdzie bobry wychodzą na pewniaka, zjawić się na miejscu jeszcze po ciemku, rozwiesić kawałek siatki i to powinno wystarczyć. Cierpliwość oczywiście też jest wskazana.

#311 Krzychu (Krzysiek)

Krzychu

Napisano 22 kwietnia 2011 - 11:49

No i po spacerku, oczywiście bobrów brak, kolega pomylił sterty gałęzi naniesionych przez wodę z budowlami bobrów, a może ja się mylę, w każdym razie poza jedną gałązką nie znalazłem żadnych "ogryzków" bobrowych. Pozostały mi jeszcze trzy namiary do sprawdzenia, z czego w dwóch widziano bobry, ale te zostawiam na koniec.
No ale nie żałuje, sarny wzdłuż brzegu rzeki bawiły się ze mną w chowanego i jedna krzyżówka mnie ochrzaniła, musiałem przechodzić blisko gniazda, znalazłem parę ciekawych przyrodniczo miejsc. Szkoda tylko, że wszędzie pełno śmieci :evil:
Ciekawe czy jutro uda mi się wymknąć z domu sprawdzić kolejne miejsce.
Przy okazji: WSZYSTKIM ZDROWYCH,WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
brak czasu - coś musze zmienić!

#312 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 29 kwietnia 2011 - 14:00

Ja bobry spotkałem może z 3 razy i za każdym razem w godzinach porannych ;-) Ogólnie u mnie śladów po bobrach jest wszędzie pełno ale zobaczenie go na oczy to już inna sprawa :-|

86.Moje ostatnie,trzecie spotkanie z boberkiem,godz ok.8 rano
Dołączona grafika

Wiem że zdjęcie nie zachwyca ale to jak na razie najlepsze jakie udało mi się zrobić.

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#313 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 29 kwietnia 2011 - 14:03

ciechus, Takie zdjęcie to ja bym do BŁ wstawił.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#314 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 29 kwietnia 2011 - 14:22

ciechus, Takie zdjęcie to ja bym do BŁ wstawił.

Teraz to już chyba za późno na to :confused:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#315 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 18 czerwca 2011 - 17:57

87
Dołączona grafika
88
Dołączona grafika
89
Dołączona grafika
Witam, nie wiem czy moje bobry WG. Was nadają sie do BŁ. czy tu, wiem natomiast jedno sa to moje pierwsze pstryki tych fajnych stworów. Od jakiegoś czasu dochodziły do mnie informacje że w tym miejscu jest kilka bobrów ale jakoś nie miałem okazji tam sie wybrać, dzis nareszcie się zmogłem. Dwa ostatnie zdjęcia to młody bóbr. Jako ciekawostkę dodam że widziałem tam tez bociana czarnego co mnie bardzo zdziwiło bo nigdy tu tego ptaka nie widziałem, zdjęcia nie mam bo widziałem go w przelocie.

#316 August

August

Napisano 19 czerwca 2011 - 07:10

za gatunek brawa :-D
a zdjęcia - cóż znając Ciebie to doczekamy się lepszych
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#317 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 19 czerwca 2011 - 12:30

90
Dołączona grafika

Dzięki August, to może takie?
Od razu mówię że ogona na zdjęciu nie ma nie dlatego że zapomniałem go wykadrować tylko stwór miał ogon pod wodą i nie było sensu skracać ogniskowej aby próbować go zrobić.

#318 August

August

Napisano 19 czerwca 2011 - 21:46

wiedziałem że będą lepsze ;-)
Ładne, szczególnie na odbiciu dobrze wyszedł
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#319 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 20 czerwca 2011 - 06:12

pazdzioch, bardzo ładne zdjęcie, i odbicie super trochę szkoda że tak mało miejsca z prawej gratuluje ;-)
Panasonic DMC-FZ18, statyw Velbon DF60

#320 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 21 czerwca 2011 - 08:51

witaj pazdzioch!
Ja również przyłączam się do gratulacji za gatunek i ostatnie zdjęcie - pewnie NAJlepsze nadal na komputerze. Czekam z niecierpliwością!
pozdrawiam,
s.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych