Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Bóbr - Castor fiber

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
596 odpowiedzi w tym temacie

#141 Monika

Monika

Napisano 16 czerwca 2009 - 22:21

Roby, i ja również gratuluję spotkania :-D

#142 Roby

Roby

Napisano 17 czerwca 2009 - 20:03

Dzięki wszystkim :-)
maciejowy, mały w ogóle mało krzyczy, a w terenie głównie podziwia okolice, ale czy tego bobra widział to nie wiem :-)

#143 zero8

zero8

Napisano 03 sierpnia 2009 - 08:26

Przeszkadzał mi w wieczornym spinningowaniu ;-)

36.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaikon Action 12x50

#144 Roby

Roby

Napisano 03 sierpnia 2009 - 14:31

zero8, blisko byłeś - gratuluję :-)

#145 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 03 sierpnia 2009 - 15:54

a miałes taki ładny spining :-P

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#146 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 03 sierpnia 2009 - 16:37

zero8, pozazdroscic spotkania, ech...
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#147 zero8

zero8

Napisano 03 sierpnia 2009 - 17:16

Generalnie, to ja sobie siedziałem o on prawie wlazł na mnie ;-)

37.
Dołączona grafika
Dołączona grafikaikon Action 12x50

#148 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 03 sierpnia 2009 - 21:06

Fajne zbliżenia. Gratuluję spotkania :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#149 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 04 sierpnia 2009 - 08:25

zero8, niezła sztuka ;-)

#150 Gutek

Gutek

Napisano 09 września 2009 - 19:53

zero8, Fajne fotki, miałeś światło a to duży fart bo ciężko je spotkać przy dobrym oświetleniu,gratulacje :-)
38.
Dołączona grafika

39.
Dołączona grafika

#151 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 26 września 2009 - 18:31

Dziś wybrałem się na zdjęcia ;-) Cel: bóbr. Miejsce: ***; około 6 km od mojego domu...
Wcześniej obserwowałem w tym miejscu już kilkakrotnie bobry, a właściwie za każdym razem jak tam byłem. Dziś usiadłem pod siatką. Po około 10 min słyszę ryk silnika - to grupa 3 czy 4 osób gna na motorach, mijają mnie w odległości około 3-4 m...Myślę sobie: "no to po bobrach :evil: ". Już miałem się zbierać, delikatnie sunąłem siatkę z głowy....I w tym momencie usłyszałem jakieś 4 m od siebie szelest trzcin...Zamarłem. Ruszające się sitowie, trawy zaczynają się do mnie zbliżać...Już wiem: bóbr :-P W pewnym momencie wyszedł na "czystą" pozycję. A ja jestem wściekły. Okazuje się, że jest za blisko by zrobić mu ujęcie za pomocą 400 mm. Jest raptem 1,5-2,0 m od mnie. Ile bym dał by mieć zamiast 400 założoną 50...Po około 2-3 min ruszył w moim kierunku. Obszedł mnie dookoła. Momentami dosłownie czułem jak się obciera o mnie (a może to moja wyobraźnia tak działała :roll: ) Jeszcze na pożegnanie zatrzymał się na moment w odpowiedniej odległości. I tu kolejny problem - ruszające się trawy na wietrze powodują że AF wariuje...Próbuję wycelować tak by mieć ostre oko. "strzelam" serię - na 5 ujęć na żadnym nie mam idealnej ostrości oka, coś przesłania. O dziwo dźwięk migawki nie spłoszył mego towarzysza. Zatrzymał się i zaczął nasłuchiwać. Niestety, głowę przysłonił sporych rozmiarów liść. Po około 10 s usłyszałem plusk...

40.
Dołączona grafika

c.d.n.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#152 kocoor

kocoor

Napisano 26 września 2009 - 19:49

chemik, gratuluję spotkania. Co tam zdjęcia , spotkanie się liczy. :good:
notoryczny brak czasu

#153 Roby

Roby

Napisano 26 września 2009 - 19:51

I tu kolejny problem - ruszające się trawy na wietrze powodują że AF wariuje...

Od dawna powtarzam, nie ma to jak manualne ostrzenie. Ja już dawno zapomniałem co to AF, a bobra tez mam na zdjęciach wprawdzie nie takie zbliżenia, ale mam :-)
Gutek 39 byloby fajne gdyby nie te nieostre gałezie.

#154 cycu55

cycu55

Napisano 26 września 2009 - 19:58

chemik dobre zdjęcie! nawet mu uszko ładnie widać :-) zazdroszczę spotkania.
D700+Sigma 100-300mm f/4, S17-70mm 2.8 macro, 50mm 1.8, helios, tc 1.4

http://cycu55.deviantart.com/
http://www.panoramio.com/user/5653722

#155 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 27 września 2009 - 08:26

(...)Po około 10 s usłyszałem plusk... To mój towarzysz dał nura do kanału melioracyjnego, nad którym się rozbiłem. Delikatnie podszedłem do niego oddalając się od upatrzonej pozycji około 15 m. Po chwili okazało się, że oprócz tego jest jeszcze 2. Mogłem cieszyć oczy widokiem pływających bobrów, lecz nie mogłem robić zdjęć - wysokie zarośla traw, pokrzyw umożliwiały zrobienia zdjęcia. Do tego pływały praktycznie na przeciwko mnie, co chwilę wychodziły na brzeg po roślinność rosnącą na brzegu. Może nie były tak blisko jak poprzedni, ale i tak byłem szczęśliwy z obcowania z naturą. Bo w sumie zdjęcia to tylko dodatek. Po kilku minutach się wycofałem, wróciłem po statyw i udałem się w stronę innego kanału, na którym podejrzewałem że znajdę żeremie. Miałem rację, było. Tu również w najlepsze bawiła się rodzinka bobrów. Do zdjęć miejsce nie jest wymarzone, ale od obserwacji tak. Bywało tak, że żerowały dosłownie 3-4 m od mnie. Ja ich nie widziałem, ale widziałem gdzie są (ruszające się trzciny, odgłosy przekąski :mrgreen: ). Zdarzyło się raz czy dwa , że jeden z bobrów "kichną" Ledwo się powstrzymałem od powiedzenia odruchowo: "na zdrowie" :mrgreen:
Po powrocie po siatkę udało mi się jeszcze popatrzeć na bawiące bobry, prawdo podobnie to jedna z dwóch rodzin na tym terenie. Zrobiłem też kilka zdjęć - może nie w tym miejscu co chciałem ale jednak są...

41.
Dołączona grafika

42.
Dołączona grafika
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#156 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 27 września 2009 - 08:42

chemik, gratuluję fajnych zdjęć i niesamowitej przygody. Dzięki, ze zechciało Ci sie tak dokładnie to opisać.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#157 kocoor

kocoor

Napisano 27 września 2009 - 11:58

Bo w sumie zdjęcia to tylko dodatek

O to to. Zawsze i wszędzie powinniśmy pamiętać, że zwierzęta wcale nie sa dla nas i nie możemy się wpierdzielać w ich życie z "butami", tylko po to aby zrobić jeszcze lepsze zdjęcie, jeszcze większe zbliżenie. Powinni o tym pamietać szczególnie Ci, którzy dopiero zaczynają zabawę w fotołowy.
chemik, zdjęcia bardzo udane.
notoryczny brak czasu

#158 Gutek

Gutek

Napisano 27 września 2009 - 13:03

chemik, Gratuluje spotkania i zdjęć. Ja już kilka razy tez się czaiłem,tylko raz miałem bliskie spotkanie, tak jak u Ciebie bóbr nie robił wrażenia jakiejś bojaźni.Nawet jak się odzywałem do niego nic sobie z tego nie robił ;-)

#159 robkiz

robkiz

Napisano 27 września 2009 - 15:07

Super przygoda, świetne zdjęcia. Nie wiem czego zazdroszczę bardziej. O której godzinie to było (?) bo widać całkiem sporo słońca na fotkach. Ja w tym roku oglądałem piżmaka ale tylko w świetle latarki więc żadnych zdjęć nie mogłem zrobić.
Robert

#160 coma_berenices

coma_berenices

Napisano 27 września 2009 - 15:22

chemik, gratuluję spotkania i udanych zdjęć. Światło dopisało. To pełne klatki?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych